Asijská Liga mistrů: Černé hodiny pro Írán a polovina postupujících z Koreje

29.09.2011, 17:01, aktualizováno 29.09.2011, 17:01
Komentáře a souhrny
Zaujalo nás
Dvakrát sedm gólů - úžasnou porci branek nadělilo divákům čtvrtfinálové měření sil korejského Jeonbuku a japonské Osaky. Ve finále hladce postoupili "motoristé", zbylé duely už ale přinesly řádná dramata. Íránský Sepahan sice pokaždé zvítězil, ale z rozhodnutí disciplinárky končí. Suwon dál posunula až penalta z nastaveného času...

Ústředním motivem dnů předcházejících odvetným zápasům určitě nemohlo být nic jiného než dohady nad tím, zda o hvězdného Kiyotakeho ochuzené Cerezo Osaka zvládne v konkurenční Koreji obhájit bláznivou domácí výhru 4:3. Pod ní se patrně největší star J-League podepsala hned dvěma góly, přičemž teď její nesporná kvalita nebyla ani zdaleka jediným atributem, který by osackému mužstvu v Jeonbuku scházel. Dál to byla třeba energie, klid na kopačkách, dle slov trenéra Culpiho zkrátka všeprostupující nezkušenost. Mladý kádr si sice i bez Kiyotakeho v domácí soutěži poradil s Jamagatou hladce 6:0, stejnou gólovou nadílku ale nyní sám utržil od Jeonbuku.

Kanonádu Korejců přiléhavě řídil Lee Dong-Gook, 32letý útočník se zkušenostmi z anglické Premier League, jenž hned dvakrát zesměšnil svého krajana v brance Kim Jin-Hyeona. Tomu nejprve proklouzla pod rukavicemi jeho nepříliš prudká rána z hranice šestnáctky a po hodině hry mu mezi nohami prošel i další nevýrazný projektil, který ovšem tentokrát Lee vysílal z voleje i z poměrně velké blízkosti. A nakonec čtyřgólový kanonýr snadno skóroval rovněž v nastaveném čase, kdy mu pro změnu ke štěstí dopomohla vskutku směšná bota jednoho ze stoperů japonského klubu. Rovnou polovina gólového účtu tak byla způsobená hrubými individuálními nedostatky momentálně 10. nejlepšího japonského týmu. To je přinejmenším na pováženou, a ofenzivnímu Kiyotakemu to těžko lze "dávat za vinu".

V Koreji to v tu chvíli (zhruba 14:00 našeho úterního času) vypadalo na euforický večer. Jenom po půl hodině ale přišla špatná zpráva ze Soulu. Tamní celek, který v prosperující zemi platí za nejrozjetější (devět výher z minulých deseti utkání), totiž trojnásobného vítěze Asijské Ligy mistrů z Jeddahu porazil jenom 1:0 a řádně se mu tak vymstila inkasovaná branka v nastaveném čase prvního střetnutí. Bez ní (nakonec 1:3) by nakonec šli dál Korejci, na druhou stranu nelze říct, že by si něco takového opravdu zasloužili. V odvetě totiž ukázali pramálo ze své pověstné ofenzivní síly (naposledy Damjanovićův hattrick znemožnil Daejeon), a tak na pevnou defenzívu Arabů hledali recept napříč celým zápasem. Molina také koneckonců protrhl střeleckou mizérii až pět minut před koncem, zatímco srbský bombarďák zaujal tak maximálně naivním skokem v pokutovém území. Al Ittihad si tedy v semifinále výlet na daleký východ zopakuje, čelit bude právě Jeonbuku.

Úterní program se u nás v srdci Evropy rozjížděl v 15:50, kdy se íránský Zob Ahan utkal s dalším korejským zástupcem ze Suwonu. A o pozornost si i toto klání říkalo velmi hlasitě. Zejména tedy ve své koncovce, kdy Folād Shahr Stadium doslova praskal ve švech. Už třináct minut totiž opět klasické remízové utkání veskrze poklidně směřovalo do prodloužení, když saúdskoarabský sudí v poslední chvíli (sedmá minuta nastavení!) odpískal navýsost spornou penaltu. Také já, ze svého pohledu, si přitom musím přisadit a opatrně zkonstatovat, že pokud došlo k faulu, tak v opačném gardu. Chorvat Ristić totiž sehrál scénku jako z filmu "Zachraňte vojína Ryana", kdy mu coby nedobrovolný kryt před imaginární kulkou posloužil chudák obránce Ahmadi.

Uprostřed zhruba pětičlenného chumlu se tedy Balkánec skácel jako postřelený, spolu s ním i obránce, jenž byl v postavení, z něhož snad faulovat ani nešlo, a už se to vezlo - druhá žlutá karta, proměněná penalta, žádné prodloužení a semifinálová "povolenka" pro druhého korejského zástupce. Faktem sice zůstává, že asijská režie nenabídla ani jeden pořádně průkazný záběr, nicméně odpískat takovou "desítku" a v takový čas...to před vámi beze srandy smekám, pane Khalile Al Ghamdi‎!

Také poslední dvojzápas dosti poznamenala kontroverze, její dávku si ale další íránský účastník Sepahan vychutnal už s mírným předstihem. Do úvodního vyhraného duelu s katarským Al Saddem totiž poslední íránský šampion neoprávněně nasadil i brankáře Ahmadiho (dva íránští smolaři stejného jména, všímejte si), za což byl disciplinární komisí dodatečně potrestán kontumační prohrou 0:3. Toto manko se dle předpokladů mělo, kór venku, dohánět ztěžka, v součtu se ale Katařané stejně mimořádně zapotili. Už po 27 minutách Sepahanu scházel ke kompletnímu vyrovnání jediný zářez, přičemž se Al Sadd v prvním poločase doopravdy vůbec nechytal. Nakonec ho teprve v 85. minutě uklidnil exmarseillský snajpr Mamadou Niang, jenž už o víkendu zaznamenal v dresu svého nového zaměstnavatele dva kusy. Katarský celek, který do semifinále proplul vůbec poprvé od svého triumfu v roce 1989, každopádně dál zůstává jakýmsi outsiderem a opravdu moc moc černým koněm mezi čtyřmi vyvolenými.

První souboje, které pomalu mohou otevírat brány závěrečné bitvy, jsou na programu 19. října. Odvety přesně o týden později. Těšit se kromě jiného můžeme na pokračující duel o korunu krále střelců: Lee Dong-Gook si svou úterní show vypracoval třígólový náskok na donedávna marodícího a tři zápasy v řadě mlčícího Ha Tae-Gyuna ze Suwonu. Tuto statistiku mimochodem nezmiňuji náhodou, v Asii totiž musejí vážně kalkulovat s variantou čistě korejského finále - s kterým se už na specifičtějším poli možná smířili právě ostatní asijští snajpři.

Finále hrané pod výsostně korejskou taktovkou jsme tu měli posledně přesně před deseti lety. A triumf - ten zatím poslední v klubové historii - přineslo Suwonu. To se ještě dnešní Lize mistrů naposledy říkalo "Asijské mistrovství klubů" a penaltový rozstřel tenkrát z brány Bluewings kočíroval legendární 132násobný reprezentant Lee Won-Jae. Teď je ovšem docela jiná doba a při trendu všeobecného vzestupu arabské kopané, která se právě v letošním semifinále dočká přímé konfrontace s východoasijskými tygry, by homogenní finále způsobilo v Asii určitě pořádný boom. Koneckonců mezi lety 1996 a 2002 se jen dvakrát utkání o zlato obešlo bez Korejců, dnes by teoreticky i prakticky měly být saúdskoarabské či katarské kluby o poznání konkurenceschopnější...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (44)

Přidat komentář
Jimbo.

Kloubou dolů za takovou všestrannost, je vůbec soutěž, o které se tady nepíše?

Reagovat
fantomas

Africká Liga mistrů.

Reagovat
domingo

challenge accepted

Reagovat
fantomas

Doufal sem v to.

Reagovat
domingo

V rijnu semifinale, hm Skoda, ze diskvalifikovali Mazembe, mohlo to byt aspon pro nekoho zajimavy.

Reagovat
fantomas

Jo, i já bych se na to právě od semifinále nejspíš chystal.

Reagovat
Woods

velmi malo sa pise o Portugalskej lige, viac by som uvital aj o slabsej skotskej ci tureckej lige...

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalska je škoda. Skotsko je kvalitou současně snad až za naší, to spíš to Turecko, nebo třeba Ukrajina by se hodily. Ale asi není zas tolik lidí, kteří mají oblíbené týmy v některé z těchto soutěží a pokud ano, tak z 99 % se jedná o týmy jako Galatasaray, Fenerbahce, Šachťar, nebo Dynamo, o kterých se tu píše i tak celkem dost.

Reagovat
fantomas

Hlavně na to nejsou vůbec zdroje, to je problém vůbec největší. Ono je právě moc krásný, že by tu plno lidí rádo vidělo víc informací o Portu, Benfice a Sportingu, ale zajímalo by mě, kdo by se už hrnul do hledání nějakýho reportu zápasu Rio Ave-Leixoes. O Skotsku se naopak píše všude, i na BBC, tak tu prostě je. Na muj popud se už přidala Eredivisie, ale to taky jen proto, že ji začalo víc lsedovat ESPN, jinak by tu nikdy nebyla stejně jako jiný ligy na podobný úrovni.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak za Eredivisii jsem hodně rád, tam mám zrovna já svůj nejoblíbenější zahraniční tým, takže se to hodí. Koneckonců řekl bych, že je to nějaká 7.-9. nej liga Evropy, takže si to místo rozhodně zaslouží. Portugalsko apod., to by asi stálo za to leda kdyby se do toho pustil nějakej nadšenec, ideálně člověk, co umí jazyk té země a pravidelně to sleduje.

Reagovat
fantomas

Jo, já se teď na vejšce portugalštinu začínám učit, takže třeba mě i tamní liga chytne, ale nedávám tomu moc šancí (i konečná znalost jazyku asi nebude moc valná)...

Reagovat
smazaný uživatel

To já to mam teď naopak, mě nejdřív chytla nizozemská liga a na základě toho se snažím aspoň trochu naučit nizozemsky. Ale taky tomu moc šancí nedávám.

Reagovat
fantomas

Jako sám? Tak to hodně štěstí.

Reagovat
smazaný uživatel

No původně jsem si chtěl zapsat nizozemštinu do rozvrhu, ale krylo se mi to s povinným cvikem, tak zkusím štěstí příští rok a zatím tak nějak sonduju kolem nějakých základů na netu.

Reagovat
fantomas

Hezky. :))

Reagovat
smazaný uživatel

Za 2 roky se vám tu třeba budu hlásit na psaní článků o Eredivisii překládaných přímo z nizozemských originálních textů.

Reagovat
fantomas

To né že by se nehodilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak kdyby byl zájem, tak se někdy až budu mít víc času a energie mohl pokusit něco sesmolit, a kdyby to vypadalo nějak k světu, tak bych se klidně občas obětoval a něco málo napsal.

Reagovat
fantomas

To pak případně řeš přes PJe...(měl by tu někde mít mail jako webmaster).

Reagovat
smazaný uživatel

Fajn, až bude trochu volnější režim ve škole, tak se teda možná o něco pokusím.

Reagovat
fantomas

Reagovat
kubys

Řekni FC Porto FC, ten je chytrolín na všechno...

Reagovat
smazaný uživatel

To by byly úžasné nestranné reportáže.

Reagovat
vodka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jak nejsou zdroje? Myslis, ze Ruska liga se pise z nejakyho BBC nebo ESPN? ...zivy zapasy a puvodni zdroje jsou dostupny vzdycky a v nejlepsi kvalite

Reagovat
fantomas

Samozřejmě, tak si teda překládej články z portugalštiny, třeba za pomoci google translatoru já bych na to nervy neměl. Rusky tu furt umí docela dost lidí, oproti portugalštině a podobnym jazykům...

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalstina neni svahilstina, aby bylo tak obtizny najit nekoho kdo ten jazyk ovlada. U lidi co se tak dobre zajimaji o ligu a delali by redaktora se takova znalost da i predpokladat. Nerikam, ze to mas delat ty, ani ze portugalsky umi tolik lidi co anglicky (coz dneska umi kazda uklizecka), ale nemozny to urcite neni.

Reagovat
fantomas

Tak zatim se nikdo nepřihlásil. To se má jako vyhlásit konkurz nebo co?

Reagovat
smazaný uživatel

hm o väčšine suťaži sa nepiše

Reagovat
Jimbo.

o soutěži, která stojí alespoň trochu za zmínku nemyslím zrovna druhou guatemalskou...

Reagovat
smazaný uživatel

jj

Reagovat
fantomas

http://www.youtube.com/watch?v=7NevNMocm1U

Tady jinak ta penalta, kdyby někdo nemohl a chtěl posoudit, jak moc byla oprávněná.

Reagovat
smazaný uživatel

Japonci / Korejci maj super propracovaná chorea, to je první věc která mě napadne při zmínce o asijském fotbale. (kam se na to ser*m) a vůbec celou ultras scénu. Po roce 2002 se to tam krásně rozjelo. Ale jinak vůbec nevim, takže super oživení. Super práce.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Tévez dostal nabídku z druhé irské ligy

Reagovat
smazaný uživatel

co je na tom směšného?

Reagovat
jv

Další parádní článek.

Reagovat
smazaný uživatel

odkedy hráva Niang za Al Saad ?

Reagovat
fantomas

Od začátku září.

Reagovat
smazaný uživatel

Keď už sme pri tých ligách, čo tak Brazílska alebo Argentína, či Copa Libertadores, alebo i MLS, tam dokonca by to bolo reálnejšie.

Reagovat
Largo

Copa Librtadores tu občas bývá...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak můj černý kůn dořechtal, to bylo vraždění nevinátek, Cerezu nešlo vůbec nic a Jeonbuk exceloval, hlavně Lee Dong-Gook který dal tři branky. Jasný postup a Jeonbuk asi největší favorit na vítězství v celá asijské lize mistrů.

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek Tome dobrý počteníčko

Reagovat
Largo

Dobrá práce Tome, celkově tu Asie moc není, takže velký plus

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele