Jozef Weber: Na jaře se nechceme jen zachraňovat

30.11.2008, 17:12
Rozhovory
Zaujalo nás
FK Baumit Jablonec se po půlce sezony nachází ve středu ligy a chce potrápit i silnější celky. Nejen o tom jsme si povídali s asistentem trenéra Jozefem Weberem, ještě donedávna aktivním hráčem severočeského celku.

Jožko, jak jste po půlce sezóny spokojen s výkony a výsledky týmu?
No, bylo to jako na houpačce,vstup do sezóny se nám vydařil, potom jsme bohužel vypadli z poháru a hloupě prohráli zápas v Budějovicích a sedla na nás krize, na konci to už bylo zase lepší. Důležitá byla výhra s Bohemians a v pondělí výhra nad Spartou.

Koho byste zvolil nejlepším hráčem podzimu?
Volil bych spíše celek. A tím byla Slávie, která hraje vyspělý fotbal. Myslím si, že ten rozdíl, který mezi Slávií a zbytek ligy je, jsou 4 zahraniční hráči, kteří jí dodávají potřebnou kvalitu a kreativitu. Jedná se o Belaida, Tavarese, Krajčíka a Šventa a taky pochopitelně Necid, který dostal loni šanci u nás (úsměv). Třeba v takové Anglii, kdyby nebylo zahraničních hráčů, tak by byla Premier League na podobné úrovni, jako Gambrinus Liga. Na tom je potřeba zapracovat.

Proč se tedy Baumit nevydá podobnou cestou a nedáváte více šancí Mešanovičovi s Haurdičem?
Jejich chvíle přijde. Na tréninku jsou stále lepší a lepší, ale je to pro ně strašně brzo. Kluci potřebují zesílit,vždyť Anes váží asi 60 kilo. Proto s námi kluci strávili celou přípravu a hráli celé poločasy. Loni, když Anes nastoupil do zápasu ve čtvrtfinále poháru (s Brnem, které vyhrálo 3:0), tak zavinil jeden gól a byl z toho špatný. Až zesílí, šanci dostanou.

Když jsme u toho tréninku, jakou roli na něm hrajete Vy?
Jsou různé druhy tréninků, já například vedu ten pozápasový. Ale náplň tréninků určuje hlavní trenér.

Mnoha tréninky v Jablonci jste jste také prošel Vy, vždyť jste tu hrál 8 let! Mohl byste srovnat poslední 3 trenéry Jablonce, tedy pana Radu, Kozla a Komňackého?
Krásný vztah mám s Petrem Radou, pod kterým jsem dělal asi 4 roky kapitána. Doteď si voláme. On je spíše praktik. Za něj byly tréninky až vojenské (smích),však on hrál za Duklu a snažil se to udržet i tady. Pan Komňacký je naopak takový profesor. Je to výborný člověk, moc dobře se mi s ním spolupracuje. To samé platí i o Luboši Kozlovi, který měl tu smůlu, že to složení kádru bylo nešťastné. Jinak je to taky výborný kluk, chodili jsme spolu do školy.

Na Vašem postu,tedy na levém křídle, hraje letos výborný Igor Žofčák, který tu ale jen na hostování z pražské Sparty. Budete o něj zase usilovat, tentokrát už nastálo?
Uvidíme, jak se k tomu postaví Sparta. Do té teď nikdo nevidí, třeba budou chtít dát Igorovi šanci, třeba ne. Každopádně o něj budeme usilovat. V pondělí byl na hřišti asi nejlepším Sparťanem (smích).

Jaké budou cíle týmu v jarní části sezony?
Chceme se udržet v klidném středu tabulky, ne jako loni, kdy jsme se strachovali o bytí a nebytí v lize pomalu do posledního kola. Každopádně chceme potrápit celky, které jsou v tabulce před námi.

S tím souvisejí i posily pro klub v zimní pauze, plánujete nějaké?
Ono je jedna věc to naplánovat, a druhá věc uskutečnit. Jsme malý klub, a tak máme omezené finance a nemůžeme si dovolit každého hráče...

Jak je vůbec naplánovaná zimní příprava?
Tak dovolená hráčům končí 5. ledna a 12. ledna začíná kondiční příprava v Jablonci. Poté sehrajeme v Břízkách Tipsport Cup a 29. ledna tým odlétá na tradiční soustředění na Kypr. Vracíme se 9. nebo 10. února. Pak sehrajeme již jen jeden zápas v Mladé Boleslavi.

Přemýšlel jste už nad tím,že byste se stal hlavním trenérem?
Jistě, už když jsem s dělal profilicenci. Samozřejmě, že teď ne, ale výhledově s tím počítám. Uvidí se, jestli s panem Komňackým zůstaneme. Každopádně můj sen je trénovat profesionály.

Jste Sparťan nebo Slávista?
Sparťan (úsměv).

Jaký je váš neojblíbenější tým?
Manchaster United a když jsem byl malý tak Real Madrid a Juventus, když v něm hrál Platini.

Váš idol z mládí?
Marián Masný (v 70. letech hrál za reprezentaci jako pravý krajní záložník).

Jak byste chrakterizoval kabinu v týmu?
Tak šéfem je Jirka Homola, akorát teď nehraje, což ho mrzí. Bavičem je jednoznačně Záboj(Petr Zábojník). Ten zná snad všechny hlášky z filmů, od Kurvahošigutentag po Černé Barony. Je schopný převyprávět půlku filmu (smích). Takovým bohémem je Filip Klapka, na rozdíl od nich, tichým hráčem v kabině je Lafy(David Lafata), to je spíš rodinný typ. Samozřejmě jsou v kabině takové skupinky těch, co se spolu baví, protože mají podobné zájmy, ať už hudbu, děti, atd. Ale kluci spolu dobře vychází, jsou kamarády. Loni to bylo jiné, to složení kádru bylo nešťastné. A na hřišti to bylo i znát.

Ano, loni měl Baumit po podzimu pouhých 11 bodů, teď jich je 22 a zápas k tomu, ale tým je již bez lídra Milana Fukala, zbavili jste se ho nebo odešel sám?
Nezbavili, Milan odešel sám. Z Německa přišel jako zachránce, ale na jaře ho zastoupil Tomáš Huber, kterého jsme vytáhli z B-týmu. To Milan těžce nesl, nechtěl vysedávat na lavičce, chtěl týmu pomoct. Nakonec Milan odešel sám.

Jak již bylo řečeno, čeká Vás ještě zápas v Ostravě,co očekáváte?
Baník teď bohužel remizoval s Budějovicemi a prohrál v Olomouci, což se nám nehodí, protože to bude chtít odčinit před vlastními fanoušky. Bude záležet na počasí a na terénu, ale doufám, že si odvezeme nějaké body.

Hrajete ještě fotbal?
Ano hraji, za Turnov, ale jsme někde hódně dole. Je tam výborná parta kluků ,takže to je super, nějaký ten pohyb ještě potřebuju. Ale na tréninky moc nechodim (smích).

Autor: Jan Nápravník

Komentáře (73)

Přidat komentář
smazaný uživatel

pekny..

Reagovat
božský John

dík

Reagovat
terry

Už i ty přispíváš svou troškou do mlýna?

Reagovat
božský John

no,trošičku jo

Reagovat
Tomanatura

Třeba v takové Anglii, kdyby nebylo zahraničních hráčů, tak by byla Premier League na podobné úrovni, jako Gambrinus Liga. Na tom je potřeba zapracovat.

Reagovat
Logan

samozrejme ze par klubu je vyjimkou, ale minimalne dolni polovina a stred tabulky by tomu odpovidal ...

Reagovat
terry

Pár klubu výjimkou? To snad nemyslíš vážně..

Reagovat
Logan

Dejme tomu ze prvnich 6-8 klubu by hralo lepe nez vetsina tymu GL, ale ten zbytek by hral na urovni Baniku atp ... samozrejme ze by nehrali na urovni tech horsich tymu GL, ale tech lepsich .. a nektere nase tymy by mohly hrat vyrovnane partie se vsemi tymy ... i ted dokaze hrat slavia vyrovnane utkani s Villou ...

Reagovat
terry

S tím prostě nemohu souhlasit. Vždyť momentálně je i druhá anglická liga mnohem lepší než ta česká

Reagovat
Logan

V tomhle se neshodneme ... snad mi nechces tvrdit ze tymy z druhe anglicke souteze by porazili jakykoliv tym z prvni 10 v GL ... a znovu se vratim k zapasu Slavia - AV ... byl to vyrovnany zapas, kdyz se chce,tak to jde s kymkoliv ... bylo to v nadsazce receno, urcite to neplati doslovne ,ale proste s weberem souhlasim ze zahranicni hraci prinesli tu rozhodujici kvalitu mezi obema ligama, vzdyt kdyz se podivas na reprezentace tak jsou vyrovnane, ale rozdil lig je markantni, proc asi?

Reagovat
Tomanatura

Porotže Anglie, Španělsko, Itálie, Německo, Francie, ale i Nizozemsko a Rusko mají zkrátka daleko víc hráčů, kteří se dají nazvat slovíčkama průměrní a nadprůměrní z pohledu jejich lig.

Reagovat
smazaný uživatel

Slavia hrála s 11 čechy,zapomněl jsem

Reagovat
Logan

Prave ze Slavia nehrala s 11 cechy a v tom je ten rozdil, uz chapes? Mit takovych cizincu vic v GL tak je ten rozdil proste mensi ...

Reagovat
smazaný uživatel

To je trošku blbost... Stačí si porovnat hráče anglických klubů a naše - proč se Bednář neprosadí přes Millera? Proč Baroš musel odejít z Poolu na úkor Crouche a později z AV,kde se momentálně vedle Carewa prosazuje Agbonlahor? Porovnej kterýkoliv post a nikde nemáme ani srovnatelnou kvalitu. Anglie by na tom nemohla být hůře než my už jen proto,že mají mnohem více obyvatel tudíž potenciálních talentů

A ta slavie - co by dokázala bez Tavarese,Krajčíka,Šventa a Belaiada?

Reagovat
Logan

Vzdyt o tom ta debata ale je, co by dokazala Chelsea s rize anglickym tymem? myslis ze kdyby v PL nebyly skoro zadni cizinci jako v BL tak by vsechny tymy meli tak kvalitni vsechny posty? v kazdem tymu by proste bylo par nadprumernych hracu (reprezentanti) a zbytek by byl prumer jako v GL ..

Reagovat
smazaný uživatel

Proč? Protože domácí hráči mají přednost. Kvalitami jsou třeba na podobné úrovni, ale když nejsou lepší, mají smůlu.

Reagovat
Tomanatura

Tak to v žádném případě. Chceš hodnotit Zlín a West Brom?

Reagovat
božský John

West Brom pouze s anglickejma hráčema...jo nebo s 1-2 skotama..

Reagovat
Tomanatura

I tak rozhodně není na úrovni Zlína, nebo Kladna

Reagovat
božský John

no dobře..Weber to nemylsel doslovně..berme vpotaz první 10 ligy

Reagovat
fantomas

Vždyt v týmech z dolní poloviny tabulky je takřka zpravidla kostra mužstva anglická!

Reagovat
Logan

No ano, a myslis ze by s nimi treba Banik neodehral vyrovnane utakni ve kterem by dokazal urvat body?

Reagovat
fantomas

To teda v žádném případě.

Reagovat
Logan

Tak to bych opravdu chtel takovy zapas videt ...

Reagovat
terry

Mrkni na mojí reakci níže.

Reagovat
fantomas

Spíš je taky blbost porovnávat jeden z nej tří celku GL s nějakym nováčkem. Globálně by jasně vyhrála Premier League, je absurdní to porovnávat.

Reagovat
honziss

Ono je celkově absurdní porovnávat dvě ligy. Ať už jsou na tom kvalitativně tak nebo onak.

Reagovat
terry

Ano, někdy by dokázal uhrát bod nebo dokonce vyhrát, ale takhle by mohl uspět třeba i s Arsenalem apod. Z dlouhodého hlediska by ale neměl šanci.

Reagovat
Logan

Proc myslis ze banik nemohl hrat vyrovnane zapasy s tymy jako Bolton, Fulham, Wigan?? navic kdyz si vezmes prave kolik cizincu v tech tymech je, a kteri jim dodavaji tu kvalitu ..

Reagovat
terry

Jenomže i ty cizinci, kteří tam jsou nejsou nějaké světové superhvězdy.

Reagovat
Logan

Copak Belaid, Tavares atd jsou superhvezdy ?

Reagovat
terry

Ne, to ne, ale vy tu o těch hráčích v Anglii tak mluvíte. Navíc ty se tu stále bavíš o Baníku, ne o Slavii.

Reagovat
Logan

Dobre, dejme tomu, v Baniku ani snad zadny cizinec neni, pokud nepocitam asi 1-2 slovaky? dejme tomu ... a v techto klubech hraje dejme tomu 4-5 cizincu, kteri tem tymum davaji tu kvalitu, a ktera urcuje rozdil mezi temy kluby tak jako to urcuje Tavares, Belaid a spol mezi Slavii a zbytkem ligy ... pochybuju ze by ty tymy sehnali stejne kvalitni anglicke hrace, a nemit ty zahranicni, tak s nimi proste banik hraje vyrovnane, cimz se dostavame na zacatek

Reagovat
fantomas

V rámci české ligy se to tak říct dá. A kdo táhne Wigan, pomineme-li Zakiho? Heskey, Kirkland, občas Cattermole..no líp by ti to řekl Chazy, ale určitě neni závislý na cizincích. A už vubec ne Bolton. Ten má zase svého tahouna v Nolanovi, Fulham tam má Bullarda a další.

Reagovat
honziss

Osa Green - Upson - Parker (Noble) - Ashton taky hovoří za vše. Samozřejmě v případě že jsou všichni zdrávi.

Reagovat
honziss

Ikdyž jste WHU nezmiňovali.

Reagovat
fantomas

Pochopitelně. Naopak celky Big Four až na Liverpool a ManUtd táhnou cizinci, kdežto druhá polovina tabulky a podstatná část té první, je závislá spíš na Angličanech.

Reagovat
Logan

No a kdo hraje okolo nich? prave ti cizinci ... ale to je jedno, nechme to byt, kazdy na to mame jiny nazor, asi se neshodneme, ja jdu dolu se divat na Slavii :) zatim

Reagovat
fantomas

Jistěže neni každý tým ryze anglický. Tak to máš ale všude. Panebože...

Reagovat
Logan

no vzdyt o tom je debata kdyby totiz byli, museli by na miste prumernych cizincu hrat podprumerni anglicani kteri se takle nedostanou do sestavy

Reagovat
fantomas

Takže je vlastně GL v tom případě na stejné urovni jako PD, PL, Serie A, Ligue 1 a Bundesligy...to ale rovnou mužeme porovnávat reprezentace.

Reagovat
Logan

To neni pravda, podivej se do tech lig do sestav a pak mi rekni kde hraje nejaky tym v podstate bez cizincu, v PD jsou to portugalci,brazilci,holandani, v italii je to vsehochut a v nemecku turci,polaci a tak dal ... v cesku hrajou slovaci a par vyjimek jinych narodnosti ...ale rozhodne netvori takove procento jako v tech ostatnich ligach ...

Reagovat
fantomas

Vždyt právě...bez cizincu se nehraje nikde a i v Itálii, Španělsku a všude jinde jsou cizinci a jsou tam důležitými postavami. At se ti to líbí nebo ne. V PL je to sice to samé, procento tam ale neni vyšší.

Reagovat
Logan

No a pri srovnani s ceskou ligou hodne zaostavame a to je dukaz i toho, ze ostatnim soutezim dodavaji potrebnou kvalitu cizi hraci ... proto je takovy rozdil mezi nasi a zapadnima ligama ... a to vlastne rekl Weber ... nebyt tech cizincu, tak jsou vsechny ty souteze mnohem vyrovnanejsi a i tymy ... staciila by totiz jedna dobra generace a vsechno by bylo jinak

Reagovat
smazaný uživatel

by

Reagovat
smazaný uživatel

taky sem se posmál. Jsem teda zastánce Gambrinus ligy, ale todle Jožko trošku přepísk

Reagovat
Logan

Jojo, hraje ptoi nám :) teda lepe receno proti nasem Acku v Divizi C

Reagovat
smazaný uživatel

Zachranovat se budem my !Zlín !! sme jednou nohou v druhé lize !!a muzem si za to sami... Zapas s Bolkou byl poslední kapka ..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Zlín je pro mě celkem záhada, takovejch zkušenejch hráčů: Zúbek, Musil, Penner, Bača, Baránek, Malár, Zbožínek . . . A nic z toho. 9 bodů, to je bída!

Reagovat
Logan

Na poli nebude hrat dobre ani Zidane .... docela jsem doufal ze by mohlo spadnout kladno a Strizkov a postoupit BOhemka a nekdo normalni k ni, a ze by se zlin prestehoval do Slovacka podle te fuze, pak by meli zazemi a dalo by se tam hrat, ale jestli se ty tymym neslouci tak budu jen rad, kdyz sestoupi ...

Reagovat
smazaný uživatel

Kladno mi bylo nesympatický v minulých sezónách, když měl kostru týmu sestavenou hostovačkama. Letos jim docela přeju. Zlín beru jako tradiční klub samostaný český ligy a zánik či sloučení by mě docela mrzel. Slovácko by první ligy mělo dosáhnout postupem - ale chápu důvody. Vytvořit silnej tým atd. Ale třeba Liberec s Jablonce jsou taky z jednoho regionu a v první lize hrajou nezanedbatelnou roli . . . Třeba je na severu víc peněz, ale tadyto kupování licencí a podobný věci mi vaděj, kor když je to na prvoligový úrovni.

Reagovat
Logan

Me nejde ani tak o kupovani licenci jako o stav travniku ve Zline kterej katastrofalni, me je jedno jak se ten tym bdue jmenovat nebo kdo tam bude hrat, ale kdyby hrali ve Slovacku nebo postavili poradnej travnik tak by udelali lip, ja proti nim jinak nic nemam ... :)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jenom zchrastit prachy na rekonstrukci! Třeba Bazaly nebo Žižkov, to je taky bída . . .

Reagovat
Logan

jj, Zizkov je taky hrozny pole ... ale bazaly snad maji vyhrivanej, tam problem nevidim ...

Reagovat
božský John

Střelák

Reagovat
honziss

Bazaly vyhřívaný trávník nemají.

Reagovat
Logan

Tak to jsem envedel, kazdopadne v Ostrave uz se aspon hovori a novem stadionu

Reagovat
smazaný uživatel

hovoří, ale terén je tam taky každoročně mizernej.

Reagovat
smazaný uživatel

Zachraňovat se budem my, Sunderland!

Reagovat
božský John

Vy strašně berete vážně to co on řek,on chtěl uporoznit jenom na to,že ten rozdíl mezi Slávii a zbytek jsou cizinci,kteří tu Slávii posouvaj jinam..to samý v Anglii on na ní nekladl takovej důraz,prostě řek,to co ho napadlo a má svym způsobem pravdu..kde by byl třeba takovej Arsenal bez cizinců

Reagovat
honziss

Naprostá pravda.

Jinak Arsenal by bez cizinců byl kdovíkde, když by Wenger proti jedenáctce soupeře poslal samotného Walcotta, ještě k tomu se zafačovaným ramenem.

Reagovat
božský John

možná by přemluvil třeba Raye Parloura aby si ještě zahrál

Reagovat
smazaný uživatel

na toho sem úplně už zapomněl, dobrej player . . .

Reagovat
fantomas

Neni to náhodou Jozef?

Reagovat
honziss

Nene, ani Lumír. Je to Mirek.

Reagovat
fantomas
Reagovat
honziss

Je to Mirek. Nějaký srandastránky mě nepřesvědčí.

Reagovat
fantomas

Reagovat
terry

Ty máš ale i na tom odkazu obě verze. U profilu je 'z', na fotce je 's'. Já ale myslím, že má být 'z'

Reagovat
smazaný uživatel

Je to ,,Z,,

Reagovat
božský John

Je to Jozef(slovák ze Žiliny) ale to řekni Pjovi a né mně...

Reagovat
smazaný uživatel

To neříkám tobě, reakce je na terryho

Reagovat
božský John

dobrý,já s Tebou souhlasim:)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele