Jarolím o přestupu Zimy: Chápu ho, ale byl bych rád, kdyby šel do Hamburku

01.02., 12:02
Rozhovory
David Jarolím hrál za Hamburger SV devět let. (© AFP)

Z ničeho nic se přestup Davida Zimy z Turína do Slavie stal hlavním tématem zimního přestupového období. Nemuselo tomu tak být, mladý stoper měl blízko k přesunu do Hamburku. Tam by podle Davida Jarolíma, který v přístavním městě strávil skoro deset let, hrál základ. "Chybí jim takový stoper," říká v rozhovoru pro eFotbal.cz.

Zdálo se, že přestup do Hamburku je hotovou věcí. Celá věc se ale dle italských médií začala komplikovat, a tak se do hry vložila Slavia. "Tak to ve fotbale bývá. Kdyby hrál Hamburk v Bundeslize, asi by to měl jednodušší," krčí Jarolím rameny. V ten moment měl však Zima nastavenou mysl jen na návrat.

"Zná to tady, odcházel ze Slavie. Chápu ho, jde do známého prostředí. Má šanci hrát evropské poháry, navíc je před evropským šampionátem. Chce vytížení a porvat se o nominaci, to všechno hraje roli," chápe jeho rozhodnutí Jarolím.

A to i přesto, že by ho rád viděl v Německu. "Sledoval jsem to v německých médiích. Byl bych rád, kdyby do Hamburku přišel. Mají tam velkou potřebu po středním obránci, obzvlášť, když bojují o postup. Kádr znám, jednoznačně tam chybí stoper Zimových kvalit," domnívá se.

Pro Zimu by šlo o druhou zahraniční štaci za sebou. Ve druhé bundeslize by však dle všeho byl oporou, navíc by hrál i ofenzivnější fotbal než v Turíně. HSV má totiž druhý nejlepší útok v soutěži, v 19 zápasech vstřelil hned 38 branek.

"Určitě ho dělali do základní sestavy," přikyvuje dlouholetý hráč Hamburku. "Druhá německá liga už má po pauze, hraje se. Tím by to měl trochu těžší, když tam nebyl v přípravě. Ale věřím, že by hrál. Kvalita v Hamburku je, ale spíš dopředu. Dozadu to není tak dobré. Do základní sestavy by ho jednoznačně tlačili."

To vše už je ale v rámci teorie. Zima je velmi blízko příchodu do Slavie, podle sport.cz má ve středu projít zdravotní prohlídkou. Jakmile se tak stane, podepíše smlouvu a oficiálně přestoupí, a to za více než 100 milionů korun, o čemž informoval portál inFotbal.cz.

Pořádná pálka? "Pořád je to mladý a perspektivní hráč," naráží Jarolím na fakt, že Zimovi je stále teprve 23 let. "Pokud za něj takové peníze klub dá, věří mu. V Česku výkony podával. Slavia za draho koupila, ale může také pořádně vydělat. Volil bych trochu jinak, ale je to každého věc."

Na první pohled pro některé pohodlná volba návratu, Jarolím to však nevidí úplně stejně. Zároveň ale nepřehlíží riziko, které existuje. "Riziko tam je, ale to si musí vyhodnotit klub. Může to dopadnout na obě strany. Může ho po EURU prodat za dvojnásobek, ale také se třeba ihned zraní, i takové případy byly. Nic se plánovat nedá."

A to ani okamžité začlenění do základní sestavy. Slavia má nyní stoperskou pozici pokrytou vskutku luxusně. Tomáš Holeš, Tomáš Vlček, Igoh Ogbu, Taras Kačaraba, Sheriff Sinyan, mimo to Slavii patří i Denis Halinský, Filip Prebsl nebo Štěpán Chaloupek.

"Pokud máte silnou konkurenci, mělo by to hráče hnát dopředu. V Německu je to v lepších týmech úplně normální. Pokud má Slavia ambice vyhrát titul, tak se snaží udělat maximum, což chápu. Ale že by to mělo nabourat atmosféru týmu, to si nemyslím," dodává na toto téma Jarolím.

Předpoklad toho, že bude figurovat mezi prvními jmény na soupisce, však je. Což je oproti působení v Turíně, kde do soutěžního zápasu zasáhnul naposledy 10. prosince, velký rozdíl.

"Jeho přesnou situaci detailně neznám. Pokud ale šance nedostává, je nervóznější, navíc když se blíží velká reprezentační akce. Ale třeba já osobně jsem nikdy neměl nutkání to venku balit a vracet se domů. Nenastoupit v pár zápasech a hned to balit? To je špatná reakce. Je potřeba se o to porvat. Ale je to velmi individuální," přidává svůj pohled někdejší vynikající záložník.

Autor: eFotbal.cz / David Zlomek

Komentáře (7)

Přidat komentář
raduinho

Udělal chybu, Hamburk je nejvíc.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Puskas

Mohl aspoň pro Coufala aspol. otestovat putyky.

Reagovat
Sosi

čubou do Hamburku

Reagovat
Seydou Doumbia

Jenže vrátit se domu do Slavie je komfortní jistota, HSV je zbytečný risk a to dělat asi nechtěl.

Reagovat
dave30

A přitom v jiném článku píše, jaká velká má od sebe očekávání...

Reagovat
NickyZabaleta

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele