JAKO NA KOLOTOČI (II)

31.05.2004, 23:51
Aktuality
A kolotoč se točí dál. Kdo si myslel, že před EURO 2004 budeme mít trochu klidu, mýlil se. Je tomu právě naopak. Někteří na kolotoč naskakují, mnozí čekají na vhodnou příležitost, ale jsou i tací, kteří z něho spadli. Ševčenko, Karpin, Lucio, Valdano, Eto'o, Camacho, Chevanton... Přestupy, smlouvy, hostování, odchody... Nastupte si! Kolotoč se opravdu točí dál!

Jedním z těch, kteří sedí pevně v sedle, je Andrij Ševčenko. Tento 27letý útočník milánského klubu "rossoneri" podepsal novou smlouvu, a to až do roku 2009. Reprezentant Ukrajiny, letos nejlepší střelec italské ligy, dal 24 branek, byl asi tou nejdůležitější součástkou motoru zvaného AC Milán při jeho spanilé jízdě za ziskem scudetta s pořadovým číslem 17! V roce 1999 přišel z Dinama Kyjev za 26 miliónů eur a hned se stal střelcem roku. Dal 24 branek, rok na to zopakoval jejich počet a v sezoně 2001/02 přidal dalších 14 gólů. V následujícím ligovém ročníku ho postihlo nepříjemné zranění kolene, ale dal se do pořádku právě v tom nejdůležitějším okamžiku. Ve finále LM proti Juventusu vsítil rozhodující gól v penaltovém rozstřelu. Jeho smlouva končila v roce 2006, ale prezident klubu Silvio Berlusconi si nemohl dovolit nenabídnout tomuto diamantu útočné síly AC Milán její prodloužení.

Jinak se u italského mistra dveře netrhnou. Martin Laursen odchází do Aston Villy, Fernando Redondo si může hledat angažmá, naopak Jaap Stam a Vikash Dhorasoo posílí tým Carla Ancelottiho. To je kolotoč!

Valerij Karpin (35) se nechal přemluvit. Už to vypadalo, že pověsí kopačky na pomyslný hřebík, ale jeho spoluhráči v Realu Sociedad San Sebastián mu to nedovolili. A tak hřebík nechal v zásuvce, kopačky vycídil a příští sezónu bude pokračovat v rozdávání fotbalové radosti. Ve smlouvě, té loňské, měl zajímavý dovětek: bude-li hrát alespoň 28 ligových utkání, prodlužuje se automaticky o další rok. A tak na kolotoči jede dál!

12 miliónů eur zaplatil Bayern Mnichov za obránce Lucia z Beyeru Leverkusen. Přestup tohoto 24letého Brazilce je považován za rozhodující nejen pro obranu Bayernu, ale i pro jeho další kariéru. Karl-Heinz Rummenigge řekl: "Jsem velice spokojen s realizací tohoto přestupu." A tak Felix Magath, který na lavičce Bayernu vystřídal Ottmara Hitzfelda, bude moci počítat s opravdu výraznou posilou obrany. Již v dubnu podepsal Bayernu Vahid Hashemian (27) z VfL Bochum za 2 milióny eur. Lucio, mistr světa 2002, hrál od roku 2000 za Leverkusen a v roce 2002 dal branku v prohraném finále LM s Realem Madrid.

Samuel Eto'o tuší, že o jeho služby nebude u merengues zájem, a tak se zamýšlí nad svým dalším osudem. A nabídky má! Atlético Madrid, Barcelona a Valencia, to je hvězdný trojlístek, který zaťukal na dveře tohoto Kamerunce ve službách Mallorky. Samuel odlétá nyní domů, bude hrát dva zápasy v dresu reprezentace Kamerunu, pak nastoupí dovolenou a věří, že jeho přítel a manažer José Jesús Mesas, exhráč Leganés, mu vybere to nejlepší místo na kolotoči zvaném přestupový.

Sportovní ředitel Realu Madrid Jorge Valdano... 11.června se sveze naposledy. Poslal všem zaměstnancům klubu e-mail a tam jim oznámil, že nastal ten pravý okamžik k odstoupení. A tak nebude podporovat Florentina Péreze, který se právě v tento den bude snažit přesvědčit delegáty valné hromady klubu o tom, že by ho měli zvolit do funkce prezidenta i pro následující období.

Jeden odchází a druhý přichází. A jsou tací, kteří z toho mají pramalou radost. Nikdo nepochybuje o nadšení všech lidí okolo Realu Madrid z příchodu trenéra José Antonia Camacha. Ale toto nadšení nesdílí Carlos Puyol, kapitán Barcelony pro příští sezónu. Říká doslova: "Příchod Camacha do Realu, nevěští nic dobrého pro Barcu!" Naopak se mu zdá, že Barcelona přichází o mnoho důležitých hráčů (Phillip Cocu, Michael Reiziger, Luis Enrique...), ale tvrdí, že i tak nebudou začínat od nuly. Cílem je titul a co nejdelší pobyt na kolotoči v LM....

A co takový Ernesto Javier Chevanton? V srpnu mu bude 24 let a v té době se, s největší pravděpodobností, bude probíhat po trávnících již v dresu Juventusu. V této sezoně hrál Chevanton nejlépe od svého příchodu do Lecce v roce 2001, dal 19 branek a byl rozhodujícím faktorem pro záchranu klubu v lize. Generální ředitel Juventusu Luciano Moggi ví velice dobře, že za Davida Trezegueta, který je možná na odchodu, musí sehnat rovnocennou náhradu. Vše je na nejlepší cestě, 11 miliónů eur připraveno v kufříku, Fabrizio Micolli rovněž srozuměn, že rok bude na hostování...

A jestlipak víte, jakým fotbalovým bonbónkem bude zahájena mezinárodní fotbalová sezóna 2004/05? Ano, uhádli jste! FC Porto - Valencia CF! 27. srpna 2004 na Stade Louis II, v Monaku. Dost smutná podívaná pro fandy tohoto poraženého finalisty LM. Oba týmy již v minulosti Superpohár vyhrály. Porto v roce 1987, když porazilo Ajax celkově 2:0, Valencia o sedm roků dříve, díky gólům vstřeleným na hřišti soupeře (Nottingham Forest FC 2:2). Porto se pokusí napravit loňskou finálovou prohru s AC Milán (0:1), když gól dal, kdo taky jiný, Ševčenko.



A to je pro dnešek vše. Na kolotoči je spousta volných míst. Někdo nastoupí, jiný v tichosti mizí. Máte-li zájem, tak se zase příští týden svezeme...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Velice zajímavý článek!!! AC milan podle mě odělal výbornou věc že koupil Stama.Je to vysoký hlavičkář který jim pomůže k dalšímu scudettu!!! FORZA MILAN

Reagovat
smazaný uživatel

Tento článek je hodně trepnej a je víceméně o ničem!! Jen tak dál!!!!

Reagovat
HOST*jaja

Vykuř! Trapnej jseš ty. Článek je náhodou dobrej!

Reagovat
antimadrista

A to jako proč?

Reagovat
PJ

Reagovat
HOST*

Forza JUVE!!to je nejlepsi tym v italii,ne AC...podplaceni rozhodci maji AC,jen kolik penalt pro ne a proti nic..a tech ruk a faulu,co?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele