Jak to šlape v Ostravě?

09.02.2008, 19:33
Aktuality
S odhodláním zamíchat kartami na špici tabulky je Baník Ostrava připraven vstoupit do jarní části Gambrinus Ligy. Ostravský klub má jasný cíl, umístit se na jedné z pozic zaručující evropské poháry, na jaře bude útočit ze čtvrtého místa.

Kádr Baníku zůstal po podzimu prakticky identický. V zimní přestávce odešlo trio Mišinský, Tesarčík a Varadi. První jmenovaný měl opakované problémy s životosprávou, proslýchá se, že se na trénink dostavil v podnapilém stavu, následovalo přeřazení do rezervního mužstva. Po několika týdnech sice byl Mišinský vzat na milost, ale ani poté to hlavně na hřišti nevypadalo, že se věci pohnuly směrem kupředu. 21letý hráč tak vzal zavděk půlročním hostování ve Frýdku Místku, kde ho povede bývalá ikona Baníku Radoslav Látal. Nepochodil ani zkušený záložník Dušan Tesařík, hráč Teplic se v létě dohodl s Baníkem na půlročním hostování, ale hlavně vinou zranění toho na podzim odehrál minimum. Odchod Adama Varadiho je asi největším překvapením, rychlonohý útočník s Baníkem absolvoval takřka celou přípravu a nic nenasvědčovalo tomu, že se bude z Bazalů stěhovat, ale opak byl pravdou, do Plzně si ho vyhlédl trenér Levý a protože by byl Adam Varadi s jistotou náhradníkem, rozhodl se pro západ Čech, kde ho jistě čeká větší herní vytížení.

Posily? Odchovanci a uzdravení marodi. Z divizní rezervy se s týmem celou zimu připravují Mário Křižan, Ondřej Ficek a Tomáš Vrťo. Křižan je reprezentantem Slovenska do 19 let, může hrát na levém beku nebo křídle a zdobí ho vynikající střela levou nohou. Ficek je sice nevelký postavou, ale zato má výborný přehled ve hře a kopací techniku, Vrťo je zase gólový a dynamický útočník. Všichni tři mají velké šance, že se v ligovém kádru udrží i pro jarní část soutěže. Po vleklých problémech s křížovým vazem se po více než roce vrací na ligové trávníky stoper Aleš Neuwirth, v přípravě podával spolehlivé výkony a navíc díky svým vůdčím schopnostem umí dirigovat obranu, což kvůli nekonečné absenci Reného Bolfa obrané čtyřce na podzim chybělo. Plnou zátěž už snesou i kolena Petra Tomašáka a Martina Lukeše, ale protože v přípravě neodehráli ani jeden zápas, vypadá to, že se zapojí v průběhu jarní části. "Teď už je to optimistické, ale rozhodně nic neuspěcháme. Na fotbal se ale hrozně těším," řekl Petr Tomašák, který marodí od podzimu 2006 a od té doby má za sebou čtyři operace kolena. Martin Lukeš ke svému rychlému zotavení dodává: "Je to malý zázrak." Jak jsou pro tým důležitý trefně vystihl kouč Večeřa. "Posily pro jaro? To jsou přece Lukeš s Tomašákem. Vypadá to s nimi hodně nadějně.

Smutný příběh Reného Bolfa nadále pokračuje... Někdejší opora zadních řad reprezentace i francouzského Auxerre zatím v dresu Baníku odehrála jediný zápas, a to za rezervu. "V zadním stehenním svalu, odkud mu lékaři při plastice křížového vazu brali štěp, se Renému vytvořila rána, která se ne a ne zahojit. To je naprosto ojedinělé," říkal generální manažer Baníku Verner Lička. V současné době se René Bolf připravuje stoprocentně a začíná trénovat také s míčem, ale termín jeho návratusi nikdo odhadnout nedovolí...

Baník posílil v realizačním týmu. Mít hráče zdravé a fyzicky dobře připravené. To je jedno z kréd Baníku. Proto vznikl v klubu nový úsek, specializující se na fyzickou přípravu, v jeho čele stojí Ital Paolo Terziotti.

Jak proběhla příprava?

Hráči se znovu sešli 3. ledna na Bazalech. O dva dny později vyrazili na týdenní kondiční soustředění do Luhačovic. 7. ledna je čekalo první přátelské utkání proti Slovácku, v kombinované sestavě Baník prohrál 1:3, jedinou branku vsítil mladíček Tomáš Vrťo, pro něhož to byla první trefa v A týmu. 16.1 v druhém přátelském utkání zimní přípravy porazil Baník hlavně díky dvěma brankám SFC Opava 3:1 o tři dny později zase Třinec 1:0.

Na herní soustředění do turecké Antalye vyrazili svěřenci Karla Večeři v pondělí 21. ledna, ještě večer téhož dne se ubytovali v luxusním hotelu WOW Kreslin. Na desetidenní soustředění vyrazili s Baníkem i fanoušci "Absolutně nám nevadí, že tady fanoušci jsou. Naopak je to docela příjemné. Já jsem to zažil už v Německu, kde cestovala s týmem spousta lidí," poznamenal na začátku soustředění Václav Svěrkoš. V českém fotbale je přítomnost fanoušků na soustřední klubu naprostým unikátem. Baník odehrál v Turecku čtyři přátelská utkání, s Naftovyk-Ukrnafta Oxtyrka prohrál 1:2, o výhru s ukrajinským týmem Tavrií Simferopol zase Baník obraly dvě penalty – 2:2, ve třetím utkání Baník přes velmi dobrý výkon ve značně omlazené sestavě podlehl korejskému celku Chunnam Dragons 0:1. Když už se rýsovalo, že Baník odjede z herního soustředění bez jediné výhry, kanonádou ve větrné bitvě porazil Dinamo Tbilisi 8:2. Soustředění na závěr zhodnotil generální sekretář Tomáš Trucha: "Má to víc aspektů. Po stránce kvality ubytování, služeb a podmínek k tréninku to nemělo chybu. Samozřejmě se vyskytly tu a tam nějaké nedostatky, ale všechno jsme i s pomocí polského manažera Jacka Kopky dokázali vyřešit."

Po příletu z tureckého soustředění (čtvrtek 31. ledna) dostal tým dvoudenní volno, 5. února čekal Baník předposlední přípravný duel před startem nejvyšší soutěže. V prořídlé sestavě Ostravští zvítězili 2:0 nad druholigovými Vítkovicemi. V generálce na ligu pak Baník deklasoval Dubnici.

Kompletní výsledky Baníku v přípravě:
7. ledna - Slovácko – Baník 3:1
16. ledna - Opava – Baník 0:3
19. ledna - Baník – Třinec 1:0
23. ledna - Baník – Oxtyrka 1:2
25. ledna - Baník – Simferopol 2:2
28. ledna - Baník - Dragons 0:1
30. ledna - Baník – Tbilisi 8:2
5. února - Baník – Vítkovice 2:0
9. února - Baník - Dubnica 6:0

Sestava na jaro s několika otazníky

Přes zimní přípravu Karel Večeřa usilovně pracoval na zlepšení defenzivní činnosti, pomoct by měl uzdravený Aleš Neuwirth, návrat Reného Bolfa stále zůstává ve hvězdách. Síla Baníku tak bude pravděpodobně i na jaře především v ofenzívě. Podle všeho to vypadá, že do prvního jarního kola nastoupí Baník v této sestavě:
Vašek – Řezník, Neuwirth, Bystroň, Tchuř – Rajtoral, Marek, Otepka, Mičola – Svěrkoš, Magera.

V přípravných zápasech zkoušel trenér Večeřa také variantu s Markem na pravém beku, Bystroňem ve středu zálohy a Otepkou na levém křídle. Variant se skutečně nabízí několik.

A jak by mohla vypadat sestava Baníku po návratu marodících hráčů během jara? Autor článku má svou představu, shoduje se s tou vaší?
Vašek – Řezník, Neuwirth, Bystroň, Tchuř – Rajtoral, Marek, Otepka, Lukeš – Magera, Svěrkoš.

Aleš Neuwirth má před startem jarní části Gambrinus Ligy jasno. "Budeme hrát dobře, přijdou výsledky a v tabulce se budeme držet minimálně tak jako teď, ale raději bychom chtěli o něco výš." Dosáhne ambiciózní Baník na evropské poháry?

Autor: David Kubáň

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
Baník remizoval s Poznaní, Slovácko podlehlo Olympiakosu
08.07.2023, 21:33
Ostravský Baník se chce probojovat do skupiny o titul
21.07.2021, 18:18
Ostrava začala přípravu se Smolou i Lalkovičem
17.06.2019, 22:03
Baroš je fit a věří, že Ostrava udrží umístění v první šestce
06.02.2019, 18:59
Ostrava i s navrátilcem Barošem porazila v přípravě Znojmo
02.07.2017, 10:07
Baník obrátil kádr vzhůru nohama, ale věří v záchranu
20.02.2014, 14:56
Baník čeká průvan v kádru, otestuje Brazilce i hráče z Pobaltí
03.01.2014, 17:29
Baník opustí Engelmann a Rolinc, na odchodu je i Fantiš
05.12.2013, 14:52
Baník odletěl do Turecka. Čeká na Baroše
04.02.2013, 11:43
Baník zahájil přípravu téměř s nezměněným kádrem
06.01.2013, 20:35
Baník neplánuje velké změny, vrátil se zatím jen Ferenčík
03.01.2013, 19:33
Ostrava umazává dluhy a touží po poklidné záchraně
25.07.2012, 20:27
Baník touží po ekonomické stabilizaci a záchraně ligy
16.02.2012, 17:00
Baník otestuje Chorvata, Šenkeřík odchází
30.01.2012, 10:29
Baník trápí zranění, mimo hru jsou záložníci Ferenčík a Poliaček
25.01.2012, 18:55
Ostrava začala s osmadvaceti hráči a bez posil
03.01.2012, 14:38
Baník přestavuje tým, pohárová Evropa je pro klub tabu
28.07.2011, 18:37
Baník zahájil přípravu s 27 hráči a bez nových tváří
04.01.2011, 14:47
Ostrava začala bez posil, Koubek už si škrtl Mičolu a Ličku
07.06.2010, 15:32
Ostrava chce v Rakousku zapojit do hry už i Svěrkoše
11.07.2008, 17:50
Baník porazil v přípravě Opavu
16.01.2008, 21:30

Komentáře (38)

Přidat komentář
Radin

Co se mi nelíbí na Baníku je ta Polská kolonie fanoušků a dokonce jim pomáhal aji Polskej manažer .Jinak asi každej chce aby byli Tomašák s Lukešem v pořádku,Lukeš je v pohodě,jednou nám na turnaji dával podpisy .Jinak Sigma forever

Reagovat
smazaný uživatel

Preco nemoze mat polskych fanusikov?Aj v Polsku mas rodinu?

Reagovat
Radin

,viděl si někdy Poláky na Bazalech?Ne ,buď rád :-D.Jinak nejsem vysazenej na ostatní státy,ale prostě co oni tam dělaj a celkově se nechovaj moc slušně ani u nás ve městě :-))

Reagovat
smazaný uživatel

Verim ti,bratre

Reagovat
Radin

Hele tady je to jak v klášteru,bratře ,sestro :-D

Reagovat
smazaný uživatel

Na tom, že jim pomáhal polský manažer nevidím nic špatného. Co je na tom vlastně špatného ?

Reagovat
Radin

Určitě by to zvládl aji nějakej čech :-))

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to dopadá, když někdo něco plácne a absolutně o tom nic neví...

Reagovat
smazaný uživatel

Přeji Baníku alespoň třetí místo. Polská kolonie by mi nevadila (já taky občas chodím do Rakouska na regionální FC Manhartsberg ), jen kdyby nedělali bordel.

Reagovat
alegre

Jak to šlape v Ostravě? Na pyczu!

Reagovat
smazaný uživatel

Baník Mistr !

Reagovat
-Kopy-

pěkný článek.

Reagovat
alegre

Zase se jednou dočkáte! Ale letos to nebude! Slavia!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Přeji Baníku třetí místo, Teplice druhé, mistrovská Slavia, Sparta za čtvrtou Plzní.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta za pátym Brnem

Reagovat
smazaný uživatel

To jo, já jen chtěl, aby měli naději aspoň na to páté, ale když už jsi to řek...

Reagovat
smazaný uživatel

za čtvrtým Brnem

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsem čekal, že se ozve pár sparťanů na téma Sparta forever, a ono nic. Přece nejsou tak zahledění do sebe, aby se nepodívali na článek o Baníku. A že by jim to páté a horší místo nevadilo? Hmm, divné.

Reagovat
alegre

Jinak jsem rád, že se tu objevil tento článek a autora chválím! A co takhle vy co bydlíte v Teplicích, Liberci, Plzni...? Napište taky!

Reagovat
-Kopy-

Já bydlím v malé vesničce čítající 260 obyvatel, mužu napsat taky ?

Reagovat
alegre

Napiš! Nebo tam u vás nehrajete fotbal? Jinak jsem vyhrál! Sice jsem rodák z Prahy, ale trvalé bydlště mám ve vesnici, která má 181 obyvatel!

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
smazaný uživatel

Saláti! Takový velkoměsta! Kdybych musel něco napsat já, tak asi takhle: Včera byl u nás významný den. Sešlo se nás na plácku za hřbitovem všech šest. - Máme 107 registrovaných obyvatel, z toho cca 40 důchodkyň. U nás se hraje spíš liga sbírání receptů na žloutkový řezy. Na fotbal jezdím do Znojma, nebo do okolních vesnic, ovšem pozor - včetně zahraničních. Hip hip FC Manhartsberg Schrattenthal.

Reagovat
smazaný uživatel

*SV Manhartsberg

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
alegre

Ti závidím...

Reagovat
smazaný uživatel

Jé, taky musím pochválit, nejdřív jsem autora přehlédl a měl jsem za to, že je to převzaté z ČTK nebo tak něco. Takže pochvala a omluva

Reagovat
smazaný uživatel

by mě zajimalo kam s Tomašákem pokud budou všichni fit a nevykrtovaní:(

Reagovat
smazaný uživatel

Na levou zálohu nebo obranu = je to univerzál, záleží taky, jak bude vypadat a jestli se dostane do své bývalé formy. Protože na podzim 2006 byl fantastický, ne nadarmo za něj Sparta nabízela rekordní sumy. ( ) Nechci snižovat kvality Tchuře, Mičoly, Metelky, Čoupka, Tesarčíka (hráči, kteří na podzim obsadili levou stranu) mu nesahají ani po kotníky...

Reagovat
smazaný uživatel

4. místo.

Reagovat
smazaný uživatel

Při troše štěstí by to mohlo dát.

Reagovat
smazaný uživatel

fanousci delaji hodne ,tak doufam ze to na pohary bude

Reagovat
smazaný uživatel

Ale v případě, kdy se nebude dařit, tak opět začne pískot na vlastní hráče - to ať ti dementi radši sedí doma a dívají se třeba na recitaci soudružky Pelikánové...

Reagovat
smazaný uživatel

Baník Pičo

Reagovat
smazaný uživatel

to vypadá dobře ta záloha-Rajtoral, Marek, Otepka, Lukeš .možná i nejlepší,akorád ten utok to měl být varadi svěrkoš,ale oni ho zas prodali

Reagovat
smazaný uživatel

Varadi.

Reagovat
smazaný uživatel

co se směješ?hraje dobře ale potřebuje se rozehrát,určitě lepší jak to nemehlo magera

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele