Ian Rush, s modrým srdcem k Reds

20.07.2008, 16:01
Životopisy
Zaujalo nás
Liverpoolu zasvětil nejlepší roky své kariéry a direktoriát mu za to musí být nezměrně vděčný. Ian Rush, vždy ozdoben slušivým knírkem, se stal během 15 let, co oblékal červený dres klubu z města Beatles, historicky nejlepším liverpoolským střelcem s 346 góly. Krom toho nastřílel nejvíc gólů ze všech také v historii Ligového poháru a velšské reprezentace. Zkrátka ikona, jak má být!

Byl to střelec k pohledání, lámal jeden rekord za druhým, přesto se nikdy nepodíval na velký mezinárodní turnaj. Postihla ho stejná "smůla" jako George Besta či krajan Ryana Giggse. Narodil se totiž v zemi, která není zrovna fotbalu zaslíbená. Přesto neměl sebemenší problém zůstat vlastencem a hrdě reprezentovat tak malý fotbalový národ, jakým Wales bezpochyby je. Národní dres oblékal nepřetržitě 16 let, když si svůj debut odbyl jako devatenáctiletý, ještě jako hráč Chesteru City, v roce 1980.

Ian Rush se tedy narodil 20. října roku 1961 a hned v mládí měl jasnou představu, čím se chce jednou živit. Nejprve však hodlal dodělat školu, jak učinil v roce 1978. Okamžitě poté se začal naplno věnovat své lásce, tedy fotbalu. Ujal se ho třetiligový Chester City a rozhodně neprohloupil. Rush hned po nástupu do klubu udivoval trenéra A mužstva svým uměním v mládežnických výběrech a ten tak neměl jinou možnost, než ho vyzkoušet v dospělé kategorii. A nezůstalo jen u zkoušky, Rush odehrál hned v první sezoně 34 utkání a skóroval v nich 14krát, přestože začínal jako záložník. K přesunu na hrot útoku mu výrazně pomohl také odchod jmenovce Iana Edwardse do Wrexhamu, ale především neuvěřitelný čich na góly. Ten se projevil i ve třetím kole FA Cupu v téže sezoně, kdy Chester senzačně i díky jedné Rushově trefě vyřadil Newcastle. Překvapení z třetí ligy pak doputovalo až do osmifinále, kde se muselo sklonit před Ipswichem.

Mám vás rád Toffees, ale...

Takového talentu si nemohli nevšimnout skauti těch nejvěhlasnějších klubů Anglie a v dubnu roku 1980 ho ještě jako osmnáctiletého klučinu podepsal Liverpool. Ironií osudu je fakt, že malý Ian přál spíše Evertonu, městskému rivalovi Reds. Po takové nabídce však sáhl okamžitě, o zájmu Manchesteru City nechtěl ani slyšet. Manažer Liverpoolu Bob Paisley neváhal za talentovaného mladíka vysázet na stůl 300 000 liber, což byla v té době obrovitá částka. Jak se ale později ukázalo, Rush splatil Liverpoolu v budoucnosti každou libru, kterou za něj tehdy utratil.

Bob Paisley nejprve nechal mladého forvarda učit se velkému fotbalu v rezervním týmu Liverpoolu, přesto si ještě v tomto roce Rush odbyl premiéru v novém dresu, když v prosincovém utkání s Ipswichem střídal Kennyho Dalglishe, s nímž později vytvořil nezapomenutelnou útočnou dvojku Liverpoolu 80. let. I přes brzký debut a dalších šest startů nebyl se svou současnou situací Rush spokojen a hrozil dokonce odchodem. Při jednom pohovoru mu však Paisley řekl, že "má být více sobecký před soupeřovou brankou", a Rush se tak rozhodl zůstat a poprat se o místo v sestavě.

Jak se ukázalo, trpělivost opravdu růže přináší. V nadcházející sezoně už byl totiž stavebním kamenem základní jedenáctky Reds a stal se dokonce nejlepším střelcem Liverpoolu ve všech soutěžích. V lize skóroval 17krát, celkově 30krát! Není tak divu, že byl po příští sezoně vyhlášen největším talentem pro rok 1983. Takové pocty se mu dostalo zcela po právu, neboť si oproti loňské sezoně ve First Divison gólově výrazně polepšil (trefil se 24krát) a i celkově udělal mírný pokrok (ve všech soutěžích zaznamenal 31 branek). Dařilo se i celému týmu, když Liverpool vybojoval titul s jedenáctibodovým náskokem na druhý Watford, k tomu ještě přidal triumf v Ligovém poháru, jenž Rush později vyhrál jako první hned pětkrát (stal se také spolu s Geoffem Hurstem nejlepším historickým střelcem tohoto poháru).

Památný rok 1984 a Rush s ním

V příští sezoně už to nebyl jen talent, ale podle novinářů i soupeřů Hráč roku! Aby také ne, zlepšení se totiž dostavilo neskutečné. Vzestupná tendence jeho kariéry nabrala na obrátkách, Rush skóroval v 65 utkáních hned 47krát, a přerušil tak na rok nadvládu Fernanda Gomese mezi nejlepšími evropskými střelci! Rok 1984 si nebude navždy pamatovat jen Rush, ale s ním i celý Liverpool. Tomu se nepovedlo obhájit jen obě trofeje z loňska, čili Ligový pohár a mistrovský titul, ale Reds k tomu opanovali i mezinárodní kolbiště, když i díky Rushovu proměněnému pokutovému kopu přemohli ve finále AS Řím až po penaltovém rozstřelu. Unikátní treble tak byl na světě a Rush byl u toho. Ale zlatá éra Liverpoolu nemohla trvat věčně, a tak v následujícím ročníku 1984-85 vyšli Reds po 10 letech naprázdno. Každý asi ví proč – zejména díky liverpoolským rowdies se udála ve finále PMEZ v Bruselu katastrofa, která vstoupila nesmazatelně do černých dějin fotbalu. Ještě před vypuknutím finálového duelu napadli příznivci Liverpoolu ty Juventusu a došlo ke zhroucení chátrající tribuny, při němž zemřelo 39 fandů Juventusu, dalších šest stovek lidí bylo zraněno. Přesto se později finále dohrálo a ne úplně koncentrovaný anglický celek podlehl Bianconeri 0:1. Aby toho nebylo málo, prohrál Liverpool také dostihy s Evertonem o mistrovský titul.

Na skok do Itálie

V příštích dvou sezonách pokračoval Ian Rush neohrozitelně v kanonádě a v rámci First Division nasázel nejprve 22, pak 30 gólů. Na konci ročníku 1985-86 pomohl Liverpoolu k zisku obou domácích pohárů, doposud naposledy v klubové historii. Pak však z kraje příští sezony šokoval oznámením, že město Beatles opouští. Upsal se Juventusu a mnozí za tímto přestupem viděli poslání udobřit vztahy mezi oběma celky. Podle toho to také vypadalo. Rush v tomto angažmá ovšem viděl velkou výzvu konfrontace s neprostupnými italskými obranami. V tomto směru však neoddiskutovatelně vyhořel, když v Serii A skóroval jen sedmkrát, a s nepořízenou se rád vracel po roce do Liverpoolu. Tam ho fanoušci přivítali s vděkem a popěvkem "Rushie is back" (Rushie je zpátky). Později o tomto frustrujícím italském angažmá Rush napsal i knihu.

Rush je zpátky a s ním přichází zákon...

Návrat do staronového působiště byl pro Rushe více než složitý. Kdo ví, zdali se na něm natolik podepsalo nevyvedené angažmá v Itálii, každopádně přes útočné duo Beardsley-Aldridge se mu prosazovalo jen ztěžka. Přesto se ještě v tomtéž ročníku, na konci sezony 1988-89, výraznou měrou zasloužil o triumf Reds v FA Cupu, když jakožto střídající hráč rozhodl finálový duel s Evertonem dvěma trefami v prodloužení. V nadcházejícím roce slavil Rush s Liverpoolem svůj pátý a také poslední ligový titul, přičemž sám velšský kanonýr skóroval ve 36 zápasech 18krát. Na zbylých frontách už ale Live víceméně pohořelo, šokující bylo hlavně jeho vypadnutí v semifinále Anglického poháru s Crystal Palace. Plodná léta Reds však pokračovala i nadále, pročež si v roce 1992 mohl Rush dojít už pro svou třetí medaili pro vítěze FA Cupu, když sám druhým gólem svého týmu pečetil liverpoolský triumf. Aby toho nebylo málo, dočkal se ještě v dresu Liverpoolu i dalšího úspěchu v Ligovém poháru, již pátého. Jeho zdejší poslední představení se datuje do konce sezony 1995/96, kdy byl přítomen u nešťastné prohry ve finále FA Cupu s Manchesterem United v poměru 0:1. Právě loučící se Rush svým způsobem zavinil krach Liverpoolských, neboť díky odrazu balonu od jeho těla mohl dát Cantona jediný gól zápasu.

Neklidné fotbalové dožití Iana Rushe

Zbytek své kariéry už pak strávil legendární Ian Rush spíše na jednoročních angažmá po různých klubech v Anglii. Nejprve přesídlil do Leedsu, kde se za celou sezonu trefil jen třikrát, aby se jako volný hráč stěhoval do Newcastlu. Tam ho zanedlouho vytlačil ze sestavy Alan Shearer, vracející se po dlouhém zranění, proto odešel hostovat do Sheffieldu United. Tam se vůbec nechytil, nestáli o něj ani Magpies, a tak se uchýlil raději ke štaci ve své domovině, skromném Wrexhamu, hrajícím ovšem anglickou ligu. Nikoliv tu nejvyšší, přesto Rush nedokázal v 18 druholigových utkáních skórovat, a proto začal být využíván spíše v záloze. Fotbalově nakonec dožil v předaleké Austrálii, když ukončil kariéru v necelých 39 letech.

Momentálně liverpoolská legenda pracuje jako odborný poradce velšské reprezentace, přičemž byl dříve zaměstnáván v Chesteru, klubu, který ho vychoval, jako kouč A týmu. Roku 2006 byl také uveden do Síně slávy anglického fotbalu. Rushovo jméno bude tak mít stále po světě velký zvuk, i když už bude třeba několik desítek let po smrti. Na takového střelce se zkrátka nezapomíná...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (92)

Přidat komentář
smazaný uživatel

zabiják s knírkem

Reagovat
smazaný uživatel

Víc takových článků a budu rád

Reagovat
fantomas

No to se neboj. To viš, že budou.

Reagovat
smazaný uživatel

Paul Gasgoigne? :)

Reagovat
fantomas

Paul Merson?

Reagovat
smazaný uživatel

Já by radši Gazzu, než nějakého Mersona

Reagovat
fantomas

Ts...tak dáme zápas. Arsenal vs. Tottenham. Merson vs. Gascoine. Kdo je asi větší průšvihář? Dobrej nápad ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš bych porovnal ty pozitivní stránky, a to fotbalové...tam je to jasná výhra :)))

Reagovat
fantomas

Tak to já ne.

Reagovat
smazaný uživatel

A co takový Jimmy Montgomery?

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo Phil Gardner alias "turbospeed".

Reagovat
smazaný uživatel

A co Ian Porterfield, nebo celé finále... ne, to bude na pl.cz.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě Robb Flyn a Detlef Rudstein. Ten první celkem úspěšně vede novozélandskou juniorku.

Reagovat
fantomas

No, skvělou reklamu sis udělal.

Reagovat
smazaný uživatel

O to mi od začátku šlo.

Reagovat
fantomas

Mně to bylo jasny..

Reagovat
R22

přesně, skvělej článek a hlavně skvěle vybraná osoba

Reagovat
R22

ještě Dalglishe

Reagovat
fantomas

Už byl Torres, ted Rush, to už by tu bylo přeliverpoolováno a to by se mi přestávalo líbit.

Reagovat
R22

nemusí být hned, třeba za týden zas

ne, ale někdy v budoucnu by moch, já si klidně počkám

Reagovat
fantomas

To já si taky klidně počkám.

Reagovat
smazaný uživatel

jn,teď je na řadě Greaves

Reagovat
fantomas

No jo vlastně. Sliby chyby.

Reagovat
smazaný uživatel

Greaves ne,ten byl na webu CFC... Co Hasselbaink?

Jinak článek ti chválit nebudu,ty víš,že byl perfektní

Reagovat
fantomas

Ty si psal článek o Greavesovi?

Reagovat
smazaný uživatel

já ne

Reagovat
smazaný uživatel

Legenda jako hrom !!! Celou kariéru jsem ho pečlivě sledoval, jak jen to šlo. Rád uvítám další články, např. zmiňovaný T. Aldridge P. Beardsley. Zrovna Aldridge by takový nástupce Iana Rushe v dresu Reds, byli si i podobní (tradiční knírek, ....) akorát že nebyl Welšan nýbrž Ir. Moc díky za tento materiál, velmi jsem ho uvítal !

Reagovat
smazaný uživatel

ja bych si TAK dal ten ice carlsberg ted

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Není o co stát, dopručil bych spíše Svijany nebo Rohozec.

Reagovat
fantomas

Ts, Svijany. Nanejvejš točený, jinak Plzeň a Gambrinus.

Reagovat
-Kopy-

Svijany jsou nejlepší ty břídile.

Reagovat
smazaný uživatel

ale no tak hoši, fotbalová smetánka přece pije heineken

Reagovat
smazaný uživatel

Ne a ne a ne, žádný anonymní chutě. To je dobrý leda tak na čištění zubů.

Reagovat
smazaný uživatel

fotbalová smetánka pije HOLSTEN..... ..........a když není zrovna na skladě, tak si domů kupuje zásadně nepasterizovaný BERNARD s keramickou uzávěrkou a do hospody chodí zásadně tam kde točí PRAZDROJ.......howgh, slyšeli jste slovo boží

Reagovat
smazaný uživatel

Bacha aby to nebyl Prazdroj vařený v Polsku. To je už bohužel jiná chuť.

Reagovat
smazaný uživatel

Jen kdyby člověk viděl, jak ten "slavný" Gambrinus dnes vaří. To se jednomu hned zvedne kufr !

Reagovat
smazaný uživatel

než gambrinus, to si dám raději vývar z vlastních ponožek - vyjde to nastejno a aspoň vím co piju...

Reagovat
smazaný uživatel

To spíš jeden začně abstinovat. Grrr......

Reagovat
smazaný uživatel

uvažuju o koupi malého domácího pivovaru..........budu nezávislý na nadnárdoních pivovarskcých řetězcích a představa jak mi to v garáži krásně kvasí mé vlastní pivo s pracovním názvem "Tottenham" mně nenechává chladným.......koukal jsem na nabídku - a za 5 tisíc se už dá pořídit taková slušná menší sestava

Reagovat
smazaný uživatel

Kámoš vaří ve sklepě vynijkající "kvasničák" a stout. Už se pěkně vypracoval, je to samouk a přitom už ho zvou na odborné přednášky.

Reagovat
fantomas

Dobrá, já nedám dopustit na Prazdroj. Gambáč klidně oželím, když takle radíš.

Reagovat
smazaný uživatel

včera jsme byli na Stelle a to byl opravdový luxus

Reagovat
-PeCa_08-

Reagovat
smazaný uživatel

jinak samozřejmě výborný článek, takové články tento web pozvednou mnohonásobně výše než ty neustálé bulvární spekulace......

Rush byl takový britský Bican, neskutečný čich na góly, totální zabiják..

Reagovat
smazaný uživatel

Trefné srovnání ten "britský Bican".

Reagovat
fantomas

To srovnání se hodí spíš ke Greavesovi.

Reagovat
smazaný uživatel

a viděl jsi někdy hrát Rushe?....

Reagovat
fantomas

Jako jo videl, trochu, ale co se týče golu, tak rekordman je Greaves.

Reagovat
smazaný uživatel

Bill Nicholson věděl koho za těch tehdy astronomických 99 999 liber kupuje............

Reagovat
fantomas

Jojojo...i ta částka za Rushe, za kterou ho koupil Liverpool, byla na svou dobu obří.

Reagovat
smazaný uživatel

Víc takovýchto článků a doufám, že na řadě je Bobby Tambling

Reagovat
smazaný uživatel

takových to článků víc

Reagovat
smazaný uživatel

skvěle fantomasi, zrovna nedávno jsem si říkal, že článek o Rushovi tady chybí

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Děkuji, děkuji za všechny pozitivní ohlasy. Tím větší chuť budu mít do dalšího životopisu.

Reagovat
smazaný uživatel

Johann Cruyff?

Reagovat
fantomas

A téma toho životopisu nechte na mně.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Cruijff tady už naštěstí byl.

Reagovat
fantomas

Fakt? Alegre co...

Reagovat
smazaný uživatel

Ne.

Reagovat
fantomas

Jo, už to vidim. Sakra, to je ale dlouhý...

Reagovat
smazaný uživatel

teď jsem to dočetl

Reagovat
smazaný uživatel

prst líný klikat holé neštěstí, díky, jdu se na to mrknout

Reagovat
smazaný uživatel

Mám radši články o něco novém, o čem člověk příliš nemá páru. Rush je známá osobnost, ale samozřejmě článek chválím - jak říkal Bruce, lepší než ty neustálé bulvární žvásty.

Reagovat
fantomas

Co nevidět se dočkáš.

Reagovat
smazaný uživatel

Každopádně jak jsem ti říkal - tady toho škoda

Reagovat
fantomas

Já tady mám ale kamarády.

Reagovat
smazaný uživatel

Vše záleží jen na tobě :) Já svůj názor řekl :)

Reagovat
fantomas

Škoda, že neexistuje nakej kompromis.

Reagovat
smazaný uživatel

nemusite sa zas az tak nad tymto clankom rozplyvat, ved je to cele skopcene z wikipedie.

tam si kazdy moze najst koho len chce.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

jo, ale možná v angličtině...

Reagovat
fantomas

Fascinuje mě, jak si to určitě hned přeložil a zjistil, že to je na chlup stejné. Asi ho zaměstnáme jako autora životopisů na přání, nemyslíš?

Reagovat
smazaný uživatel

fantiku to by bol presne job pre mna

Reagovat
fantomas

Tak jo, projed si diskuzi, shromáždi veškeré návrhy přispevovatelů a dej se do toho. Až to budeš mít, tak piš na admin@eurofotbal.cz

Hodně zdaru.

Reagovat
smazaný uživatel

to akoze to tu zverejnis potom ???

mam sice trocha problem s casom ale mam chut ist do toho.

tak co dame ako prve?

SEAMAN

ADAMS

PLATT

GASCOIGNE

I WRIGHT

BEARDSLEY

CANTONA

HUGHES

MC COIST

?

Reagovat
fantomas

Dej si svýho Allyho a pak si to vytiskni a máčkni špendlikem na nos.

Reagovat
smazaný uživatel

nerozumiem to ako si robis posmech?

Reagovat
fantomas

Já to nemyslel vážně. Ty ses vysmíval jako první, tak ted nebul.

Reagovat
smazaný uživatel

nevysmieval som sa, clanok je skvely, klobuk dolu, ale ked najdes zdroje, co na nete najdes tak to chce "len" prelozit a dat do suvisleho clanku ci uz z chronologickeho alebo ineho hladiska a mas to. ktoremu klubu fandis?

Reagovat
fantomas

Když zplácáváš dohromady tři zdroje, tak to tak lehké není. Arsenalu.

Reagovat
smazaný uživatel

and your all-time favourite gunner?

Reagovat
fantomas

Těch je.

Reagovat
smazaný uživatel

Zkus toho Cantonu

Reagovat
smazaný uživatel

ty si nedas pokoj , ti vravim ked si taky mudry tak sem pis clanky ty a mi ta budeme buzerovat a poucovat

Reagovat
Kapřík

Výborný článek, jen tak dál .

Reagovat
smazaný uživatel

to je teda něco že liverpool vhrál v roce 1983 ligu a druhy že byl watford?????...no teď to asi nehrozí

Reagovat
smazaný uživatel

z pohledu tehdejší doby to je naprosto to samé, jako když teď vyhraje ligu MU před Čukotkou.....v roce 1983 naprosto podprůměrné kluby

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
EL Gringo

YNWA

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele