Howe v létě nechce prodávat klíčové hráče, Newcastle ale mohou brzdit finanční pravidla

05.04., 15:06
Aktuality
Eddie Howe (© AFP)

Manažer Newcastlu United Eddie Howe chce v létě v klubu udržet klíčové hráče Bruna Guimarãese a Alexandera Isaka, a to i přes možná omezení způsobená pravidly Premier League o ziskovosti a udržitelnosti (PSR). Na tiskové konferenci před sobotním zápasem s Fulhamem manažer Strak uvedl, že Newcastle čelí nejistotě, pokud jde o posilování, a nadcházející léto označil za obtížné.

Isak zatím v této sezoně zaznamenal úctyhodných 19 gólů a také Guimarães přitahuje pozornost dalších elitních klubů. Howe však považuje oba hráče za nedocenitelné. "Řeknu vám, že hráči jako Bruno nejsou na každém rohu," uvedl kouč na adresu brazilského záložníka.

O švédském kanonýrovi prozradil, že ho jeho forma, která na jednu stranu přitahuje pozornost dalších klubů, těší. "Tohle přesně chcete. Znamená to, že hrajete na takové úrovni, na níž všechny zaujmete. Je to poklona pro všechny hráče - hrají dobře a ukazují, co dokáží," dodal Howe.

Anglický trenér dle svých slov preferuje udržení obou hráčů před jejich prodejem. Ten by ale mohl klubu uvolnit ruce na přestupovém trhu. V současné době si totiž Newcastle nemůže dovolit příliš utrácet, aby neporušil pravidla PSR. "Nikdy však nemohu poskytnout záruky. Bylo by to ode mě pošetilé. Ve fotbale se pohybujeme už dost dlouho na to, abychom věděli, že nikdo neví, co se stane zítra," přemítal rodák z Amershamu.

Na otázku novinářů, zda hráči, o kterých mluvil, chtějí sami zůstat, odpověděl: "Kdo ví? Musíme se ujistit, že se cítí šťastní a jako doma, rozvíjet je a doufat, že to bude stačit k tomu, aby tu s námi zůstali co nejdéle." Dále hovořil o tom, že je důležité projevovat vysoké ambice. "Hodně záleží i na ambicích, kam jako klub směřujeme. Nemůžeme jen mluvit, musíme ukázat, že jdeme kupředu," myslí si Howe.

Newcastle by v létě potřeboval posílit zejména defenzivní a záložní řady. Například střední obránci Jamaal Lascelles a Sven Botman jsou na delší dobu mimo hru. "Bude to náročné léto. Mám představu o tom, jak bych chtěl tým posílit, ale konkrétní pozice neprozradím," řekl Howe a dodal: "Existuje mnoho neznámých faktorů, které mohou přestupové okno ovlivnit, takže není možné nic předvídat."

Už v lednu generální ředitel Newcastlu Darren Eales naznačil, že aby mohl celek z hrbaství Tyne and Wear utrácet, bude muset nejprve prodat některé hráče. "Toto téma není vhodné pro uši veřejnosti. Vyřešíme to za zavřenými dveřmi," uzavřel nyní Howe své vystoupení.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC
30
21
7
2
70 : 28
70
2
Arsenal FC
30
21
5
4
72 : 24
68
3
Manchester City
30
20
7
3
67 : 29
67
4
Aston Villa
31
18
5
8
63 : 46
59
5
Tottenham Hotspur
30
17
6
7
62 : 44
57
6
Manchester United
30
15
3
12
43 : 44
48
7
West Ham United
31
12
9
10
50 : 55
45
8
Newcastle United
30
13
5
12
64 : 52
44
9
Brighton & Hove Albion
30
11
10
9
51 : 46
43
10
Chelsea FC
29
12
7
10
53 : 50
43
11
Wolverhampton Wanderers
30
12
6
12
43 : 47
42
12
AFC Bournemouth
30
11
8
11
44 : 53
41
13
Fulham FC
31
11
6
14
47 : 50
39
14
Crystal Palace
30
7
9
14
34 : 50
30
15
Brentford FC
31
7
7
17
42 : 55
28
16
Everton FC
30
8
8
14
31 : 42
26
17
Nottingham Forest
31
7
8
16
39 : 53
25
18
Luton Town
31
5
7
19
43 : 64
22
19
Burnley FC
31
4
7
20
32 : 66
19
20
Sheffield United
30
3
6
21
28 : 80
15

Autor: Vladislav Frk / nufc.co.uk, theathletic.com

Komentáře (38)

Přidat komentář
Beči

Já těmhle pravidlům upřímně moc nerozumím. Jak je možné, že Newcastle nemůže nakupovat a např. Chelsea mohla utrácet jako zběsilá, když je koupil Boehly? Vysvětlí mi to někdo? Fakt to nemyslím zle vůči nikomu, jen tomu příliš nerozumím.

Reagovat
masly008

Jsou kluby čisté a potom čistější.

Reagovat
KingMirek

Tuším, že se tam přestupová částka rozpočítává dle délky smlouvy. Navíc Chelsea taky i trošku prodávala

Reagovat
martin.b

Celý je to jen o tom, kolik příjmů je ten klub schopen generovat, at už skrz komerční nebo sportovní činnost. Chelsea je komerčně daleko silnější, zároveň jedna z nejlepších co do prodejů odchovanců, to Newcastle říct nemůže, doteď je Andy Carroll jejich největší prodej.

Reagovat
BaggioRoberto

Vzdyt je to uplne jedno. Ve fotbale se toci takove penize, ze kdyz nekdo chce byt uspesny v top konkurenci, musi nakoupit nejdrive top hrace a ty ceny jsou dnes vysoke, na to si minimalne v zacatku nevydela. Chelsea zacala nakupovat pred 20 lety. No a kdyz ten klub ma sponzory, majitele kteri, ty penize do klubu vlozi,tak je to uplne fuk. Vzdycky to fungovalo stejne. Rozdil mezi kluby je pouze v tom, ze nekde prisel silny majitel, ktery dokazal privest top hrace pred 100 lety, nekde pred 50, nekde pred 20 a nekde ted. Tady nejsou zadne tulipany mezi trnim mozna Leicester,ale to je vse.

Reagovat
martin.b

Jedno je kolo u trakaře... díváš se na to strašně jednoduše, úkolem regulace je udržitelnost, tvoje teorie je naprosto neudržitelná a nebezpečná, stačí se podívat, do jakýho průseru se žene Everton/Leicester.

Reagovat
O.Giroud

Chelsea vie predávať, ManCity ojebávať

Reagovat
Kinky7

Tak my máme za posledních 5 let prodáno taky slušně díky akademii

Reagovat
O.Giroud

ted uz jo

Reagovat
kissak

Protože tam chybí jistá vyváženost nákup/prodej respektive sponzorská smlouva. Pro příští sezonu uzavíráme smlouvu s Adidasem se kterým jsou dojednané výhodnější podmínky.

Reagovat
BaggioRoberto

Cele fpp je nesmysl. Tyhle kluby zadne existencni problemy nemaji ani mit nebudou. Fotbalove kluby generuji nejake prijmy ze vstupneho, prodeje suvenyru, televiznich prav, z prodeje hracu a ziskavaji price money v poharovych soutezich. No ale podstatnou slozkou jsou i smlouvy sponzorske. A jestli nekdo shani 30 sponzoru nebo to zasponzoruje sam majitel, to je vec kazdeho majitele a zadne svazy by jim do toho nemely kecat. Beztak jim jde jen o to ziskat nejake penize pro sebe.

Reagovat
Salfovic

Celé je to jen o tom, chránit postavení vyvolených velkoklubů

Reagovat
exot12

Vážne?

Tak si spomeň koľko klubov malo finančné problémy, pretože utrácali nad rámec svojich možností pred zavedením toho pravidla a koľko klubov má finančné problémy po zavedení.

Druhá vec, toto pravidlo reguluje bezhlavé utrácanie klubov ako ManCity, Newcastle, PSG, tie kluby by boli schopné utratiť každé leto 200-300M € za hráča každé leto.

Kluby by rozhodne nemali rovnaké podmienky.

Reagovat
Salfovic

A díky tomu je jako mají, jo

Reagovat
fenixLFC

to ze maju financne problemy kluby co utracaju nad svoje moznosti je ale ich hlupost a riziko "podnikania". preto nie som proti tomu aby utracali kolko chcu, holt ked to budu robit zle tak krachnu. a ked sa to majitelovi bude chciet stale dotovat, je to jeho vec

bezhlave utracanie- od urcitej urovne a konkurencie to uz je uplne jedno, ani najbohatsi klub na svete nemoze skupit vsetkych kvalitnych hracov a ani 11 individualne najlepsich hracov ti bez koncepcie nevytvori najlepsi tim. nehovoriac o tom ze na kazdom poste mas obrovsku konkurenciu takze nepovies jednoducho kto je najlepsi

rovnake podmienky je tak nicnehovoriace libive vyjadrenie. rovnako ako ludia, ani kluby nemali, nemaju a nebudu mat rovnake podmienky. a je kravina tvrdit opak. vzdy bude niekto lepsi/bohatsi/zaujimavejsi nez iny pretoze nemaju rovnake vychozi podmienky. a ked sa ich bdue snazit narovnavat (aby trebars bohemka mala rovnaku sancu ako sparta alebo v anglicku plymouth ako city, united, liverpool) tak len budes trestat uspesnejsich.

on ma salfovic pravdu, cele FFP bolo zavedene na to aby si udrzali postavenie velkokluby a vzniklo im co najmenej konkurencie. ved preto sa povodna platiniho varianta zamietla, lebo by ju nesplnilo par velkoklubov tak sa vymyslela sucasna verzia. a ta sa este bude dalej upravovat pretoze uz niektorym klubom nevyhovuje takze v novej budu este vyraznejsie dominovat velke kluby s vacsimi prijmami. takze pod zamienkou vyrovnanosti sa nuzky medzi bohatymi a chudobnymi roztvoria. a aby to bolo jasne, mne nevadi ze bohati minaju viac, len je vtipne ked sa ako argument na zabranenie minania mensim (ajax, portugalci....) pouziva prave to ze je treba narovnat podmienky

Reagovat
BaggioRoberto

Tak ale stejne podminky vypadaji uplne jinak. To se bavime o nhl, platovych stropech atd. Tohle je naopak pristup vsichni jsou si rovni a nekteri rovnejsi. Je to jenom snaha udrzet byvale velkokluby jako MU na vysluni. FFP navic neni nic striktniho, je to jenom umela prekazka, kterou se mnozi snazi obejit a je to o tom, komu se to jak dari. A financni problemy jsou o tom, ze prijde majitel, neco naslibuje a najednou mu dojdou prachy, dela jako ze nic, prestane platit vcas vyplaty, penize na mladez pouziva na vyplaty, atd. ale mlzi aby od nej klub nekdo koupil za tolik, co ho koupil sam, coz se mu samozrejme nemuze povest. A s timhle FFP nic neudela. At zije Koubek.

Reagovat
j_mrazik

Je sranda, že zrovna Newcastle, který se to z těch ropných klubů snaží dělat vcelku rozumně, na tom bude nejvíc bitý. A Chelsea s Man City z toho vylezou v pohodě.

Reagovat
BaggioRoberto

Chelsea by mela dostat byn na prestupy, protoze je neumi. City nakupuji za hodne penez, ale za kvalitu. Chelsea je tobogan.

Reagovat
mistr129

Jakože City to nedělají rozumně? vždyť ty jejich přestupy jsou koncepčně mnohem smyslupnější než United, Barca, Real a v poslední době i Bayern, o PSG nemluvě.

Reagovat
Kinky7

Mrazík je v letech 2008-14 kdy to byla od nás fakt katastrofa

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Wazza228

Ale to je přesně ten váš začátek nové éry, ne? Tudíž porovnání s NU teď je na místě imho. I ty prohřešky, co u vás řeší, jsou právě zejména za tohle období.

Reagovat
Salfovic

Newcastle to ale dělá smysluplně hned od začátku Saudů.

Reagovat
Wazza228

Však to myslím. NU to dělá rozumně od začátku, naopak MC jelo na začátku cestou pokémonů.

Reagovat
Kinky7

Tohle se změnilo vlastně příchodem txikiho a spol na podzim 2012

Reagovat
Lorcan

každopádně Guimaraes na top klub má - pro straky bude těžký ho udržet

Reagovat
Neutron

Mohol by ist k nam, to by pocet prispevkov pod PL preview a souhrnom stupol o 40%.

Reagovat
Seydou Doumbia

K vám se nehodí, spíš do city

Reagovat
Neutron

Si si tym uplne isty?

Reagovat
Seydou Doumbia

Na MU zbytečně kvalitní sráč

Reagovat
kissak

Sráč?

Reagovat
Seydou Doumbia

hráč, autokorekt

Reagovat
kissak

Isak taky

Reagovat
Salfovic

A bude tam Howe ještě v létě? I při těch zraněních jsou letošní výsledky dost mizerné.

Reagovat
mr.Silver

Kdyby nebyl Isak taková skleněnka, tak bych ho k nám bral hned.

Reagovat
kissak

To víš o takového hráče se musíš starat a já moc nevěřím našemu lékařskému týmu.

Reagovat
Man__United

The area surrounding Manchester United's academy base has been closed off after human remains were found "just yards away" from the facility.

#MUFC [@Telegraph] https://utddistrict.co.uk/man-utd-academy-the-cliff-murder-investigation/05/04/2024/

Reagovat
Grahf

Malacia sa našiel?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele