Historie lvíčka na hrudi: Ta nejlepší záplata

28.07.2015, 14:27
Profily, historie
Už déle než jednadvacet let trvá historie samostatné české reprezentace. Během nich se v pozici hlavního trenéra vystřídalo hned devět mužů - o každém z nich EuroFotbal zpracoval netradiční takticko-analytický komentář, který se skládá z kratší obecné části a delším taktickém pojednání o vybraném utkání.

Michal Bílek po nečekaném úspěchu na Euru navázal na nepřesvědčivé výkony a po několika kvalifikačních ostudách při cestě na brazilský šampionát sám z postu trenéra reprezentace odstoupil. Šéf svazu Miroslav Pelta měl na seznamu jediné jméno. Musel však počkat do konce roku. Proto zvolil variantu "záplaty", kterou nový muž na lavičce národního týmu zvládl bravurně.

Josef Pešice

Už když byl v září roku 2013 jmenován trenérem, bylo jasné, že je pouze dočasným řešením. Josef Pešice mohl do zbylých dvou kvalifikačních zápasů vstoupit zcela bez starostí ještě z jednoho důvodu. Česko nemělo šanci na postup mezi světovou smetánku. Přesto, nebo možná spíše proto, se národnímu týmu pod Pešiceho vedením tak dařilo - vyhrál oba soutěžní duely i přátelák s Kanadou.

Jakožto bývalý asistent Michala Bílka nemusel o svých výběrech a taktice moc přemýšlet. Hráče dobře znal, věděl o jejich silných i slabých stránkách. Jedinou změnou byla síla jeho hlasu. Nebyla už pouze poradní, nýbrž zcela určující.

Proto mohl Pešice využít v základní sestavě hned dva útočníky, a to ve všech třech zápasech, do kterých reprezentaci vedl. Po roční odmlce například na utkání s Maltou nominoval forvarda Tomáše Pekharta, který se mu v utkání odvděčil gólem. V zápase se prosadili i Václav Kadlec a David Lafata.

Od svého někdejšího nadřízeného Michala Bílka se však takticky nijak markantně neodlišoval. Snad jen ofenzivní pokyny pro krajní obránce utlumil na úkor výhradního nasazování dvou forvardů, kteří logicky obstarávali výraznější část útočné hry. V sestavě navíc nefiguroval třetí střední záložník, jenž pomáhal obráncům při jejich herních úkolech.

Taktický rozbor: Bulharsko - Česko 0:1 (15. říjen, 2013)

obrázek
Základní sestava české reprezentace v utkání proti Bulharsku.

I pro venkovní utkání v Bulharsku zvolil Pešice sestavu se dvěma útočníky - vedle Václava Kadlece se na hrotu pohyboval také Libor Kozák. Ofenzivně laděný výběr vyvážil defenzivním záložníkem Tomášem Hübschmanem či levým záložníkem Petrem Jiráčkem, který se obranné práci také nevyhýbal.

Tomu, že sestava byla na papíře útočnější než ve skutečnosti, nahrával i poměrně opatrný presink, ke kterému se český tým odhodlával jen na vlastní polovině hřiště. Po ztrátě míče se fotbalisté nepokoušeli co nejdříve vybojovat balón zpátky, ale spíše vyčkávali na to, co předvedou Bulhaři. Největší důraz kladl Pešiceho tým na situaci před vlastním vápnem a uvnitř něj, kde Mazuch, Suchý a Michal Kadlec kralovali. Na zemi i ve vzduchu.

V prvním dějství ostatně nedovolila česká obrana domácím absolutně nic. Ojedinělé selhání bylo k vidění krátce po změně stran, kdy Kadlec výjimečně neuhlídal Rangelova. Ve zbytku utkání už nicméně perfektně organizovaná defenziva opět dokázala šestnáctku zcela zavřít; Bulharsko se tak muselo uchýlit k centrům a střelám z dálky. Jediné další zajímavé rány vyslali Popov a Gadžev, ale Čech je při střelách z těchto pozic téměř nepřekonatelný. Defenzivní plán Pešicemu vyšel na jedničku s hvězdičkou.

Přestože česká reprezentace hrála poměrně pasivně a soustředila se především na obranu, do třicáté minuty si stihla vytvořit několik gólových příležitostí. Pravá strana ve složení Rajtoral - Dočkal fungovala dobře a právě tito dva hráči přichystali Kozákovi a Jiráčkovi samostatné nájezdy na branku. Levá strana hřiště měla defenzivnější pokyny a tolik vidět nebyla; jen při Jiráčkově ojedinělém centru, po němž Kozák trefil tyč.

Větší aktivita krajních hráčů, kterou často praktikoval třeba Petr Rada či nyní praktikuje Pavel Vrba, nebyla umožněna právě vinou dvou útočníků. Do ofenzivní třetiny se totiž Libor Kozák s Václavem Kadlecem vydávali i zkraje hřiště, především Kozák se často stahoval až k pravé lajně. Tím samozřejmě tento prostor pro spoluhráče zavírali. Krajní obránci (hlavně Michal Kadlec) se navíc do ofenzivy nepouštěli systematicky.

Libor Kozák byl každopádně z útočné dvojice tím aktivnějším a užitečnějším. Díky svojí postavě působil na hrotu v roli útočníka, který měl mimo jiné za úkol sklepávat dlouhé míče. Takto ostatně vytvořil jedinou gólovou situaci utkání, když jedním takovým sklepnutím uvolnil Bořka Dočkala, jenž z dálky přesně zacílil.

Václav Kadlec v zápase prakticky nebyl vidět. Mladý útočník je typem fotbalisty, kterému vyhovuje spíše ofenzivnější pojetí; sám se do šance dostává s obtížemi. Pohyboval se víceméně na ofsajdové hranici, kam dostával minimum přihrávek. Styl zápasu mu rozhodně nevyhovoval a s trochou nadsázky se dá říct, že ho Pešice obětoval za dobrý výsledek. Češi se celý zápas drželi zpátky, nikam se nehnali a v závěrečné čtvrthodině,kdy dostali výhodu přesilové hry, už hubené vítězství s přehledem pohlídali.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (20)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Horší už to být nemohlo.

Reagovat
Spalovač šancí

Suverénně nejlepší repre trenér

Reagovat
Puskas

každopádně asi vzbudí nejméně emocí

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Svedik dodelal licenci a bude ted trenerem Ceske repre do 20 let plus bude delat asistenta Lavickovi u lvicat. Krasne zadostiucineni pro nej

Reagovat
Puskas

Reagovat
Jolly Roger

Nevím, co si mám o něm jako o trenérovi myslet. Udělal titul se Slavií, ale zásluhy si přivlastnil pouze Cipro, takže to šlo trochu do ztracena. Potom měl výborné výsledky v Teplicích, ale pak už byl jen nevýrazný. Ta epizoda v reprezentaci byl takový záskok. Bílek si kolem sebe nevybíral výrazné osobnosti, proto si asi vzal, ve vší úctě, i pana Pešiceho.

Jinak si ho pamatuji i jako dobrého ligového hráče, dirigenta Brna.

Reagovat
smazaný uživatel

Pešice!

Reagovat
smazaný uživatel

Sympaťák.

Reagovat
smazaný uživatel

mínus Plašil a Mazuch plus Rosický a Procházka a je to jedna z nejlepších sestav za poslední roky. Kadlec-Kozák Baroš-Koller úplně ta podoba bije do očí... doufám, že se Kozák zase zvedne

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to byl snad poslední článek

Reagovat
Puskas

teď bude Vrba a pak články - hypotézy, jak by to vypadalo, kdyby byl trenérem repre ten či onen

Reagovat
Usty

V pátek Vrba, poslední. Pak už vás přestanu otravovat :)

Reagovat
Spalovač šancí

Vrbu bych nedával

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě článek "Vrba- hyperzachránce supertrenér" a snad konec. Ještě teda chybí epizoda "KJVCD- jediná možnost na trenéra reprezentace"

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
Azazelo RD

Pešice si Bílka namazal na chleba.

Reagovat
Blasphemer

Uměl bych si ho představit i na trvalo, kdyby tam nešel Vrba.

Reagovat
Blasphemer

natrvalo

Reagovat
Uwe háže buly

*natrvalou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele