Fanoušci v Anglii nejsou spokojeni s neustálým růstem cen

04.03.2008, 11:52
Aktuality
Cena vstupenek na fotbalové zápasy na Ostrovech neustále stoupá. Průzkum ukázal, že fanoušek utratí za utkání svého klubu v průměru přes tisíc liber za rok a to se přitom nejedná jen o příznivce klubů Premier League.

Podle výzkumu, který provedla firma Virgin Money a jehož se zúčastnilo přes 2000 fanoušků, utratil v roce 2007 průměrný návštěvník Premier League 1331 liber. Pokud do průměru zahrneme i příznivce klubů z nižších soutěží, klesne nám průměrná útrata za rok na 1080 liber. To zahrnuje lístky na zápasy, suvenýry, programy, jídlo, alkohol a cestování.

Z průzkumu také vyplývá, že každý osmý fanoušek utratí až 3000 liber ročně jen za lístky.

Cena lístlů za poslední dva roky vzrostla o necelých 10 procent, zatímco růst ostatních cen kvůli inflaci je zhruba poloviční. Přestože některé kluby sáhly ke zmrazení cen vstupenek, aby zabránily odlivu příznivců z ochozů, fanoušci stále nejsou spokojeni.

Malcolm Clarke, předseda Federace fotbalových příznovců říká: "Nejlevnější lístek na Arsenal stál v sezoně 91/92 deset liber. V dnešních penězích je to někde mezi 15,44 a 16,70 liber. Přitom lístek dnes stojí 32 liber. Dvakrát tolik! A na zápasy evropských pohárů nebo na Manchester a Liverpool je to 46 liber. Jak mohou kluby ospravedlnit, že ceny oproti ostatním odvětvím vzrostly více než dvojnásobně?"

Clarke se domnívá, že především Manchester United, Tottenham Hotspur a West Ham United by se měly za své ceny stydět.
"Kluby se doslova koupou v penězích, které dostávají za televizní práva, přesto pro fanoušky nedělají nic," říká Clarke

Premier League se však ústy svého mluvčího brání: "Průměrná návštěvnost přes 36 tisíc je nejvyšší za posledních 57 let. Diváci vidí nejlepší hráče světa, na bezpečných stadionech. To jsou investice, na které kluby musí nějak vydělat."

Autor: Jiří Fišara / footbal365.com, soccernet.com

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Clark je jen populista, který neví o čem mluví.........tedy možná ví, ale vybírá si z toho jen to co se mu zrovna hodí.....na naší politcké scéně by se slušně uplatnil...

Reagovat
smazaný uživatel

populista to je. Přirovnal bych to k tomu, jako když na NOVĚ udělají anketu, v níž se ptají, co lidi říkají na zvýšení cen pohonných hmot, zvýšení cen elektřiny, plynu atd. Prostě každej řekne, že se mu to nelíbí. Jen trouba by zvyšování ceny, kterou platí, kvitoval

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud je přemrštěná poptávka, bude zákonitě cena růst. To je základní ekonomickej důsledek. Přesně, jak je napsáno v článku - kluby zkupují nejlepší hráče z celýho světa, dělají pro diváky skvělý zázemí, dokonce se v Anglii vymýtily z hledišť násilnosti. Je naprosto jasný, že je tam o fotbal zájem. A kluby by byly blbý, kdyby prodávali lístek za 15 liber, když dokáží vyprodat stadec, ikdyž bude lístek za 30 .

Reagovat
Devil

Reagovat
smazaný uživatel

kluby za ty peníze nabízejí divákům neskutečný komfort - tím myslím celkový komfort, kde je zahrnuta předvedená hra, zázemí na stadińech, bezpečnostní záruky, neustálá péče o fans atd. - což před 20 léty rozhodně nebylo zajištěno, ........navíc na fotbal přestala chodit lůza, která mu jen škodila...........a

a tam kde mají problémy s návštěvnosí, tak snižují vstupné -a stejně jim to je prd platné .- v Blackburnu mají lístky pdo 20 liber a stadión stejně nevyprodají......takže to rozhodně není v ceně lístku, jak se nám ten populsta snaží podsouvat.......

v tzv. zlatých 80 létech byla průměrná návštěvnost oproti dnešku poloviční - a to kluby měly většinou i větší stadióny než mají teď ......

Reagovat
smazaný uživatel

ja by som len dodal ze ta cena zakladnej vstupenky je taka ako je i vzhladom na to ze cca 30-50% navstevnikov zapasu su drzitelia permanentiek, pri ktorych je cena za jeden zapas vyrazne nizsia a tiez dalsie percenta su bud deti, pripadne seniory ktori maju tiez vyrazne zlavy na vstupnom (resp. rodinne zlavy...)

Proste ludia v marketingu tychto klubov urcite vedia co robia dokazom coho su prevazne viac plne ako prazdne stadiony

Reagovat
One-Real

Komu by se to líbilo ale fotbal se hraje hezkej,stadiony jsou moderní bezpečný takže je to logické

Reagovat
fantomas

jj

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele