Evropská liga - preview úvodních zápasů 1. kola vyřazovací části

20.02.2014, 08:40, aktualizováno 20.02.2014, 08:40
Previews
Po Lize mistrů se o slovo hlásí také Evropská liga a dnes je na programu šestnáct zápasů třetího kola. Velkou pozornost bude poutat souboj Swansea s Neapolí, Porto hraje s Eintrachtem Frankfurt, střelecké dostihy by se mohly konat v duelu Ajax - Salcburk...
Anži Machačkala - KRC Genk  (čtvrtek 18:00)
Fotbalisté Machačkaly se probojovali mezi 32 nejlepších celků v Evropské lize, ovšem obstáli v konkurenci papírově slabších celků. Postoupili totiž přes moldavský Tiraspol a norské Trömso, v přítomnosti anglického Tottenhamu už ale vůbec neměli šanci. Nyní se nacházejí ve velmi obtížné situaci a pravděpodobně sestoupí z ruské ligy, v duelu s belgickým Genkem jsou tak považování za outsidera. Nicméně ani jejich soupeř nemá úplně optimální formu.

Genk je totiž v domácí soutěži až na šestém místě s jednačtyřiceti body a na třetí Anderlecht ztrácejí již deset bodů, pokud chce bojovat o Evropské poháry i v příští sezóně, tak musí výrazně zabrat. Nyní je však ještě čeká první souboj na ruské půdě, kde to rozhodně nebude mít jednoduché. Anži se totiž určitě bude snažit ubránit čisté konto a zahrozit z brejků, i když je jeho situace v lize opravdu kritická.

Machačkala je po devatenácti odehraných zápasech na posledním šestnáctém místě se ziskem pouhých osmi bodů, na čtrnáctý celek Těrek Groznyj ztrácí pět bodů. Domácí celek naposledy zvítězil v Evropské lize na půdě norského celku brankou v nastaveném čase, od té doby nezvládl šest duelů v řadě. V novém roce se ještě nepředstavili v soutěžním utkání a výkonnost ruského výběru je tak hodně nečitelná.

Genk měl špatné období na přelomu letošního roku, když nedokázal vyhrát v sedmi duelech v řadě a teprve v poslední době se dokázal zlepšit. Po výhře v Mechelenu sice podlehl následně doma Bruggám, naposledy si poradil na půdě zachraňujícího Lierse a odvezl si tři body za vítězství na 1:0. Oba dva soupeři zažijí ve vzájemném měření sil svou premiéru a očekává se velmi opatrný souboj s minimem branek.

Kouč hostujícího celku Mario Been chce se svým klubem psát historii. "Může to být zlomový moment v historii našeho klubu a posunout hranice možností o něco dále. Je pro nás důležité, abychom zvládli obě utkání a postoupili. Bude to pro nás velká výzva, soupeře ale nesmíme podcenit. Udělal hodně změn a chce se poprat o záchranu, takže těžko říci, jak mu delší přestávka pomohla. Pokud chceme v Rusku zvítězit, nesmíme se bát hrát," uvedl holandský stratég.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.30 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Dněpr Dněpropetrovsk - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 19:00)
Tottenham přijíždí do Dněpropetrovsku vyzvat tým vedený svým bývalým koučem Juande Ramos, fotbalové záležitosti však včera na Ukrajině zastínilo něco zcela jiného - regulérní pouliční válka, která vypukla v ulicích Kyjeva, vyvolala pochybnosti o tom, zda se zápas vůbec odehraje. Dnešní den je ve východoevropské zemi oficiálně vyhlášen za smuteční, UEFA nicméně potvrdila, že se výkop přesouvat nebude.

Dněpropetrovsk je od Kyjeva vzdálen necelých 300 kilometrů. Prezident Viktor Janukovyč v reakci na krvavé střety ozbrojených složek s protivládními demonstranty označil 20. únor za den tryzny za oběti. "Týmy jsou připraveny, poskytly tiskové konference," odmítá však jakékoliv změny mluvčí UEFA. "Nic nenasvědčuje tomu, že by se hrát nemělo."

Ale zpět k fotbalu - Tottenham nabral pod novým koučem Timem Sherwoodem dobrou formu, v domácí soutěži útočí na Ligu mistrů a herní pohodu by rád zúročil v Evropské lize. Sherwoodova motivace je jasné - nic prý nevypadá v trenérském životopisu lépe než trofeje, a přestože mnoho anglických klubů má tendenci přistupovat k EL jako k podřadné soutěži, tady to prý nehrozí. Tottenham bral soutěž vážně už za vlády André Villas-Boase, a Sherwood v jeho rétorice pokračuje.

"CV manažera se hodnotí výhrami," odpověděl mladý kouč výmluvně na otázku, jestli by letos preferoval kvalifikaci do Ligy mistrů nebo titul z Evropské ligy. "Mnohokrát v historii jsme viděli, že se manažeři, kteří tuto soutěž vyhráli, následně odrazili ke skvělým kariérám. Klubovou prioritou je uspět na obou frontách a věříme, že náš kádr je na to dostatečně široký. Každý, kdo říká, že na trofejích nezáleží, lže," dodal Sherwood nekompromisně.

V Dněpropetrovsku to však Londýňané nebudou mít jednoduché - domácí jsou v pohárové Evropě silnou a zavedenou značkou, a hostům navíc bude chybět celá řada opor včetně znovuzrozeného kanonýra Emmanuela Adebayora, gólmana Huga Llorise či anglického reprezentačního beka Kyle Walkera. "Hráči, které jsme nechali doma, jsou zranění a nebyli by pro nás v tuto chvíli přínosem. Doufáme, že v neděli v Norwichi už budou v pořádku," vysvětluje Sherwood.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.40 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Juventus FC - Trabzonspor  (čtvrtek 19:00)
Juventus nemá na turecké soupeře příliš dobré vzpomínky, ale přesto je v souboji s Trabzonsporem považován za favorita. Zatímco domácí celkem v pohodě kráčí za obhajobou italského Scudetta, turecký tým neprožívá ideální chvíle. Vzepře se předpokladům a napraví svou smolnou sérii?

Hořkou příchuť musí mít turecký fotbal pro ten italský. Minimálně pro fanoušky Staré dámy. Tu totiž z Ligy mistrů v poslední den vyřadila prohra s Galatasarayem, který se tak radoval namísto ní. Taktický génius Antonio Conte nedokázal zabránit těsné výhře Turků a na úspěch si tak bude muset počkat do Evropské ligy. Ani v ní ale boje nejsou snadné a Trabzonspor je toho důkazem. Ten už má mnohé zkušenosti s italským calciem, neboť ve skupinových bojích narazil na římské Lazio.

Také s druhou nejtradičnější klubovou soutěží Evropy má Juventus bohaté zkušenosti, protože se třikrát stal vítězem poháru známého jako UEFA Cup. Nyní se pokusí navázat na slavnější minulost v nové podobě a navíc s vyztuženým kádrem. Proti tureckému celku je ale nečeká snadná práce, protože ten v letošní sezoně v rámci Evropské ligy ještě ani jednou neprohrál! Nasbíral například výhry s Legií Varšava či dvě remízy právě s Biancocelesti. Nicméně, na domácí scéně se již tureckému týmu nedaří. Série špatných výsledků a porážek dokonce vedla k rezignaci hlavního trenéra Mustafy Resita Akcaye.

Po jednadvaceti kolech se Trabzon "krčí" na deváté příčce, na což ambiciózní celek nebyl z minulé sezony zvyklý. Tým tedy dočasně vede asistent Hami Mandirali, který má své svěřence provést do další fáze poháru. Fanoušci Trabzonsporu se mohou těšit alespoň z formy střelce Emreho Gürala, který se v posledním ligovém utkání trefil dvakrát. Ten by měl být v základní sestavě čtvrtečního duelu, která však v případě italského šampióna bude řádně okleštěná. Zdravotní problémy nahlásil obránce Andrea Barzagli, který by ještě zápas s Turky měl stihnout. To se však nebude týkat Simoneho Pepeho, Mirka Vučiniće a Giorgia Chielliniho.

Reprezentační obránce Chiellini si z utkání s Hellasem Verona odnesl svalové zranění a musel být střídán Angelem Ogbonnou, takže se začaly množit spekulace o vážnosti jeho zranění. Naštěstí pro celý Juventus se však nejedná o noc vážného, což v pondělí také potvrdil hráč samotný. "Už je to lepší. Naštěstí se nejednalo o nic, co by potřebovalo operaci. Jsem moc rád, že to tak dopadlo a pokusím se uzdravit co nejdřív, protože nás čeká ještě mnoho těžkých zápasů a já chci svému týmu pomoci," dodal zkušený obránce Juve.

Celou Itálií hýbe slovní přestřelka mezi trenéry Contem a Capellem, protože druhý jmenovaný stratég se "obul" do svého dávného zaměstnavatele. Klub mu jeho kritiku oplatil a podobně reagoval také nynější kouč. Nyní je ale čas zapomenout na problémy nefotbalového rázu a soustředit se pouze na výkony na hřišti. Ideální šanci mají Bianconeri právě proti Trabzonsporu. Pod pečlivým dohledem sudího Alekseie Kulbakova se Trabzonspor bude pokoušet zapůsobit na nového trenéra i vášnivé diváky.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.18 - 8.00 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Černomorec Oděsa - Olympique Lyon  (čtvrtek 19:00)
Ukrajinský Černomorec považoval postup ze základních skupin Evropské ligy jako úspěch a v další fázi nebude mít vůbec co ztratit. Pokud by chtěl pomýšlet na postup, měl by především před vlastními fanoušky předvést nadstandardní výkon, aby se odveta hrála lépe. Lyon je klubem věhlasným, s mnohaletými zkušenostmi z těchto zápasů.

Domácí bohužel mají oproti soupeři i velkou nevýhodu v nerozehranosti. I když je to téma často omílané, mnohokrát považované jen za pouhou výmluvu, přece jenom nebude pro mužstvo Romana Hryhorčuka jednoduché dostat se rychle do soutěžního tempa. Vždyť naposledy si zahrálo v půlce prosince.

Liga klubu z Oděsy skončila na začátku prosince, od té doby tým, do něhož přišli přes zimu na hostování pouze Okriašvili a Rebenok, a kádr tak zůstal prakticky nezměněný, prošel zkrátka jen dlouhou zimní přípravou. Olympique si naopak jen na chvilku užil vánoční prázdniny a poté vstoupil rovnou do kolotoče domácího fotbalu.

Hosté přitom jako by chtěli napravit bídný podzim co nejrychleji, už jsou totiž v Ligue 1 na šestém místě a bojují znovu o poháry. "Velmi respektuji trenéra Lyonu, pana Gardeho," vysekl poklonu Hryhorčuk. "Pod ním hraje soupeř zajímavě. Co se týče taktiky a strategie, je v tomhle ohledu opravdovým mistrem."

Kdyby na Ukrajinu přiletěl celek z jižních koutů Evropy, mohl by mít Černomorec výhodu lepší adaptace na mrazivější teploty. OL, klub z Alp, je ovšem na zimu pochopitelně zvyklý. Trápit naopak můžou vlastní fanoušci. Situace v Kyjevě je v posledních několika týdnech kritická, mluví se dokonce i o občanské válce.

Radost z toho nemá nikdo. Ani Hryhorčuk. "Každý občan této krásné země potřebuje, abychom směřovali kupředu, byli silnější. Vše, co se nyní děje, je špatné," smutnil ukrajinský trenér. "Samozřejmě že do fotbalu politika nepatří, ale zajímáme se, co se děje. Když lidé trpí a umírají, je to děsivé. Vyzývám všechny, aby došlo k příměří."

Hosté do Oděsy přicestují bez zraněného Lacazetteho, což rozhodně oslabí jejich ofenzivní činnost. "Viděl jsem v televizi obrázky z Kyjeva. Nemohu k tomu moc co říct, vyjadřuji jen smutek," uvedl na tiskové konferenci kouč Rémi Garde. "Víme, že zítra bude den národního smutku. Jestli to bude mít vliv na zápas? To uvidíme."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.30 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Esbjerg fB - ACF Fiorentina  (čtvrtek 19:00)
Oba celky si musí zvykat na svá omezení. Domácí tým hrál soutěžní zápas naposledy v polovině prosince, Fiorentina nemůže počítat s množstvím zraněných hráčů. Přesto se čtvrteční soupeři pokusí vykročit za kýženým postupem do další fáze.

Ze slunného Toskánska se Viola musí přesunout až do chladného Dánska, kde ji čeká tamní Esbjerg fB. Dánský tým by mohl mít jisté deficity ohledně zápasového rytmu, protože první dánská liga po osmnáctém kole započala zimní přestávku a ta skončí až za týden. Minulé utkání Esbjergu příliš nevyšlo, neboť v rámci Superligaen prohrálo s Randers FC o jednu branku, následně podlehlo svému soupeři také v Evropské lize. Nad síly Dánů byl domácí Red Bull Salzburg, o tři branky se mezi sebou rozdělili Sadio Mané a Kevin Kampl.

Lepší zápasový rytmus má bezpochyby hostující Viola, protože Serie A je již opět v plném proudu. Je to ale proud, který se musí obejít bez svého nejlepšího střelce Giuseppeho Rossiho. Někdejší hráč španělského Villarrealu se totiž dostal opět na marodku svého týmu, protože si obnovil již několikrát operované zranění kolene. Co je však důležité, je fakt, že na další operaci italský reprezentant nemusí a po důkladné kontrole se chce dostat zpět do formy, aby se mohl utkat o letenku do Brazílie.

Pepito Rossi však není jedinou vážnou absencí toskánského celku. Trenér Vincenzo Montella bude postrádat také Juana Manuela Vargase a Gonzala Rodriguéze. Pozitivem je stav záložníka Juana Cuadrada, kterému již uzdravené zápěstí dovolí naplno se zapojit do hry. A co je pro ofenzívu Fialek ještě důležitější, je návrat útočníka Maria Gómeze. Německý reprezentant se před dlouhými pěti měsíci zranil a koleno mu dlouho nedovolovalo zasáhnout do hry. Teď se ale první z obávané dvojice útočníků vrací zpět do hry, zátěžové minuty si připsal již v nepovedeném utkání s milánským Interem.

Fiorentina bojuje na více frontách, kromě domácí Serie A ji čeká také finále Coppa Italia či právě boje Evropské ligy. Podle trenéra Montelly je ale nemožné vybírat si, která ze soutěží je nejdůležitější. Na tiskové konferenci před duelem s dánským soupeřem Montella uvedl: "Nechci si vybírat, které soutěži dáme přednost. Vítězství vždycky přináší plno emocí, což je příjemný pocit. Nemůžu říct, zda jsou cennější emoce po vyhraném zápase Evropské ligy nebo poháru. Máme před sebou ještě mnoho zápasů a teď zrovna velmi náročný týden. Musíme se připravit co nejlépe," dodává mladý trenér.

"Program, který před sebou máme, může způsobit, že ztratíme energii, nebo se nám někteří hráči zraní. Takže nebudu dávat přednost té které soutěži - půjdeme na maximum do všech. Fiorentina v několika minulých letech dosáhla zajímavých a důležitých úspěchů, jako byly semifinále Evropské ligy či čtvrté místo v Serii A. Možná nám tato umístění sedí nebo se může zdát, že na vyšší ocenění nemáme. Ale podívejte se na celky nad námi - Juventus, Inter, Řím nebo Neapol, ty všechny si musely projít nějakou změnou a postupně se dostaly na vrchol," zakončuje bývalý útočník a doufá, že i jeho týmu se postupem času bude dařit etablovat se mezi nejlepší evropské týmy. První krok by k tomu mohla Viola udělat již ve čtvrtek, kdy se za dohledu ruského arbitra Sergeje Karaseva utká s Esbjergem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 4.00 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dynamo Kyjev - Valencia CF  (čtvrtek 19:00)
Utkání mezi Dynamem Kyjev a Valencií se vzhledem k napjaté politické situaci v zemi, která včera de facto přerostla do občanské války, musí na poslední chvíli přesunout na neutrální půdu. Místo do ukrajinské metropole tak Netopýři cestují do Kypru; papírově domácímu Dynamu se postaví na trávníku stadionu GSP v Nikósii.

"Úvodní zápas prvního vyřazovacího kola Evropské ligy mezi FC Dynamo Kyjev a Valencia CF se vzhledem k bezpečnostním problémům v Kyjevě odehraje na Kypru v Nikósii," stojí v oficiálním prohlášení na stránkách uefa.com. Prezident španělského celku Amadeo Salvo neskrývá, že je s rozhodnutím evropské fotbalové asociace spokojený.

"Hrát v Kyjevě by bylo nesmírně těžké," uvědomuje si Salvo. "Byli jsme sice ujištěni, že nám nic nehrozí, ale spoustu věcí zkrátka předvídat nedokážete a pro všechny zúčastněné bude nejlepší, když se utkání přesune. Jsme spokojeni, zdravý rozum zvítězil. Pozitivní je, že se nemusí měnit datum výkopu - prostě dorazíme o dvě hodiny později, než bylo původně v plánu," odkrývá prezident Netopýrů. "Nezanechá to žádný efekt na našem ligovém kalendáři ani tréninkovém plánu."

Salvo také neopomněl vyjádřit soucit s fanoušky, kteří vážili cestu až na dalekou Ukrajinou. "Upřímně se omlouváme všem našim příznivcům, kteří si zařídili výlet do Kyjeva s cílem podpořit náš klub a utratili při tom drahocenné peníze a čas. Mohu jim pouze vyjádřit vřelé díky a ubezpečit je, že zůstáváme stále s nimi. Doufáme, že dostanou šanci vidět Valencii v akci," nechal se slyšet funkcionář.

Oba celky se naposledy střetnuly na jaře 2009 ve stejné fázi tehdejšího poháru UEFA; Dynamo bylo tehdy úspěšnější, i když oba zápasy byly hodně vyrovnané a svěřenci Jurije Sjomina postoupili pouze díky většímu počtu gólů ze soupeřova hřiště. Valencijský výběr pod vedením Unaie Emeryho sice uhrál v Kyjevě plichtu 1:1, doma se však zmohl pouze na výsledek 2:2.

Ani tentokrát to Španělé nebudou mít jednoduché, trápí je totiž zranění - mimo hru je křídelník Pablo Piatti, kterého zranilo stehno, a s největší pravděpodobností i švýcarský stoper Philippe Senderos. Piatti se zranil minulý víkend na tréninku a zmeškal i nedělní bezbrankový duel na půdě Sevilly. Valencia tak až na pět týdnů přichází o autora pěti letošních branek. Dobrou zprávou pro kouče Juana Antonia Pizziho je tak alespoň návrat Jérémy Mathieua, který se k týmu připojil na poslední chvíli, ale zápas by stihnout mohl.

Domácí prezident Ihor Surkis měl v posledních hodinách spoustu administrativní práce, trvá však na tom, že vše je již bez problémů vyřešeno. "Dnes nám UEFA dala 45 minut na to, abychom se ujistili, že náhradní stadion zcela vyhovuje jejím požadavkům," popisoval svoji hektickou středu. "První věc, kterou jsem udělal, byl telefonát na Kypr a potvrzení tohoto faktu. Nyní musíme urgentně pronajmout letadlo, sehnat celý tým i novináře, a stihnout odlet ve 21:00," povzdechl si. Den před utkáním se tak v domácím táboře fotbal zřejmě příliš neřešil..
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.50 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
PAOK Soluň - SL Benfica  (čtvrtek 19:00)
Doma v řecké lize má soluňský PAOK výtečnou formu, alespoň tedy před svými fanoušky; bude to však stačit i na Benficu? Favorizovaní Orli už zase připomínají stejnou mašinu na vítězství jako loni touhle dobou..

Není pochyb, že síla řeckého týmu na soluňském Toumba Stadionu výrazně stoupá; zatímco poslední dvě ligová utkání na půdách Panathinaikosu a Asterisu vyústila ve dvě prohry, doma PAOK vyhrál už pětkrát v řadě a celkově si drží úchvatnou bilanci 11 výher a jediné remízy v celé probíhající sezoně řecké nejvyšší soutěže. Lépe je na tom pouze stoprocentní Olympiakos, který je také jediným týmem, na nějž PAOK v tabulce nestačí; účastník Ligy mistrů má v čele nedostižný dvacetibodový náskok, v Soluni se však za průběžnou druhou příčku určitě nehněvají.

Benfica je na tom ve své lize ještě lépe. Po nepřesvědčivém začátku sezony, kdy fanoušci dokonce volali po hlavě kouče Jorge Jesúse, se obhájce druhého místa rozehrál do parádní formy a po suverénní výhře v městském derby nad Sportingem navýšil svůj náskok na čele na čtyři body. Vzhledem k mladému a nezkušenému kádru Sportingu a matným výkonům tradičního konkurenta z Porta to vypadá, že by Benfica mohla letos konečně slavit portugalský titul, a vysoké ambice má i v Evropské lize, kde loni došla až do finále; teprve tam byla nad její síly londýnská Chelsea.

Hosté tedy budou v Řecku papírovým favoritem, avšak Jesús očekává vyrovnané utkání; podle jeho názoru je status favorita ve fotbale vždy subjektivní. "Pokud hrajete soutěž, jako je play-off Evropská ligy, málokdy je rozhodnuto po prvním zápase. Jsem však přesvědčen, že po odvetě se budeme radovat my," prohlásil kouč na tiskové konferenci. "Mluvit o favoritech je ošemetné. PAOKu se ve skupinové fázi dařilo, je to silný soupeř a myslím, že nás čeká vyrovnaný dvojzápas."

Zkušenosti z evropských pohárů nicméně hrají ve prospěch portugalského týmu, což Jesús nezastírá. "Za poslední čtyři roky jsme si v Evropě vybudovali velice dobré renomé, a máme tedy o to větší zodpovědnost. Jsme pod drobnohledem, lidé si nás všímají a očekávají další progres," zakončil hostující trenér, kterému budou ze zdravotních důvodů chybět argentinské opory Ézequiel Garay a Nicolás Gaitán. Jejich místa na hřišti zaujmou Jardel a Sulejmani. "Benfica se vždy musela vypořádat s řadou okolních faktorů, a tentokrát to nebude jiné. Jsem zcela spokojen s možnostmi a konkurenceschopností svého kádru," odmítl Jesús vymlouvat se na absence.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.50 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovan Liberec - AZ Alkmaar  (čtvrtek 19:00)
Od červencového 2. předkola odehráli liberečtí fotbalisté v tomto ročníku Evropské ligy už dvanáct zápasů a před čtvrtečním úvodním domácím utkání vyřazovací fáze s Alkmaarem sní o tom, že si senzační tažení soutěží ještě prodlouží. Nizozemský soupeř je i vzhledem k větší rozehranosti favoritem, Slovan ale věří, že ho nepoznamená zimní obměna kádru a že znovu dokáže překvapit.

"Alkmaar není gigant, ale ta kvalita tam je. Mají peníze a je tam velice zkušený trenér Dick Advocaat, který s Petrohradem vyhrál titul i Pohár UEFA. Favoriti jsou oni, ale budeme chtít postoupit. Došli jsme daleko, tak proč si tu pohádku ještě neprodloužit?" řekl kapitán Radoslav Kováč, který po sezoně zamíří do pražské Sparty.

Liberečtí už dokázali v předkole přejít přes silné Udine či FC Curych a následně poprvé v historii postoupit ze skupiny. Více zápasů za jednu sezonu v pohárech ještě nikdy neodehráli, při své cestě do čtvrtfinále Poháru UEFA v ročníku 2001/02 nastoupili k deseti utkáním.

Proti Slovanu ale hraje hned několik věcí, hlavně fakt, že česká liga začne až o víkendu, zatímco Alkmaar už má za sebou na jaře sedm soutěžních duelů. "Mají zápasovou zátěž. Ale my to musíme odjezdit, dát do toho vše. Přejít se dá přes každého, Udine bylo ještě silnější," srovnával Kováč.

Liberec s napětím očekává, jak se na jeho hře podepíše zimní obměna kádru. Odešly hned tři opory - polovina obrany Kelič s Kušnírem a především útočník Rabušic. Kvůli zranění navíc chybí Delarge. Defenzivu vyztužil Rajnoch s reprezentačními zkušenostmi, zálohu Jarolím a v útoku má nahradit Rabušice Ukrajinec Budnik.

V přípravě tak trenér Jaroslav Šilhavý spíše hledal alternativy v sestavě, místo aby s týmem mohl ladit formu. "Je to nepříjemné, ale je to realita. Soupeř je v tomhle směru určitě před námi. Když pominu kvalitu, tak mají za sebou sedm soutěžních zápasů prakticky v totožné sestavě. Jsou sehraní, v tom je jejich výhoda. Ale my uděláme vše pro to, abychom se opět pokusili o nemožné. Byť favority dvojzápasu určitě nebudeme," řekl.

Soupeře, na jehož hřišti Liberec v sezoně 2006/07 remizoval v Poháru UEFA 2:2, osobně viděl v akci. "Jsou rychlí, výborní jeden na jednoho. Útočí všichni včetně všech čtyř obránců, možná někdy na riziko. Hrát na brejky je jedna z možností, jakým způsobem se do jejich obrany dostat."

Libereckým nevadí, že začínají doma. "Tak je to prostě nalosované. Snad využijeme toho, že hrajeme první zápas doma a vyhrajeme, nejlépe bez inkasované branky. Pak bychom do odvety jeli s nadějí a možností postoupit," řekl záložník Josef Šural.

Alkmaar je v nizozemské lize aktuálně sedmý, o příčku níž než Slovan v české nejvyšší soutěži. Tým AZ by rád využil, že je rozehranější. "Je pro nás výhodou, že Liberci začíná liga až po zápase s námi. Proto si jedeme pro vítězství. Pro náš klub je hodně důležité dojít v Evropě daleko," uvedl srbský záložník Nemanja Gudelj.

Alkmaar má na české kluby dobré vzpomínky, před necelými třemi lety vyřadil po výsledcích 2:0 a 1:1 v předkole Evropské ligy Jablonec. V barvách Baumitu tehdy působila zimní posila Liberce Jarolím. "Určitě vidíme možnost postoupit do dalšího kola. Možná je Liberec stejně silný jako Alkmaar, ale výhodou je, že hrajeme první zápas venku," řekl kouč Advocaat, který v roce 2008 dovedl v Petrohradu k zisku Poháru UEFA i českého obránce Radka Šírla.

Zápas v Liberci začne ve čtvrtek v 19:00. Vstupenek je zatím dostatek.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kovář - Coufal, Kováč, Rajnoch, Fleišman - Sackey - Šural, Pavelka, Rybalka, Frýdek - Budnik.
AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Esteban - Reijnen, Gouweleeuw, Wuytens, Viergever - Gudelj, Ortiz, Elm - Berghuis, Jóhannsson, Beerens.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.50 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Betis - Rubin Kazaň  (čtvrtek 21:05)
Betis sice postoupil ze skupiny v Evropské lize a dnes rozehraje první kolo play-off proti Kazani, jeho myšlenky se však ubírají úplně jiným směrem - záchrana v domácí soutěži, kterou si hrdý klub po zpackaném úvodu sezony vytyčil jako cíl, začíná vypadat jako sci-fi..

Současný manažer WBA Pepe Mel sice na podzim protáhl sevillský klub osidly zrádné základní skupiny, cena, kterou za to Betis zaplatil v Primeře, však byla příliš vysoká. Ani po Melově vyhazovu a dosazení argentinského stratéga Gabriela Calderóna se mnoho nezměnilo, a po prohře v klíčovém víkendovém utkání s Granadou (0:1) už víra v záchranu opouští i poslední optimisty: na nesestupové příčky ztrácí hrdý klub propastných deset bodů. Dokonce i sám Calderón po posledním kole přiznal, že Betis už je prakticky druholigovým týmem.

Soustředit se za těchto okolností na vznešené cíle v pohárové Evropě je prakticky nemožné. Reakce fanoušků po fiasku s Granadou na sebe nenechala dlouho čekat: příznivci ze skupiny Supporters Gol Sur promptně uveřejnili protestní dopis, v němž vyzývají všechny Beticos, aby zápas s Kazaní bojkotovali.

"Rozhodli jsme se, že na protest nenavštívíme čtvrteční duel s Rubinem Kazaň. Je naprosto neakceptovatelné, aby klub na tento zápas zvyšoval ceny vstupného pro ty, kteří jej nikdy neopustili a minulou neděli ukázali svoji loajalitou mohutnou podporou při výjezdu do Granady. Protože naše neustávající podpora i přes katastrofální výsledky nemá evidentně žádný efekt, nepředpokládáme, že by prázdný stadion někdo vůbec zaznamenal - tedy kromě těch, kteří na nás bezostyšně profitují," stojí v dopise.

Reakce klubu byla takřka okamžitá - poté, co výzva věrného jádra zarezonovala napříč fanouškovskou obcí a z pokladen zmizelo pouze několik stovek lístků, rozhodlo se vedení Betisu změnit směr a poskytnout všem domácím příznivcům vstupenky zadarmo.

V Kazani na tom takto bídně rozhodně nejsou, na nějaké velké jásání to však rovněž není - podzimní ligovou část zakončil Rubin na matném osmém místě, a radost mu tak dělá alespoň Evropská liga. Protože v Rusku začíná soutěž až v březnu, je posledním ostrým duelem tatarského celku stále závěrečná skupinová výhra na půdě belgického Zulte Waregem (2:0), která potvrdila dlouhodobě vynikající výkonnost Rubinu na evropské scéně.

Momentálně se v Kazani mluví pouze o jediném - po lednovém odchodu Venezuelana Josého Rondóna do Zenitu ztratil tamní klub svého elitního a vlastně jediného schopného útočníka, a čas k sehnání adekvátní náhrady se krátí. Z Rondónova prodeje utržil management slušnou sumičku 18 milionů Eur, jenže čerstvá posila se ne a ne objevit - Sigthórsson angažmá odmítl a Matavž neprošel zdravotní prohlídkou. Nejnovější zprávy tak mluví o nahánění tureckého ostrostřelce Buraka Yilmaze.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.30 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Swansea City - SSC Neapol  (čtvrtek 21:05)
Liberty Stadium ve čtvrtek večer otevře své brány, aby přivítalo ambiciózní Neapol. Partenopei teprve nedávno opustili Ligu mistrů a budou si chtít spravit náladu alespoň v Evropské lize. Domácí tým ale není radno podcenit.

Swansea se do vyřazovací fáze Evropské ligy dostala ve své historii poprvé, ale ráda by dosahovala dalších dobrých výsledků. První překážkou však bude oproti domácím ostřílený tým trenéra Rafaela Beníteze, který je s prostředím anglické kopané dobře obeznámen. Také co se týká hvězdných jmen na obou soupiskách, můžeme považovat Neapol za favorita. Tuto roli však plnila také například Valencia před prvním vzájemným utkáním a nakonec si Swansea odvezla tři body za jasnou výhru.

Tým manažera Garryho Monka bude chtít zapomenout na pohárovou prohru s Evertonem, která znamenala odjezd z Goodison Parku s hlavou dole. Poměrem tři k jedné brance se však Swansea nechce zabývat a doufá v lepší výsledky již v dalším utkání. Jediným střelcem Swansea byl Jonathan de Guzmán, který v rozhovoru pro oficiální webové stránky poznamenal, jaká je nálada v kabině a co může protivník očekávat.

"Neapol je skvělý tým a pro nás bude dalším významným krokem. Bude to krásný večer. Doufám, že pokud využijeme domácího prostředí, mohli bychom dobrý výsledek uhrát také v Itálii. Neapol má výborné hráče a sází na ofenzivní fotbal. Když jsem byl v Holandsku, hrál jsem proti jednomu z nich. A musím říct, že Dries Mertens je opravdu dobrý. Stejně tak se ale těším na Higuaina nebo Callejóna. Také proti Higuainovi jsem nějaký zápas odehrál za svého působení ve Španělsku a je jasné, že má čich na góly. Sledoval jsem jejich odvetné utkání Coppa Italia a nesmíme je podcenit," dodává holandský záložník.

Od Neapole opravdu často nemůžete vědět, s čím se vytasí. První utkání proti Římanům svěřenci trenéra Beníteze nezvládali, ale po poločase vstřelili dva klíčové góly. I díky nim si v odvetě pod Vesuvem poradili s Vlky jednoznačným poměrem 3:0 a slavili postup do finále. Také poslední utkání proti Sassuolu Partenopei zvládli a zvítězili o dvě branky. První z nich měl na starosti Blerim Džemaili, o druhou se postaral mladíček Lorenzo Insigne.

Ten se v posledních týdnech ocitl pod palbou kritiky z řad vlastních fanoušků, kterým se vystoupení talentovaného záložníka líbilo pramálo. Proti týmu nováčka se však Insigne zapsal mezi střelce a byl spokojen také se svou vlastní prezentací. V rozhovoru pro oficiální stránky Neapole sdělil: "Moc si vážím toho, že jsem mohl vstřelit gól a ještě větší radost mám z toho, že mi dneska fotbal šel. Za to musím poděkovat také trenérovi Benítezovi, který mi věřil a nechal mne hrát. Požádal mě, zda bych mohl hrát víc jako křídlo a já se o to pokoušel. Můj vztah s fanoušky je v pořádku. Nereagoval jsem na jejich kritiku vůbec správně, ale omluvil jsem se a teď se všichni můžeme těšit na další zápasy. Doufám, že v nich zvítězíme," těší se Insigne.

Problém by mohl nastat při řešení ofenzivní skladby týmu, protože panují pochyby o některých klíčových hráčích. Zejména Gonzalo Higuain bude svádět boj s časem, neboť už v utkání proti Sassuolu cítil ostrou bolest v zádech. A brankář Pepe Reina zase již týden trpí problémy s kolenem. Dobrou zprávou je alespoň návrat dua Gökhan Inler a José Callejón.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
NK Maribor - Sevilla FC  (čtvrtek 21:05)
Sevilla přijíždí v úvodním utkání vyřazovací části Evropské ligy do Mariboru a její prezident José Castro touží využít tuto příležitost k navázání nové vítězné série. Andaluskému klubu se totiž po Novém roce vůbec nedaří..

Šance, že si FC zahraje Evropskou ligu i napřesrok, je s každým kolem tenčí a tenčí. Z Primery postupuje do pohárů šest týmů, a přestože je Sevilla aktuálně sedmá, na šestý Real Sociedad ztrácí už osm bodů, což je zároveň i její náskok na sedmnáctou Málagu. Rok 2014 sice odstartovali svěřenci Unaie Emeryho suverénní výhrou 3:0 nad Getafe, jenže poté následovaly dvě remízy a tři prohry. V generálce na Maribor se urodila domácí remíza 0:0 s tabulkovým sousedem z Valencie.

Když osudí v polovině prosinci rozhodlo, že se Sevilla utká právě s Mariborem, Emery si rozhodně nestěžoval. "Tento los vítáme. Samozřejmě máme respekt ke každému protivníkovi, ale myslím, že Maribor je přijatelný soupeř, kterého určitě můžeme porazit. Musíme však být zároveň opatrní - je to největší tým Slovinska, vede domácí ligu a dokázal postoupit ze své skupiny," uvedl kouč Andalusanů. O dva měsíce později to nicméně vypadá, že pokud by Maribor toužil favorita zaskočit, má k tomu ideální příležitost..

Slovinci však budou mít jednu velkou nevýhodu, kterou je nerozehranost. Podzimní část se jim sice vydařila, když po vyřazení z Ligy mistrů na úkor Plzně překvapili postupem v EL a doma si udrželi na čele dvoubodový náskok (a to je ještě na jaře čeká jedna dohrávka), jenže ta jarní v podalpské zemičce začíná až v březnu; podaří se Mariboru překonat tento handicap?

Castro na tradiční předzápasové tiskové konferenci vyjádřil naději, že duel ve Slovinsku může být pro jeho klub novým začátkem. "Musíme se opět naučit vyhrávat, v této soutěži chceme dojít hodně daleko. Samozřejmě naší prioritou zůstává i nadále La Liga, a přestože se nám nedaří tolik jako v prosinci, nemyslím, že jsme si posledních několik špatných výsledků zasloužili. Možná jsme prostě měli smůlu, párkrát nám také ublížili rozhodčí," vyjmenovával sevillský prezident. "Takový je ale fotbal - rozhodčí dělají chyby, občas pro vás, občas proti vám," dodal smířlivě.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 4.20 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Šachtar Doněck  (čtvrtek 21:05)
Plzeňští ve čtvrtek vstoupí do nové éry. Zápas 2. kola Evropské ligy se silným Šachtarem Doněck bude soutěžní premiérou pro nového trenéra Dušana Uhrina mladšího, který se bude snažit navázat na úspěchy svého předchůdce Pavla Vrby. A věří, že se mu to povede už v souboji s aktuálně patnáctým nejlepším týmem Evropy a vítězem Poháru UEFA z roku 2009.

"Přes Šachtar chceme postoupit. Podle mě máme šanci, i když máme jiné rozpočty. Záleží na tom, jak k tomu přistoupí hráči," řekl Uhrin, kterému by ke zvolení správné taktiky měla pomoci i zkušenost s rumunským fotbalem, jelikož Doněck vede Rumun Mircea Lucescu. "Znám ho dobře. Celkově je tam rumunský realizační tým, takže budu tušit psychiku v mužstvu. Celkově budu mít dost informací. To je pro nás důležité, protože chci přes Šachtar postoupit a udělám pro to všechno. Moc se na ten souboj těším," dodal Uhrin.

S Plzní v přípravě z devíti zápasů ani jednou neprohrál a v průměru Viktoria střílela přes tři góly na utkání. Nyní se hráči pokusí pohodu z dvouměsíčního trénování přenést i do ostrého zápasu.

"Bylo by lepší odehrát pár mistrovských zápasů předtím, než vstoupíme do zápasu Evropské ligy, ale kondičně jsme připraveni a já věřím, že zápas se Šachtarem zvládneme," řekl stoper Václav Procházka.

Viktoriáni si však uvědomují, že Šachtar má velkou sílu především v ofenzivě, která je téměř kompletně složená z Brazilců. "Šachtar je výborný tým, vepředu mají rychlé a technické Brazilce. Samozřejmě máme respekt, protože v domácí lize nemají konkurenci a jsou vidět i v Evropě. Tým je navíc dlouho pohromadě, možná i proto do utkání vstupuje Šachtar jako favorit. My ale neskládáme zbraně a před domácím publikem budeme chtít uhrát co nejlepší výsledek," řekl reprezentační bek David Limberský.

Plzeňští hráči by chtěli favorita překvapit podobně jako před rokem, kdy ve stejné fázi soutěže vyřadili Neapol po výhrách 3:0 a 2:0 a získali si pozornost celé Evropy. Před dvěma lety pak dovedli souboj se Schalke až do prodloužení odvety, ve kterém však padli.

"Rádi bychom navázali na předešlé roky a zvládali tyto těžké zápasy tak, jak jsme je zvládali doposud," řekl Limberský. "V zápasech s Bayernem, Manchesterem City, Atléticem Madrid nebo Neapolí jsme dokázali, že můžeme hrát i s kluby podobného kalibru. Na hřišti musíme odhodit veškerý respekt a předvést co nejlepší výkon," dodal slovenský reprezentant Michal Ďuriš.

Zápas bude prestižní i pro českého reprezentanta Tomáše Hübschmana. Za Šachtar hraje už od roku 2004, ale v soutěžním utkání se s českým týmem utká poprvé. "Bude to pro mě speciální zápas, ale nevěnuju tomu pozornost. Snažím se připravit jako na kterýkoli jiný zápas. Oba kluby jdou do zápasu rovnou z přípravy, my jsme odvedli dobrou práci a jsme na zápas nachystání. O Plzni máme hodně informací," dodal Hübschman.

Oba týmy jdou do souboje téměř v kompletním složení, Plzni bude chybět jen zraněný Marek Hanousek.

Utkání začne v Doosan Areně ve čtvrtek od 21:05. Přímý přenos vysílá stanice ČT2. Hlavním rozhodčím je Řek Tasos Sidiropulos, který v této sezoně již pískal duel Liberce v předkole Evropské ligy s Udine (1:1). Odveta v Doněcku se hraje za týden.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Horváth, Hořava - Petržela, Kolář, Ďuriš - Tecl.
Šachtar Doněck - pravděpodobná sestava:
Pjatov - Srna, Kučer, Rakickij, Ismaily - Hübschman, Fred - Bernard, Douglas Costa, Teixeira - Adriano.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.60 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SS Lazio - Ludogorec Razgrad  (čtvrtek 21:05)
Podaří se bulharskému mistrovi šokovat i tentokrát? Před startem Evropské ligy s Ludogorcem Razgrad počítal zřejmě málokdo, jenže v Evropě zcela neznámý celek prosvištěl svojí skupinou s nebývalou suverenitou a nyní vyzývá na souboj římské Lazio..

Městečko Razgrad profesionálním fotbalem nežije dlouho, tamní klub byl totiž založen teprve v roce 2001 a svoji historicky první sezonu v nejvyšší bulharské soutěži nastoupil až o deset let později. Coby nováček však okamžitě vyhrál titul, totéž zopakoval i napřesrok, a letos je na nejlepší cestě dokonat zlatý hattrick. Ve své premiéře v Evropské lize pak Ludogorec doslova zesměšnil konkurenci sestávající z PSV, Dinama Záhřeb a ukrajinské Oděsy a do vyřazovacích bojů postoupil se skvělým ziskem 16 bodů, což znamená pět výher a jedinou remízu.

Lazio se podobně suverénním průběhem sezony chlubit rozhodně nemůže, naopak - špatná forma v italské nejvyšší soutěži donutila představitele klubu odvolat z funkce oblíbeného trenéra Petkoviće, kterého nahradil starý známý Edy Reja. Pod jeho vedením se Biancocelesti sice zvedli, ale v Serii A i nadále okupují pouze desátou příčku, sedm bodů od pohárových pozic.

Rok 2014 přitom v bleděmodré části Říma odstartoval výborně - prvních šest ligových duelů Lazio neprohrálo, a to se muselo doma vypořádat s Interem (1:0), Juventusem (1:1) i AS (0:0) a navrch absolvovat nepříjemný výlet do Udinese (3:2). Jenže generálka na dnešní duel se Rejovým svěřencům hrubě nepodlehla, když na hřišti zachraňující se Catanie prohráli 1:3.

Rumunský obránce Stefan Radu proto vyzývá k odčinění chyb - pokud prý chce Lazio přes bulharského soka postoupit, nesmí předvádět podobné kiksy jako v Catanii. "To utkání se nám vůbec nepovedli, nehráli jsme dobře," nepopíral Radu. "Teď už je ale vše v pořádku, zápas jsme si s koučem analyzovali a viděli jsme, co bylo špatně. Doufáme, že se to nebude opakovat."

Minulý rok došlo Lazio v Evropské lize až do čtvrtfinále, letos by však rádo ještě dále. "Loni jsme byli hodně zklamaní, měli jsme skvělou sérii a zasloužili si postoupit mezi poslední čtyři, místo toho nás ale vyřadilo Fenerbahce," vzpomíná trpce Radu. "Evropská liga je pro nás cílem, který bereme vážně."

Domácí se musejí obejít bez Héldera Postigy s Brunem Pereirinhou, do finálního výběru však byli zahrnuti i Miroslav Klose a Antonio Candreva, o jejichž případném startu se rozhodne až těsně před zápasem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.65 - 3.75 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - Red Bull Salzburg  (čtvrtek 21:05)
Fotbalisté Ajaxu společně s Alkmaarem drží holandský prapor v evropských pohárech nad vodou a nyní vyzvou suveréna základních skupin ze Salzburku. Ten totiž neztratil v šesti zápasech ani bod a jasně postoupil mezi 32 nejlepších celků. Holandský celek je sice považován za mírného favorita, vzhledem k výsledkům jejich čtvrtečního soupeře v poslední době na evropské i domácí scéně se však Red Bull nesmí podceňovat.

Ajax vede domácí soutěž o čtyři body před Twente, avšak v minulých čtyřech ligových duelech hned dvakrát remizoval a pouze naposledy doma porazil konkurenční Heerenveen v poměru 3:0. Ajax bojoval v letošním ročníku v Lize mistrů o postup do osmifinále, nakonec v konkurenci španělské Barcelony a italského AC Milán neobstál, přeskočit dokázal pouze skotský Celtic. Salzburg měl ve skupině mnohem lehčí soupeře, i tak se jeho výsledky nedají zlehčovat.

Salzburg nedal dánskému Esbjergu, švédskému Elfsborgu ani belgickému Lurychu vůbec žádnou šanci a suverénně ovládl všech šest zápasů. Z minulého ročníku Salzburg obhajuje účast mezi dvaatřiceti celky a rád by tento výsledek ještě zlepšil. Naposledy prohrál v rakouské lize s konkurenčním Rapidem a od té doby zvítězil v devíti utkáních v řadě za sebou. V rakouské Bundeslize vede o sedmnáct bodů před Grödigem.

Navíc je odehráno pouze třiadvacet utkání a Salzburg získal už 55 bodů. Ajax si také v poslední době nevede vůbec špatně, v deseti zápasech jen dvakrát remizoval a hned osmkrát zvítězil. Oba dva celky se spolu naposledy střetly v roce 1994 v Lize mistrů, tedy před téměř dvaceti lety a v obou vzájemných duelech se rozešly smírně po remízách.

Kouč Ajaxu Frank de Boer varuje před sílou soupeře. "Nesmíme Salzburk podcenit, má podobnou kvalitu jako my a jeho výsledky tomu odpovídají. Rakouský výběr je neskutečně silný v ofenzívě, proto mu nesmíme dát ani centimetr prostoru před pokutovým územím a ani při střelách ze střední vzdálenosti. Pokud chceme zvítězit, musíme předvést koncentrovaný výkon a soustředit se pouze na svůj styl hry," řekl třiačtyřicetiletý trenér.

V hostujícím týmu v tuto chvíli nepůsobí žádný český krajánek, stejně jako v amsterdamském výběru. Hosté budou nejvíce spoléhat na španělského útočníka Jonathana Soriana, který se trefil již pětadvacetkrát a také na Brazilce Alana, který dal jen o dvě branky méně. Frank de Boer se může spolehnout na kompletní kádr a bude chtít využít vyprodané Amsterdam Arény.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.60 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Maccabi Tel-Aviv - FC Basilej  (čtvrtek 21:05)
Basilej, která se v Lize mistrů srdnatě prala o osmifinále, ale nakonec musela vzít zavděk jen Evropskou ligu, nečeká na úvod play-off vůbec jednoduchý úkol. Maccabi na podzim prohrálo pouze na půdě Frankfurtu, jinak si postup ze skupiny F poctivě vysloužilo. Především pak doma patřilo k hodně nepříjemným soupeřům.

Není to přitom tak dávno, co se oba týmy v rámci evropských pohárů potkaly. Právě na přelomu července a srpna tohoto roku spolu svedly souboj o Ligu mistrů, ve kterém byla nakonec úspěšnější Basilej. Už tehdy to bylo v Tel Avivu o prsa - ačkoli tam vedla už 3:0, houževnaté Maccabi vyrovnalo. A postup ležel na tenké hranici.

Domácí kouč Paulo Sousa chce pochopitelně úspěšný revanš. "Byly to dva zápasy v úplně jiné soutěži, za jiné situace a s tou Basilejí, ve které působili trošku jiní hráči. Tehdy to bylo těsné. Doufejme, že tomu bude nyní i tentokrát, ale s tím rozdílem, že slavit budeme my," burcoval portugalský rodák.

Památníkem tohoto utkání je izraelský reprezentant Tal Ben Haim, který především upozorňuje na disciplínu. "Basilej je jiný druh soupeře, kterým obvykle čelíme. Nemůžeme si dovolit dělat chyby," varoval. "Na začátku sezóny jsme udělali tři hrubice a inkasovali třikrát během první půlhodiny. Teď si to nesmíme dovolit."

Maccabi to myslí v Evropské lize opravdu vážně. Přes zimu tým posílil o zkušeného Francouze Rémiho Marévala z Gentu, který v Belgii patřil ke klíčovým hráčům. "Jsem velmi rád, že tu můžu hrát," uvedl. "Pro mě je skvělé hrát Evropskou ligu. Doufám, že proti Basileji vyhrajeme a postoupíme."

Hosté naposledy vyhráli klíčový duel na půdě Petachu-Tikva a upevnili si vedení v lize. Ovšem i Basilej je po zimní přestávce v dobrém rozpoložení, od začátku února vyhrála ve všech čtyřech zápasech, do kterých nastoupila. Novou posilou švýcarského celku se jinak stal český bek Marek Suchý, jenž navíc okamžitě zapadl do základní sestavy.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.40 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Porto - Eintracht Frankfurt  (čtvrtek 21:05)
Po nejprestižnější evropské klubové soutěži dospěla do vyřazovací fáze také Evropská liga, kde se mimo jiné potkají Porto a Eintracht Frankfurt. Domácí ekipa po vypadnutí z LM jistojistě patří mezi spolufavority soutěže.

Tradiční portugalský celek neprožívá zrovna vydařenou sezónu: Porto se na ligové scéně potácí "až" na druhé příčce za obvyklým rivalem Benficou Lisabon (čtyřbodový náskok), navíc hned za zády má další lisabonský tým Sporting a zcela reálně tak letos hrozí, že se Draci po tříletém panování budou muset s výsostným postavením na čele Primeira Ligy rozloučit.

Dvakrát se pak domácím nevedlo ani na evropské půdě, kde se FCP muselo s milionářskou soutěží rozloučit už po základních skupinách (postoupili madridské Atlético a Zenit Petrohrad), přičemž na Porto tak zůstala jen EL. Ani tou však tradiční pohárový zástupce nepohrdne a chce se, pokud možno, protlačit co nejdále. "Pokud chceme mít větší ambice, musíme Eintracht vyřadit," vyzývá své ovečky Paulo Fonseca, jenž však rozhodně německé tým nepodceňuje. "Frankfurt z posledních osmi zápasů Evropské ligy vyhrál rovných sedm," zdůrazňuje.

Orli z Frankfurtu za sebou mají výbornou sezónu, kterou zakončili na šesté příčce, díky čemuž se kvalifikovali do předkola Evropské ligy, momentálně se však hostům nedaří na výkony a zejména výsledky z minulého ročníku navázat a zatím se Eintracht pohybuje uprostřed pelotonu (pouhé tři bodíky od sestupové zóny!). Armin Veh tak má rozhodně na čem pracovat...

Trochu jiná písnička to však z pohledu hesenského mužstva byla na evropském poli, kde se Frankfurt od samého začátku usadil na čele skupiny a společně s Maccabi Tel-Aviv se nakonec radoval ze zaslouženého postupu. "Chceme si proti Portu zajistit hratelný výsledek do odvety," vyhlásil o poznání skromnější cíle Armin Veh, jenž stále neprodloužil končící smlouvu.

Hrát z domácího tábora nemohou Fernando, Josué, Carlos Eduardo a Steven Defour. Eintracht naopak může využít služeb kapitána Pirmina Schweglera a k dispozici by měli být také další opory Zambrano a Rode, kteří chyběli při porážce na hřišti Dortmundu (0:4). Do Porta pak vůbec necestovali Bamba Anderson, Celozzi, Kempf, Weis, Rosenthal a Inui.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.20 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Hodor!

Reagovat
Minister

Reagovat
Zajda

Reagovat
Hector17

1. Pro víítězství Ajaxu, Porta, Juventusu.

Reagovat
Coutinho10

Lyon bych tam urcite nedaval...ale GL

Reagovat
smazaný uživatel

je to velký nezmysel, protože lyon přijel do oděssy bez mnoha nejlepších hráčů. To ovšem ve zdejších preview není

Reagovat
stas87

vies citat a vies na co som podal?

Reagovat
stas87

vies citat a vies na co som podal?

Reagovat
C-M@ster

Tak jsem 11 minut před deadlinem začal řešit sestavu, vyházel jsem 3 hráče, co vypadli napodzim, rychle něco nakoupil, posadil jsem Rybalku a jeho spoluhráče... akorát ten kapitán zůstal Kadlecovi a vůbec jsem neřešil, že mi nějaký hráč asi vyletí hned po 1. kole.

Aneb 6. místo v EF fantě už si moc dlouho neužiju... dělal to někdo podobně?

Reagovat
smazaný uživatel

Bude Swansea niekde v TV?

Reagovat
Hokaido

http://www.ifortuna.cz/cz/sazeni/tiket/index.html?ticket_id=MTk5MjM0MDUxNzA2OTQwMDpNHpzOYluxvSl1A8E%3D

Co vy na to ? Swansea má v PL starostí dost a EL by mohla bejt přítěží, tak by to snad mohli lehce vypustit a Neapoli podle sestavy na EL záleží.

Ajax 2,5+ snad tutovečka a Porto EL nevypustí, Frankfurt je špatnej a taky má v BL dost práce, snad to Porto vezme zodpovědně

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele