Evropská liga - preview prvních zápasů osmifinále

08.03.2018, 08:23, aktualizováno 08.03.2018, 08:23
Previews
Všemi osmi zápasy bude dnes rozehráno osmifinále Evropské ligy. Dortmund hraje doma se Salzburgem a už v prvním utkání hodlá zadělat na postup podobně jako Atlético, to hostí Lokomotiv. AC Milán bude poprvé měřit síly s Arsenalem, Marseille hostí Athletic...
Atlético Madrid - Lokomotiv Moskva  (čtvrtek 19:00)
Atlético Madrid se ve své historii radovalo z triumfu v Evropské lize už dvakrát a teď znovu touží dokráčet minimálně do finále. Další překážkou v jeho cestě je lídr ruské Premier League, Lokomotiv Moskva.

S ruským fotbalem už má Atlético poměrně dost zkušeností a jeden duel hrálo také přímo s Lokomotivem. Psal se rok 2007 a Atlético se ve skupině B Poháru UEFA představilo v Moskvě. Nakonec z toho byla velmi zajímavá přestřelka, protože oba soupeři našli své dvougólové střelce. Na straně domácích fungovala jména jako Pelizzoli, Ivanović, Biljaletdinov nebo Odemwingie a právě posledně jmenovaný hráč se do sítě Atlética trefil dvakrát! Atlético tehdy vzývalo útočnou dvojici Forlán - Agüero a současná opora Manchesteru City se rovněž postarala o dva góly.

Současné kádry jsou samozřejmě zcela odlišné a není to jediná věc, která se v případě Atlética změnila. V probíhající sezoně totiž Atlético našlo svůj nový domov, kde se první duel napínavého osmifinále odehraje. Stadion Wanda Metropolitano, moderní stavba a velkolepá galerie fotbalové vášně, v jejíchž útrobách tým trenéra Diega Simeoneho hraje.

Naposledy zde Atlético rozdrtilo Leganés čtyřmi góly, ale v minulém kole se mu moc nepovedl výjezd do Barcelony. S tamním FC totiž Atlético krok neudrželo a o jeho porážce rozhodla jediná branka, jejímž autorem se z přímého volného kopu stal Lionel Messi. Trenér Simeone musí najít co možná nejrychleji způsob, jak dostat své hráče znovu morálně nahoru a fyzicky do formy.

I přes porážku ale Atlético ukázalo pokrok, čehož si obránce José María Giménez cení. "Máme za sebou hodně náročnou bitvu, ale nemyslím si, že bychom byli horší. Rozhodla genialita jednoho hráče, ale jinak musím říct, že jsem na náš tým hrdý. Odvedli jsme parádní práci, každý nechal na hřišti všechno a soupeři jsme toho moc nedovolili. Věřím, že se přes porážku brzy přeneseme a budeme v dobrých výkonech pokračovat také v pohárech."

Mladý obránce, o kterého stojí nejeden další velkoklub, přispívá svými schopnostmi k velmi dobré obranné činnosti Atlética. Madridský celek totiž už v pěti domácích utkáních dokázal udržet čisté konto a ačkoli byly mohutné finance poslední dobou investovány především do útoku, tak je právě obrana hlavním strašákem Lokomotivu. Atlético se do osmifinále dostalo přes dánskou Kodaň, které právě u sebe doma nedovolil skórovat.

Dobré zprávy slyší trenér Simeone také od klubových lékařů, protože Lucas Hernández se vrátil do sestavy a mimo ni tak zatím zůstává jen obránce Stefan Savić. Moskevský Lokomotiv má obdobné množství zraněných, jelikož otazníkem v jeho sestavě je zkušený ofenzivní tahoun Jefferson Farfán a mimo hru je Fernandes.

Lokomotiv se rovněž velmi dobře potýká s nápory soupeřů a v ruské Premier Lize mu patří první místo! Dotírající Krasnodar navíc ztrácí ze druhého místa celých sedm bodů a to i přesto, že Lokomotiv v posledním kole příliš nezaujal. V moskevském derby se Spartakem nepadla ani jedna branka, takže boj o titul zůstává ještě otevřený. V Evropské lize pak Lokomotiv vyřadil OGC Nice, i když si musel poradit s více než dvouměsíční pauzou.

Na španělské půdě se Lokomotivu příliš nedaří, což bude chtít nyní změnit. Za šest doposud odehraných duelů ve Španělsku prohrál pětkrát. Ve zbylém jednom utkání dokázal remizovat s domácím Realem Madrid. V této fázi Evropské ligy je ruský celek vůbec poprvé ve své historii a bude chtít udělat dojem.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Werner - Juanfran, Godín, Giménez, Filipe Luis - Correa, Saul Ňíguez, Partey, Koke - Griezmann, Gameiro
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Guilherme - Ignatjev, Kvirkvelia, Pejčinović, Lysov - Kolomejcev, Denisov - Tarasov, Aleksandr Mirančuk, Anton Mirančuk - Éder
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.20 - 6.55 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CSKA Moskva - Olympique Lyon  (čtvrtek 19:00)
CSKA Moskva má za sebou tři soutěžní duely v roce 2018 a ještě ani jednou ještě neinkasovalo. Lyon by pro něj měl být podle papírových předpokladů poměrně velkým oříškem, jenže jeho forma upadá.

Francouzský Lyon jede do Moskvy, kde chce uhrát co možná nejlepší výsledek před domácí odvetou. Arena CSKA však skýtá nejednu překážku, neboť domácí jsou velmi silným týmem. Lyonu se navíc v Rusku permanentně nedaří a ještě nikdy si z Ruska neodvážel tři body. V tomto ročníku má jednu velkou motivaci navíc, protože finálové utkání bude hostit jeho vlastní stadion v Lyonu.

Francouzi teď neprožívají úplně ideální chvíle a jejich forma klesá. Trenér Bruno Genesio už musel spolknout tři poslední zápasy bez výhry, přičemž ve dvou případech se jednalo o zápasy první francouzské Ligue 1. Nejprve přišla remíza se Saint-Étienne a především zranění útočníka a tahouna ofenzivy Nabila Fekira. Bez něj Lyon prohrál čtvrtfinálový duel domácího poháru s Caen a v minulém kole Ligue 1 opět jen remizoval, když se mu do cesty postavil domácí Montpellier.

Trenér Genesio žádal mnohem lepší výsledek, což potvrdil novinářům: "Myslím, že podle toho, jak jsme hráli, jsme si zasloužili lepší výsledek. Měli jsme vyhrát, protože šancí jsme si vytvořili docela dost. Soupeř byl sice vyrovnaný, ale tři body měly být naše. Nicméně, teď se musíme plně koncentrovat jen na pohár, protože nás čeká náročná cesta a ještě těžší soupeř. Věřím však, že si přivezeme dobrý výsledek."

Lyon ještě nikdy v Rusku nevyhrál, ale domácí CSKA na tom taky není s francouzským oponentem úplně dobře. I přes výhodu domácího prostředí CSKA za poslední tři duely s francouzským soupeřem nedokázalo vyhrát. Domácí se v duelu s Lyonem musí obejít bez vykartovaného obránce Vasilije Berezuckijho, přičemž se k němu přidává ještě zraněný Viktor Vasin. Dobrou zprávu představuje Aleksandr Golovin, který se naopak po vypršení trestu může opět vrátit do sestavy.

Největším problémem hostí bude bezesporu absence mozku týmu, Nabila Fekira, který má nadále potíže s kolenem a nebude k dispozici. Mimo hru je rovněž obránce Rafael a fit není ani obránce Mouctar Diakhaby. Armádní celek figuroval ve vyřazovací fázi evropských pohárů naposledy v sezoně 2011/2012 v rámci Ligy mistrů. Jeho oponentem byl slovutný Real Madrid, který nakonec dokázal po celkovém skóre 5:2 z obou utkání postoupit dál.

CSKA má za sebou dlouhou pauzu, která ale podle všeho ruské či ukrajinské celky nijak zásadně netrápí. Dosud CSKA odehrálo v roce 2018 jen tři duely, ale prošlo přes Crvenou zvezdu po gólu Alana Dzagojeva, neprohrálo ani jednou a dokonce ještě ani jednou neinkasovalo. Změní to až oslabený Lyon?
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - Berezuckij, Wernbloom, Ignaševič - Fernandes, Dzagojev, Natcho, Golovin, Kučajev - Vitinho, Musa
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lopes - Tete, Marcelo, Morel, Marçal - Ndombele, Tousart - Traoré, Aouar, Depay - Mariano
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.65 - 3.07 - 2.93
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Borussia Dortmund - Red Bull Salzburg  (čtvrtek 19:00)
Borussia Dortmund přivítá v bitvě dvou neporažených týmů v tomto kalendářním roce Salzburg. Před dvojzápasem je mírným favoritem německý celek, současná forma ale hraje do karet spíš Rakušanům.

Salzburg totiž v posledních osmi zápasech nepoznal přemožitele a navíc v sedmi z nich zvítězil. Díky tomu vede Red Bull domácí soutěž o osm bodů před Grazem a kráčí si pro pátý titul v řadě. Nyní by ovšem svěřenci Marca Roseho rádi prorazili i v Evropské lize, kde v historii odehrála více zápasů pouze španělská mužstva Villarreal a Athletic Bilbao.

"Dortmund má výjimečnou útočnou kvalitu a tuto sílu musíte ubránit. Myslím, že můžeme najít správný přístup k úspěchu. Můžeme hrát pod trochu menším tlakem, než na jaký jsme zvyklí, ale musíme se připravit na ostrý duel," nechal se slyšet německý kouč ve službách Salzburgu.

Schwarzgelben pod koučem Stögerem prohráli pouze jeden zápas v DFB Pokalu proti Bayernu Mnichov. Díky zlepšeným výsledkům se vrátili zpět na druhé místo v Bundeslize. Svoji pozici si ovšem poněkud pokazili v posledních třech soutěžních zápasech, ve kterých shodně remizovali 1:1. Plichta v Evropské lize na půdě Atalanty byla úspěchem, ztrátou se ovšem stal bod s Augsburgem. Naopak dělbu bodů z Lipska lze považovat za cenný skalp.

"Nebude to lehké, ale nemohou nás překvapit. Může to být velmi zábavný zápas pro diváky." sdělil před čtvrtkem Stöger. "Bereme soupeře velmi vážně. V lize mají náskok deseti bodů a plně se soustředí na zápas proti nám," přidal se kapitán žlutočerných Marcel Schmelzer.

Dortmund a Salzburg na sebe narazí vůbec poprvé v historii. Německý tým má však proti rakouským mužstvům kladnou bilanci, když ve čtyřech střetnutích vždy zvítězil. Red Bull zase může těžit ze své skvělé formy na hřišti soupeřů v Evropě, kde již neprohrál devět zápasů v řadě. Domácím se po karetním trestu vrací do sestavy Julian Weigl, hostům zase Duje Ćaleta-Car. Duel ve Vestfálsku bude soudcovat slovinský rozhodčí Slavko Vincić.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Bürki - Piszczek, Sokratis, Toprak, Schmelzer - Weigl, Dahoud - Pulišić, Götze, Reus - Batshuayi
Red Bull Salzburg - pravděpodobná sestava:
Walke - Ulmer, Lainer, Ramalho, Ćaleta-Car - Yabo, Berisha, Samassékou, Haidara - Hwang, Dabbur
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.20 - 5.84
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AC Milán - Arsenal FC  (čtvrtek 19:00)
Milánské AC se zvedá a opět se hlásí o slovo. Po letech strádání cítí šanci a bez není ani v případě prvního osmifinále. Arsenal měl sice před Italy náskok, ale současná atmosféra v jeho kabině není zrovna příjemná a forma nikterak oslňující.

Na San Siru se objeví Arsenal, který tady naposledy proti Rossoneri mnoho štěstí neměl. Anglický celek v roce 2012 narazil na stále ještě velmi silného a kompaktního soupeře, který svého soka naprosto ponížil a věnoval mu na cestu do Londýna čtyři potupné branky, přičemž Arsenal se do sítě brány tehdejší opory Christiana Abbiatiho netrefil ani jednou! Ačkoli odvetu doma hodně zdramatizoval a nastřílel AC tři branky, na postup už síly neměl.

Od té doby uplynulo mnoho času a z AC se stal - fanoušci prominou - provinční klub. Bez hvězd, slávy, peněz nebo dlouhodobé vize. Tu spolu s kapitálem vnesli do AC znovu až noví majitelé, kteří i přes počáteční neúspěchy konečně nacházejí cestu vzhůru. Ta je spojená jednak s nákladnou přestavbou kádru a sázkou na mladé odchovance, která se začíná vyplácet. Především pak ale s nalezením trenéra, který si uměl zjednat pořádek a vzbudil v hráčích touhu vyhrávat spolu s vítěznou mentalitou.

Řeč je samozřejmě o někdejším záložníkovi Gennaru Gattusovi, který tráví na lavičce AC první měsíce. A velmi úspěšné měsíce. Za deset posledních soutěžních klání AC ani jednou neprohrálo a aktuálně má na kontě šest vítězných duelů. V Serii A nadále stoupá, protože porazil Sampdorii či AS Řím a navíc se mu povedlo vyřadit z Coppa Italia i Lazio, takže se může těšit na finálový duel s Juventusem Turín.

AC je zkrátka v ideální formě a potvrzují to i slova Maurizia Compagnoniho, který pronesl: "Myslím, že vzájemný duel AC s Arsenalem nemohl pro AC přijít ve vhodnější chvíli. Vše, co tým dělá, se daří. Působí vyrovnaně a vyzrále, i když je v něm hodně mladíků s velkým potenciálem. Trenér Gattuso uchopil svůj tým za správný konec a bezesporu je to pro AC aktuálně nejlepší trenér. Šance na jeho postup vidím tak 50 na 50," dodal.

Rossoneri navíc nemají ani mnoho absencí a prakticky jediným hráčem, který není v zápasové formě, je Andrea Conti. Hosté mají mnohem náročnější úlohu, neboť se musí vypořádat s absencemi Santiho Cazorly, Nacha Monreala, Alexandreho Lacazetta nebo Pierra-Emericka Aubameyanga. Pro něj to mohl být hodně exkluzivní duel, protože právě v AC se začínal formovat a dosud je jednou z největších chyb vedení, že mu nedalo více šancí.

Arsenal se teď hodně trápí. Kritika se na hlavu manažera Arsena Wengera valí snad ze všech stran a kdekdo si myslí, že další problémy už neustojí. Legendární manažer ale nehodlá házet flintu do žita a touží ukázat, že má ještě týmu co dát. V posledních deseti soutěžních duelech ale jeho tým strádá a dokázal si v nich připsat jen čtyři výhry! Aktuálně však prožívá depresivní sérii čtyř porážek v řadě.

Obránce Laurent Koscielny se ale odmítá vzdát. "Teď není cesty zpět. Právě tohle je chvíle, kdy musí každý z nás ještě víc zabrat. Táhneme za jeden tým a jeho síla se ukazuje právě v takových momentech. Jsme trochu svázaní na hřišti a potřebujeme vyhrát, abychom si dodali sebevědomí," dodává zkušený obránce.
AC Milán - pravděpodobná sestava:
G. Donnarumma - Calabria, Bonucci, Romagnoli, Rodríguez - Kessié, Biglia, Bonaventura - Suso, Cutrone, Calhanoglu
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Ospina - Bellerín, Mustafi, Koscielny, Kolašinac - Ramsey, Xhaka - Mchitarjan, Özil, Iwobi - Welbeck
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.46 - 3.74
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SS Lazio - Dynamo Kyjev  (čtvrtek 21:05)
Lazio Řím se potýká s výpadkem formy a ten jej postihl v klíčové fázi sezony. Tým trenéra Simoneho Inzaghiho má za sebou dvě těžké porážky, ze kterých se bude chtít vzpamatovat na půdě Evropské ligy proti Dynamu Kyjev.

Oba kluby už se v pohárové bitvě utkaly dvakrát. V sezoně 1999/2000 se v rámci skupinových bojů začínalo právě v Římě a domácí Biancocelesti tehdy vyhráli první duel díky rozhodující trefě Marcela Salase 2:1. Také odvetné utkání na Ukrajině se lépe podařilo italskému klubu, který zvítězil 1:0. V týmu tehdy působil i jistý Simone Inzaghi, který dnes dělá v Laziu velmi úspěšného trenéra prvního týmu.

Právě pod jeho vedením zažívalo Lazio ideální vstup do sezony a ještě nedávno se pohybovalo na třetí příčce Serie A! V novém roce se mu už ale tolik nedaří a jeden nepřesvědčivý výkon střídá druhý. V rámci Serie A mu sice stále patří více než solidní čtvrté místo s tím, že jen o jeden bod méně oproti třetímu AS, ale dotahuje se na něj také Inter nebo Sampdoria. Naposledy Lazio čelilo Juventusu Turín a bojovalo až do závěru, kdy jej porazil jediným gólem Paulo Dybala.

K tomu navíc Lazio nestačilo v rámci Coppa Italia na AC Milán, které se po lépe zvládnutých penaltách mohlo radovat z postupu do finále. Lazio trochu působí dojmem týmu, kterému dochází síly a kterému stačí v dobře rozehraném zápase jediná chyba,aby nalomila jeho sebevědomí. V utkání s Dynamem se navíc domácí budou muset obejít bez Martina Cacerese a Davideho Di Gennara.

Ani hosté z Kyjeva nepřijedou v kompletní sestavě, neb postrádají vícero hráčů. Mimo hru jsou zranění Heorhij Buščan, Serhij Sydorčuk nebo Vladyslav Kalytvyncev. Zcela fit není ani útočník Dieumerci Mbokani. Stejně jako mnohé další týmy z východní Evropy se i Dynamo Kyjev muselo smířit s více než dvouměsíční herní pauzou přes zimu a přelom roku. Ale ani v jeho případě to nezmrazilo šance na postup, protože Dynamo si s řeckým AEK Atény poradilo.

Nakonec Ukrajinci postoupili na základě pravidla o větším počtu vstřelených branek na půdě soupeře, protože doma sehráli s AEK remízu bez gólů. Na duel proti Římanům se pak připravili výhrou v domácí soutěži nad Zarjou Luhansk, o což se postaral až v nastaveném čase Tomasz Kędziora gólem na 3:2. Za prvním Šachtarem Doněck tak má celek z Kyjeva stále manko šesti bodů.

Lazio je favoritem také proto, že se mu daří na domácí půdě proti ukrajinským soupeřům. Dosud odehrálo na Stadio Olimpico pět zápasů a všechny z nich byly vítězné. Dynamo se naopak na italské půdě trápí a z dosud odehraných jedenácti utkání jich šest prohrálo. Která bilance bude prodloužena nyní?
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Bastos, de Vrij, Radu - Marusić, Parolo, Lucas Leiva, Milinković-Savić, Lukaku - Felipe Anderson - Immobile
Dynamo Kyjev - pravděpodobná sestava:
Bojko - Morozjuk, Chačeridi, Kádár, Kędziora - Harmaš, Šepelev, Bujalskyj - Gonzalez, Moraes, Cyhankov
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.50 - 4.31 - 7.02
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
RB Lipsko - Zenit Petrohrad  (čtvrtek 21:05)
Lipsko si ve své premiérové sezóně v Evropě vede poměrně obstojně. V Lize mistrů se sice nedokázalo probojovat přes skupinovou část do vyřazovacích bojů, o patro níž v Evropské lize však skolilo silnou Neapol. Další těžkou překážkou v cestě za trofejí je ruský Zenit Petrohrad, který má se souboji napříč kontinentem letité zkušenosti.

Zenit dokonce v sezoně 2007/08 vyhrál Pohár UEFA, který byl předchůdcem Evropské ligy. Od té doby pravidelně startuje buď zde nebo v Champions League. Na podobný úspěch jako před deseti lety ovšem marně čeká. V posledních letech se mu navíc přestává dařit i v domácí soutěži. Předchozí dva ročníky ruské Premier Ligy vyhrál vždy jeden z jeho moskevských konkurentů a letos to vypadá, že se bude radovat třetí z nich, Lokomotiv.

Těžkou práci měl ruský celek v prvním vyřazovacím kole, kdy musel otáčet nepříznivý vývoj proti Celticu. Odvetu však Petrohrad zvládl jasně 3:0 a postoupil dál. Hrdinou domácího utkání se stal Branislav Ivanović, jemuž se povedlo skórovat v den svých narozenin. "Je to pro mě nevšední večer, skórovat na narozeniny je něco výjimečného. Byl to vskutku skvělý zápas pro mě, spoluhráče i fanoušky. Plně jsme si zasloužili zvítězit," řekl bezprostředně po duelu srbský obránce.

Pro Lipsko bude soupeř z Ruska novou zkušeností. Rasenballsport ukázal své ambice v soutěži minulé kolo, kdy vyřadil vedoucí celek italské Serie A Neapol. Německé mužstvo čeká obtížný závěr sezony, neboť vedle Evropské ligy bojuje i na domácí ligové frontě. Zde mu prozatím patří šesté místo s minimální ztrátou na druhou pozici, kterou obhajuje.

Rudí býci naposledy remizovali doma s Dortmundem, což pro ně znamenalo již čtvrtou ztrátu bodů v řadě. "Remíza je férovým výsledkem. Oba týmy tvrdě pracovaly po celých devadesát minut, ale měly problém učinit správná rozhodnutí v poslední třetině hřiště. Ve čtvrtek hrajeme znovu doma. Tentokrát si musíme vytvořit více příležitostí," sdělil po sobotním utkání lodivod Lipska Raplh Hasenhüttl.
RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Klostermann, Orban, Upamecano, - Kampl, Damme, Keita, Laimer - Sabitzer, Poulsen, Werner
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Lunev - Ivanović, Cristito, Mevlja, Mammana - Jerochin, Kranevitter, Rigoni, Kuzjajev - Kokorin, Zabolotnyj
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 3.82 - 5.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Olympique Marseille - Athletic Bilbao  (čtvrtek 21:05)
Olympique Marseille se po dvou letech opět setkává s Athleticem Bilbao ve vyřazovací fázi Evropské ligy. V roce 2016 na sebe oba celky narazily o kolo dříve a úspěšnější bylo nakonec baskické mužstvo. Les Phocéens jim tak mají co vracet.

Marseille si před dvěma roky zavařila již v úvodním domácím střetnutí, které prohrála 0:1. V následně odvetě se francouzskému mužstvu podařilo vyrovnat, deset minut před koncem však domácí Sabin Merino rozhodl o postupu Bilbaa.

Tehdy se Les Olympiens vůbec nedařilo na všech frontách. V domácí Ligue 1 dokonce skončili až na třinácté pozici. Letos se jim vede podstatně lépe, když momentálně drží třetí místo, z něhož se ve Francii postupuje do předkola Ligy mistrů. Naposledy však zaváhali na domácím Stade Velodrome s Nantes, kvůli čemuž ztratili kontakt s druhým Monakem. Marseille se navíc nepovedly předchozí dvě bitvy v Parku princů, když pařížskému velkoklubu Saint-Germain podlehly v rámci ligy i domácího poháru, a to vždy po výsledku 0:3. Výhru tak již jihofrancouzský mančaft potřebuje jak sůl.

Athletic je na tom ještě hůře. V Evropě se sice naposledy vypořádal se Spartakem Moskva, jenž nedokázal dohnat ztrátu z prvního zápasu, v domácí soutěži je to však od svěřenců José Ángela Zigandy bída. Bilbao je až třinácté s velkým odstupem na pohárové pozice, ale s dostatečným náskokem na sestupové vody. Vedení Lvů dokonce zvažovalo Zigandovo odvolání, ten však nakonec dostal důvěru do konce sezony.

Hosté se budou spoléhat především na Aritze Adurize. Nestárnoucí kanonýr v Evropské lize řádí, když ze sedmi přesnými zásahy vede tabulku střelců. Aduriz by rád dal vzpomenout na vzájemný zápas na Velodromu před dvěma lety, který rozhodl svým gólem. Celkově se v této soutěži prosadil již pětadvacetkrát, což z něj dělá po Radamelu Falcaovi druhého nejlepšího útočníka v historii.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Pelé - Sakai, Rami, Rolando, Amavi - Lopez, Gustavo, Thauvin - Payet, Ocampos, Germain
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Herrerín - Etxeita, Yeray, San José, Saborit - Iturraspe, Rico, Susaeta, Garcia - Williams, Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.79 - 3.61 - 4.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting CP - Viktoria Plzeň  (čtvrtek 21:05)
Hráči Plzně ve čtvrtek zahájí osmifinále Evropské ligy na hřišti Sportingu Lisabon. Svěřenci Pavla Vrby zkusí portugalského favorita překvapit a před domácí odvetou zůstat ve hře o premiérový postup mezi nejlepší osmičku soutěže.

Plzeň je v osmifinále Evropské ligy potřetí, v roce 2013 nestačila na Fenerbahce Istanbul, o rok později vypadla s Lyonem. Ve čtvrtfinále byla z českých zástupců jen v roce 2016 Sparta. Slavii se to povedlo dvakrát ještě v době, kdy se soutěž jmenovala Pohár UEFA. V roce 1996 se červenobílí dostali dokonce do semifinále.

"Bavili jsme se o tom, že nejdál jsme došli do osmifinále a ta výzva je veliká. Na druhou stranu nejsme favoriti. Kvalita na jejich straně je obrovská a my se s tím budeme muset popasovat," řekl před odletem novinářům obránce David Limberský.

Lídr české ligy v sobotu kvůli namrzlému hřišti nehrál v Ostravě, takže bude devět dní bez soutěžního zápasu. Sporting v generálce na zápas s Plzní v pátek prohrál v domácí soutěži na stadionu vedoucího Porta 1:2.

"Nemyslím si, že je to výhoda. Jsme radši, když máme zápasové vytížení a hrajeme pravidelně. Bohužel nám to narušil zápas v Ostravě," podotkl Limberský.

"Lvi" na svém padesátitisícovém stadionu Josého Alvaladeho v této sezoně prohráli pouze jednou - v září ve skupině Ligy mistrů s Barcelonou 0:1. V pohárech však výběr trenéra Jorgeho Jesuse doma zvítězil v jediném z posledních sedmi duelů.

Viktoria do osmifinále postoupila přes Partizan, s nímž v Bělehradu remizovala 1:1 a doma vyhrála 2:0. Sporting v předchozím kole vyřadil Astanu. Po venkovním vítězství 3:1 stačila třetímu celku portugalské ligy domácí remíza 3:3.

Plzeň dosud v pohárech hrála s portugalským soupeřem jen v základní skupině Evropské ligy v roce 2012, kdy narazila na Coimbru. Doma vyhrála 3:1 a venku remizovala 1:1. Sporting, kde začínal svou kariéru hvězdný Cristiano Ronaldo, je však mnohem silnější soupeř.

Kapitánem je záložník William Carvalho, brankářskou jedničkou další vítěz Eura 2016 Rui Patrício. Nejlepší střelec týmu Nizozemec Bas Dost v této sezoně nasázel 27 gólů a po zranění by měl být připraven proti Plzni nastoupit. Do kádru Sportingu patří i bek Fábio Coentrao, který hostuje z Realu Madrid, nebo bývalý stoper Barcelony Jérémy Mathieu.

"Je to hodně kvalitní tým a budeme muset předvést to nejlepší, co umíme, abychom mohli uspět. Jejich výsledky i kádr hovoří za všechno, takže je to suverénně nejlepší soupeř, se kterým v této sezoně budeme hrát," uvedl záložník Jan Kopic.

Čtvrteční utkání začne ve 21:05 pod vedením běloruských rozhodčích v čele Alexejem Kulbakovem. Přímý přenos odvysílá ČT sport.
Sporting CP - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Ristovski, Coates, Mathieu, Coentrao - Battaglia, William Carvalho - Gelson Martins, Bruno Fernandes, Ruiz - Dost
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Kopic, Kolář, Zeman - Krmenčík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 3.79 - 6.03
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (42)

Přidat komentář
Eldarion

FORZA MILAN

Reagovat
Artaxerxes

Aduriz hattrick

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes tam sú tie peniaze jak zadarmo...AC za 2.1, postup tiez za 2.1 !!! Lyon 0ah za 1.8, Marseille za 1.78, obaja postup spolu za 2.5 a nakoniec Salzburg +1ah za 2... S prehľadom

Reagovat
smazaný uživatel

A tak ešte Atletico + Sporing za 1.94

Reagovat
smazaný uživatel

U Salzburgu to jak myslíš, že vyhraje Dortmund o 2 góly? Já bych tam čekal plusko.

Reagovat
smazaný uživatel

Nn práve neprehra Salzburgu tak WIN, keď Dortmund o gól tá vracajú vklad keď o viac tak prehra

Reagovat
PlackaSKS

hned ac solidní tip...

Reagovat
ZB 07

Ale ten Salzburg náhodou hezky

Reagovat
PlackaSKS

Reagovat
smazaný uživatel

4 z 5, AC sklamalo no...s prehľadom

Reagovat
PlackaSKS

právě to ac podle mě bylo jasný, proto jsem to komentoval. zbytek vyšel nad očekávání-z mého pohledu

Reagovat
smazaný uživatel

Jasne, ako ze si veril Arsenalu?...Ja som prave tipu na AC veril asi najviac. ...ale tak snad zabojuju este o postup

Reagovat
PlackaSKS

upřímně to přeju daleko víc AC, kdysi mi proti juventusu vyhráli v lm asi 15k ale věřil jsem, že s ohledem na poslední výsledky v premier league a přístupu italských týmů k evropské lize musí něco uhrát právě v miláně. víc než pocit v tom nehledej. kdybych víc sázel, tak už jsem pod mostem

Reagovat
kylo ren

Viktorka easy win 2-1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Vtáky cez tepláky

"Od té doby uplynulo mnoho času a z AC se stal - fanoušci prominou - provinční klub. "

Reagovat
Artaxerxes

Reagovat
smazaný uživatel

A to tehdy s hrdostí rozpustili nejúspěšnější tým světa, byť více hráčů logicky vzhledem k věku končila a místo toho šli novou cestou mladých hráčů, z velkoklubu se stalo ořezávátko a to jim odborníci nejen na ČT ještě poklonkovali jak dobře dělají a jak správným směrem jdou. Totéž ale s menším rozevřením nůžek se stalo u Lyonu.

Reagovat
Pipo123

Podľa posledných správ sa má De Vrij upísať Interu, naopak do Lazia by mohol zadarmo prísť Holger Badstuber.

Strašne rád by som ho u nás videl, tak kvalitného a skúseného obrancu potrebujeme, ak by sa mu vyhýbali zranenia tak by mohol bez problémov nahradiť De Vrija.

Reagovat
Nuno čomes

Tomu nevěřím.

Reagovat
smazaný uživatel

Nějaké zaručenější tipy?

Reagovat
ratusek

ferovesazeni nebo jak to je

Reagovat
Ragazzo d'oro

Eurofotbal promine, ale pan redaktor je očividně debil.. Ve sračkách jsme, o tom neni pochyb, ale jak může napsat takovou blbost jako “AC = provinční klub”. Tým, jehož příjmy se pohybují okolo 200 mil €, což znamena cca 14-16. pozici v money league Deloittu? Tým, který má pres 24 milionu liku na fb? Tym na který i minulou sezónu chodilo v průměru 38k diváků?

Tohle mi vážně hlava nebere..

Reagovat
ZB 07

Není ten kurz na Zenit trošku prestřelenej?

Reagovat
andrew96

Asi ano, třeba já jim věřím (a i doufám) v postup. Nicméně v Lipsku asi nevyhraje.

Reagovat
Gedofrey

Tak snad to letos dopadne lépe. Tip 2:0. Allez l'OM!

Reagovat
andrew96

Očekávám podobnou bitvu jako s Atalantou, snad zase s úspěšným koncem.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč dává ČT místo AC - Arsenal nějaký záznam MČR ve squashi?

Reagovat
Kily

nemají práva jenom na jeden zápas z každého hracího dne?

Reagovat
smazaný uživatel

já měl pocit, že i na podzim dávali dva zápasy za sebou, možná se pletu. V každym případě škoda

Reagovat
Shevchenko

Dává to Nova Sport 1

Reagovat
smazaný uživatel

placený

Reagovat
ratusek
Reagovat
smazaný uživatel

používám taky jen jsem si posteskl nad ČT a příští sezóna bude ještě horší

Reagovat
ratusek

tam je Dortmund i Arsenal v češtině, tak si určitě vybereš navíc je to vždy ve výborné kvalitě, takže pohoda. ČT je škoda, ale co se dá dělat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
havrys99

squash je super sport

Reagovat
FORZAMILAN

Forza ragazzi !!!!

Reagovat
stas87

Salzburg. Naprosto vyrovnany zapas na pode BVB. A oni mali jedinu tutovku prveho polcasu, ale Dabbur nedokazal dostat hlavou loptu do siete. Este tam teda bola ta tecovana strela do zrde..domaci nemali vobec nic, snad len jednu propagacnu strelu na Walkeho. Dost sa mi paci ten LV Schlager. Neboji sa s loptou na nohe ist do suboja 1 na 1, je futbalovy a nechcel len nakopavat. Aj tu tutovku co mali urobil on, ked si z pozicie LV sbehol do stredu a kolmicou vysunul utocnika do sance. Ten tim nema taky zvuk, ale podla mojho nazoru by si hravo poradil s Plznou, Slaviou a aj so Spartou. Hraju presne tak, ako ked ich juniorka vypraskala tu spartansku.

Reagovat
Seydou Doumbia

Snad dojdou co nejdále. Po Lyonu jím, Laziu a Sportingu přeju nejvíce.

Reagovat
Pipo123

Strakosha - Wallace, De Vrij, Radu - Basta, Murgia, Leiva, Milinkovič, Lukaku - Anderson - Immobile

Výborná zostava, čakal som že Inzaghi bude viac šetriť, dnes musíme vyhrať

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele