Evropská liga - preview prvních zápasů osmifinále

08.03.2012, 09:16
Previews
Po Lize mistrů dospěla do osmifinále rovněž Evropská liga a dnes budeme o něco moudřejší v otázce, kdo se dostane mezi posledních osm. Manchester City si znovu zahraje s portugalským soupeřem, tentokráte vyzve Sporting, United zase hostí Athletic. Valencia přivítá PSV, jediný italský zástupce Udinese se představí v Alkmaaru...
Metalist Charkov - Olympiakos Pireus  (čtvrtek 19:00)
Pohárová jízda Metalistu Charkov stále pokračuje a jeho fanoušci se mohou těšit na dvojzápas s řeckým šampiónem Olympiakosem Pireus. Oba celky se mohou pyšnit skvělou formou, ovšem vzhledem ke zkušenostem je mírnějším favoritem Olympiakos.

Charkovští se přes první vyřazovací kolo dostali překvapivě hladce. Kdo čekal, že souboje s rakouským Salcburkem nabídnou vyrovnanou podívanou, ten se šeredně mýlil. Metalist udělal s Red Bullem krátký proces, v prvním utkání v Rakousku zvítězil 4:0 a v odvetě na domácím stadionu 4:1. Metalist by rád došel co nejdál, ale nyní se musí vypořádat s nepříjemným Olympiakosem Pireus.

"Olympiakos je kvalitní tým, ale my máme víru sami v sebe. Navíc nezapomínejte, že jsme je nedávno porazili," prohlásil záložník Edmar. A skutečně, v roce 2008 sehráli Metalist s Olympiakosem utkání v rámci skupinové fáze Poháru UEFA. Ukrajinský tým vyhrál 1:0 a jedinou branku dal dvě minuty před koncem právě Edmar. Charkov má aktuálně velice dobrou formu. Vedle vyřazení Salcburku se Metalistu podařil i vstup do ligové soutěže, kyjevský Obolon zdolali o víkednu 1:0.

Vstup do domácí soutěže se vyvedl i Olympiakosu. Červenobílí v nové roce neprohráli žádné ligové utkání, ba dokonce neztratili ani bod a s jednobodovým náskokem před Panathinaikosem vévodí celé soutěži. Řekové měli o něco složitější cestu do další fáze. Ruský Rubin Kazaň sice dvakrát porazili, pokaždé ale jedinou brankou. Trenér Olympiakosu Ernesto Valverde doufá, že jeho týmu se podaří na Ukrajině uhrát dobrý výsledek, určitě pak vstřelit branku, která by byla pro odvetu klíčová. Vše se ale bude muset udát bez Dioga, který kvůli nemoci na Ukrajinu neodcestoval, chybět bude i brankář Roy Carroll.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sporting CP - Manchester City  (čtvrtek 19:00)
Ostře sledovaný souboj spolu svedou Sporting a Manchester City. Především domácí musejí mít ze svého soupeře pořádný strach. Hosté jsou totiž aktuálně nejlepším týmem v Anglii, tedy co se týče ligových výsledků, a navíc si již v předchozí fázi Evropské ligy v pohodě poradili s jiným portugalským celkem. Jednoznačně před nimi padlo Porto.

A to je aktuálně zase nejlepší portugalský tým. Sporting je přitom v lize o tři příčky níže a o čtrnáct bodů pozadu, takže papírově by měl být lisabonský klub ještě "slabší" než samotné Porto. S ním si mimochodem Manchester přímo pohrál - venku zvítězil 2:1 a v domácí odvetě mu nasázel další čtyři góly.

To Sporting narazil v předchozí fázi na polské překvapení Legii Varšavu. Přitom kdyby trenér Ricardo Sá Pinto v prvním zápase nesáhl ke dvěma geniálním střídáním, nemuseli by jeho svěřenci ve Varšavě ani vyhrát. V domácím prostředí si pak v odvetě přece jenom pohlídali odvezenou remízu 2:2 , díky gólu Fernándeze nakonec zvítězili 1:0 a postoupili.

Pokud se podrobněji zaměříme na současnou situaci u The Citizens, zjistíme, že tam stále vyprávějí tu samou pohádku. Opět jsou totiž problémy s italským forvardem jménem Mario Balotelli. Ten už je známý jako výtržník na hřišti, kuřák, bitkař, údajně i jako vrhač šipek po lidech či jako ignorant sledující reprezentační zápas z lavičky se sluchátky v uších.

Copak o to, že se nově vyrojily jeho problémy v nákupním centru, kde si dovolil nosit kapucu, i když s tím měla problém ochranka. Ale již podruhé v této sezóně porušil večerku. Byl přitom vyfocen v jednom z liverpoolských striptýzových barů a kouč Roberto Mancini společně s klubem mu udělili za tento přestupek pokutu ve výši 250 tisíc liber.

"Mluvil jsem s Mariem a rozhodl jsem se učinit tenhle krok," uvedl Mancini. "Je to normální, protože každý hráč by se před zápasem měl chovat normálně. Ale ano, pokutu přijal v pořádku," dodával. Balotelli přitom o víkendu proti Boltonu skóroval a podílel se tak na povinném vítězství 2:0.

Ovšem zpět k zápasu. Manchester odjíždí do hlavní metropole Portugalska s výtečnou formou. Vyhrál totiž v šesti utkáních v řadě a navíc díky skalpu Boltonu vyrovnal jeden rekord Premier League. Vyhrát devatenáctkrát za sebou před domácím publikem se podařilo už jen jeho městským konkurentům Red Devils.

Manciniho mužstvo je ve velké pohodě. "Před pěti lety jsem tehdy ještě s Interem jel do Sportingu a prohráli jsme tam," nemá dobré vzpomínky Mancini. "Nemyslím si, že v Evropské lize existují jednoduché zápasy. Pokud chceme uspět, musíme se koncentrovat a hrát dobře. Soupeř má velmi dobrý tým."

Domácí na rozdíl od Manchesteru nemusí být úplně dobře naladěni. Naposledy totiž senzačně podlehli venku Setúbalu 0:1. "Víme, co špatně bylo se Setúbalem. Teď se to nebude opakovat," sliboval gólman Rui Patrício. "Nemáme strach. Bude to jedenáct hráčů na jedenáct a stát se může všechno. Máme tým na to, abychom ho porazili."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.75 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Twente - Schalke 04  (čtvrtek 19:00)
Po úspěšném dvojzápase s Plzní čeká Schalke v rámci osmifinále Evropské ligy další náročný výlet, protentokrát na půdu nizozemského Twente. Obě strany zcela jistě vzpomínají na čtyři roky starý souboj v poháru UEFA, kdy se na Arke Stadionu nakonec po zásluze radovali domácí.

Stejně jako ve zmíněném duelu, tak i tentokráte sedí na lavičce ambiciózního týmu velezkušený anglický harcovník Steve McClaren, jenž si v mezičase prožil zajímavá, avšak krátká a především potom neúspěšná působení ve Wolfsburgu a Nottinghamu Forest. "Očekávám znovu skvělou atmosféru. Oba týmy se za tu dobu hodně změnily: Twente bylo tehdy v Evropě "zelenáčem", po čtyřech letech už však patří na pohárové scéně k respektovaným klubům," míní kouč, jenž na lavičce FCT nahradil Michela Preud'homma.

Domácí půjdou do utkání proti Königsblauen ve skvělém rozpoložení, o víkendu totiž zvládli duel v Eindhovenu, kde navíc silnému PSV nasázeli rovnou šest branek. Jedinečné vítězství tak potom zkalilo až vyloučení Douglase. "Je důležité, aby hráči zůstali nohama na zemi. Ve čtvrtek je na programu další těžký zápas," nabádá McClaren, jenž se může spolehnout na všechny opory, vyjma Dennyho Landzaata.

Naopak Schalke pocestuje do Enschede s přítěží posledních dvou nepovedených zápasů, nejdříve přišla na řadu i vcelku očekávaná porážka v Allianz Areně, minulý týden pak die Knappen neuspěli taktéž na Badenova-Stadionu. Díky těmto zaváháním tak S04 ztrácí na svého rivala z Vestfálska již propastných jedenáct bodů. "Před utkáním proti Twente není důležité, co bylo, ale to co přijde. Porážkou ve Freiburgu se nám svět nezbořil, těšíme se na Evropskou ligu, kde si můžeme spravit reputaci," nehází flintu do žita trenér Huub Stevens.

Modrobílí však budou zdolávat šestizápasovou domácí neporazitelnost Twente na evropské scéně bez Klaase-Jana Huntelaara, ten utrpěl v mezistátním souboji s Anglií, kde se ošklivě srazil s Chrisem Smallingem zranění v obličeji a nebude tak ještě připraven. "Když vám vypadne nejlepší střelec, tak je to nepříjemné, nicméně náš tým nestojí na jednom hráči," zdůraznil nizozemský lodivod. Tomu však nebudou k dispozici ani kapitán Höwedes, Metzelder a Pukki, hrát nebude ani potrestaný Farfán.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.30 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Atlético Madrid - Beşiktaş JK  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté Besiktase sice dokázali projít do dalšího kola přes portugalskou Bragu, ovšem po vítězství 2:0 na její půdě doma prohráli 0:1. Celkově byl turecký tým poražen už třikrát po sobě, když v lize nestačil na Galatasaray a ani na Trabzonspor. Chuť si tak bude chtít spravit v Evropské Lize, favoritem ale určitě není. Atlético se totiž v poslední době zlepšuje a stoupá tabulkou španělské soutěže.

V tuto chvíli patří celku z Madridu osmé místo, ovšem se třiatřiceti body ztrácí pouze pět bodů na čtvrté Levante a tato ztráta se dá v každém případě dohnat. Atlético v Evropské lize prohrálo pouze v Udinese, jinak si připisovalo jedno vítězství za druhým. V minulém kole snadno přešlo přes Lazio, když zvítězilo na jeho půdě 3:1 a v domácím prostředí si pohlídalo postup po výhře 1:0.

V lize také drželo delší dobu sérii bez porážky, nicméně v 25. kole podlehlo doma Barceloně 1:2, v minulém zápase remizovalo na půdě konkurenční Sevilly 1:1. Besiktas letos určitě nebude bojovat o titul, na který již ztrácí hrozivých devatenáct bodů. Na druhé místo Fenerbahce ztrácí osm bodů a reálně tak vypadá boj o třetí pozici s Trabzonsporem, za kterým je pouze o skóre. Nicméně turecký celek po dlouhé době touží po úspěchu v Evropě.

Španělský celek bude i tentokráte spoléhat na Falcaa, který se na evropské scéně trefil už pětkrát. Atlético se paradoxně musí obejít bez tureckého špílmachra Ardy Turana, který má problémy s tříslem. Naopak Besiktas postrádá Huga Almeidu, ten se zotavuje po zranění, kvůli problémům s nohou ještě možná nebude připraven Mustafa Pektemek.

Gólman domácího výběru Thibaut Courtois věří, že Atlético doma naváže na skvělou formu. "Máme v Evropské lize pět výher v řadě a chceme na to navázat. S Besiktasem to bude náročný souboj, ale hrajeme doma, musíme zvítězit a nejlépe udržet čistý štít. Spoléhat na zápas v Turecku, kde jsou výborní fanoušci soupeře, to si opravdu dovolit nemůžeme. Chceme dojít co nejdále a všichni v to doufáme," říká sebevědomě domácí brankář.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.33 - 4.75 - 9.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Standard Lutych - Hannover 96  (čtvrtek 21:05)
Hannover se poté, co ze hry vyřadil Bruggy, střetne hned s dalším belgickým celkem - Lutychem. Los tak mezi sebe oklikou opět svedl týmy, jež se potkaly už v rámci bojů v základních skupinách, přičemž tehdy měli navrch hráči Standardu, momentální forma ale hovoří pro hosty.

Jak už bylo zmíněno, předchozí souboje dopadly lépe pro Belgičany, kteří ze vzájemného dvojzápasu vybojovali tři body a tím zároveň udělali klíčový krok k postupu ze skupiny: Lutych nakonec naprosto zaslouženě, bez porážky a se čtrnácti body postoupil do vyřazovací fáze Evropské ligy, Hannover však byl jen o pouhopouhé tři body pozadu, což dokázal také přetavit na zasloužený postup. Teď oba dva svedou další nelítostný boj!

Domácí mohou mít před zápasem radost, když ne z aktuální formy, tak alespoň z návratu Jelleho Van Damma, jenž se svému celku vrací po více než dvou měsících a právě on by měl hlavní měrou pomoct rozluštit lutyšské problémy ve vzdušném prostoru. "Cítím se fit, půlhodinu už jsem zvládl i na hřišti Brugg. Ale nemůžu všechno vyřešit sám, každý musí nést za něco určitou odpovědnost," neskrývá urostlý, 28letý bek.

To Dolnosasové jsou v posledních měsících v naprosté pohodě, radost jim sice mírně kalí porážka na hřišti Dortmundu a následná dělba bodů s Augsburgem - ve výsledku ale může být Mirko Slomka se svými ovečkami v letošní sezóně nadmíru spokojený. "Soustředíme se jen sami na sebe, chceme předvádět naše silné stránky: kvalita v útočné fázi, kompaktnost a efektivita," potvrdil Lars Stindl.

Německý tým však před zápasem trápí jeden veliký problém - naráz jsou mimo hru oba elitní střelci, Mohamed Abdellaoue chybí kvůli chřipce, zatímco Jana Schlaudraffa vyřadil ze hry disciplinární trest. Hýžďový sval potom nepustí do hry Schmiedebacha, otazník ještě visí nad startem defenzivní opory Emanuela Pogatetze.
Standard Lutych - pravděpodobná sestava:
Bolat - Ciman, Felipe, Kanu, Pocognoli - Goreux, Buyens, Vainqueur, Van Damme - Tchité, Cyriac
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Cherundolo, Haggui, Eggimann, Schulz - Rausch, Stindl, Pinto, Pander - Ya Konan, Diouf
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.20 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Valencia CF - PSV Eindhoven  (čtvrtek 21:05)
Španělská Valencia bude v souboji s holandským celkem favoritem, ovšem nesmí rozhodně nic podcenit. Ofenzivní síla PSV je v mnoha zápasech naprosto nezastavitelná a pokud svěřenci Freda Ruttena dokážou zapomenout na víkendový debakl s Twente, mohou myslet na úspěch. Španělský celek má ale letos vcelku slušnou formu a s přehledem drží třetí místo s pětibodovým náskokem na čtvrté Levante.

Ještě sice nemá nic zaručeného, ale je to na dobré cestě. Valencie po překvapivé domácí prohře se Sevillou vyhrála v Granadě, nicméně předtím ve dvou duelech s Barcelonou prohrála, v lize dokonce debaklem 1:5. V minulém kole Evropské ligy však neinkasovala a postoupila po dvou výhrách 1:0 nad anglickým Stoke. PSV také působilo v minulém kole jistě, turecký Trabzonspor doma porazilo 4:1 a na jeho půdě 2:1.

A to letošního tureckého účastníka Ligy mistrů mohlo hodně překvapit. PSV drželo skvělou formu až do minulého kola, kdy doma podlehlo Twente poměrem 2:6. V tabulce Eredivisie mu patří třetí místo o bod za Alkmaarem, nicméně situace za ním je až do šestého místa nesmírně vyrovnaná. Oba celky se spolu naposledy utkaly v Lize mistrů ve skupině před více jak dvanáctí lety a PSV doma remizovalo 1:1, na půdě Valencie prohrálo 0:1.

Kouč Fred Rutten může přivítat hned trojici hráčů a zároveň doufá, že všichni už vypustili z hlavy nedělní vystoupení. "Do sestavy se vracejí uzdravení Erik Pieters, Orlando Engelaar i Kevin Strootman. Doufám, že všichni pomůžou k překvapivému výsledku, protože v žádném případě nejsme favoritem tohoto dvojzápasu. Nicméně v Evropské lize se nám daří a je v našich silách postarat se o překvapení," věří sebevědomý kouč.

Valencie se naopak nemůže spolehnout na dlouhodobě zraněné Banegu, Sergia Canalese a Hedwigese Madura, k dispozici nebude ani obránce Miguel. "Hrajeme v domácím prostředí a našim cílem je udržet balón pod kontrolou a využít podporu fanoušků na stadionu Mestalla. PSV patří dlouhodobě mezi skvělé výběry i z historického hlediska a můžeme se těšit na velice atraktivní fotbal. Musíme si dát pozor na chyby v obraně," uvedl trenér týmu Unai Emery.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 4.00 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AZ Alkmaar - Udinese Calcio  (čtvrtek 21:05)
Nizozemský AZ Alkmaar zahájí souboj proti italskému Udinese na domácí půdě a pochopitelně si bude chtít vypracovat co nejlepší možný výsledek do odvety.

Dvojzápas s Anderlechtem AZ zvládlo a nyní se může těšit na loni čtvrtý tým a aktuálně rovněž čtvrtý celek italské Serie A Udinese Calcio. Tým trenéra Gertjana Verbeeka prožívá dobrou sezonu, v nizozemské Eredivisii se vyhřívá na první pozici a v Evropské lize má možnost proklouznout do další fáze, neboť Udinese rozhodně nepředstavuje soupeře, přes kterého by se nedalo přejít. Italové ale už budou moci spoléhat na kanonýra Di Nataleho a to je velká zbraň.

"Di Nataleho čísla jsou impozantní. V posledních letech dal svým výkonům kontinuitu a bezesporu patří mezi fotbalovou elitu. Musíme ho eliminovat, avšak na druhou stranu se nemůžeme soustředit jenom na něj, Udinese má spoustu dalších kvalitních hráčů," nechal se slyšet Jozy Altidore. Verbeekova družina o víkendu porazila Heracles 3:1 a je v čele, ovšem druhé Twente a třetí PSV mají jen o bod méně, v případě prvně jmenovaného týmu platí, že má ještě jedno utkání k dobru.

Udinese ale rozhodně nepovažuje Evropskou ligu za druhořadou soutěž. Ano, prioritou číslo jedna je Serie A, ale i triumf v Evropské lize je pro svěřence kouče Guidolina lákavý. "Chceme dojít v této soutěži daleko. Aby k tomu došlo, musíme předvést co nejlepší výkon, stejně jako proti PAOKu. Víme, že budeme čelit velice těžkému soupeři. AZ vede Eredivisii a stále ukazuje, jak silným týmem je. Je velmi důležité, abychom v Holandsku vstřelili gól," rozpovídal se na téma Evropská liga a Alkmaar záložník Udinese Kwadwo Asamoah. Di Natale se sice vrací do sestavy, chybět ale budou jiní, zdravotní potížě mají Almen Abdi a Dušan Basta.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.40 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester United - Athletic Bilbao  (čtvrtek 21:05)
Postup z prvního kola vyřazovací části Evropské ligy byl pro oba soupeře dosti krkolomný. Jak Athletic, tak Manchester United nastupovaly do dvojzápasů jako favorité, ale musely se nakonec výrazně zpotit a nadřít, aby postup vybojovaly.

Mistr Anglie vyhrál první zápas na hřišti Ajaxu 2:0 a odveta měla být pouhou formalitou. Na brzký gól v Manchesteru však klub z hlavního nizozemského města dokázal zareagovat díky Özbilizovi a Alderweireldovi. A do posledních minut se britský velkoklub musel třást o udržení jednobrankové porážky, která ještě na postup stačila.

Athletic si tak skvělou pozici pro domácí odvetu nepřivezl, v Moskvě prohráli Baskové s místním Lokomotivem 1:2. Druhý zápas sice v konečném účtování zvládli a po výhře 1:0 postoupili, avšak červená karta Amorebiety po hodině hry málem uhasila naděje. Hned dvě minuty nato ovšem mladík Iker Muniain vsítil vítěznou branku.

Athletic táhne káru kromě evropské scény solidně i doma v lize. Je pátý, s jednobodovou ztrátou na Ligu mistrů, kam je jaksi otevřela vrátka. Atlético Madrid se stále hledá a v závěsu z deváté pozice vyhlíží pohárové příčky. Jen o skóre za vítězem Evropské ligy z roku 2010 je další ze zvučných klubů Sevilla. Letošní účastník milionářské soutěže Villarreal má dokonce co dělat, aby udržel příslušnost Primera Division. Man Utd pak nepřestali prohánět vedoucí tým Premier League a zároveň městského rivala Man City a ztrácí na něj jen dva body.

Na poslední vzájemný zápas se musíme vrátit celých 55 let. Tehdy se obě mužstva střetla v rámci čtvrtfinále PMEZ. V Baskicku vyhráli domácí 5:3, avšak po odvetě v Manchesteru se radovali Angličané - ti totiž porazili soupeře potřebným výsledkem 3:0.

Dnes v "Divadle snů" půjde podle všeho o atraktivní utkání, o čemž svědčí i vyjádření největšího talentu Španělů Ikera Munaina, který se soupeře nebojí. "Na tenhle zápas jsme se dlouho a moc těšili. Nepřijeli jsme si pro porážku, jsme tu, abychom Manchester United pořádně potrápili a získali do domácí odvety pozitivní výsledek," nechal se slyšet teprve 19letý fotbalista.

Účastnit se ho určitě nebude Paul Scholes. Otazníky visí i nad Smallingem, Cleverleym a Andersonem, brazilský středopolař by však s největší pravděpodobností být k dispozici měl. Athletic postrádá vykartovaného Amorebietu, dále pak zraněné Ocia, Gurpegiho a Castilla. Nejistý start má také záložník Iturraspe.

Utkání začíná 21:05 středoevropského času a přímým přenosem jej bude vysílat ČT4. Zápas bude coby hlavní sudí řídit Němec Florian Meyer.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.48 - 4.20 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (612)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele