Evropská liga - preview prvních vyřazovacích zápasů

14.02.2013, 09:19, aktualizováno 14.02.2013, 09:19
Previews
Evropská liga vstupuje do vyřazovací fáze, na zisk trofeje zatím může pomýšlet dvaatřicet klubů. Obhájce Atlético Madrid hostí Kazaň, k nejatraktivnějším by měly patřit souboje Zenitu s Liverpoolem, Leverkusenu s Benfikou či Tottenhamu s Lyonem. Hrají také Plzeň a Sparta.
Anži Machačkala - Hannover 96  (čtvrtek 18:00)
Tříhodinový časový posun, umělý trávník a více než dva tisíce kilometrů dlouhá štreka čeká na Hannover před cestou do Moskvy, kde stadion místního Lokomotivu opět využije jako své dočasné útočiště Machačkala.

Domácí za sebou nemají příliš bohatou historii (Anži bylo založeno teprve v roce 1991), do ruské nejvyšší soutěže se premiérově dostali v sezóně 1999/2000 a hned o dva roky později si dokonce připsali krátké intermezzo v pohárové Evropě (hned v kvalifikaci Poháru UEFA však tehdy vypadli s Glasgow Rangers). To však bylo pro Machačkalu na dlouhé roky jediné pozitivum, neboť přišel další pád o patro níže...

...návrat do elitní společnosti si celek z Dagestánské republiky vybojoval až v roce 2009 a zakrátko se začala psát nová a o poznání úspěšnější historie tohoto klubu. Do čela Anži se postavil ruský ropný magnát Sulejman Kerimov a do té chvíle nezajímavý celek začal postupně lákat jednu velkou rybu za druhou... Úspěchy pochopitelně musely následovat a kromě dobře rozehrané domácí soutěže (Machačkala je o dva body na druhém místě za CSKA) se domácí ekipa poprvé ukáže i ve vyřazovací části EL. "Teprve až při úspěchu na evropské scéně na vás každý pohlíží jinak," uvědomuje si ostřílený kouč Guus Hiddink.

Nemalý progres má za sebou také H96. Svěřenci Mirka Slomky urazili za poslední dva roky opravdu pořádný kus cesty a hned opakovaně si dokázali zajistit účast ve druhé nejprestižnější evropské klubové soutěži. Ani na poli Evropské ligy potom nebyly 96ky rozhodně do počtu a kvalitními výkony si dokonce zajistily postup do čtvrtfinále (zde nestačily na pozdějšího vítěze Atlético Madrid) a něco podobného by jistojistě rády zopakovaly i letos...

Přestože i probíhající sezóna začala z hannoverského pohledu v nastoupeném trendu, postupem času se věci razantně měnily a zejména dlouhodobě skvěle pracující obrana momentálně nefunguje ideálně (Hannover inkasoval v bundeslize 39 branek a má tak druhou nejhorší obranu v soutěži!). Do karet však může hrát Dolnosasům los. "Hrát odvetu před vlastními fanoušky je určitě výhoda," nepochybuje Slomka.

Anži by se mělo představit v kompletním složení a tedy i s novou akvizicí Willianem (přišel za 35 milionů Eur ze Šachtaru Doněck). Na opačném břehu schází dlouhodobě absentující trojice Eggimann, Felipe a Andreasen. Hrát nemohou ani Cherundolo a Stindl. Naopak ligový trest zde umožní nastoupit Pocognolimu a hrát může i Johan Djourou, jenž na podzim do Ligy mistrů v dresu Arsenalu nezasáhl.
Anži Machačkala - pravděpodobná sestava:
Gabulov - Logašov, João Carlos, Ewerton, Tagirbekov - Achmedov, Diarra - Willian, Eto’o, Žirkov - Traoré
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Chahed, C. Schulz, Djourou, Pander - Schmiedebach, da Silva Pinto - Schlaudraff, Huszti - Diouf, Abdellaoue
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.73 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zenit Petrohrad - Liverpool FC  (čtvrtek 18:00)
Domácí Zenit hrál soutěžní klání naposledy začátkem prosince, nyní panuje v chladném Rusku horečka přestupního období. Liverpool také neprožívá ideální časy, důkazem budiž poslední ligová prohra. Právě na stadionu Petrovskij ale bude chtít nastartovat novou sérii výher.

Nebude to mít ale ani zdaleka snadné. Ostatně, na předzápasové tiskové konferenci to doložil také útočník Alexander Keržakov. "Jsme na domácí půdě silnější než jakýkoli jiný tým," říká sebejistě. Několik vět věnoval také svému soupeři, liverpoolskému FC: "Viděl jsem první poločas jejich zápasu s West Bromwichem. To asi není oblíbený soupeř Reds, i když po většinu hry domácí hráči diktovali tempo. S námi to ale bude jiné, nemyslím, že bychom byli slabší než Liverpool."

V sestavě bohatého ruského klubu září několik jmen, mezi nimi například robustní útočník Hulk. Poslední dobou ale příliš nezelená a tak je přednost dávána právě Keržakovovi. Mnozí experti se shodují, že oba dva útočníci nejsou zvyklí dělit se o pozornost a vyhovuje jim hra s jediným vysunutým hrotem. Tuto otázku však Keržakov neřeší a raději si dává osobní cíle do zápasu se slavným týmem.

"Naší prioritou je neinkasovat žádnou branku, naopak bychom jich pár rádi dali. Já jsem plně připraven hrát a odevzdám maximum svých možností. Je mi jedno, kolik branek dám, důležitá je pro mě výhra mého týmu. I když se samozřejmě pokusím vstřelit jich co nejvíc," neskrývá očekávání Keržakov.

Anglickému týmu se v posledních dnech nedaří, o tom již byla řeč. Zápas s West Bromwichem, který Liverpool prohrál o dvě branky, ale nebyl jedinou ztrátou týmu manažera Rodgerse. Reds na přelomu ledna a února potkal velmi těžký los, utkali se s Manchesterem City a londýnským Arsenalem. Oba duely nakonec skončily remízou. Ještě předtím ale liverpoolští nepotěšili své fanoušky, když v rámci FA Cupu prohráli s Oldhamem.

Prostředí Zenitu bude velmi dobře znát Martin Škrtel, který dlouhá léta oblékal dres petrohradského týmu, dokonce s ním v roce 2007 vyhrál ligu. Poté se přestěhoval k řece Mersey, kde se stal jedním z pilířů základní sestavy tamního FC. Manažer Brendan Rodgers pravděpodobně bude na slovenského stopera sázet i nyní. Do zápasu ale nenaskočí útočník Daniel Sturridge, stejně jako obránce Martin Kelly. Naopak zcela k dispozici by již měl být talentovaný Raheem Sterling, jehož vývoj pečlivě sledují nejpřednější evropské kluby. Zenit se může chlubit výbornou statistikou proti anglickým týmům - na domácí půdě proti nim ještě nikdy nepadl.
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Malafejev - Anjukov, Lombaerts, Alves, Hubočan - Širokov, Denisov, Witsel - Semak, Danny - Hulk
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Reina - Johnson, Carragher, Agger, Enrique - Lucas, Gerrard - Downing, Shelvey, Henderson - Suárez
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SSC Neapol - Viktoria Plzeň  (čtvrtek 19:00)
S cílem potvrdit vydařené výkony z přípravy a přivést si nadějný výsledek do odvety nastoupí ve čtvrtek fotbalisté Plzně do úvodního utkání 2. kola Evropské ligy v Neapoli. Věří, že mají šanci favorita potrápit podobně jako před rokem ve stejné fázi Schalke a navíc boj dotáhnout do úspěšnějšího konce.

Před rokem Plzeň se Schalke dvakrát remizovala 1:1 a vypadla až v prodloužení odvety. I tentokrát by se jí remíza se vstřeleným gólem zamlouvala. "Nula nula by bylo dobré, ale vstřelený gól venku má větší cenu," řekl stoper Václav Procházka, který bude po zranění už připravený nastoupit.

Naopak chybět bude Michal Ďuriš, který má poraněné vazy v koleni. Hlavním otazníkem tak je, kdo nastoupí na levém kraji zálohy. "Mám dokonce dva otazníky v sestavě, ale už se mi to rýsuje. Definitivně to rozhodneme v den zápasu," řekl trenér Pavel Vrba.

I když by byla remíza příznivým výsledkem, Plzeň doufá, že by mohla být po Mladé Boleslavi prvním českým celkem, který na italské půdě urve vítězství. Středočechům se to povedlo v roce 2007 proti Palermu. To ale nebylo v takové formě jako nyní Neapol.

"Víme, že Neapol má mimořádnou formu, protože v italské lize v tomto roce ještě neprohrála. Udělali jsme ale vše pro to, abychom byli důstojným soupeřem. Viděli jsme všechny jejich zápasy a jsme maximálně připravení," prohlásil Vrba. "Také jsme mnohem zkušenější než před rokem a hráči se z utkání určitě nerozklepou," dodal.

Hlavní zbraní Neapole je silná útočná fáze s kanonýrem Edinsonem Cavanim, který je se sedmi góly nejlepším střelcem Evropské ligy. "Trojice Hamšík, Panděv, Cavani je hodně silná. Jsou tam i další hráči. Také dávají hodně gólů ze standardních situací. Na to si budeme muset dát pozor," varuje Vrba.

Výhodou Neapole by měla být rozehranost, jelikož italská liga měla jen minimální přestávku. Naopak Plzeň hrála soutěžní utkání naposledy na začátku prosince. "Oni ale zase musí skloubit pohár a ligu, což sami víme, že je náročné. My navíc na soustředění odehráli zápasy se silnými soupeři. Předváděli jsme to, co chceme hrát. Teď na to musíme navázat i proti Neapoli," připomněl Vrba především výhru 5:3 v generálce s Lokomotivem Moskva.

Otázkou je, v jaké sestavě Neapol nastoupí. V základní skupině totiž dávala prostor náhradníkům, nyní navíc bojuje o italský titul. Je tedy možné, že chytat bude náhradní brankář Rosati a změn zřejmě dozná i střed zálohy. Na stoperu pak dostane šanci nový hráč Rolando.

Původně se spekulovalo i o tom, že kouč Walter Mazzarri bude šetřit také hvězdu Cavaniho. Ten by nakonec ale měl hrát. "Neapol síly rozkládá, takže nevíme, v jaké sestavě nastoupí. Sami budeme překvapeni. Jsme ale připraveni na všechny varianty," ujistil Vrba.

Utkání v Neapoli začne ve čtvrtek v 19:00, přímý přenos vysílá TV Fanda. Hlavním rozhodčím je Nizozemec Pol van Boekel. Plzeň by v hledišti mělo podporovat sedm stovek fandů.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rosati - Campagnaro, Cannavaro, Rolando - Mesto, Donadel, Džemaili, Zuniga - Hamšík - Cavani, Calaio.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Rajtoral, Kolář, Kovařík - Bakoš (Tecl).
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
BATE Borisov - Fenerbahçe SK  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté běloruského celku to budou mít v domácím prostředí velice těžké. Letos sice hráli Ligu mistrů a jejich soupeř jen Evropskou ligu, ovšem svou kvalitu rozhodně má a v tomto duelu bude favoritem. Turecký klub má navíc výhodu rozehranosti, běloruský celek totiž nehrál soutěžní utkání od začátku prosince. Fenerbahce má papírově mnohem kvalitnější kádr a ve skupině tohoto evropského poháru zvítězil naprosto suverénně.

Turecký celek totiž dokázal v prvních pěti utkáních vybojovat slušných 13 bodů a s předstihem si zajistil první místo, závěrečná prohra s německým Mönchengladbachem už nic nezměnila. Na domácí scéně se snaží bojovat v těžké konkurenci o titul i Ligu mistrů a zatím se mu nevede špatně. Po jednadvaceti kolech má na kontě 34 bodů a na druhý Besiktas ztrácí jen jeden bod, i když první Galatasaray má náskok šesti bodů.

Borisov nemá v domácí soutěži už dlouhá léta konkurenci a i tentokráte v obráceném systému jaro-podzim dobyl mistrovský titul se sedmibodovým náskokem. Kouč domácího celku Viktar Hancharenka věří, že jeho svěřenci mohou uspět. "Zápasy v Lize mistrů nám opět daly cenné zkušenosti a ty se v Evropské lize určitě mohou hodit. Všichni ale víme, jak je náš protivník kvalitní. Nicméně podle mého názoru je určitě k poražení."

"Neříkám, že bude lehké pokořit jeho obranu, avšak pokusíme se najít v jeho dobré obraně nějaké slabiny," dodal Hancharenka. Jeho tým má navíc velice slušnou formu, v přípravném zápase dokázal porazit 1:0 hvězdami prošpikovaný ruský celek Zenit Petrohrad. BATE navíc budí respekt po výhře v základní skupině nad německým Bayernem Mnichov. Oba celky budou hrát v téměř kompletní sestavě, hosté se určitě musejí obejít pouze bez Miloše Krasiče.

Srbského útočníka zřejmě nahradí osmnáctiletý mladíček Recep Niyaz, po africkém poháru možná nebude hrát ještě Joseph Yobo. "Musíme být velice opatrní ve všech směrech, výkon běloruského celku proti Bayenu byl úchvatný a pokud by předvedl něco podobného, jen těžko budeme konkurovat. Musíme se koncentrovat po celých 90 minut, ovšem na druhou stranu chceme postoupit až do finále a věříme v dobrý výsledek," řekl trenér hostů Aykut Kocaman.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bayer Leverkusen - SL Benfica  (čtvrtek 19:00)
Benfica má v portugalské lize výbornou formu a drží se společně s Portem v nervydrásající bitvě o titul; na evropské scéně se jí však zatím tolik nedařilo, jelikož ve své skupině v Lize mistrů skončila až třetí. To sice otevírá Orlům šanci na revanš v evropské lize, v cestě však stojí nebezpečný protivník z Německa..

Lisabonští mají podle všech měřítek výborný útok, a obránce Leverkusenu Daniel Carvajal to dobře ví. Právě proto apeloval zejména na defenzivní činnost svého týmu: ta prý musí být dokonalá, má-li Bayer, který je momentálně třetí v bundesligové tabulce, postoupit dále.

Ve skupinové fázi Evropské ligy to německému celku klapalo: z šesti zápasů hned pětkrát udržel čisté konto, a španělský pravý bek ví, že tento trend musí pokračovat i v prvním vyřazovacím kole. "Benfica má vepředu spoustu rychlých hráčů," řekl pro oficiální klubové stránky. "Musíme předvést výborný výkon v obraně."

"Na druhou stranu - pokud budeme hrát na maximum, bude opravdu těžké nás porazit. Benfica má výborný tým a budeme to mít hodně složité; podle mého názoru v jejich kádru vynikají zejména Oscar Cardozo, Rodrigo a Ezequiel Garay. Fakt, že dokázali v Lize mistrů uhrát remízu na Nou Campu, potvrzuje jejich kvalitu."

Jeden ze zmíněných hráčů, Rodrigo, je shodou okolností velmi dobrým Carvajalovým přítelem. "Hráli jsme spolu šest měsíců v Realu Madrid a pravidelně se potkáváme ve španělské jednadvacítce," vyjmenovává Carvajal. "Je to skvělý parťák a těším se, až ho zase uvidím."

Španělský bek doufá, že se Leverkusenu podaří před odvetou udržet čisté konto. "Nikdy jsem tam nehrál, ale slyšel jsem, že je to skvělý stadion, kde fanoušci své hráče opravdu ženou dopředu," prohlásil o Estádio da Luz. "Bude důležité udělat výsledek doma, abychom byli klidní, až tam pojedeme. Ideální by bylo neinkasovat a vstřelit jeden nebo dva góly."

Pro Benficu půjde sice o první setkání s Evropskou ligou v této sezoně, ale jinak mají Orli s touto soutěží bohaté zkušenosti - naposledy se v roce 2011 dostali až do semifinále, kde skončili na štítě jiného portugalského týmu, Bragy..
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Dynamo Kyjev - Girondins Bordeaux  (čtvrtek 19:00)
Dynamu Kyjev se na rozdíl od svého kolegy ze Šachtaru Doněck nepodařilo postoupit do osmifinále Ligy mistrů, zavděk tak za zisk třetího místa v základní skupině musí vzít alespoň jarní část Evropské ligy. V ní se popere o osmifinále s Bordeaux, bude muset podobně jako na podzim znovu do Francie, první zápas ale hraje před vlastními fanoušky.

Ukrajinské mužstvo nemá na Francii dobré vzpomínky, s PSG se mu totiž moc nevedlo. Byť Les Girondins nedisponují tak kvalitním kádrem jako klub z Paříže a měli by být pro Dynamo přijatelnějším soupeřem, podle útočníka Admira Mehmedi by se mohlo šeredně nevyplatit nějakým způsobem je díky tomu podcenit.

Pro kyjevský celek to navíc bude první ostrý zápas roku 2013, zatímco soupeř si v lednu ve Francii fotbal užívá v plném tempu, a je tudíž daleko rozehranější. "Nevím, jakou hudbu soupeř poslouchá cestou na stadion ani co má k snídani," říkal Mehmedi. "Studovali jsme ale dlouho, jaký hraje fotbal a také jeho poslední dva zápasy."

Bordeaux se v čele s Jaroslavem Plašilem na domácí scéně poměrně slušně daří. V Coupe de France je pořád ve hře, v Ligue 1 nemá ze sedmého místa tak daleko k předním příčkám. "Fyzicky je to velmi dobře připravený tým. To je typické pro francouzský fotbal," dodával Mehmedi. "Klíčová také bude naše rozehranost, odehráli jsme jen pár přáteláků."

Poslední soutěžní zápas Dynamo datuje na začátek prosince, tehdy v Záhřebu hrálo 1:1 s místním Dinamem. Bordeaux naopak naposledy nečekaně podlehlo Ajacciu. "Nic to neznamená. Soupeř tam měl dvě šance a vyhrál, to se stává. Bordeaux je silný tým, ne tak jako PSG, ale byla by velká chyba ho podceňovat," zakončil Mehmedi.

Bilance svěřenců Olega Blochina není v zimě úplně nejlepší, z celkových osmi přípravných duelů čtyřikrát vyhráli, remizovali třikrát. K dispozici navíc stále nebude mít velkou podporu v útoku v podobě Browna Ideyeho, který po nedělním finále na Africkém pohárů národů stále není plně k dispozici.

Do Kyjeva s hosty odcestoval Diego Rolán, lednová posila z Defensoru přitom absolvovala A-mužstvem jen pár zápasů. Má být přitom náhradou za Yoana Gouffrana, jenž před pár týdny odešel do Newcastlu. "Mým úkolem je střílet góly. Musím pracovat pro tým a chovat se jako profesionál," dal si Uruguayec předsevzetí.
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Levante UD - Olympiakos Pireus  (čtvrtek 19:00)
Levante si ve své historicky první sezoně v evropských pohárech zatím nevede vůbec špatně - svoji skupinu úspěšně zvládlo, a teď stojí před dalším těžkým úkolem. K postupu do dalšího kola potřebuje valencijský tým porazil zkušený Olympiakos Pireus.

Svěřenci Juana Ignácia Martíneze se s nelehkou situací popasovali bravurně - ve skupině L získali tři výhry a dvě remízy z šesti zápasů, a do vyřazovacích bojů tak prošli z druhého místa za Hannoverem, když za sebou nechali jak Helsingborg, tak i nebezpečné FC Twente. Olympiakos však podle všeho bude ještě těžším soupeřem..

Řecký klub je totiž pravidelným účastníkem Ligy mistrů, a v letošním ročníku mu postup utekl pouze o bod, když přesprintoval francouzského mistra z Montpellieru a po třech výhrách a stejném počtu porážek zůstal pouhý bod za druhým Arsenalem. Úspěch se tak v přístavním městě bude měřit právě podle výsledku v Evropské lize.

Martínezův celek tak je, podle všech měřítek, spíše outsiderem nadcházejícího souboje - zvlášť vezmeme-li v úvahu, že doma v La Lize prohrál čtyři z posledních pěti utkání. Domácí kouč si nicméně může ulevit, že může nasadit i Davida Navarru, který si proti Málaze poranil stehno; chybět však bude jak distancovaný Sergio Ballesteros, tak Loukas Vyntra, který už v Evropě nastoupil za Panathinaikos.

Řecký internacionál s českými kořeny přišel do Levante v poslední den přestupového okna; v Aténách předtím strávil celých 10 let, a logicky tak může poskytnout mnoho informací o dnešním oponentovi. "Olympiakos je tým, který má v Evropě spoustu zkušeností," potvrzuje. "Bude to velmi těžký zápas pro oba týmy, ale doufám, že vyhrajeme."

Dnešní utkání bude historicky vůbec prvním mezi oběma oponenty, ale Olympiakos má přesto určitou výhodu v tom, že jeho nový kouč Michel zná jako Španěl tamní fotbal odshora dolů. Bývalý záložník Realu Madrid přišel na lavičku slavného klubu teprve nedávno, když nahradil Leonarda Jardima; v jeho životopise pak najdete angažmá v Rayu Vallecano, Getafe i FC Sevilla.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Ajax - Steaua Bukurešť  (čtvrtek 19:00)
Ajax v těžké konkurenci nezvládl boje v prestižní Lize mistrů a tak se nyní představuje v Evropské lize. A nemá právě jednoduchého soupeře - o postup se s ním popere Steaua. Výhodou tradičního nizozemského klubu je ale silná podpora domácího prostředí.

Na rovinu musíme říci, že nizozemský tým měl možná nejtěžší základní skupinu Ligy mistrů. Vždyť o postup soutěžil nejen se slavným Realem Madrid, ale také s německou Borussií. Dortmundský klub je v posledních letech na vzestupu a to potvrdil také postupem z prvního místa. O Evropskou ligu tak Ajax bojoval s bohatým Manchesterem City. O jeden bod se mu tento cíl nakonec povedlo splnit, takže se Amsterdam ArenA může těšit na atraktivní souboj s nebezpečnou Steauou.

Druhý celek nizozemské Eredivisie možná myslel na tento duel už v posledním ligovém zápase, v němž pouze remizoval s Rodou. O motivaci v rámci Evropské ligy má ale domácí celek postaráno - na svém stadionu totiž bude hostit finále. A to už je pořádný důvod zúčastnit se coby hráč, ne jen v pozici diváků. Podobný cíl rozebírá i trenér Frank de Boer. Legendární hráč nyní vede Ajax jako trenér a rád by čerpal ze svých dávných zkušeností.

"Na domácí půdě budeme pravděpodobně favority, ale nechme se překvapit, jak věci dopadnou," říká de Boer na tiskové konferenci. "Kdo bude favoritem? To můžete říct nejdřív po prvním kole, ne dřív. A výlet do Rumunska už vám dá nějakou zkušenost. Podobné zkušenosti mám ze svých hráčských let, například ve venkovních kláních v Turíně nebo Janově," vzpomíná bývalý obránce.

Steaua Bukurešť nyní odpočívá, první rumunská liga má na plánu zimní přestávku. Čas bez zápasů je ale dvojsečný a sám de Boer si je tohoto faktu vědom: "Zimní přestávka by pro nás mohla být výhodou, protože máme v nohách zápasový rytmus. Na druhou stranu, Steaua mohla relaxovat a také po psychické stránce jsou odpočinutější. Co o nich potřebujeme vědět? Mají desetibodový náskok před druhým týmem tabulky, to mluví samo za sebe," neskrývá de Boer respekt.

Také Ajax ale získává sympatie z řad protivníka. Hlavní trenér Laurentiu Reghecampf vzal svůj tým na tréninkový proces do Turecka, aby zde své svěřence připravil. A to se mu, jak se zdá, povedlo. "Jsem rád, že jsme měli možnost trénovat i přes zimní pauzu. Tady jsme se cítili dobře, i když tréninky byly náročné a někdy vyčerpávající. Ale můj tým je dobře připraven," nepochybuje mladý taktik.
AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Vermeer - van Rhijn, Alderweireld, Moisander, Blind - Poulsen, Eriksen, de Jong, Cuenca - Schone, Fischer
Steaua Bukurešť - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Chipciu, Gardos, Chiriches, Latovlevici - Pintilii, Bourceanu - Popa, Rusescu, Tanase - Nikolič
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - Chelsea FC  (čtvrtek 19:00)
Sparta stojí před jedním z největších zápasů své historie a letenský stadion se vystrojí do slavnostního hávu, až se na něm ve čtvrtečním zápase Evropské ligy představí Chelsea. Jeden z nejslavnějších klubů světa, úřadující vítěz Ligy mistrů, přítomnost české brankářské jedničky Petra Čecha a dalších současných hvězd. To všechno z londýnského souboru činí jedinečnou atrakci a také soupeře nejtěžší váhové kategorie, s nímž však sparťané touží držet na hřišti krok.

O postupujícím mezi šestnáct nejlepších týmů soutěže bude jasno až příští čtvrtek po odvetě na Stamford Bridge. "Tohle jsou zápasy, kvůli kterým fotbal děláme. I když nás potkal ten nejtěžší možný soupeř," prohlásil sparťanský útočník Václav Kadlec, když prosincový los svedl Spartu a Chelsea dohromady.

Pražané už předloni ve stejné fázi EL vyzvali Liverpool, duel s dalším klenotem anglického fotbalu Chelsea však staví ještě trochu výš. S Liverpoolem vypadli po vyrovnaném souboji, když rozhodl jediný vstřelený gól ve prospěch soupeře. Teď sparťané sní o senzaci první kategorie na účet Chelsea. "Popereme se o postup," řekl obránce Ondřej Švejdík.

Naopak hvězdy Chelsea si žádné klopýtnutí nepřipouštějí. Poté, co na podzim překvapivě nepostoupili ze základní skupiny Ligy mistrů, je pro ně právě Evropská liga velkou jarní motivací. Londýnský klub bude v soutěži útočit na premiérový triumf, dřív nastupoval jen v Poháru UEFA, starší verzi EL.

"Pro nás je jediný cíl vyhrát celou Evropskou ligu. Jinak tu soutěž nemusíme hrát. Chceme dojít do finále a coby úřadující vítěz Ligy mistrů budeme papírovým favoritem skoro ve všech zápasech. Takže nic jiného než postup přes Spartu nepřichází v úvahu. Vím ale také, že pro spoustu hráčů Sparty je zápas s námi vrcholem kariéry a budou mít speciální motivaci," uvedl gólman Čech.

I pro něj je duel se Spartou mimořádný. Dlouholetá jednička národního týmu se poprvé v kariéře dočká pohárové bitvy proti českému týmu. Čech navíc ve Spartě strávil úspěšnou sezonu 2001/02, po níž zamířil právě na zahraniční štace. Čech si duely proti Spartě nechtěl nechat ujít ani přesto, že si před týdnem zlomil malíček na ruce.

"Spartu mám pořád v srdci, prožil jsem tam nejdůležitější období na začátku kariéry, na což nelze zapomenout," vzkázal Čech. Ten také dnes na webu londýnského klubu fanouškům Chelsea detailně vysvětloval, jak v Praze strávit volný čas a která turisticky atraktivní místa v čele se Staroměstským náměstím, Karlovým mostem a Pražským hradem navštívit.

Sparta v duelu s Chelsea bude usilovat také o prolomení letitých komplexů ze soubojů s anglickými kluby. Dokázala vyřadit pouze Watford před 30 lety, v posledních deseti vzájemných zápasech dokázala vstřelit jediný gól. Na druhou stranu Sparta je doma v pohárových zápasech neporažena už jedenáct zápasů.

Otázkou zůstává, v jaké formě Sparta zůstala po zimní přestávce. Letenští odehráli poslední soutěžní zápas 6. prosince v Bilbau, zatímco Chelsea jede sezonou v plném zápřahu. Sparťané také do základního kádru museli zabudovat dvě nové posily - záložníka Lukáše Váchu a kanonýra Davida Lafatu.

Oba by ve čtvrtek měli hrát od začátku. Velkou ztrátou je naopak pro Pražany absence stopera Jiřího Jarošíka. Ten podle všeho přijde o utkání proti svému bývalému týmu, s nímž v roce 2005 slavil anglický double. Jarošíka v sestavě nahradí buď Tomáš Zápotočný, nebo Mario Holek.

Ani Chelsea nebude v plné síle. Mimo hru se zraněním je také stoper a klubová ikona John Terry. Ten byl společně se záložníkem Frankem Lampardem u toho, když se oba týmy poměřily v sezoně 2003/04 v základní skupině Ligy mistrů. Sparta nejprve doma prohrála 0:1, aby v odvetě na Stamford Bridge uhrála cennou bezbrankovou remízu.

Jisté je, že zápas se má na letenském stadionu hrát na výborně připraveném trávníku. Podle tiskového mluvčího Ondřeje Kasíka muž neuškodilo ani úterní vydatné sněžení. "Sníh na hřišti roztál díky puštěnému vyhřívání, nemuseli jsme na něj ani vjíždět s žádnou technikou. Trávník je vynikající," řekl Kasík.

Zápas mezi Spartou a Chelsea začne ve čtvrtek v 19:00.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Vidlička, Zápotočný, Švejdík, Hybš - Hušbauer, Matějovský, Vácha - Kadlec, Krejčí - Lafata.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Azpilicueta, Ivanovič, Cahill, Cole - Luiz, Lampard - Ramires, Mata, Hazard - Torres.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Newcastle United - Metalist Charkov  (čtvrtek 21:05)
Hodně zajímavý duel bude k vidění také ve Sport Direct Areně, kde místní Newcastle přivítá neustále se zlepšující Metalist Charkov. Ukrajinci před rokem klepali v Evropské lize na semifinálové brány a na podobné mety jistě pomýšlí i letos.

Jako prvotního soupeře ovšem musí překonat NUFC. Severoanglický celek má za sebou velmi dobrou sezónu, ve které si nakonec pátým místem vybojoval možnost startu ve druhé nejprestižnější evropské klubové soutěži. Zde dokázal, i přes nevalné výsledky na domácí scéně, postoupit ze základní skupiny a nyní by rád v této soutěži alespoň částečně navázal na předchozí úspěšné momenty...

Podzimní neúspěchy, převážně v Premier League (na evropské scéně dokázali United postoupit i s častým nasazováním hráčů širšího kádru) byly mimo jiné způsobené absencí kvalitních náhradníků, proto v zimní pauze dorazilo hned několik očekávaných posil. Žádné další šetření tak nepřichází do úvahy. "Sice stále musíme vyhrávat v Premier League, avšak přece jen se nám vytvořil určitý prostor na tuto soutěž," vyloučil jakékoliv podcenění manažer Alan Pardew.

Ukrajinský tým je dlouhá léta ve stínu slavnějších soukmenovců, tedy především doněckého Šachtaru, který zřejmě hned tak nikdo jiný nedostihne. Přesto ovšem hosté neházejí flintu do žita a chtějí prorazit především na evropské scéně - prioritní zůstává pro nadcházející sezóny postup do sledovanější a prestižnější Ligy mistrů. Rozhodně na co navazovat je však stále i v méně zajímavé EL.

Charkov se loni probil až mezi osm nejlepších, kde nakonec musel přeci jen sklonit hlavu před Sportingem Lisabon. Jednoznačným cílem hostující družiny tak zůstává minimálně stejná meta a pro úspěch dělají na Ukrajině jednoduše možné i nemožné - Metalist dokonce absolvoval celý týden v Newcastlu. "Je tady krásné město, které jsme si hned oblíbili. Důležitý je ale zejména fotbal," řekl Miron Markević.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfB Stuttgart - KRC Genk  (čtvrtek 21:05)
Možná klíčový zápas čeká na Stuttgart, kterému se nepovedlo odstartovat do druhé poloviny ligové soutěže a rád by si tak napravil reputaci alespoň na evropském poli, kde před vlastními fanoušky přivítá belgický Genk.

Tradičnímu německému celku se skutečně nedaří a momentálně si prochází hlubokou krizí (tradičně přicházela u VfB spíše na podzim), která má za následek, že Labbadiovi svěřenci prohráli již pět bundesligových utkání v řadě (také jedno před Vánoci). Stuttgart se tak místo očekávaného ataku pohárových příček potácí ve spodní polovině ligového pelotonu, avšak vysněné pozice nejsou daleko...

Nový začátek. Právě od premiérového utkání s Genkem si domácí hodně slibují, mohou totiž hrát s čistým štítem a zároveň se nemusí ohlížet za sebe. "Každý by měl začít u sebe a poté následovat ostatní," nabádá Georg Niedermeier. "Po pěti porážkách v řadě je logické, že někteří fanoušci zůstanou doma. Musíme je opět přilákat dobrými výkony," pronesl Labbadia, jemuž chybí zraněný Gentner a nemocný Didavi.

Loňský účastník prestižní Champions League doslova prolétl základní fází Evropské ligy a pohodlně si zajistil postup do vyřazovací části z prvního místa (dokonce bez porážky!). Špatně si KRCG nevede ani na domácí scéně, kde sice zaostává za suverénním Anderlechtem (má k dobru čtrnáct bodů), ovšem jinak si drží průběžnou třetí příčku, jež by hostujícímu mužstvu dávala opětovnou šanci o účast v Lize mistrů.

I vzhledem k švábskému trápení jsou zřejmě Belgičané mnohými pasováni do role favorita, ale na druhé straně podobné úsudky vyvrací a naopak varují před podceněním. "Stuttgart je tým v krizi, avšak to z něho nedělá méně nebezpečné mužstvo. Disponuje mnohem vyšší kvalitou, než bychom si mohli, na základě výsledků z posledních týdnů, myslet," varuje univerzál Derick Tshimanga. Hosté jsou kompletní.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Mönchengladbach - SS Lazio  (čtvrtek 21:05)
Jedno z těch zajímavějších dvojutkání odstartuje na stadionu Borussia Park, kam přijíždí římské Lazio. Hostům bude chybět elitní kanonýr Miroslav Klose, na což si v Mönchengladbachu pochopitelně nikdo nestěžuje.

Živoucí legenda německého fotbalu předvádí na Apeninském poloostrově i na stará kolena výborné výkony a letos je autorem už 10 branek; vážné zranění kolene v ligovém zápase s Janovem jej však vyřadilo ze hry až na dva měsíce, a Biancocelesti tak budou muset přijít na způsob, jak svoji hvězdu nahradit.

Domácím se po této zprávě pochopitelně částečně ulevilo - Klose zkrátka budí obrovský respekt, i kdybychom počítali jen bilanci v národním dresu, kde úspěšně zacílil už sedmašedesátkrát. Viceprezident Borussie Rainer Bonhof však varuje: Lazio není ani zdaleka jen Klose. Římský celek letos v osmi zápasech v Evropě ještě neprohrál a v Serii A je průběžně třetí, což by mu napřesrok zajistilo místo v Lize mistrů.

"Před zápasem jsme všude slýchali, že je to klíčový hráč Lazia," řekl Bonhof pro server derwesten.de. "Nesmíme si dovolit polevit v soustředění jen proto, že nemůže hrát."

Přesto by však Kloseho absence mohla domácím pomoci k naplnění cíle, kterým je udržet čisté konto - alespoň podle obránce Álvara Domíngueze, který má ostatně s Evropskou ligou bohaté zkušenosti, neboť ji v dresu madridského Atlétika už dvakrát vyhrál.

"Naším cílem je neinkasovat," potvrzuje hráč, který se do Německa přesunul loni v létě. "Musíme si dávat pozor na to, kdy můžeme zariskovat, protože toto je zápas, v němž si to budeme moct dovolit málokdy. V každém případě by nám vyhovovala výhra 1:0, možná i bezbranková remíza."

Borussia se navíc může opřít o produktivní útok - v posledních pěti evropských střetnutích vždy skórovala minimálně dvakrát. Její sportovní ředitel Max Eberl však podotýká, že Lazio rozhodně není ideálním soupeřem pro další navázání na tuto úspěšnou šňůru..

"Je to tým, který spoléhá na soudržnost a kompaktnost. Hrají velmi italským stylem - jak po taktické, tak po technické stránce," analyzoval dnešního soka v rozhovoru pro list Westdeutsche Zeitung. "Samozřejmě, že outsiderem jsme my - hrát proti italským protivníkům je vždy těžké. Uděláme však vše pro to, abychom získali dobrý výsledek a položili tak základy pro případný postup do dalšího kola."
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - Olympique Lyon  (čtvrtek 21:05)
Druhý tým francouzské ligy přivítá zaplněný stadion White Hart Lane. V bitvě o postup do další fáze by si Tottenham rád získal výhodnější pozici do odvety, Lyon ale nebude jednoduchým protivníkem. I když se mu nedaří, jeho zkušenosti s evropskými poháry jsou neocenitelné.

Začněme domácím týmem. Od prohry v rámci FA Cupu se mu daří sbírat body, dvě poslední utkání dokonce vyhrál. O gól mu podlehl West Bromwich, na domácí půdě vyhrál také nad Strakami z Newcastlu. Soudě dle posledních přestupových aktivit manažera Pardewa, od charakteru tohoto týmu již není tak daleko k ryze francouzskému. A právě Les Gones prověří slabiny i přednosti party pod velením lodivoda Villase-Boase.

Portugalský manažer nehodlá soupeře podcenit a vzkazuje: "Čeká nás velký zápas. Ale o to větší je naše motivace." Zároveň si je vědom kvalit svého soupeře. "Lyon má mnoho talentovaných hráčů, někteří už dospěli do ideálního věku. Za všechny třeba Gonalons a Lovren. Zároveň se ale opírají o zkušené charaktery jako například Steed Malbranque - ten dokáže dát týmu něco extra a udává mu směr. Oproti minulému roku se navíc jejich výkonnost ustálila a celý tým se zlepšuje," vidí potenciál soupeře.

"Bude to velmi obtížné dvojutkání, protože Lyon má mnoho zkušeností a jejich vitríny jsou plné titulů. Zvláště v Champions League se tento klub objevuje velmi často. Moji hráči jsou ale velmi dobře motivováni a vědí, jak hrát. Chceme jít na hřiště pro výhru, ta by nám mohla dodat inspiraci do dalších těžkých klání," uzavírá Villas-Boas debatu na téma Lyon.

Hlavní trenér populárních Kohoutů také naznačil, jak by asi mohla vypadat sestava pro důležitý večer. "Defoe bohužel zůstane mimo dění, nebudu ho ještě stavět. Tím se připojil ke dvěma velkým absencím - Kaboulovi a Sandrovi. Tom Huddlestone si stěžoval na menší bolest v koleni, takže ani jeho zdravotní stav nebudu riskovat. Snad ale i přesto budeme mít dostatek hráčů do základní sestavy," vtipkuje portugalský stratég.

Sok z Lyonu neprožívá zlaté časy. Dvakrát inkasoval tři branky a prohrál, na vedoucí PSG ztrácí šest bodů. Trenér Remi Garde ale neztrácí optimismus a doufá, že jeho hráči jsou dostatečně připraveni na vyzvání Kohoutů. Yoann Gourcuff stále bojuje s časem kvůli menším zdravotním problémům, prezident Jean-Michel Aulas ale prohlásil, že zdraví důležitého záložníka nebude v duelu s Tottenhamem riskovat.

V útoku by měl nastoupit Lisandro Lopéz a také Bafetimbi Gomis, jehož herní styl by mohl na zadáky Tottenhamu platit. O tom, jak těžké je hrát s Lyonem otevřenou partii, by mohla vyprávět třeba Sparta. Francouzský tým totiž před ní vyhrál skupinu I o devět bodů, když jich nabíral rovnou šestnáct. Tottenham má ale ve svém středu jedno eso - brankáře Huga Llorise. Hádejte, odkud Lloris na White Hart Lane zamířil...
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Friedel - Walker, Dawson, Vertonghen, Assou-Ekotto - Lennon, Dembele, Parker, Bale -Dempsey - Adebayor
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Vercoutre - Reveillere, Dabo, Biševac, Umtiti - Ghezzal, Gourcuff, Gonalons - Malbranque, Lopéz, Gomis
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Inter Milán - CFR Cluj  (čtvrtek 21:05)
Domácí tým neprožívá ideální časy, přesto je ale favoritem. Otestovat jeho schopnosti přijíždí nebezpečný celek z Rumunska, který by se rád popral o své místo v další fázi. Inter by si rád připomněl nedávné úspěchy v Lize mistrů, proto nesmí soupeře podcenit.

A podcenit Kluž není nic neobvyklého. Své by o tom mohl vyprávět slavný Manchester United, který na svém stadionu podlehl hostům z Rumunska. V Divadle snů se o překvapení postaral jedinou brankou utkání Luís Alberto a Kluž slavila tři body. Ani ty jí ale nepomohly v pokračování Ligou mistrů a tak se Kluž představí v Evropské lize. A na úvod ji nečeká žádný snadný soupeř.

Interu Milán sice už schází kousek z lesku vítěze Ligy mistrů, ale jeho jméno je pořád zárukou kvality. Koneckonců, proč by nemohla nastat nová éra? Případný pohár vítěze pro Evropskou ligu by prestiži i financím klubu jistě velmi prospěl. Milánský klub nyní staví na idejích mladého trenéra Stramaccioniho, který byl nucen podstoupit menší obměnu kádru. Také v zimním přestupovém období působil prezident Moratti velmi aktivním dojmem a přivedl například Schelotta, Kuzmanoviče nebo zázračné dítě chorvatské kopané, osmnáctiletého záložníka Kovačiče. Kádr po dlouhých jednáních opustila holandská hvězda Wesley Sneijder a také mladý Brazilec Coutinho.

Nerazzurri se ale poslední dobou nedaří bojovat o přední místa Serie A. Nevyrovnané výsledky měly za následek pád tabulkou a zvýšení ztráty na vedoucí Juventus. Inter se ale nevzdal a po poslední výhře nad veronským Chievem je na čtvrtém místě, dva body před městským rivalem AC. I když to na boj o Scudetto letos nevypadá, Ligu mistrů by si Inter vybojovat určitě chtěl.

Trenér Andrea Stramaccioni ví, že jeho tým nečeká nic jednoduchého a na Kluž se chce dobře připravit. "Protivníka nesmíme podcenit. V Lize mistrů odehrál několik slušných utkání a jako tým je musíme respektovat. Navíc je přivede velmi dobrý a zkušený trenér, který není žádným nováčkem," zakončuje Stramaccioni.

Rumunský celek strávil větší část své zimní přípravy ve španělském tréninkovém centru Marbella, kde sbíral formu do jarní části bojů. Poslední soutěžní zápas Kluž odehrála na začátku prosince v rámci domácí soutěže a vyhrála 3:2. Trenér Paulo Sergio si je vědom toho, že na jeho hráče v Miláně čeká něco naprosto odlišného oproti španělským poměrům a říká: "Je důležité, abychom se adaptovali a nehledali výmluvy. Uděláme vše proto, abychom si zajistili co nejlepší výchozí pozici, o tom přece fotbal je."

"Ano, porazili jsme United, ale já si myslím, že tento zápas bude ještě těžší,"
předpovídá Sergio. "Ta noc, kdy jsme vyhráli, byla neuvěřitelnou zkušeností pro nás všechny, ale nyní na to musíme zapomenout a soustředit se jen na Inter. Teď chci, aby hráči mysleli jen na to, co nás čeká. I když to bude těžké utkání, nejedeme prohrát," uzavírá odhodlaně Sergio.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovič - Zanetti, Cambiasso, Ranocchia, Pereira - Guarin, Gargano, Kovačič - Alvárez - Milito, Palacio
CFR Cluj - pravděpodobná sestava:
Mario Felgueiras - Ivo Pinto, Cadu, Piccolo, Camora - Muresan, Luis Alberto - Sougou, Ruio Pedro, Rafael Bastos - Kapetanos
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Rubin Kazaň  (čtvrtek 21:05)
Atlético nepostoupilo do jarní fáze Evropské ligy zrovna suverénně, nyní už je však podzim dávno zapomenut a začíná se odznovu. Obhájce prvenství v druhé nejprestižnější evropské soutěži načne svou letošní jízdu vyřazovací částí proti Kazani, a první klání se bude hrát v Madridu...

Vraťme se teď v čase přesně o rok nazpátek. Tehdy v šestnáctifinále, tedy kole, které se nyní týká právě Atlétika a Kazaně, začínali Rojiblancos na hřišti soupeře. V Římě o dvě branky zdolali tamní Lazio a v podstatě si tak již s předstihem zajistili postup mezi nejlepších šestnáct. Od té doby už vždy sehráli Atléti úvodní duel doma a ve všech třech případech slavili důležité výhry, kterými se opět přiblížili další fázi. Pravdou je, že svěřenci Diega Simeoneho pak pokaždé zvládli vítězně i odvetu, důležitý první krok ovšem učinili doma.

Byl to opravdu výjimečný ročník, Atlético ovládlo na jaře všech devět utkání Evropské ligy a naprosto po zásluze slavilo zisk trofeje. A to přitom ve skupině dvě zaváhání přišla, prohra s Udinese a remíza s Rennes, to není úplně dokonalá vizitka. Jenže pozor, lze najít paralelu s letošním ročníkem. V něm už se coby velký favorit musel madridský celek sklonit před Plzní a po porážkách na západě Čech a v Coimbře šel dál až ze druhého místa.

"Podzim jsme nechali za sebou, postoupili jsme a to je hlavní. Teď nás čeká první zápas playoff, který chceme zvládnout a dojít až k obhajobě," tvrdí Simeone. Pochopitelně, nikdo to neřekne naplno, ale je zcela logické, že žebříčku priorit červenobílého mužstva vévodí právě zápolení v Evropské lize. Napomáhá tomu také postavení v tabulce španělské ligy, kde je Atlético momentálně druhé. O nějakém pronásledování vedoucí Barcelony nemůže být řeč, ke čtvrtému místu, které už neznamená přímý postup do Ligy mistrů, je však rovněž pořádně daleko.

Naproti tomu Kazaň představuje ve své domácí soutěži ohromně trápící se celek. Jeden z favoritů ruské ligy je až sedmý, na pozice zaručující účast v milionářské soutěži přitom ztrácí už deset bodů. Může za to především forma z posledních týdnů, tým z hlavního města Tatarstánu nevyhrál třikrát v řadě, přičemž získal jediný bod. Předtím držel Rubin sérii čtyř plných bodových zisků v řadě, jenže ve světle posledních událostí jsou tyto dobré výsledky zapomenuty.

Šanci zase jednou zapůsobit na fotbalovou Evropu tak představuje Evropská liga. Základní skupina potkala Tatary ve skvělé náladě, Rubin ani jednou neprohrál, smlsl si dokonce i na milánském Interu a postupoval hladce z prvního místa, když o účasti ve vyřazovacích bojích bylo rozhodnuto už dávno dopředu. A Kazaň si věří i na dalšího favorita. "Nemyslím si, že má Atlético větší šance na postup než my, jsme plně připraveni a odhodláni postoupit," říká sebevědomě hostující kouč Kurban Berdyjev.

Ten zároveň potvrdil, že připravena nastoupit je lednová posila z Rennes Yann M'Vila, o jeho případném výskytu v základní sestavě se však rozhodne až krátce před výkopem. To samé se týká také dalšího záložníka Aleksandra Rjazanceva, ovšem u něj z odlišných důvodů, ruský reprezentant má zdravotní potíže. To domácí by měli mít všechny opory v plné kondici, a to včetně kanonýra Falcaa, který má šanci stát se prvním hráčem v historii, jenž vyhraje Evropskou ligu třikrát v řadě.

Jestli se kolumbijský tygr prosadí také proti Rubinu, to budou fanoušci na stadionu Vicente Calderóna v Madridu sledovat od deváté hodiny a páté minuty večerní. Arbitrem jednoho ze šlágrů čtvrtečního programu Evropské ligy bude Maďar István Vad, jenž se proslavil zejména ne loňském mistrovství Evropy, kdy neuznal regulérní branku Ukrajince Deviće v souboji s Anglií, načež domácí výběr také díky tomuto rozhodnutí nepostoupil do čtvrtfinále.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Filipe - Suárez, Gabi - Adrián, Turan, Koke - Falcao
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov - Kuzmin, Navas, Šaronov, Ansaldi - Natcho, Orbaiz, M'Vila - Kasajev, Rondón, Karadeniz
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Basilej - Dněpr Dněpropetrovsk  (čtvrtek 21:05)
Jan Laštůvka s Ondřejem Mazuchem se v Basileji v prvním zápase poperou o postup do osmifinále Ligy mistrů. Dněpropetrovsk navíc už v základních skupinách prokázal, jak vážně bere tuhle soutěž a celou skupinu bez problémů vyhrál. Basilej si naopak postup musela vydřít sama až do poslední kapičky potu.

Šestnáct vstřelených gólů během šesti zápasů, patnáct získaných bodů. To je přesná bilance ukrajinského týmu v podzimní části Evropské ligy. Už jenom ta musí v soupeři vzbuzovat obrovský respekt. Tým navíc koučuje úspěšný španělský matador Juande Ramos, který dřívější Pohár UEFA v roce 2006 a 20007 vyhrál se Sevillou.

Po očku možná kouká i po třetím titulu z druhé nejprestižnější soutěže, čímž by vyrovnal rekord Giovanniho Trapattoniho, aktuálního manažera Irska. "Před zápasem jsou vždy šance padesát na padesát. Bude proti nám stát kvalitní a talentovaný soupeř, proti kterému bychom měli být ve střehu," uvedl záložník Ruslan Rotan.

Co se týče rozehranosti, jsou na tom oba týmy prakticky stejně. Dněpru jarní část ligy ještě nezačala, Basilej odehrála jeden zápas. "Tradičně máme na Ukrajině dlouhou zimní přestávku. Letos nám pravidelný cyklus přerušila Evropská liga, příprava byla kvůli tomu všelijaká, ale trénovali jsme hodně, abychom získali potřebnou kvalitu," dodával Rotan.

Už na tréninkovém kempu v Málaze hosté možná přemýšleli o tom, jak Basilej bude působit. "První dojem? Velká disciplína na hřišti, připomíná mi to německý vzor," hodnotil Rotan. Ve švýcarské lize si svěřenci Murata Yakina odbyli svůj první ostrý start a zvládli ho bez problémů. Sion porazili hladce 3:0.

"Je důležité, že jsme dokázali zabrat hlavně ve druhém poločase. Hráči byli soustředění od úvodní minuty až do poslední. To se mi líbilo," uvedl pro oficiální klubové stránky bývalý švýcarský reprezentant. "Byl to dobrý test před nadcházejícími úkoly v Evropské lize, ve které si z nás Dněpro bude chtít udělat pochoutku."
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (343)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele