Evropská liga - preview odvet čtvrtfinále

11.04.2013, 08:50, aktualizováno 11.04.2013, 08:50
Previews
Evropská liga dnes pozná čtveřici semifinalistů. Tři týmy si vezou z domácích zápasů do odvet dvoubrankovou výhru - dotahovat tak musí Kazaň proti Chelsea, Lazio proti Fenerbahce i Newcastle proti Benfice. Pouze Basilej přivezla ze hřiště Tottenhamu remízu 2:2, a tak má o něco lepší výchozí pozici.
Rubin Kazaň - Chelsea FC  (čtvrtek 18:00)
Po strhujících úterních duelech Ligy mistrů je na pořadu dne i Evropská liga, jež má na své programu rovněž odvetné zápasy čtvrtfinále. Mimo jiné do něj nastoupí i londýnská Chelsea a Rubin Kazaň - a oba mají shodný cíl: Postup do semifinále.

Chelsea vyhrála první zápas na Stamford Bridge 3:1 a má tak do odvety velmi dobrou pozici. Manažer loňského vítěze Ligy mistrů Rafael Benítez však nehodlá soupeře podcenit. "Chováme k Rubinu Kazaň velký respekt, víme, že mají dobrý tým," složil soupeři poklonu dočasný šéf Blues, který se pozastavil i nad hrací plochou - kvůli špatným podmínkách se zápas musel přesunout na umělou trávu do Moskvy. "Snad se nám podaří dobře se adaptovat. Ale je to pro oba celky stejné," dodal Benítez.

Londýňané za sebou (a ostatně i před sebou) velice náročný program. Poslední tři zápasy, které se vešly do sedmi dnů, zvládli. Ve čtvrtfinále FA Cupu vyřadili Manchester United, v lize porazili Sunderland a před týdnem v prvním duelu Evropské ligy právě Rubin. Tomu se v domácí lize příliš nedaří, z posledních třech zápasů vyhrál jen jeden. O to více by se kazaňskému týmu "šikla" výhra právě proti Chelsea.

Ta nebude k dispozici ani jeden z levých obránců. Ashley Cole je už dva týdny mimo hru a kvůli nemoci zůstal v Londýně i jeho náhradník Ryan Bertrand. Na levou stranu defenzivy Blues se tak s největší pravděpodobností postaví jeden z dvojice Paulo Ferreira, Nathan Ake. Mladý nizozemský univerzál se naposledy skvěle prezentoval v osmifinále FA Cupu proti Middlesbrough, kde nastoupil na pozici defenzivního záložníka.

Vyloučen není ani posun stopera Davida Luize právě na kraj. "David už na levé obraně hrál, takže možností máme více. Máme nějaké nápady, zítra máme trénink, takže uvidíme. Rozhodneme po něm," řekl Rafel Benítez. Španělský kouč se bude muset obejít ještě bez Demby Ba, který Chelsea pro evropské poháry není k dispozici - nastoupil v nich už na podzim na Newcastle. Kromě něj je mimo hru i Gary Cahill, posledním absentérem je pak dlouhodobě zraněný Oriol Romeu.

Volno by měl dostat César Azpilicueta, který odehrál v čtyři zápasy v devíti dnech. Stejně tak nejspíš nezačne od začátku ani Ramires - od začátku tak začnou obě legendy - Frank Lampard i John Terry. Rubin Kazaň žádné absence nezaznamenává, otazníky přesto visí nad několika posty. O pozici hrotového útočníka se porvou Dyadyun s Rondonem, na dvě místa stoperů se potom tlačí Navas, Sharonov a Marcano. Trenér Kurban Berdyjev má tak pouze příjemné starosti.
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryzhikov - Kaleshin, Navas, Sharonov, Ansaldi - Orbaiz, Natcho - Kasaev, Eremenko, Karadeniz - Rondon
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Ivanović, Luiz, Terry, Ake - Mikel (Ramires), Lampard - Moses, Oscar, Benayoun - Torres
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.40 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Basilej - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 21:05)
Pořádný kus práce čeká na Tottenham Hotspur - londýnský klub patřil před rozehráním čtvrtfinále k největším papírovým favoritům soutěže, ale úvodní domácí remíza s Basilejí jej před odvetou staví před náročný úkol zvítězit.

Basilej favorita na White Hart Lane dokonale zaskočila a po 34 minutách vedla už 2:0 díky brankám Stockera a Fabiana Freie; domácí sice prostřednictvím Adebayora se Sigurdssonem vyrovnali, ale momentálně jsou to oni, kdo tahá za kratší konec. A to i proto, že letos z pěti evropských pokusů ještě venku nevyhráli (na druhou stranu si jedinou porážku připsali v Miláně).

A to nejsou jediné starosti, s nimiž se kouč André Villas-Boas musí potýkat - těmi dalšími jsou zranění, která postihla hned tři důležité hráče, totiž Williama Gallase, Aarona Lennona a především hvězdného Garetha Balea. Portugalský lodivod tak musí základní sestavu notně lepit - na místě Defoeho, který stále laboruje s pánví, nastoupí opět Adebayor, na základ by se měl těšit i Sigurdsson, Gallase zřejmě nahradí Dawson. Na druhou stranu se vrací pravý bek Kyle Walker, na což pravděpodobně doplatí Kyle Naughton.

Basilej bude opět spoléhat zejména na úderné trio Marco Streller, Valentin Stocker a Mohamad Salah, které v úvodním zápase způsobovalo Londýňanům velké problémy; doplnit by je mohl i velezkušený Alexander Frei, to v případě, že se kouč Murat Yakin rozhodne hrát na dva hrotové útočníky.

Švýcarům se také po vypršení disciplinárního trestu vrací Park Joo-Ho a Marcelo Diaz, Yakin může počítat také s uzdravenými Cabralem a Degenem.

Tottenham bude k postupu kromě efektivity v útoku potřebovat i pomoc nejstaršího hráče, který v Evropské lize ještě zbyl - gólman Brad Friedel, jenž v této soutěži dostává přednost před francouzskou reprezentační jedničkou Llorisem, už oslavil 41. narozeniny a je tak starší než oba trenéři.

Ať už utkání dopadne jakkoliv, jisté je, že papírovým favoritem je momentálně Basilej - švýcarský mistr prohrál od listopadu pouze jednou, v posledních čtyřech domácích zápasech v Evropě zvítězil bez inkasované branky, a Tottenham navíc v roce 2013 bez zraněného Balea nedokázal ani jednou získat všechny tři body.
FC Basilej - pravděpodobná sestava:
Sommer - Steinhofer, Voser, Dragović, Schar - Salah, Cabral, F. Frei, Stocker - Streller, A. Frei
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Friedel - Walker, Dawson, Vertonghen, Assou-Ekotto - Parker, Dembele - Sigurdsson, Holtby, Dempsey - Adebayor
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SS Lazio - Fenerbahçe SK  (čtvrtek 21:05)
Úvodní zápas čtvrtfinále sice dopadlo lépe pro domácí turecký tým, v Itálii ale bude muset potvrdit svou třídu i ambice. A podle slov trenéra Petkoviče jej určitě nečeká lehká práce. Nicméně, dvougólové vedení staví do role favorita Kocamanovu družinu.

Římský celek má před sebou velmi těžký úkol - musí alespoň o dvě branky porazit hosty z Istanbulu a ještě se obejít bez svých příznivců. První utkání díky střelám Pierra Weba a Dirka Kuijta zvládlo lépe Fenerbahce, navíc byli biancocelesti potrestáni za rasistické chování svých tifosi. Utkání na Olympijském stadionu se tak odehraje bez diváků.

Tým trenéra Vladimira Petkoviče sice na své půdě ještě v rámci Evropské ligy žádné utkání neprohrál, přesto jsou favoritem hosté. Ti mají totiž velmi cenný náskok dvou branek a ten se neobrací snadno. V historii to dokázaly pouze dva týmy - jedním byl anglický Fulham, který přehrál v roce 2010 Juventus a podobný zázrak se povedl také Steauě Bukurešť, která otočila vývoj dvojutkání s favorizovaným Ajaxem.

V podobný zázrak doufá i trenér Vladimir Petkovič, který může počítat s nasazením elitního útočníka Kloseho. Na tiskové konferenci před klíčovým utkáním mimo jiné prohlásil: "Opravdu si myslíme, že je v našich silách zvládnout tak těžký úkol. Když vidím naši formu, nezdá se mi to nemožné. Nasadím nejlepší možnou jedenáctku, protože cílem našeho klubu je setrvání v evropských pohárech. Chceme spolu s vedením pro náš klub to nejlepší," slibuje trenér fanouškům.

"Pokud je Fenerbahce opravdu lepší než my, bude to muset dokázat na hřišti. Teprve po druhém zápase můžeme soudit, kdo je lepší. Samozřejmě ví, že naše šance nejsou nijak vysoké - nemáme ani padesát procent. Důležité je, že si zachováme tvář a budeme pokračovat v našem stylu. Dáme do toho všechno a postup soupeři nijak neulehčíme," dodává odhodlaně zkušený stratég.

Jeho tým čekala velmi těžká prověrka, minimálně po psychické stránce. V posledním klání se totiž v rámci Derby della Capitale střelo Lazio s AS. Po devadesáti minutách se narodila remíza 1:1, což by mohlo biancocelesti motivovat do dalšího důležitého zápasu.

Ani podle záložníka Antonia Candrevy není postup nemožný, protože - jak sám říká - "Lazio stále věří v postup, i když nebude snadný." To si uvědomuje také trenér Kocaman, jehož svěřenci okusili pachuť porážky naposledy na začátku března. "Fakt, že se budeme muset obejít bez fanoušků, by měl být výhodou spíše pro nás. Vím, že římští tifosi jsou velmi emotivní a tak jsem vcelku rád, že nás čeká jen náš soupeř. I když vím, že postup ještě zaručen nemáme. Sice jsme ve vedení, ale fotbal je nevyzpytatelná věc a o dvoubrankové vedení můžeme rychle přijít," uzavírá opatrně Kocaman.

Turecký klub nepřijede jen bránit svůj relativně pohodlný náskok, což dokazuje i prohlášení Dirka Kuijta. Jeden ze dvou šťastných střelců prvního klání prohlašuje: "Lazio se určitě popere o postup, takže snaha bude taky na nás. I my budeme muset útočit. Nechci ale příliš mluvit o budoucnosti, chceme se soustředit pouze na další utkání," uzavírá holandský útočník.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Gonazalez, Biava, Cana, Radu - Ledesma - Candreva, Mauri, Hernanes, Lulič - Klose
Fenerbahçe SK - pravděpodobná sestava:
Demirel - Gonul, Korkmaz, Yobo, Ziegler - Topal, Meireles - Kuyt , Cristian, Erkin - Webò
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Newcastle United - SL Benfica  (čtvrtek 21:05)
Benfica vyhrála úvodní domácí duel s Newcastle pohodlně 3:1 a má tedy ideální šanci dneškem stvrdit svůj postup mezi nejlepší čtveřici; kouč Jesús však důrazně varuje před přílišným uspokojením.

Lisabonský klub, který neohroženě kráčí za titulem v domácí soutěži, má v poslední době fantastickou formu; Straky sice na Estádio da Luz díky Cissého brance vedly a ještě dvakrát trefily tyč, ale zásahy Rodriga a Limy a Cárdozova úspěšně proměněná penalta je vrátily zpět na zem. Jesús však dobře ví, že nic ještě není hotovo.

"Jistě, skórovali jsme třikrát a Newcastle pouze jednou," odpověděl na dotaz, zda jeho mužstvo udělalo v Lisabonu dostatek pro jistotu postupu do semifinále. "Ale vše je samozřejmě stále otevřené. Newcastle ví, že ještě může postoupit. Rozhodne se až tento čtvrtek."

Forma Orlů je skutečně impozantní - neprohráli už 31 zápasů v řadě a jejich poslední porážka se datuje k říjnu 2012, kdy podlehli v Lize mistrů moskevskému Spartaku. Newcastle naopak bojuje v Premier League o udržení, ač je jeho situace díky poslední těsné výhře nad Fulhem o něco pozitivnější. Nyní jsou Straky třinácté, pět bodů nad sestupovou zónou.

Jesús se však ligovým postavením soupeře nechce nechat zmást. "Ano, samozřejmě mají tým na lepší umístění, než na kterém se momentálně nacházejí," prohlásil. "Disponují skvělými hráči, je to velmi silný celek. Do utkání nastoupí velmi nabuzení, a my jsme na to připraveni. Nezaskočí nás žádná z možných taktik. Pokud budou útočit, budeme se soustředit na obranu. Myslím, že vepředu nastoupí Ameobi s Cissém, kteří jsou velmi silní ve vzduchu," doplňuje.

Rodrigo, autor vyrovnávací branky na Estádio da Luz, prostředí St. James' Parku dobře zná - v únoru 2011 tam zavítal ještě coby hráč Boltonu, a ví, co lze očekávat od tamních tribun. "Všechny britské týmy mají skvělé fanoušky, ale na to jsme zvyklí," podotýká. "Nemáme s tím problém. Samozřejmě bychom rádi postoupili, ale uvidíme, co se stane. Newcastle je silné vepředu, naší prací je tak neutralizovat jejich útok a zajistit si postup do semifinále."
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Krul - Simpson, Taylor, Yanga-Mbiwa, Gutierrez - Cabaye, Anita - Marveaux, Sissoko, Gouffran - Cisse
SL Benfica - pravděpodobná sestava:
Arthur - Pereira, Luisao, Garay, Melgarejo - Matic, Martins - John, Lima, Gaitan - Cardozo
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (321)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele