Euro: Slavii chce od čínských majitelů koupit miliardář Tykač

13.12.2023, 10:10, aktualizováno 13.12.2023, 20:09
Aktuality

Slavii chce podle informací týdeníku Euro od čínských majitelů koupit miliardář Pavel Tykač. Pražský klub ani jeden z nejbohatších Čechů možnou transakci nekomentovali. Současným majoritním vlastníkem Slavie je společnost CITIC Group. Trenér červenobílých Jindřich Trpišovský na tiskové konferenci před čtvrtečním utkání skupiny Evropské ligy proti Servette Ženeva řekl, že možnou změnu majitele řeší vedení a on se soustředí pouze na zápasy.

"Klub nemá žádné právo, možnost ani informace, aby komentoval jakékoliv spekulace spojené s vlastnictvím a rozhodováním svého akcionáře," uvedla Slavia v prohlášení pro média. "Jsou to spekulace a v tuto chvíli k nim nemáme žádný komentář," řekl dnes ČTK Tykačův mluvčí Jan Chudomel.

Vršovický klub má čínské majitele od podzimu 2015. Společnost CEFC o tři roky později vystřídala skupina CITIC, která má od června 2021 ve Slavii prakticky stoprocentní podíl. Tykač by měl podle informací Eura získat 99,98 procent akcií klubu.

Cenu transakce, která by podle webu e15.cz mohla být hotová v prvním čtvrtletí nového roku, média vyčíslila na dvě až 2,5 miliardy korun. Podle Hospodářských novin by majitel energetické a uhelné společnosti Sev.en Energy měl získat i stadion v Edenu.

"Rozhodování o budoucnosti Slavie náleží výhradně jejímu majoritnímu akcionáři, společnosti CITIC Group," řekl serveru Seznam Zprávy předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík, který by měl ve funkci zůstat i v případě změny majitele. "Citic Group je klubu skvělým akcionářem. Slavia má vynikající sportovní i finanční výsledky. Věřím, že zítra vyhrajeme skupinu EL. Hospodaření za rok 2023 je v zisku," uvedl Tvrdík na sociální síti X.

Trenér Trpišovský na tiskové konferenci nepřímo potvrdil, že jednání probíhají. "Zítra hrajeme proti Servette a to je jediné, co mám nyní v hlavě. Tohle je věc na úrovni majitelů, já u těch jednání nejsem. Mám hodně podobné informace jako vy, ani zatím nevíme, jak to dopadne. Já mám na starosti připravit tým. Pokud by k tomu došlo, bude taky důležité, co by mi nový majitel řekl," uvedl Trpišovský s úsměvem.

"Teď to řeší naši majitelé a náš šéf. Já se na tohle ani nechci soustředit, i taková je dohoda s panem Tvrdíkem. Ani nechci žádné informace. Soustředím se jen na zítřejší zápas, abychom to zvládli. Chci se odstřihnout od všech možných věcí. Nijak to teď neovlivním a budu to řešit, až to případně bude nějaké žhavější," dodal Trpišovský.

Devětapadesátiletý Tykač je podle říjnového vydání magazínu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem 183,3 miliardy korun.

Vizitka finančníka Pavla Tykače (59), který chce podle týdeníku Euro od čínských majitelů koupit fotbalovou Slavii Praha:

- Pavel Tykač podniká hlavně v energetice a těžbě hnědého uhlí, ale také v realitách a financích. Patří k nejbohatším Čechům, podle české mutace časopisu Forbes mu s majetkem 183,3 miliardy korun patří čtvrté místo. Ovládá zejména druhého největšího výrobce elektřiny v ČR Sev.en Energy, do které patří severočeské hnědouhelné doly Vrašany a ČSA, elektrárny Chvaletice a Počerady a teplárny ve Zlíně a v Kladně. Prostřednictvím dalších firem skupuje Tykač akcie, například Monety nebo ČEZ. Angažuje se i v zahraničí.

- Kolem sportu se dosud Tykač pohyboval zejména jako fanoušek - podporuje fotbalovou Slavii a často navštěvuje její zápasy v Edenu - nebo sponzor některých aktivit v regionech, kde působí jeho firmy. Nedávno se například na litvínovském stadionu Ivana Hlinky konal čtvrtý ročník turnaje Sev.en Hockey Cup pro dětské týmy z Litvínova, Pardubic, Zlína a Kladna. Kromě mládežnického hokeje letos Tykačovy firmy podpořily třeba mostecký ženský házenkářský klub.

- V posledních letech rozšiřuje své podnikání v zahraničí, na začátku loňského roku začala řídit všechny investice v cizině, které dříve realizovala Sev.en Group, nová společnost Sev.en Global Investments. Sev.en Energy po rozdělení řídí česká aktiva skupiny. Letos v dubnu například Tykačova skupina oznámila, že koupila těžební práva k více než dvěma miliardám tun uhlí ve Spojených státech. Skupina v USA již vlastní dvě společnosti, které působí v státech Wyoming, Ohio, Illinois a Západní Virginie.

- Letos v září Sev.en Global Investments oznámila, že kupuje podíl 51 procent v producentovi metalurgického uhlí Coronado Global Resources, který působí v USA a Austrálii. V Austrálii zahrnuje portfolio skupiny elektrárnu Vales Point Power Station, uhelný důl Chain Valley Colliery, společnost zabývající se těžbou prémiového hnojiva Australian Salt Lake Potash a také Sev.en Royalties, která vlastní těžební práva na uhelné zásoby.

- Koncem listopadu pak Sev.en Global Investments podepsala závaznou dohodu o převzetí 51procentního podílu vietnamské uhelné elektrárny Mong Duong 2 od americké společnosti The AES Corporation. Transakce bude ještě podléhat schválení vietnamskými úřady. Cenu Tykačova skupina nezveřejnila, uvedla ale, že akvizice majoritního podílu v tamní elektrárně je dosud největší investicí do energetického sektoru, mířící z České republiky do Vietnamu.

- Nedávno se Tykač začal výrazněji angažovat ve vzdělávání. Nadace C-EDUCA, kterou založil spolu s majoritním akcionářem zbrojovky Colt CZ Group René Holečkem, před měsícem podepsala smlouvu o dlouhodobé spolupráci a podpoře se soukromou vysokou školou CEVRO. Cílem je transformace školy na vysokou školu univerzitního typu (taková škola vyučuje mimo jiné doktorský studijní program a věnuje se vědě). Z téměř tří desítek českých soukromých VŠ jsou takové jen tři.

- Tykač společně se svou ženou Ivanou též založili obecně prospěšnou společnost Women for Women, která iniciovala projekt dotovaných obědů pro děti ze sociálně slabých rodin. Jeho jméno ale také dodnes vyvolává reminiscence na "divoká" 90. léta minulého století. V té době byl hlavní postavou dravé finanční skupiny Motoinvest. O Tykačovi se často psalo i v souvislosti s vytunelováním CS fondů, jeho stíhání žalobci opakovaně zastavili.

- Pavel Tykač se narodil 15. května 1964 v Čelákovicích u Prahy. Absolvent elektrotechnické fakulty ČVUT a někdejší obchodník s počítači se v polovině 90. let proslavil jako tvrdý manažer. Skupina Motoinvest na sebe upoutala pozornost v roce 1995, kdy rozjela takzvanou třetí vlnu privatizace. Díky mohutné reklamní kampani tehdy získala od drobných akcionářů významné podíly v řadě fondů či bank. Mezi nimi byla i Agrobanka, která však v roce 1996, kdy ji Motoinvest kontroloval, zkrachovala. Proti aktivitám finanční skupiny zasahovala Česká národní banka a zajímala se o ni také policie.

- V roce 1999 byl Tykač krátce poradcem ministra financí Iva Svobody (ČSSD, nyní SOCDEM), po rozpadu Motoinvestu se ale stáhl do ústraní a o jeho aktivitách se v médiích objevovaly jen sporadické informace; věnoval se například obchodu se špatnými dluhy. Na scéně se znovu objevil v roce 2006, když získal 40 procent Mostecké uhelné (MUS; později Czech Coal, jeden z předchůdců dnešní Tykačovy skupiny). Zcela ji ovládl v roce 2011.

- V minulosti se v médiích propíraly Tykačovy spory - obchodní i osobní - s jinými důležitými hráči v energetickém byznysu, Martinem Romanem (někdejší šéf ČEZ) a Danielem Křetínským (většinový vlastník EPH). Situace se ale nakonec uklidnila a Tykač se s oběma dohodl. V minulosti několikrát uvedl, že hodlá své podnikatelské aktivity omezit. "Již několik let nespatřuji žádný zvláštní význam ani budoucnost v tom, že bych nějak intenzivně dělal byznys," řekl novinářům třeba v roce 2014.

- Pavel Tykač se svou ženou patří k významným českým filantropům. Podle tisku vychovávají devět dětí, část z předchozích manželství. Tykačova první manželka Daniela svého času budila pozornost spojením se sektou Avenna a výstavbou mohutného betonovém komplexu u obce Ptyč na Plzeňsku. Sám Tykač pak před lety vzbudil pozornost tisku okolnostmi kolem vybudování rozsáhlé vily na okraji pražských Vinohrad v sousedství Havlíčkových sadů (známějších jako Grébovka).

Autor: ČTK

Komentáře (592)

Přidat komentář
Mönchengladbach

Češky Čechům!

Reagovat
Ctenar

Reagovat
Civers

Začne válka uhlobaronů

Reagovat
20DollarsInMyPocket

No, jak se furt resi mocensky souboj Slavie a Sparty, tak timhle se dost pritopi pod kotlem.

Reagovat
Civers

Jojo, jen se bojim, že na sebe začnou házet špínu i mediálně

Reagovat
naheCZ

Tak na to by si mohl pořídit ještě nějaké sportovní médium, ať jsou síly vyrovnané

Reagovat
Greny

Vždyť chtěl kupovat mafru ne??

Reagovat
naheCZ

To vůbec nevím, jen jsem se rychle podíval a neviděl jsem, že by něco takového vlastnil

Reagovat
martin.b

tu chtěl kromě Pražáka hlavně Strnad, ale je přirozený, že o takový aktiva se zajímají prakticky všichni velcí hráči u nás.

Reagovat
iamek

Tu bude mít Pražák ( cti Kellnerova )

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Kepy_FCB

V byznysu spolupracují Tykač a Křetínský aby to nebylo i ve fotbale nakonec

Reagovat
20DollarsInMyPocket

To si asi pletes s Tykace s Tkacem.

Reagovat
Mass

Reagovat
Kepy_FCB

Ajo

Reagovat
Salfovic

To je jedno, to je taky od T.

Reagovat
Lemond Laws

Miliardář jako miliardář

Reagovat
Mass

A pak že je uhlí jako zdroj vyřízený...

Reagovat
Salfovic

Není, díky dementům co odstavili JE.

Reagovat
meno

Není, díky dementům, co dost včas a masivně neinvestovali do OZE. Není, díky dementům, co pořád kašlou na principy komunitní energie. Není, díky dementům, co neustále posouvají a prolamují limity těžby toho uhlí. Není, díky dementům fosilního lobby.

JE jsou skvělej zdroj ve chvíli, když nefouká a nesvítí, ale nesmí to být primární zdroj, protože je to drahý, musí to být u vody, musíš to mít pojištěný, co stojí další raketu, postavit novou trvá hrozně dlouho, musíš se vypořádat s odpadem, který musíš mít zabezpečený doslova tisíce let. + tam máš vždycky ten šílenej faktor, když se rozjede válka, viz Záporožská JE.

Reagovat
Mass

Jaký OZE, myslíš solární barony? Pěkná ojebávka. Mmch když už zmiňuješ OZE, tak na Ukrajině zničili přehradu a způsobili obrovskou škodu. Kolem záporožský elektrárny byla spíš velká hysterie, než že by se tam vážně něco stalo.

JE je jediná reálná možnost v ČR.

Reagovat
Mass

https://www.researchgate.net/profile/David-Ryberg/publication/329736422/figure/fig3/AS:705082135945217@1545116089580/Turbine-design-conventions-applied-to-Europe-where-100-m-average-site-wind-speeds-are.png

Co tam plácaj o větrnících a solárech?

Reagovat
Mass

Jako že kdyby u nás foukalo jako v Nizozemsku, tak už by tady ty větrníky stály. Ale nefouká.

Pořád nevidim žádnej důvod, proč by se k JTE neměly dostavět dva bloky navíc a bejt v klidu a místo toho vymejšlet nějaký šolichy pro solár/vítr barony.

Jinak pro osobní potřebu sou panely fajn, ať si každej dá podle libosti a možností. Co ty, už máš na střeše, nebo čekáš na dotaci?

Reagovat
meno

Jako že kdyby u nás foukalo jako v Nizozemsku, tak už by tady ty větrníky stály. Ale nefouká. - to jsem ti vyvrátil v tý studii nahoře. Nestojí, protože by Křetínský, Tykač atd. nemohli vydělávat.

Pořád nevidim žádnej důvod, proč by se k JTE neměly dostavět dva bloky navíc a bejt v klidu a místo toho vymejšlet nějaký šolichy pro solár/vítr barony. - Jde o zastaralou a drahou techniku. Nemůžeš na JE z minulého století nalepit současné technologie. Šolichy se tu dělají uhlobaronům.

Jinak pro osobní potřebu sou panely fajn, ať si každej dá podle libosti a možností. Co ty, už máš na střeše, nebo čekáš na dotaci? - já žiju v Praze v nájmu, ale větší část rodiny je má. Vlastně jsme byli trochu průkopníci ve vesnici, teď už je u nás mají desítky lidí. Každopádně dokud nebude komunitní energetika (a v tuhle chvíli ocením Síkelu, co to tlačí i když blbě https://www.zeleni.cz/ministr-sikela-brzdi-komunitni-energetiku/ ale aspoň to tlačí) tak je to stejně na zlomku potenciálu pro ČR.

Reagovat
Mass

Možné to je, to uvidíš příští rok, kdy se dokončí tendr na nejmíň jeden až čtyři nový bloky v ještě starší elektrárně v Dukovanech. A dokonce to bude mít i jinou technologii chlazení než vodou.

Reagovat
Kiss Me Polka!

a kdy to bude postaveno? to se bavime NEJDRIV o roku 2036, a to jen o jednom bloku.. to je proste silenost.

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Moshe Dajan

To snad i pyramidy byly postaveny rychleji.

Reagovat
meno

Díky!

Reagovat
Mass

Zoomeři by radši neměli zjišťovat, jak dlouho už se vyvíjí fúzní reaktor .

Reagovat
meno

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/cena-energie?q=cena

Fúze je hezká a makejme na tom, ale my teď potřebujeme jednat a nejlevněji vychází fotovoltaika a vítr.

Reagovat
icka

Reagovat
meno

Jo a za zoomera děkuju, ale jsem typickej mileniál

Reagovat
Kiss Me Polka!

?? a to ma byt jako argument pro jaderne elektrarny? ze se pokousi vyvinout jeste druhy typ, (o kterem je nejiste, jesli vubec nekdy bude funkcni) a trva to tak dlouho, ze to neni vubec pouzitelne??

ja jsem fanda jadernych elektraren, myslel jsem, ze se pojede na ty male reaktory, ale to taky mrtve. je neuveritelne, ze celkove ten jaderny vyvoj nijak nepokrocil, naopak sel do prdele celosvetove, fakt nechapu, proc by a hlavne jak, by to mela financovat mini republika, ktera ma problem sama se sebou.. tobe pridje v pohode a nejak ekonomicky uchopitelne cekat na stavbu cca 15-20 let, ktera se mezitim velmi pravdepodobne nekolikanasobne prodrazi?

Reagovat
Blasphemer

Ty si to představuješ jako Hurvínek válku.

Reagovat
Mass

Psal, že nejde nalepit na JE z minulého století novou technologii. Já mu psal, že to možné je, když se příští rok bude vybírat firma na dostavbu. Co je za problém?

Reagovat
Blasphemer

Na jakou technologii?

Reagovat
Mass
Reagovat
Blasphemer

A ty chceš mezi sebou propojovat reaktory?

Reagovat
meno

Jako nalepit to jde. Jde o to, jestli a jak to bude ztrátové atd. Akorát jsem o tý kompatabilitě psal tomu kámošovi, kterej tomu rozumí víc. Pak napíšu, co mi odpověděl.

Každopádně teď jede tendr na jeden blok, kterej bude postavenej v roce 2036 a co si budem, všechno trvá dýl a stojí víc, než se původně plánuje. Jestli se chceme udržet okolo 1,5 oteplení, tak musíme odstranit fosiliní zdroje mnohem rychleji a bloků postavit víc. Teď se zase mluví o rozšiřování jak Dukovan, tak Temelína. Bude se vypisovat novej tendr, kdy se udělají projekce, kdy se případně postaví. OZE máš rychlejší, levnější a odpadá ti tam dilema opravdu nebezpečného odpadu. Já jádro v mixu chci a moc dobře vím, jak je důležité, ale nemůže ho být většina, protože je tam hrozně moc rizik. A až se uhlí upřímně zbavíme, tak uvidíš ty obrovský investice a modernizace energetiky od Tykače i Křetínskýho a ještě se budou cynicky prezentovat, že konečně teda přišli solárem zachránit tu špinavou ČR.

Reagovat
Pablos

A data kolik má ČR procent (resp. i 1% by mě překvapilo jako strašně vysoké číslo) znečíštění na celou planetu. My jsem úplný nic… dobrý asi i já bych radši, ať je tu lepší vzduch… ale to je tak všechno, oteplování bude nebo nebude bez nějáké zavislosti na nás.

Reagovat
meno

To fakt nevidíš ten přínos, kterej bychom mohli přinést státům, co by od nás odkupovali technologie a knowhow? Ty peníze, co bychom na tom vydělali? To je přesně to, proč jsme ta všude omílaná montovna a ne mozkovna. Než aby stát pobízel start upy, tak tu montujeme Hyundai. Přitom mozky máme, Průša udělal do světa s 3D tiskem díru. Technický univerzity máme na skvělý úrovni.

Reagovat
Pablos

Ty si psal pokud chceme udržet to oteplování… odpovídáš na něco jiného. Né prostě my nemůžeme udržovat vůbec nic, tohle není v naší moci prostě jako státu.

Reagovat
meno

Ale jo je. Skandinávie udává trendy a má obří vliv na Evropu jako celek. https://nordics.info/show/artikel/the-scandinavian-states-and-the-environment-in-international-politics-1970-2000-1

Ani jedna z těch zemí není větší než my. A nejde jenom o ten policy making.

Nokii zná celej svět, Neste - Finsko.

Ikea, Volvo, HM, Spotify, Skanska, Scania a Ericsson - Švédsko.

Maersk, Lego, Pandora, Carlsberg - Dánsko.

Norsko má zase Norské fondy, kterými částečně vyvažuje negativní externality těžby ropy.

Co se vede nám? Průša, Škodovka, Vávra a jeho hry, Pilsner a? Nejvíc pornohereček? Nejvíc fetu?Praha je na jednu stranu obdivovaná a krásná, ale když mrkneš pod pokličku je to z velký části levnej víkend na stagparty...

V době globalizace a propojené světa jsme prostě Klausem odchovaný izolanti bez ambicí a s nechutí ke všemu, co není v naší zaprděný vesničce. Jsme skanzen, přitom bychom mohli určovat svět digitalizace, tak jak nám v tom (a skoro všem na světě) natrhává prdel Estonsko, který je skoro 10x menší.

Reagovat
Pablos

Takže opět úplně mimo téma oteplování a vlivu ČR na něj. Ty jdi někam do politiky... jednoduchá věta a ty odpovíš dlouhosáhle úplně ale úplně o něčem jiném.

Reagovat
meno

Hele, chápeš ty složitější psanej text a souvislosti?

Reagovat
Pablos

Nechápu tvůj blábol, který chci vysvětlit... jinak jsem o ničem jiném s tebou přeci nedebatoval.

Reagovat
meno

Dobře, zkusím to úplně polopaticky.

CO2 jsou průser, za který z největší části může spalování fosilu, ze kterého bereme energii.

Energie se dá ovšem vyrobit i jinak než spalováním uhlí nebo ropy. Třeba OZE.

OZE jsou technologie, díky kterým bereme čistou energii.

Technologie se neustále vylepšují a kdo má nejlepší knowhow a patenty, tak ten na tom vydělává.

Pokud bychom to byli my, tak na tom vyděláváme, stáváme se světovými a tím bychom razanetně ovlivnili chod celého lidstva, protože globální klimatický rozvrat je výzva, které čelí celé lidstvo.

Bohužel do toho neinvestujeme peníze jako třeba Čína.

Tím, že neinvestujeme, tak se nám ten kapitál - ekonomický, politický atd. nevrátí.

Čína, která investuje obrovské peníze do soláru má teď 6 z 10 největších firem světa, co se tomu věnují.

Protože rozhodují peníze a FVE je teď nejlevnější, tak pokud do toho bude chtít někdo investovat, tak ve 2 z 3 případů bude posílat peníze do Asie (6 Čína, 1 Korea) a nebo USA (zbylé tři z TOP10).

My a spolu s námi i celá Evropa tratí.

A teď, po tomhle opravdu jednoduchém vysvětlení, ti chci doporučit otevřít si ty odkazy, co jsem poslal, poslechnout podcasty o zpětných vazbách a o tom, že když do toho teď ekonomicky skokově nehrábnem, tak stejně budeme muset a bude to stát o to víc.

Hlavně ten podcast 2050 je fakt skvělej a určitě to vysvětlují ještě líp než já.

Reagovat
Pablos

Já jsem ale z rodiny kde máme ve vlastním soukromém vlastnictví solární elektrárnu, která už 15 let dodává elektřinu do sítě ČEZu... a děláte tady ze mě někoho, koho nezajímá nebo snad odpůrce OZE nebo co ...nebo životní prostředí Já neříkám, že tvé názory jsou špatné, vždyť v pohodě... je to přeci dobrá cesta získávat nějaké know how a snažit se být průkopnický než zpátečnický. Ale mně jde přitom o jediné a to... abys mi řekl, jak mi dokážeme ovlivnit globální oteplování ? Pořád si na to neodpověděl... teď už po čtvrtý snad zase mluvíš o něčem jiném

Reagovat
meno

Já už nevím jak...

Je Čech hloupější než Číňan? Proč tedy Čech nedělá FVE?

To FVE, které bude naprosto dominovat budoucnosti energetiky a všichni ho budou využívat?

Už rozumíš, jak může Čech ovlivnit globální oteplování?

Reagovat
Pablos

Jsme o krapet chudší než Čína. Samozřejmě tím směrem jít máme, ale za 1) můžeme pozvolněji (protože naše stopa v globálu je zanedbatelná... což není omluva a nebo snad příkaz k nic nedělání co mi tu taky předhazujete, ale prostě fakt... nemusí být panika, musí se něco dělat, dělat se to rozumně vzhledem k ekonomice naší, ale né podstupovat hysterii) 2) nemůže krom nějakého významného ,,vynálezu" ovlivnit prostě nic... může jen přispět. 3) psal si, že když uděláme to a to udržíme oteplení tak a tak ...opět nevysvětleno.

Reagovat
meno

Jsme chudší, protože od 93 se na státu jenom škrtá místo pumpování peněz do inovací.

Nemůžeme pozvolněji, není čas.

Oteplení udržíme v mezích 1) okamžitým odstřižením se od fosilu 2) tím, že přestaneme žrát hovězí 3) přestaneme chtít furt něco konzumovat

Reagovat
Pablos

ALE jako CELÉ lidstvo ...když mi přestaneme s tímhle vším a třeba Brazílie (nevím jak na tom jsou, jen tak random větší země) né, tak je nám to k HOVNU ve výsledku ! Ty defacto píše, že je to hotová věc, když mi uděláme to a to... oteplení bude tak a tak. Ale to je furt dokola. Fakt končím.

Reagovat
meno

Když mluvím o nás, tak mluvím o CELÉM LIDSTVU, které můžeme jako malá země ovlivnit. Policy making, investice do inovací atd.

Reagovat
Pablos

Ještě teda poslední příspěvek... shrnutí Jinak nechci, abyses něják urazil... já i když se to nezdá v mnohém s tebou souhlasím a máš dobré názory na to, že se máme lepšit. Jen si na mě moc extrémní v těch názorech některých a prostě se s tebou neshodnu na té jedné pro mě podstatné zmínce, že něco ovlivníme... ne nevěřím, můžeme pomoct, přičinit... ovlivnit s tím jaksi nepočítám, protože nejsme bohatá země, tam už fakt jen ten průkopnickej nějákej ,,vynález" či výzkum jednotlivce či skupiny jednotlivců... tam pak můžeme mluvit o určitém ovlivnění. Takže hezkej den, jsme na fotbalovém fóru, tak si dnes hlavně užijme fotbal.

Reagovat
Pablos

*bohatá a velká země

Reagovat
meno

Yes, dáme si dneska eurotrojboj

Reagovat
meno

Yes, dáme si eurotrojboj

Reagovat
Pablos

No uvidím dva... Plzeň (chudáka opět) oželím a neuvidím.

Reagovat
Pablos

I když zejtra nejdu do práce, tak vlastně možná zpětně dám i tu Plzeň, pokud se dokážu vyhnout výsledku (což někdo asi propálí v TV)

Reagovat
Pablos

,,Jestli se chceme udržet okolo 1,5 oteplení, tak musíme odstranit fosiliní zdroje mnohem rychleji a bloků postavit víc." Tohle si napsal a tohle jsem chtěl vysvětlit... za mě je to totální nesmysl tohle vůbec vypustit... je to panické, nelogické a strašící. Stačilo napsat pokud chceme snížit škodliviny třeba, tak musíme....atd. Pak mi stačí zrychlit... to mnohem zrychlit je tam taky něják navíc.

Reagovat
meno

Co je na tom panického, nelogického a strašícího? Měli jsme tornádo na Moravě, pár dní dozadu sněžilo v Saudské Arábii, Acapulco sfouknula jedna bouřka jako svíčku... Tohle je jenom frakce toho, jak bude vypadat svět v následujích staletích.

Já nemusím strašit, my už tu katastrofu žijem

Reagovat
Pablos

Ukončuji diskuzi ...za prvé anomálie se děly vždy, ale na to kašlu já o tom debatovat nechci... žij ve strachu, čau.

Reagovat
meno

Hoď si prosím do telefonu událost. Přesně za rok a napíšem si

Reagovat
andrew96

Proč je jako nesmysl přesně pojmenovat problémy a výzvy, před nimiž stojíme?

Reagovat
Pablos

Protože to psal k ČR k výstavbě reaktorů... nic nenasvědčovalo, že by to v tomhle konkrétním případě myslel jako celé lidstvo, ale bylo to směřované přímo k ČR... my jako ČR i kdyby jsme byly úplně nejvíc TOP na světě, tak to oteplování za nás stejnak ovlivňují jiní.... jsme malá zemička, ať se nám to líbí nebo né, prostě svět není jen ten malej kousíček prostoru v srdci Evropy.

Reagovat
meno

A hlavně oteplování se týká úplně všech. Nemáme záložní planetu, kam pošlem lidi žít. A CO2, co vypouštíme celoplanetárně, se v atmosféře udrží cca 300 až 1000 let. Už teď nám nezbývá ani 8 % uhlíkového rozpočtu. V roce 2020 jsme měli 13,3 %. Ta matika je snadná a rovná se průser. Já jsem smířenej, že nemám budoucnost, co vy?

Reagovat
andrew96

Reagovat
Pablos

co k tomu dodat Opět mimo zase to co chci slyšet. Jelikož na to nemáš odpověď... tím se u mě dost snižuješ a začínám si tě škatulkovat do ekopošuka (s prominutím). Dvakrát se ptám o vlivu ČR na udržování oteplování a odpovědí je skoro konec světa... aha tak dík za debatu

Reagovat
Pablos

Prostě my jako ČR nic nespasíme... samozřejmě, že chci, aby to tu bylo čistější, abysme šli lepšími technologiemi vpřed... ale můžeme jít na to úplně v klidu a rozvahou a bez nějákého velkého ekonomického zatížení naráz. Je to něco jako kdybys chtěl zachraňovat tím, že budeme mít křišťálově čistý Labe, tak to bude znamenat, že tím zachráníme oceány

Reagovat
andrew96

A jak vypadá ten klidný a rozvážný plán? Planeta se dramaticky otepluje. A řekl bych teda, že pořád postupujeme (až moc) v klidu, žádné šílenství se přece neděje.

To myšlení, že my jako ČR nic nespasíme, je hrozné. Ne, i my jsme součástí světa. Sami na to nestačíme, ale proč bychom z vlastní iniciativy neměli tlačit na lepší přístup vůči životnímu prostředí? Naopak oproti jiným státům, jimž zvoní hrana (Pacifik, Sahel), máme výhodu, že jsme součástí vyspělé části světa a náš hlas je viditelnější než ten jejich.

Reagovat
Pablos

V rámci ekonomiky... víš o tom, že jsou i jiné oblasti než ekologie... vždyť on by nejradši zavíral továrny na Hyundai Však jen jo já tu chci taky lepší životní prostředí jen hurá do toho... ale to hrozné myšlení je narozdíl od tvého realistické. Hlas vyspělé části světa je viditelnější ...pro koho jako ? To mi řekni teda pro koho ? Pro Indii, pro Čínu ?

Reagovat
bobis21

Zrovna Čína právě do OZE investuje suverénně nejvíc, takže nás naopak v tomto ohledu nechají daleko za sebou, protože my se tady takovým věcem nesmyslně bráníme a řešíme přestavování tepláren z uhlí na plyn

Reagovat
andrew96

Ty si stěžuješ, že ti někdo neodpovídá na otázku, a pak sám chybně interpretuješ ten Hyundai...

To "realistické" myšlení ale zároveň vede k nečinnosti a investování energie do apriorní negace Green Dealu a dalších podobných aktivit než se je snažit pochopit jako příležitost k inovacím. Nestačíme na to sami? Jasně. Tak pokrčíme rameny a hotovo? Proč?

Pro koho jsme viditelní? No určitě pro EU, což je důležitý geopolitický hráč.

Reagovat
Pablos

A já píšu o tom, že máme pokrčit rameny. Samozřejmě, že chci, aby to tu bylo čistější, abysme šli lepšími technologiemi vpřed... ale můžeme jít na to úplně v klidu a rozvahou a bez nějákého velkého ekonomického zatížení naráz. Tahle věta to v tobě evokuje ? Sereme na to, pokrčíme rameny. Já tam teda vidím, že chci změnu, ale nemusíme panikařit, jelikož celé tohle vlákno vzniklo na tuhle zmíňku mena:

,,Každopádně teď jede tendr na jeden blok, kterej bude postavenej v roce 2036 a co si budem, všechno trvá dýl a stojí víc, než se původně plánuje. Jestli se chceme udržet okolo 1,5 oteplení, tak musíme odstranit fosiliní zdroje mnohem rychleji a bloků postavit víc."

Proto vznikla otázka... jak mi udržíme oteplení 1,5, když na něj nemáme prakticky žádný vliv ? To je celé.

Reagovat
andrew96

Protože "víme, že je to blbé, chceme, aby to bylo lepší, ale nebudeme kvůli tomu bláznit" u nás razí nezanedbatelný podíl opinion makerů. A ve výsledku se soustředí spíš na to druhé, tedy na kritiku údajného bláznění, než na podporu zlepšení. A podobný mindset mají též konzervativní členové současné vlády, kteří drží důležité resorty (ODS, lidovci). Oni a jejich poradci pak raději hřímají nad Green Dealem, než aby ukazovali cesty. Ve výsledku se tedy inovace vedoucí k udržitelnosti a ochraně klimatu prosazují těžko a pomalu. Pokud vidíš, že je třeba změna, tak super, já to kvituju. Zároveň ale pořád nevím, co si konkrétně představit pod klidem a rozvahou.

Reagovat
Pablos

Tím, že nejsme bohatá země... klid a rozvahu, že by se mělo dělat neustále něco v malém množství, abysme pak nečuměli jak puk, že musíme skokově něco strašně změnit. Klid a rozvaha u mě znamená, rozumné myšlení a kroky s výhledem do budoucnosti bez náhlého skoku či paniky. To že takhle stát k tomu zase moc nepřistupuje a jsou to spíš výmluvy je věc druhá.

Reagovat
andrew96

V podstatě všechno, co umožnilo a umožňuje pokrok, je alespoň částečně skok do neznáma.

Reagovat
Pablos

Já přeci nesouhlasím s tím jak ČR postupuje... ten souhlas mi tam furt něják dosazujete za mě. Jestli to tak vyzní tak se omlouvám, ale já to tam prostě nevidím, když si to po sobě čtu.

Reagovat
meno

Jo aha, tak jestli jsi vyčetl, že chci zavírat továrnu na Hyundai, tak nerozumíš složitějšímu textu a souvislostem.

Reagovat
Pablos

Vždyť bys ho nejraději zavřít chtěl... jen se nedělej

Reagovat
Kiss Me Polka!

?? v ramci ekonomiky se tady tlaci uplne silene draha vec, ktera se mozna postavi za 15 let (uz jen to je ekonomicky nesmysl v soucasnosti v nasi situaci), coz je jaderna elektrarna, oze je opoti nemu za hubicku a v podstate hned, prave ta cina do nich do nich proto investuji a treba v elektromobilech (coz je taky dulezita soucast mixu jakozto baterka, kam se da elektrina ukladat), maji uz ted obrovsky naskok oproti treba EU

Reagovat
Marisic

ježiš promiň ale tendle tvůj opakovanej názor že vlastně z česka nic nezměníme a proto se ani nemáme snažit to je fakt neskutečnej projev malosti

Reagovat
Pablos

A kde tohle píšu ? Já reaguji na názor, že z ČR udržíme nějáké globální oteplování ...což je nesmyslnej názor. Nikde nepíšu, že se nemáme snažit.

Reagovat
meno

Reagovat
Pablos

Reagovat
ratusek

Reagovat
Pablos

Ale jinak nic proti... je mi vždy stydno za ČR, když přijedu ze zahraničí a vidím ten hnus tady hned za hranicemi (celkově ty stavby, bordel atd.) Zamiloval jsem si Rakousko... panenská příroda a přesto turisticky velmi navštěvované oblasti a přesto tak krásně zachovaná. Pak jdeš tady na Sněžku a míjíš obaly od tatranek. Popejedeš kousek dál a nevíš jestli si pořád ještě v Krkonoších nebo někde v rozvojový oblasti ( okolí Trutnova apod.). Města a městečka vlastně v drtivé většině máme hnusné jako celek. Jezera jsou tu vesměs všechno špinavá louže. Tohle mě teda všechno sere daleko více, než jestli toho vypustíme 0,000001 nebo 0,000002 do vzduší oproti Číně.

Reagovat
božský John

uz se vyserte na co2 a zacnete se koukat na sox a nox, ty jsou daleko dulezitejsi nez blbej oxid uhlicitej. klimaticka uzkost vas sice neprejde, ale aspon se budete divat na neco, co ma smysl. Co2 fakt takovej problem neni

Reagovat
meno

Je to provázaný, ale oteplování je hlavně vlivem CO2 a metanu, kterej se pak stává CO2. Paradoxně oxidy síry, ochlazovaly oceány a odsířením (což je jednoznačně správný krok) se akceleruje oteplování oceánu, čímž vznikají silnější bouře, které když pak spadnou na pevninu, tak se stane to, co Řecku a Lybii nebo Mexiku.

Reagovat
Pepe1911

Řekl bych, že to procento "znečištění" bude nějak orientačně korelovat s počtem obyvatel. Takže tak 0,1 procenta? A jakej zlomek z toho "znečištění" lze ovlivnit?

Moc si o sobě myslíme.

Reagovat
meno

Koukni, co jsem poslal dolu

Reagovat
meno

https://www.youtube.com/watch?v=IU68aV5v9nA&ab_channel=CarbonBrief

Každopádně na hlavu jsme ohromě špinavý https://faktaoklimatu.cz/infografiky/emise-svet-na-osobu

Za což může i naše špinavá průmyslová ekonomika https://faktaoklimatu.cz/infografiky/emise-svet-na-hdp

Čímž se zase vracím k tomu, že bychom měli bejt inovativní a nemontovat Hyunadaie a tak

Reagovat
božský John

Kretinsky stavi v Nemecku mrak vetrniku. Stavi to tam, ke to dava smysl - tj. Severni more a byvaly lokality uhelnych dolu. V Cesku ma taky VTE, ale proste tady tolik nefouka.

Reagovat
Pablos

Tak třeba u nás v Krušných horách... je na Německé straně mraky větrníků a na České jako když omylem jich pár zabloudilo i k nám ...počítám s tím, že ten vítr bude stejný, když je to prakticky stejná oblast, přesto rozdíl je teda hodně markantní

Reagovat
božský John

Jo, to mas pravdu a moje chyba, ze jsem to nenapsal lip - moc tady nefouka a kde zrovna jo, tak tam je kvuli nimby malo vetrniku. Vetrna energie je super doplnek do celkoveho mixu.

Reagovat
meno

A taky tam má v plánu pálit uhlí do roku 2038.

Reagovat
meno

Každopádně doporučuju taky podcast 2050.

Reagovat
Salfovic

Zhyzdíme celou zem soláry a větrníky, abychom pak byli v zimním bezvětří v hajzlu, geniální.

Jinak ta studie bude určitě maximálně objektivní.

Reagovat
meno

Soláry se dají dát na obecní budovy, zastřešený parkoviště u obchoďáků atd. V Německu má LIDL vlastní větrný elektrárny, které jim šetří až 20 % nákladů, přitom jsou tam postavený na sloupech, co drží nápis LIDL https://singularityhub.com/wp-content/uploads/2017/07/Semtive-Energy-wind-turbine-solar-panels-900x506.jpg

Každopádně buď budeme hyzdit krajinu, nebo všichni chcípnem vlivem globálního rozvratu. 10 stupňů 13.12. není normální. 30 stupňů, co naměřili včera v Malaze není v prosinci normální. Aby na území Číny byl rozdíl mezi nejteplejším místem a nejstudenějším místem 85 stupňů celosia, to není normální. A to ještě nejsme na těch 1,5 nebo 2 stupních, kterým se nejspíš stejně nevyhneme. Se současnou legislativou a spalováním atd. míříme ke 3 stupňům do roku 2100 a ke 2 v roce 2050.

Reagovat
Vrubozubec

A to si myslíš, že na planetě je po celou její historii stabilní klima? Nikdy nebylo stabilní. Každý, kdo se zajímá o období Pleistocénu, tak ví, že klima se měnilo prudce a často. Během krátkého časového období se střídali glaciály a interglaciály ( tedy doba ledová a meziledová ).

Dokonce se často střídala i teplá období v glaciálech ( interstadiál ) kdy se teplota o několik stupňů zvedla. Když si detailně prostuduješ historii pleistocénu tak budeš čumět, jak se průměrná teplota střídala. Takže zvyšování teplot teď nemusí být vůbec spojeno s člověkem.

Reagovat
Kiss Me Polka!

no jenze tohle oteplovani je zpusobeno clovekem, na tom se shodne drtiva vetsina vedcu

Reagovat
Rudy

Drtiva vetsina vedcu, co je to za argument? Prezentuj radsi data, obrazek uz si udelam sam. Co ta drtiva vetsina zjistila a v jakem casovem horizontu? Souhlasim s Vrubozubcem.

Reagovat
Kiss Me Polka!

urcite ma jejich vyjadreni vetsi hodnotu nez komentar na ef od vrubozubice (teda aspon pro me). tady mas treba serii clanku na to tema https://www.volty.cz/2021/08/21/jake-dukazy-potvrzuji-ze-zmenu-klimatu-zpusobuje-clovek-serial-klimaticka-zmena-8-8/

Reagovat
Rudy

Ted si predstav, ze odlesnime celou planetu. Co to udela s CO2, stoupne? Jiste, hlavni zodpovednost ma ocean. Jak se chovame k oceanu, jeste hur nez k tem lesum. Tohle se ale menit nebude, radsi zacnem z opacneho konce. Kdo ignoruje jakoukoliv ekologii, no temer vsichni. Kjotsky protokol je pro prumyslniky kus ..... Evropa ale papezstejsi nez papez a po zasluze bude potrestana a nekonkurence schopna. Takze firmy a staty budou dal vesele drancovat planetu, zatez se hodi na danove poplatniky. Klasicky kleptokraticky , pardon demokraticky postup. Kapitalizovat zisky a socializovat ztraty.

Reagovat
Pablos

a kolik je tam faktů o užití nukleárních zbrání a nukleárních testech těch zbraní ? Oni tam radši mrdnou že jen industrializace.... zavání to trošku účelnou studií.

Reagovat
meno

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4165831/

Bavíme - li se o oteplání, tak jaderné testy a zbraně až takovej humbuk nedělají. Ty jsou škodlivé třeba vyšší rakovinou u lidí v oblastech blízkých testům, typicky Nevada. Což teda dělají i ty uhelný elektrárny, kdy třeba v Ostravě máš větší šanci dostat rakovinu, než u lesíka na Šumavě. Jedna žena takhle žalovala stát a vyhrála.

Profesor Eliot Jacobson na to má vlastní zajímavou metodiku, kdy energetickou nerovnováhu měří v energii vypuštěnou v měřítku bomby, co hodili na Hiroshimu. Jsme zhruba na 5 miliardách takovýchle bomb od roku 2000. Tohle nám dělají fosilní paliva a maso, hlavně hovězí.

Reagovat
Pablos

Jsem laik a ani se o to nezajímám, jen mi to přišlo divný, že by to neovlivňovalo i klima… a jak koukam tak ovlivňuje, ale naopak… to ochlazuje, zajímavé.

Reagovat
Rudy

Scenare odhaduji jine scenare zase odhaduji Historicka data za 22 000 let (slovy dvacetdvatisicic let) Nebudu pedant s konkretnim datumem. Jaka byla teplota v 21198 pr.n.l, 9988 a 9987 pr.n.l ? Najdi pls v analech.

Reagovat
meno

Víš proč meteorologové nevidí jaký bude počasí za měsíc, ale dokážou odhadnout, že v zimě bude zima a v létě léto? Říká se tomu rozdíl mezi podnebím a počasím. Stejně jako dokážeme určovat rozdíly mezi jurou a křídou a na velikostech letokruhů a zemních sedimentech určit, kde bylo jaký podnebí v jakém časovém období, tak nedokážeme určit, jestli bude za měsíc sněžit nebo bude na blátě nebo tak.

Reagovat
Rudy

Az sestrojime funkcni kvantovy pocitac. Zacnu vice verit ruznym odhadum, domnenkam a podobnym nesmyslum postavenych na steblu slamy. Tady to hadani me nechava klidnym. Slunce taky nebude naporad, uz by se to melo zacit resit a vymyslet ruzny kompilkace lidem.

Reagovat
meno

Ok, tak na tebe nemá cenu reagovat. Hezký den a ať děcka moc netrpí v budoucnosti, přesně kvůli hovadům jak ty, je nic moc hezkýho nečeká

Reagovat
Rudy

V poradku, nemam s tim vubec zadny problem. Muzes se na to podivat i jinak. Ber to tak, ze jsem v superpozici a zaroven akceptuji i neguji vsechny nazory. Citis se lip? Hezky vecer u LM

Reagovat
Chlupatá máma

No ty vole, ty jsi fakt hrozně jednoduchej hlupák, kterej si nechá nabulíkovat cokoliv. Prostě potřebuješ něčemu věřit a navíc to dokola opakovat a vnucovat svoji vůli fašisticky ostatním. Rudy a Vrubozobec maj pravdu, klima se mění neustále a lidi na něj maj naprosto marginální vliv. Celej tenhle "boj" proti změně klimatu není nic jinýho, než jenom novodobej nástroj na ovládání mas, stejně jako náboženství. Kdybys žil ve středověku, tak bys určitě pořádal hon na čarodějnice, protože jsi tak snadno ovlivnitelnej a ještě bys měl pocit, že konáš dobro.

Reagovat
cr7sux

fašisticky

Reagovat
meno

Ne, ve středověku bych byl já, ten co zkoumá možnosti těla a třeba položil základy medicíny, zatímco ty bys pouštěl žilou.

Reagovat
meno
Reagovat
božský John

Prvni odstavec stopro souhlas. To uz melo byt davno v legislative - vsechny statni budovy nebo retail by mely mit solarni panely.

Reagovat
meno

Reagovat
meno

Jinak ta studie má rejtříky, kdo to dělal, z jakých zdrojů vycházeli, kdo byl zadavatel atd. Tak jak studie mají mít a ne, jak psem vrtí uhlo a olejobaroni. Mimochodem skvělej je příběh, tuším, že to byl Muller, nechytej mě za slovo, klimaskeptika, který nevěřil, říkal, že hypotéza hokejky, takovej ten graf, co jde dolu a pak vystřelí nahoru, a že to nebyla dobrá vědecká práce. Tak tenhle vědec si udělal vlastní studii a zjistil, že to je nejenom skoro přesný, ale že je to ještě optimistický a jeho scénář a jeho studie dokazovaly, že je situace horší a teď je to jeden z hlasitých klimavědců, co brojí proti hrozbě katastrofy, na jejímž počátku jsme.

Doporučuju Továrnu na lži od Vojty Pecky.

Reagovat
Moshe Dajan

Vždyt tady pořád fouká jak u moře.

Reagovat
andrew96

Vždyť stavení solárů do polí už není cesta, všude se ve velkém montují na střechy.

Reagovat
meno

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/zaporozska-atomova-elektrarna-byla-na-pokraji-jaderne-nehody-oznamil-enerhoatom-343823

Jojo ty hysterie.

Co má Kachovská přehrada společného s OZE? Ty vole, vždyť to je právě jedna z nejdůležitějších součástí tý JE. Jestli myslíš tu vodní elektrárnu, tak bys byl blbec nedat k takový mase vody ,,přípojku"

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-fakta-kachovska-nadrz-od-casu-sssr-drzela-tolik-vody-jako-60-lipenskych-jezer-232125

Reagovat
Mass

"Tvrzení Enerhoatomu o závažnosti poruchy nebylo možné nezávisle ověřit."

Reagovat
meno

1) Ani v jednom z těch článků tahle věta není.

2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10067068/

91 incidentů atomového terorismu. Je to málo, ale až se ten 92. povede tak to katastrofální. Něco jako když havaruje letadlo. V porovnání s autem rarita, ale když se to stane, tak jsou všichni v piči a je jich mnohem víc než v autě.

Reagovat
Mass

Taky nečerpám z článků, kde je ukrajinský zdroj. Mmch Enerhoatom taky psal, že je v sázce bezpečnost celého lidstva a podobný věci.

Hele, můžu zcela odsuzovat ruskou agresi a podporovat jejich armádu, ale nejsem tak blbej, abych žral ukrajinskou pravdu.

V JE máš inspektory MAAE, kdyby něco hrozilo, určitě by se ozvali https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/mezinarodni-agentura-pro-atomovou-energii-ziskala-pristup-na-strechu-je-zaporozi

Reagovat
Mass
Reagovat
Mass

Kachovská vodní elektrárna 1956, Záporožská JE 1985

Reagovat
meno

Víš, že musíš mít ochlazovací zdroj pro JE, že jo?

Reagovat
Blasphemer

To je taková plytká otázka, čím to chladit.

Reagovat
meno

Přesně

Reagovat
Mass

Odpovídal sem ti na tvojí otázku "Co má Kachovská přehrada společného s OZE?"

Že je to primárně vodní elektrárna, největší zdroj OZE, snad chápe i ten nejhloupější odpůrce jaderných elektráren.

Reagovat
meno

Já jsem snad odpůrce jádra? Můj nejlepší kámoš doslova dělá v Temelíně

Reagovat
meno

A když už jsme u nejhloupějších odpůrců, tak i ten nejhloupější odpůrce OZE chápe, že když mám někde obří kus vody, tak tam mrsknu mlejn.

Reagovat
Mass

No a zatim ta vodní OZE Kachovka napáchala víc škody, než JE Zaporoží. O tom sme se bavili, ne?

Psal si taky, že musí být u vody. Nemusí. Ale je lepší, když je. Navíc to u nás není problém. Odpad zakopeš hluboko pod zem, takový díry se u nás taky najdou.

Ale jestli myslíš, že zloduši Křetínský s Tykačem kvůli zisku zabrání stavbě větníků a tím nás zahubí, tak sme stejně ztraceni, pokud nevezmeme vidle a nenapíchnem na ně tyhle korporáty

Reagovat
Salfovic

Tihle a jim podobní zloduši spíš podporují boj proti JE.

Reagovat
meno

Protože Kachovka není taková páka jako okupovat jaderku. Ježíš si tu válku představuješ jak Hurvínek.

Voda tam bejt musí, jinak stavíš drahou, energeticky náročnou infrastrukturu, kterou vodu zase do JE přivádíš. Kvůli Dukovanům se doslova vybudovala nádrž Dalešice. Kvůli Temelínu Hněvkovice.

Ty díry nejsou, budou zprovozněny asi v roce 2065.

Jé, nakonec jsi to pochopil, že když má centralizovanou moc v ruce několik málo lidí, tak je to vždycky průser Volnej trh totiž může existovat jenom se silnou regulací a s ohledem na externality. Jak pozitivní, které bychom měli správně dotovat, tak hlavně negativní, které bychom měli správně postihovat. Jinak ti vznikne nejprve oligopol a pak monopol.

To jsme si udělali pěkné enviro - fyzikálně ekonomické vlákno

Reagovat
Salfovic

Primární zdroj musí být vždycky spolehlivý.

Reagovat
meno

Energie má být hlavně decentralizovaná a komunitní.

Reagovat
Mass

Metro ti nepojede na větrník

Reagovat
meno

Ale jo, dá se https://www.climateaction.org/news/chiles-largest-metro-network-to-be-powered-by-solar-and-wind

A dokonce je tam potenciál dalšího zdroje malého, ale každá úspora se počítá https://medium.com/@eddie.hc.tsui/harnessing-green-energy-from-everyday-commutes-a-case-study-of-pariss-innovative-mini-turbines-1af7efb55f37

Reagovat
Mass
Reagovat
meno

Tohle bude stát asi 462 kilometrů od Santiaga, takže to můžeme postavit třeba v Jablůnkově a bude to v pohodě.

Reagovat
meno

To není hezký no. Proto taky existuje agro(foto)voltaika.

https://trvaleudrzitelnezemedelstvi.cz/clanky/moznosti-agrofotovoltaiky-v-nasem-zemedelstvi/

https://prumysl.inform.cz/strojirenstvi/agrovoltaika-co-to-je-jake-jsou-prinosy-a-mozna-rizika/

Taky nejsou hezký obří parkoviště, kde když do auta pálí celej den slunce, tak bys tam pak zhebnul. Proč to nedat pod střechu a na ní dát FVE? Dukovany to tak mají. Historicky největší znežišťovatel - USA, má desítky takovýhle parkovišť https://legal-planet.org/wp-content/uploads/2018/11/642253142_d9ac9aee35_b.jpg proč to tam aspoň z části není krytý?

Reagovat
Blasphemer

A vyhraje jí opět vyhazovač ze sokolovský diskotéky.

Reagovat
Civers

Teď už ne

Reagovat
Rudy

Uhlobaron se stal az pote, co vytuneloval Agrobanku.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Rudy

Evidentne uz to bude pres 20 let, co jsou soudni spory ukonceny/promlceny a tyhle krysy muzou zpet do zare reflektoru verejneho zivota.

Reagovat
r.mrazik

to jsem zvedav,jestli si tam necha Zmrdika

Reagovat
bobis21

Těžko, to je jen figurka číňanů, není důvod ho tam nechávat.

Reagovat
r.mrazik

je fakt,ze se Jarda napakoval uz docela slusne

Reagovat
Losinho

Znají se, možný to je.. alespoň dočasně.

Reagovat
r.mrazik

asi jo, preci jen ten klub funguje

uvidime,co s tim udelaji penize

na sparte vime,ze hodne penez nerovna se automaticky uspech

Reagovat
Losinho

Docela by mě překvapilo, kdyby se fungování klubu nějak extra změnilo. A kdo ví, jestli se to vůbec prodá

Reagovat
r.mrazik

pokazde si tam novy majitel nasadi svoje lidi...aby se mu treba nejake ty melouny nezatoulaly na jiny ucet...

Reagovat
Losinho

Joo tak personálně tam změny určitě budou. Ale nečekám nějakou velkou změnu co se týče dlouhodobý strategie.

Reagovat
r.mrazik

ja jsem fakt zvedav

s vidinou rychleho uspechu se to muze rozbit, mame s tim zkusenosti

Reagovat
Salfovic

Jako že teď Slavia třela finanční bídu s nouzí.

Reagovat
r.mrazik

jako ze ani ted nemeli uplne neomezene kohoutky

Reagovat
Salfovic

Tak to díky FFP nebudou mít ani pak, o čemž by měl sparťan sám vědět nejlépe.

Reagovat
r.mrazik

FFP je joke

Reagovat
Salfovic

To je.

Reagovat
John Obi Mikel

A ti lidi co už snad 4 roky tvrdí jak brzy Číňan odejde třeba budou konečně moct říci: "Vidíte, já to říkal."

Reagovat
Kaspar

Neznam, to je oproti Tvrdikovi posun k lepsimu nebo?

Reagovat
Coutinho10

Čína už nás tolik nepodporovala, takže je to jednoznačně krok směrem dopředu + je to slávista, je to víc osobnější, takže ta touha od něj dosáhnout těch daných cílů bude ještě větší

Reagovat
Kaspar

Takze bysme se Jardy konecne zbavili?

Reagovat
Coutinho10

Jarda má mít důvěru dál...za toho jsem rád, nebejt jeho, tak se plácáme někde v nedůstojných pozicích

Nový majitel má mít jasný cíl: porazit Spartu a získat ligový titul, tomu prý podřídí úplně všechno. Co to bude znamenat pro současné vedení, je zatím asi předčasné spekulovat. Předpokládá se, že Jaroslav Tvrdík bude v klubu pokračovat.

https://infotbal.cz/slavia-je-na-prodej-od-cinanu-ji-kupuje-cesky-miliardar-tykac/

Reagovat
3M

tvl fandit Zmrdíkovi. ty budeš buď hodně mladej nebo hodně hloupej

Reagovat
Kuchta

Tvl, Tvrdík ať je jaký chce udělal objektivně pro český fotbal nejvíc ze všech snad za posledních 20 let už jen tím, že tlačil tendr na vysílací práva a povedlo se mu tak rozbít dvacetiletý monopol Vacka a Pragosportu. Všem klubům vzrostou od příští sezony příjmy z vysílacích práv cca 3x!

Chápu, že mu někdo předhazuje předchozí politickou dráhu, ale ve fotbale je to prostě jeden z nejúspěšnějších manažerů v historii samostatné ČR.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Kuchta

Fakta

Reagovat
Lemond Laws

Krásný příklad, jak lidi zapomínaj Rozmrdá celou ČR, ale pak hezky píše na Twiteru o mím týmu, tak ho mám rád

Reagovat
Coutinho10

my se bavíme ale o fotbale a ne o tom, co bylo v politice atd. dřív

Reagovat
Lemond Laws

No právě tvl....

Reagovat
bobis21

Reagovat
Mupi

a co teda udělal ve Slavii tak strašně špatně?

Ty vole, nemáš ho rád ok, v politice to zkurvil. Ale ve Slavii dělá naprosto výbornou práci. Buď to nesleduješ a nebo prostě si to stejně nikdy nepřipustíš. To, co se děje kolem stadionu, postupné budování akademie, prodej hráčů, výsledky v Evropě. Jasně, že tam není sám, ale on je manažer a není to tak, že se to děje jemu navzdory.

Reagovat
bobis21

Třeba to, že leze do prdele čínské komunistické straně? Chápu, pokud máš nulové morální hodnoty, je ti to jedno. Ale aspoň nebuď překvapený, když ostatní je mají.

Reagovat
Mupi

A jak to přesně souvisí s tím, co pro Slavii udělal?

No, nemám a ani si na to nebudu hrát. Komunisty nesnáším, ale nebudu si hrát jak mi vadí Čínani a doma asi tak 50% výrobku z číny. Tak to je, co já s tím jako mám dělat. Strč si nějaká moralistický kecy jinam. Nebo ty bojkotuješ všechno čínský? Nemáš teda ani iphone/skoro každou jinou elektroniku. Proč se já vlastně na tohle téma hádám..

Reagovat
bobis21

Elektroniku mám z Taiwanu. A ano, snažím se vyhýbat všemu čínskému. Ještě něco?

Reagovat
Mass

Oficiální název Taiwanu je Čínská republika

Reagovat
bobis21

Nepovídej. Ale nevládne tam ta komunistická strana, která je s čím já mám problém

Reagovat
bobis21

Elektroniku mám z Taiwanu A ano, když ji kupuji, první výběrové kritérium je, která firma nejméně spolupracuje s Čínou. A i všude jinde se snažím vyhýbat čínským výrobkům. Co tam máš dál?

Reagovat
bobis21

fakin nové ef, první koment mi ukázal jako neodeslaný a po napsání druhého se první objeví. Jde nahlásit bug, nebo je ta část stránek nedodělaná?

Reagovat
Kily

lol, nenahlásíš, není kam to nahlásit

Reagovat
bobis21

Je mi to jasné, jen jsem si chtěl ještě jednou kopnout do mrtvoly

Reagovat
Kily

tak snad jsi díky tomu měl lepší den

Reagovat
Mass

1. přikázání nového eurofotbalu: Nenahlásíš!

Reagovat
pobody's nerfect

Formulář k nahlášení chyb nefunguje. Prý ho opraví, až jim někdo oznámí chybu přes příslušný formulář.

Reagovat
Mupi

Nic tam nemám dalšího, mně je uplně jedno. Něco jinýho je něco říkat a něco dělat reálně. A moje životní zkušenost je taková, že ty, co potřebovali o sobě říkat, jak jsou morální, tak to bylo většinou dost naopak a spíš se tak jen chtěli prezentovat. Ale, jak říkám, je mi to fuk, můj život to nijak nezmění.

Ale co mě teda zajímá jakou značku telefonu teda používáš? Teď fakt no hate

Reagovat
bobis21

ASUS i SONY mají několik linií, kde nemají součástky z Číny. Ale některé linie mají s dodavateli z Číny, takže je třeba trochu hledat, které jsou ty správné. Stejně jako třeba Samsung, který sice nevyrábí v Číně, ale jejich továrny v Indii mají Čínské dodavatele, takže musíš vzít Samsung, který neprošel Indickou továrnou.

Takže já mám jeden z těch zmíněných SONY.

Reagovat
Mupi

Ok, super. Omlouvám se za tak moc útočnej komentář ode mě, jak jde o fotbal... Psal jsem to v emocích

Reagovat
Mass

Jak poznáš, že tvůj laptop nebyl vyrobenej v Chongqingu, kde má ASUS největší fabriku?

Reagovat
bobis21

Noťas od ASUS právě nemám

Reagovat
Mass

Tak to tě asi trochu zklamu, nejspíš stále podporuješ pevninskou Čínu, protože Taiwanci vyrábějí z čínských importovaných surovin a součástek

https://www.cnbc.com/2022/08/05/taiwans-trade-with-china-is-far-bigger-than-its-trade-with-the-us.html

Reagovat
bobis21

A víš že jde dohledat, které výrobky mají vyráběné v které továrně, že?

Reagovat
Mass

Nepochybuju, že ty googlíš i to, kde ty taiwanský továrny mají subdodavatele a kterej kousek taiwanskýho čipu nebyl náhodou vytěženej na pevnině.

Reagovat
ratusek

Reagovat
Pablos

žene to do extrému... ale tak každého věc.

Reagovat
bobis21

Ano, právě ty dodavatele řeším. Proto jsem třeba zmiňoval ten Samsung, který sice všude prezentuje, že v Číně nevyrábí, ale jejich indické továrny mají dodavatele z Číny

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
KingMaster13

Jenže tu se hodnotí práce v klubu a výsledky Teď se nějaká morální hodnota fakt nehodnotí, to nemůžeš tahat do toho balíku, to je jiná kategorie. Když ho budeš hodnotit jako člověka, tak ano zhodnoť morální stránku a i spousta Slávistů ti řekne, že něco jim na něm vadí (třeba zrovna toto) ale jeho práce pro klub byla špičková (do teď)

Reagovat
kilobyte

Jenže Slávisti vždycky rádi vytahovali morálku, když se mluvilo o výsledcích. To bylo samé "komunistický klub", ale najednou je to jiná kategorie.

Reagovat
KingMaster13

To nevím Tyhle diskuze mě nikdy moc nezajímaly. Nicméně když hodnotím práci člověka v klubu, tak co hodnotím? Strategii, hru, výsledky, ekonomiku klubu, stav kádru. Jako říct při hodnocení těchto aspektů, že je špatnej protože je nemorální? To je s prominutím píč*vina Tvrdík je za mě skvělej manažer. To, že je nemorální je hodnocení dejme tomu třeba osobnosti ale do aspektů hodnocení manažera klubu se to fakt nehodí.

Reagovat
bobis21

Takže podle tebe morálka vůbec nevstupuje do hodnocení vedení firmy? Takže když třeba firma bude využívat na práci otroky, ale bude mít finanční výsledky, bude to podle tebe super vizitka manažera, protože morálka do toho nevstupuje?

Reagovat
KingMaster13

Okay, takže zítra si nekoupíš boty protože Pumy, Adidas, Nike a i další značky využívají lidskou levnou pracovní sílu v Bangladéši nebo vidíš někde o tom negativně psát? Maximalizují své zisky. To je něco podobného. Přesto je vyhodnotíš jako skvělé manažery protože pro firmu dělají to nejlepší a lidsky to jsou sviˇě. A co ty? Nevezmeš si zítra už žádné boty?

Reagovat
bobis21

To se ptáš vážně? To je vážně pro tebe tak těžké pochopit, že někomu opravdu záleží na těchto věcech? Úplně stejně si třeba nekupuji nic od agrofertu. To budeš taky v šoku že, když zjistíš že si radši koupím dražší jogurt od jiného výrobce než levnější z olmy?

Reagovat
KingMaster13

Ne, já tě chápu jak to myslíš. Chápu i, že se snažíš být morální (všechna čest). Jen mi to přijde jako blbost při posuzování člověka ve funkci To je celé. Já Jardu nevnímám pozitivně jako člověka. Já ho vnímám pozitivně jako člověka co udělal pro náš milovaný klub, jak se snažil lobovat, získat finance atd. Jakou cestou je už získával to je o moralitě toho člověka. Já se ti jen snažil ukázat, že je nesmysl žít přehnaně morálně, protože i ty sám si občas neuvědomíš jaké produkty byly vytvořeny na základě lidského vykořisťování viz ty boty, bavlněné výrobky a ne vždy to jde si něco takového nekoupit, hlavně i tím že člověk musí být tak trochu sobec a občas koupit ten levnější produkt. Opravdu ne vždycky to jde. Já sám sem třeba přemýšlel jaké boty si koupit ale věř mi že 95% těch společností ty lidi v Bangladéši či Indonésii vykořisťuje

Reagovat
bobis21

Tak já mám výhodu v tom, že vydělám víc než jsem schopen utratit, takže tu volnost vybrat si boty od jiného výrobce nebo potraviny ne z agrofertu mám. A pak si reálně můžeš pro věci které běžně kupuješ najít 1-2 výrobce a těch se držet a už to znovu není žádná námaha navíc.

A zrovna ty zmíněné značky taky prodávají boty za 2-3k, takže když najdeš nějakého malého výrobce který takové věci nedělá, reálně to ani není dražší. Protože tyhle firmy sice vyrábějí levně vykořisťováním pracovníků, ale pak na tom mají takový profit margin a náklady na marketing, že to reálně neprodávají levněji. Jen pak nejsem ten cool frajer, který má nové najky, to je reálně jediný rozdíl.

Reagovat
Pablos

Ale morálního na tom není možná vůbec nic... děláš to možná jen pro svůj dobrej pocit a že raději podpoříš někoho jiného (nemyslím to zle). Ale kdyby se našla miliarda lidí stejná jako ty (z morální idee nekupovat ty věci) tak je v Číně hladomor třeba nebo prostě ten dosah na ty lidi tam daleko větší. Morální postoj by asi byl proti tomu něják aktivně bojovat... což je těžké ale. Ale v jiném případě mi to příjde jen jako pro svůj dobrej pocit, ale ty lidi jsou ti tam stejnak u prdele

Reagovat
bobis21

A že by to třeba mohlo vést k konci té vlády by bylo 100% pozitivní, takže je to pořád morálně správné. Ideální stav je, že se tak budou chovat všichni a lidi pak vykopou vládu, která jejich situaci způsobila.

Reagovat
Salfovic

Tady vidím potenciál dotáhnout vlákno k příspěvku o šířce jednoho písmena

Reagovat
bobis21

Ambici otevřít to na mobilu ani nemám

Reagovat
Pablos

Myslím, že je to trošku složitější... co třeba taková Sev. Korea ? Tam si nikdo nic od nich nekupuje... a vládu teda nevykopli a věřím, že kdyby mohli otročit pro např. Nike, tak si budou myslet jak úžasná věc je potkala. Jasný, že komunismus či jiné diktatury jsou zlo... jasný, že by bylo fajn, kdyby to tam lidi změnili. A také pokud mohu nekupuji čínské výrobky... ale že bych v tom viděl něco víc, to asi né... spíš jen ten osobní pocit.

Reagovat
KingMaster13

Jo tomu rozumím, jen prostě někdy ty značky mají prostě zrovna design, který se mi líbí a ty menší ho neudělají no. Jako já v tomhle ohledu fakt jsem takovej, že mi to je tak trochu jedno. Snažím se nějakým produktům vyhýbat ale pak je něco co prostě nemůžu jako třeba čaj, banány a i ty boty občas (a to vím jak strašné podmínky a jak vykořisťováni jsou lidi z plantáží ale zrovna to exotické ovoce mi chutná no Cukr se snažím používat náš a ne třtinovej třeba, nekouřím, snažím se nekupovat bavlněné výrobky ale stejně vím že nejsem 100 % čistej a to si myslím že není asi 100% nikdo. O některých produktech třeba ani nevím v jakých podmínkách se vytváří a přesto třeba nechtíc tomu pomáhám. Proto já obecně nerad někoho soudím ohledně morálních hodnot.

Reagovat
bobis21

Já ale vidím rozdíl v tom, že někdo aktivně podporuje takové aktivity (jako tady obhájci tvrdíka a číny), a že někdo prostě jen něco takového koupí, protože nevěděl, že to něčím takovým prošlo.

Takže jo, může se mi stát, že si koupím něco takového, protože jsem u toho nezjistil, že to tak je. Ale ve chvíli kdy to zjistím, prostě hned to kupovat přestanu.

Zároveň nic takového nechci po lidech, kteří na takové rozhodnutí prostě nemají finanční možnosti. Kdo pracuje za minimálku a ještě má třeba děti, je mi úplně jasné že bude kupovat co si může dovolit.

Ale pak chodit na net a vychvalovat totalitní vládu provozující koncentráky, to je snad trochu něco jiného, než jen nějaký nevědomý nákup. Nebo v tom rozdíl nevidíš?

Nevím proč vás tak hrozně štve, že se někdo takto chová. To je to fakt tak těžké pochopit, že se někdo o něco takového aspoň snaží?

Reagovat
bobis21

A práce v klubu je být nástrojem čínské propagandy. To je a vždy bude součást toho balíku.

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
kilobyte

Stadion patří stále CITIC, i když Tvrdík tvrdil, že patří Slavii. Přestože se akademií pořád chlubí, tak reálné výsledky moc nemají. Daří se mu prodeje hráčů a výsledky v Evropě.

Reagovat
Coutinho10

akademie je běh na dlouhou trať

stadión, ať patří teď tomu nebo tamtomu, tak teda od roku 2024 by to mělo bejt komplet pod Tykačem, takže toto je zbytečný nějak kritizovat...

horší to bylo dříve, kdy bylo daleko víc otazníků

Reagovat
kilobyte

Tak za 8 let už by mohli být vidět nějaké výsledky. Zatím to teda spíše vypadá na úpadek. Od Součka a Krále, kteří jsou produktem spíše "předchozí" akademie, tak nějaký výrazný hráče jste nevyprodukovali. Největší vizitka je asi to, jak máte dlouhodobě problém se zaplněním soupisky pro evropské poháry, kvůli chybějícím odchovancům.

MĚLO být. Stejně jako už MĚL být Eden v rukou Slavie.

Reagovat
Coutinho10

jako jasný, není vše dokonalý, to víme, ale pamatuju si dost dobře, jak špatně bylo, takže nejsem takovej pedant na dokonalost

Reagovat
Freedo

K akademii před chvíli vyšla expreska a vypadá to, že se to konečně hnulo.

Reagovat
Lemond Laws

Ikdyby stadion patřil Slavii, tak jelikož Slavii vlastní CITIC, tak je to asi jaksi jedno

Reagovat
kilobyte

Jedno to je teď. Protože oboje patří CITIC. Stejně jako to bylo jedno v minulosti, když oboje patřilo ENIC. A jaké pak z toho byly problémy.

Reagovat
Strakosha

Kupování jízdenek mu jde opravdu bravurně

Reagovat
Coutinho10

fakt chceš zpochybňovat, kam Slavii od svého nástupu posunul ?

Reagovat
Lemond Laws

O Slavii ani slovo... Mrzí mě, že lidi dokážou totálně zapomenout, co vše špatného udělal. Jenom tím, že vede jeden fotbalový klub...

Reagovat
Coutinho10

takto, já nezapomínám nebo vím, že tam něco bylo, ale upřímně mě to nezajímá...neměl to třeba lehký, ale ukázal, že je tady na správným místě

Reagovat
Lemond Laws

Ok, to je o každém člověku co snese a co ne.

I kdyby třeba můj oblíbený klub vyhrál titul, ale měl by ve vedení třeba Vojtěcha Filipa, rozhodně bych ho neuctíval jenom za jeho "sportovní" přínos.. ale nahlížel bych na jeho celoživotní projev a tím pádem je dno, podobně jako Jarda

Reagovat
Coutinho10

ok, dobře, v tomto na to koukáme rozdílně

dovolím si přirovnání, když k nám např. přišel Hušbauer, tak to neměl lehký a i třeba já mu půl roku či rok nemohl přijít na jméno, když např. zazdil důležitou penaltu proti Teplicím

ale časem si mojí důvěru a i ostatních fans získal a u Tvrdíka to je podobný...neměl to určitě lehký, ale svými činy a výsledky ukázal, że je ten pravý na toto místo a Slavii zachránil a posunul na jinej a top level...o titulech se nám nesnilo natož o postupu do LM či mega úspěších v EL atd.

takže každý si zaslouží druhou šanci a nás jeho minulost nijak neděsila nebo něco, horší to bejt už moc nemohlo a on to daleko všechno předčil, takže je to klíčovej muž v našem týmu a tak si zaslouží maximální respekt za vše co udělal...byl bych rád, aby i jednou měl sochu před Edenem, ale to se tady moc nenosí...možná trochu přeháním, ale tak to cítím a věřím, že nebudu sám

...stačí se fakt podívat, jak jsme vypadali před jeho nástupem...každý si z nás dělal prdel, asi 80 zápasů nám nikdo nepísknul penaltu, Teplice nám dali sedmičku, takže je dobrý si toto připomenout a vážit si toho, kde to je teď

Reagovat
Lemond Laws

Díky, že si se rozepsal..

Ale bohužel si v mých očích napsal totální hovadinu. Odkloň se trochu od toho fotbalu, to je celé, o čem se tu bavím od začátku. Nikdo mu nebere, že nějaké dovednosti jako fotbalový boss má. Ale o to tady vůbec přece nejde

Reagovat
Coutinho10

odklánět se nechci, chci hodnotit právě jenom dopad, jaký on na Slavii má, Slavia mě zajímá ne např. ČSA atd.

takže tuto debatu asi můžeme ukončit s konstatováním, že se shodneme na tom, jak velký dopad pro růst Slavie měl a s tím, že pro tebe to je málo nebo takto...ikdyby vyhrál s náma LM, tak to u tebe nikdy nepřeváží celkou jeho pracovní historii v jiných oborech

já toto, co byl před Slavií neřeším, pokud má úspěchy...kdyby neměl s náma úspěchy, tak samozřejmě ho nebudu obhajovat

Reagovat
Lemond Laws

wow...slušnej přístup k životu

Ikdyby vyhrál meziplanetární mistrovství klubů, tak je to pořád jenom posranej fotbal. Tvrdíka bych vzal na milost až když něco vrátí do společnosti jako třeba, že se omluví za svoje sračky, postaví ze svýho dvě nemocnice a dva domovy důchodců.. Když to řeknu ve velký nadsázce

Reagovat
Coutinho10

ještě jinak, troufám si napsat, że kdybys byl slávista nebo on dosáhnul podobnýho úspěchu v tvém klubu btw ani nevím komu fandíš, tak bys to hodnotil jinak, pokud by se tě to přímo dotýkalo než u týmu, který tě nezajímá nebo není tvůj oblíbený

Reagovat
Lemond Laws

Tak to si asi ignoroval můj příspěvek pár komentářů nad.

Kdyby můj oblíbený klub, kdybych někomu fandil, vyhrál LM a jeho šéf by byl například Vojtěch Filip, tak stejně jako tedy bych ho určitě neobdivoval ani na základě toho

Reagovat
andrew96

Vojta Filip chodil na Motor. Sledoval Jirku Lálu či co.

Reagovat
ratusek

Jirku Káru?

Reagovat
Kily

toho sledovala spousta z nás

Reagovat
ratusek

Já si dal ten remaster. Do té doby jsem vůbec netušil o koho jde

Reagovat
Pablos

tak to seš zasranej Kelt

Reagovat
Coutinho10

ok, ono se to dobře píše, pokud nikomu nefandíš a tím pádem se do toho nemůžeš vžít, ale ok, nemá cenu to nějak prohlubovat tu komunikaci

myslím, že byla zajímavá, jsem rád, že jsme si oba navzájem vysvětlili naše pohledy na danou věc, kdy já beru konkrétní příklad, kde jsou za roky vidět pokroky a ty, kdy neuznáváš fotbalových úspěchů, které docílil, což je to primární, kvůli čemu na Tvrdíka přišla řeč, protože ve sportu či fotbale vždycky rozhodujou výsledky....můžeš bejt sebemorálnější jak chceš, ale pokud nebudeš mít výsledky, tak ani žádný úspěch a končíš

Reagovat
kilobyte

Na tu sochu Tvrdíka před Edenem bych klidně přispěl.

Reagovat
KingMaster13

Jedině Standu Tecla

Reagovat
kilobyte

Trojsoší. Tecl, Tvrdík a Kolář.

Reagovat
KingMaster13

A ještě ať to je fontána

Reagovat
Salfovic

Měli by po něm pojmenovat stadion.

Reagovat
Freedo

Ty krávo, sochu Tvrdíka před Edenem, to fakt ne. Měla by tam stát socha Bicana, jehož kariéru komoušský kurvy, kterým Jarda posluhuje, úspěšně zlikvidovaly.

I tak musím uznat, že Tvrdík zatím odvedl dobrou práci pro klub, ačkoliv stále mám problém uvěřit tomu, že to dělá kvůli nějakému klubismu.

Reagovat
KingMaster13

Ámen

Reagovat
Coutinho10

ok, za Bicana souhlas

já beru Tvrdíka jako zázrak, dar z nebes, protože jinak Slavia - fotbal dopadla podobně, možná ještě hůř než Slavia - hokej

Reagovat
Strakosha

Svými činy ukázal, že je ten pravý Kupování jízdenek, defacto tolerování korupční jednání Bílka v rámci CFL. To jako vážně? Ještě pořád dluží náčelníkovi 1mil €

Reagovat
Coutinho10

takovýhle podezření najdeš na všechny top týmy, ale nic z toho prokázaný nebylo, pokud se nepletu, takže to je jenom kydání špíny

Reagovat
3M

ty seš fakt úplně v lese

Reagovat
ACSeRw!n

vsech klaunu kral

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
Kiss Me Polka!

"nezapominam, ale nezajima me to"

Reagovat
Lemond Laws

mím? Tak ty seš taky dobrej kokot.

Ale doufám, že to byl jenom překlik é/í vedle sebe

Reagovat
Coutinho10

to nadáváš sobě nebo kdo to napsal ?

Reagovat
Lemond Laws

ano sobě samozřejmě

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
monty25

Ty trpíš samomluvou?

Reagovat
bobis21

Tady někdo zapomněl přepnout účet

Reagovat
Pablos

Jak ze sebe udělat ještě rozdvojeného kokota

Reagovat
hornito

Reagovat
icka

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
Greaber

Reagovat
bobis21

pak se slávisti diví, že je ostatní posílají do píče, když se prezentujete takto

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
KnoxXx

Reagovat
icka

Reagovat
db18

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Greny

Toho udělal za dvacet let nejvíc Pelta ten ty prachy taky uměl sehnat ať to byl curak a nadávalo se servis za něj byl prý brutální

Reagovat
monty25

Ten je tak usilovně sháněl, až z toho možná půjde sedět...

Reagovat
Mass

Berbr, Pelta, Chvalovský, dotace budou obrovský!

Reagovat
monty25

Reagovat
naheCZ

Když sehnat zas v tomto případě znamená ukrást spíš Jasně, můžeme se bavit, jak moc jsou taky morální ty prachy z Číny, ale jestli tady chceme totálně moralizovat, tak čistý všechny prachy nebudou ani ty, co lezou do Sparty

Reagovat
Greny

No myslím tím třeba repre... Tam to prý byl brutální nadstandard

Reagovat
naheCZ

Jo, to byl. Taky ale otázka, kde byla ta jeho šikovnost ty prachy vyhrabat Když to porovnáš s dnešním stavem, tak to vypadá jako sci-fi

Reagovat
Salfovic

Pelta je vyhrabával v Kratochvílové.

Reagovat
RickNash

jasně, Baťa a Tvrdík, majáky české podnikavosti

Reagovat
r.mrazik

mimoni

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
Kiss Me Polka!

bobis mel pravdu, cinsky klub

Reagovat
db18

Reagovat
Coutinho10

chápu, že asi ne všem je sympatickej, ale nebejt jeho, tak jsme ve sračkách...stačí se podívat, kde Slavia byla před jeho příchodem...nikdo jinej by to nedokázal takto zvednout a to se nemusíme bavit např. o právem na českou ligu a extra penězích, který dostal do českýho fotbalu + prestiž, kterou se Slavií docílil i v Evropě....u týmu, který se plácal v lepším případě ve středu tabulky celkem nemyslitelný

Reagovat
Petr325

Tvrdíka bych tolik nevelebil, spíš prachy z Číny...

Reagovat
Mass

Peníze samy o sobě úspěch neudělají, ty jako sparťan bys to mohl vědět.

Reagovat
Petr325

Mi povídej, stačí vzpomenout na Štramáka...Já ale reagoval na vyhrabání Slávie ze sraček, ne na úspěchy, kterých pak dosáhla Přijít Tvrdík a pozvednout Slávii bez injekcí z Číny - smeknu

Reagovat
Mass

Tak to snad ve fotbale nějakej rychlej úspěch bez prvotní investice ani nejde. Kdybys jako manažer měl štěstí a vybral super trenéra, kterej by vzal levný hráče z druhý ligy a udělal z nich děla do evropských pohárů, stejně by ti je hned přetáhly ostatní kluby a nejspíš i toho trenéra.

Reagovat
Coutinho10

tak měl tam kontakty a když nebyla možnost jinde, tak proč to nevyužít, když to bylo oboustranně win-win

nejsme rasisti, aby pro dobrou obou stran jsme do toho nešli

Reagovat
Losinho

Peníze pomáhají ambicím fotbalovýho klubu, jsem v šoku.

Reagovat
3M

já ti seru na to, co udělal pro slávii. je to zasranej socdemák, co za život dojebal co mohl, okradl nás o prachy v ČSA aby pomohl Šimáněmu atd.

a nebejt Nezmara a těch vašich jízd na oranžovou, prachů z Číny, tak jste ve stejný prdeli pořád stejně, to není genialitou zamindrákovanýho a ubrečenýho Zmrdíka

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
Greaber

za ČSA. Přežili 100 let, obě světový války ale Luftjardu jako manažera už nerozdýchali, dodnes nechápu, že za to nešel sedět.

Reagovat
Kowe

Reagovat
Coutinho10

já ti seru zase na toto

Reagovat
Alan_Shearer

Reagovat
icka

typická slavistická odpověď

Reagovat
3M

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
KnoxXx

Reagovat
zrzek999

Reagovat
icka

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
Kaspar

jo mimochodem, jde ti Fanta? Ja dva tydny vynechal a ted po tech odlozenych jsem chtel na vikend udelat sestavu a pribylo mi par prestupu, tak udelam dve zmeny, ten tym se mi ulozi, ale jakmile prekliknu na to herni kolo na vikend, tak mi tam zase skoci ten stary tym bez tech zmen.

Reagovat
Coutinho10

hele tak to nevim...jedině, co mi napadá, jestli si zakliknutý na tom budoucím kole a nezohrazuje ti to pouze kolo minulé

Reagovat
Blasphemer

Tohle si určitě říkali všichni Sparťani, když je kupoval Křetínský.

Reagovat
Coutinho10

tak trochu to trvalo, ale kdyby ho neměli, tak se nedrží dlouhodobě dejme topu, protože ikdyž tam byl Štramák, tak se do pohárový Evropy do předkol dostali, pokud se nepletu, což my logicky v těžších časech ne

Reagovat
Mass

Ona je tady představa, že potom jak Tvrdík vedl ČSA, že je to ekonomickej patlák. Ale on tehdy udělal, přesně to co se jeho kamarádovi Šimáněmu hodilo, oslabit je tak, aby je za levno odkoupily Smartwings.

Reagovat
bobis21

Oni si lidi nemyslí že je "patlák", ale právě že je zmrd.

Reagovat
Mass

Tvrdík byl malá čudla proti tomu, co tu prováděli žraloci během kupónovky.

Reagovat
bobis21

Takže když existují i větší zmrdi, znamená to že on najednou není zmrd? A to že teď leze do prdele komunistické diktatuře jeho zmrdství opět ukazuje.

Reagovat
Mass

Už vidim, jak když by firmu, ve který ty děláš ředitele a bereš půl mega, koupil nějakej Číňan, a ty bys nebyl zmrd a odmítl tam pracovat

Reagovat
kilobyte

Jenže u Tvrdíka je to přesně naopak. On dělal zmrda pro Číňany, aby mohl toho ředitele za půl mega dělat.

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
Mass

No ale tenkrát to byla soukromá CEFC, a ne státní CITIC. CEFC měla i 10% podíl v J&T, majiteli Sparty.

Reagovat
kilobyte

Jak hodně byla CEFC soukromá se ukázalo, když začala krachovat.

Reagovat
Mass

To že banka převezme soukromou firmu, která není schopná splácet svoje pohledávky, není nic zvlášťního ani v kapitalistických zemích.

Reagovat
bobis21

To ale není co se stalo

Reagovat
Mass
Reagovat
bobis21

Ale vždyť ani tady se nepíše to co říkáš. CITIC není banka a není to ten, komu dlužili. Oni jim poskytli financování na úhradu těch dluhů a výměnou získali vlastnický podíl ve firmě. Oni ty neuhrazené dluhy měli vůči někomu úplně jinému než CITIC.

Reagovat
jackinho10

Ale mezi byznys CITIC Group patri i bankovnictvi a banka. To co psal Mass neni daleko od pravdy. On nikde nepsal, ze CEFC dluzilo CITICu.

Reagovat
bobis21

"To že banka převezme soukromou firmu, která není schopná splácet svoje pohledávky, není nic zvlášťního ani v kapitalistických zemích" - aby to nebylo nic zvláštního, musel by to být případ, kdy je banka ten věřitel, který je do insolvence pošle. Takže ne, tato situace opravdu nic běžného není.

Reagovat
jackinho10

Tak pokud banka ty pohledavky (uvery) odkoupi, tak se stava tim veritelem.

Reagovat
bobis21

To ale pořád není to, co se v tomto případě stalo. CITIC dal CEFC finance na uhrazení dluhů a výměnou za to financování získal podíl ve firmě. A udělal to proto, že by jejich underwriter and případné nesplacení by poškodilo i jejich reputaci.

Reagovat
jackinho10

Jako klidne to muze byt takhle. Ja to nerozporuju. Ja jsem zase dohledal, ze CITIC Group dal ty finance primo J&T.

Reagovat
bobis21

Což pořád není ani odkoupení pohledávek, ani převzetí firmy bankou. To by musela CEFC dnes být vlastněná J&T, aby to taková situace byla (o což se pokusili a CITIC to právě tím poskytnutím financí odvrátil).

Reagovat
jackinho10

Dobře, není to přímé odkoupení pohledávek od věřitele, ale jde o zaplacení těch pohledávek jinou firmou, která se poté stane věřitelem. A nepřijde mi nic zvláštního na tom, že se ta firma potom stane majetkově aktivní v té firmě, která jí dluží, pokud se tak dohodnou. (Za mě je to stejné, jako by si firma v jiné firmě koupila podíl)

Já jsem reagoval na to, že to co psal Mass není daleko od pravdy. Nebylo to přesně tak, jak to napsal on. Ale zase to nebyla úplná blbost.

Ty jsi taky psal, že CITIC není banka, ale je i banka, která patří do skupiny CITIC Group.

Reagovat
bobis21

Oni se ale ani nestali věřitelem. Oni v zásadě vložili kapitál do firmy a tím získali majetkový podíl (v tu chvíli to bylo myslím jen 49%). Ty finance které firma takto získala pak použili k úhradě toho nesplaceného dluhu.

Ano, ale ta banka nebyla subjekt který jim ty finance dal, ani subjekt na který přešlo to vlastnictví. S touto transakcí ta banka nic společného neměla. Prostě se nestalo to co napsal. Napsal "banka převezme soukromou firmu", ale banka ji nepřevzala, tak to prostě pravda není.

Reagovat
jackinho10

Ano není to pravda, že by CEFC převzala banka. Ale to že ji převzala CITIC za mě nemění nic na podstatě věci. Já totiž nevidím na tom převzetí nic špatného.

Reagovat
bobis21

Však já taky neříkám že je na tom něco špatného, já jen říkám, že to co on napsal se nestalo.

Reagovat
jackinho10

Reagovat
kilobyte

Ty jsi mistr překrucu.

Reagovat
bobis21

Ale on se stal manažerem ve firmě až po koupi Číňanama právě jako jejich zástupce pro ČR

A pokud je to tak skvělý manažer, určitě by bez problémů našel uplatnění i na vysoké pozici v jiné firmě.

Reagovat
Losinho

Tak to by rozhodně našel i kdyby ho dneska vyhodili na hodinu.

Reagovat
bobis21

No tak vidíš. Pak jeho práce pro Čínsku vládu proto, že pro ně dělat chce. Ne z něj dělat nějakou oběť, která tam chudák pracuje protože nemá na výběr. Tohle může platit u někoho v továrně, kdo fakt jiné možnosti nemá, ne u nejvyššího vedení.

Reagovat
Mass

Ale on pracoval pro CEFC, ne čínskou vládu. Pak CEFC převzal státní CITIC a on tam zůstal.

Reagovat
bobis21

Aktivity CEFC byly financovány vládou. Nazvat je soukromou firmou bylo od začátku hodně přitažené za vlasy.

Reagovat
Mass

Tak to máš asi lepší informace než ekonomický magazín Fortune, kterej zařadil CEFC mezi 500 největších privátních společností na světě.

Reagovat
Mass

Slavii ale kupoval Šimáně. S tim že bude mít ještě zahraničního investora, soukromou firmu z Číny - CEFC.

Reagovat
Sosi

Reagovat
Kucka

Reagovat
3M

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
Kaspar

Neco jako ten film Vy nam taky sefe?

Reagovat
cr7sux

Stadion by byl soucasti, nebo by si ho cajna nechala?

Reagovat
mario23

Stadion by byl součástí

Reagovat
Pepe1911

Jen 2 miliardy?

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Vinci

Tak spolu se Slavii převezme zároveň zřejmě velký množství dluhu. Půjde asi hlavně o dluhy vůči Cíňanům

Reagovat
Mass

Taky si myslim, že CEFC tehdy dávalo do Slavie peníze formou investice, která se proměnila na dluh. Teda aspoň tak to má třeba Lim ve Valencii.

Reagovat
Losinho

Reagovat
Lemond Laws

Kolik si čekal?

Reagovat
wyqinac

Kdybych mel 180 miliard, tak bych si za ty 2 slavii taky koupil, skoda, ze mam hovno

Reagovat
Mass

Zahrát si FM v reálu

Reagovat
Pablos

tam si zaměstnanec né majitel

Reagovat
cr7sux

S editorem jsi cokoliv

Reagovat
Lemond Laws

Ano, přesně tyhle peníze má na účtě

Reagovat
wyqinac

a to jsem nejak tvrdil nebo co?

Reagovat
Lemond Laws

"Kdybych mel 180 miliard, tak bych si za ty 2 slavii taky koupil, skoda, ze mam hovno"

přijde mi že ano

Reagovat
fabec1222

Par let a bude kurvit vetsinu veci realne

Reagovat
andrew96

Zalezme do jeskyně raději.

Reagovat
Studna

Tohle už jsem tady viděl s těmi logy a je to hrozně komický. Vždyť přece strašně záleží na tom, jaký tomu dáš zadání a ještě navíc, jakou vyplivnutou variantu nakonec vybereš. Když dáš AI debilní zadání, tak je velká šance, že dostaneš logicky i debilní výsledek. Neříkám, že je AI dokonalé, to ani náhodou, ale umí udělat hezký věci za málo času, jen s tím musíš umět pracovat a kromě toho i záleží, co za AI system používáš.

Reagovat
Greny

Každopádně by to bylo pro Slavii dobře, odpojit se od Číňanů konečně, myslíte že by Tvrdík zůstal??

Jinak ta cena 2 miliardy není to nějak málo ?

Reagovat
Coutinho10

dobře to je určitě a Tvrdík by měl zůstat, ale samozřejmě bude záležet, jak se dohodnou

Reagovat
Greny

A ta cena? Přijde mi to málo pokud je to se vším všudy(stadion)

Reagovat
Mupi

Tak je několik možností

1. Nekupuje celej podíl, ale třeba jen 51% (články nečtu)

2. Čína se chce tady těch "zemanovo investic" prostě zbavit a vlastně už to ta miliarda pro ně nehraje roli

3. Stadion si nechají, prodají někomu jinému a my budeme opět bez domova

4. 2 miliardy, ale s tím, že k tomu v zimě prodají, co se dá včetně hráčů

Reagovat
kilobyte

Stadion si nechají a Ztracený tam bude moct hrát celý rok.

Reagovat
Mass

Takže první tři domácí zápasy ztracený

Reagovat
kilobyte

Budete rádi, když vás klokan pustí do Ďolíčku.

Reagovat
Mupi

To bych to radši snad prodal spartě, než další koncerty Ztracenýho

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
ratusek

Reagovat
icka

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Freedo

Reagovat
Swarley

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Pepe1911

hroznej píčus

Reagovat
Nuno čomes

Prodat. Rozpustit. To je jedno

Reagovat
Losinho

Reagovat
andrew96

Čti články.

Reagovat
Pablos

Ban

Reagovat
Greny

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Kily

Reagovat
Raffaello

Reagovat
Coutinho10

jestli to chápu správně, tak to je cena, kterou on musí dát Číně ne ?

takže to, kolik za ten podíl oni budou chtít je věc dohody a třeba se nás chtěj zbavit i takto levně, protože tam byla dobrá oboustranná pomoc a nemusí ho tolik ždímat toho Tykače

takže v souhrnu, toto neřeším, pokud jsem to pochopil správně...to je věc mezi Tykačem a Citicu

Reagovat
Mupi

Jo, tak kupuje 99,98%, teda celej podíl Číňanů. Je to včetně stadionu, protože ten vlastní klub a pravděpodobně to asi je tak, že on to převezme ty dluhy, jak píše Vinci nahoře. Myslím, že je to krok vpřed, Čína nic do klubu už dlouho nedávala a konečně se může začít s tou akademií.

Reagovat
kilobyte

Stadion už převedli na klub?

Reagovat
kilobyte

Tak ten článek je napsaný ještě před koupí. Takže to byli jen spekulace. Stadion patří Eden Arena a.s. a jediný akcionář je CITIC Europe Holdings.

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
naheCZ

Tak akademie ale pořád stojí na městu skrz pozemky ne?

Reagovat
Blasphemer

Nevíš, jaký s tím kupuje závazky.

Reagovat
Losinho

Bylo by to počítám komplet (99,98 procent a stadion), cenu hodně sníží závazky vůči Číňanům.

Reagovat
Mass

Řebíček před 12 lety koupil Slavii za 700 mega.

Reagovat
wyqinac

no ale tak v ty dobe mela jen historickou hodnotu v podstate zadny uspechy v poslednich letech, zadny prijmy z poharu uz par let, zadny hodnotny hraci

Reagovat
Mass

A 84 hráčů pod smlouvou

Jinak jaký období považuješ za "poslední léta? Protože Slavia hrála v 07/08 Ligu mistrů a 08/09, 09/10 Pohár uefa, až vlastně ty sezony 10/11 a 11/12 bez pohárů a šílenym množstvim hráčů kvůli předchozímu optimismu zapříčinily ekonomickej pád.

To pak člověk po letech čumí, k čemu měl Jarolím v týmu třicet obránců, když stejně nakonec nejvíc odehrál Hubáček

Reagovat
wyqinac

mas pravdu, oni vlastne bidny pak byli i ty roky pod rebickem, tak mi to nejak trosku splynulo dohromady

Reagovat
KingMaster13

Taky mi to přijde málo, na druhou stranu za Řebíčka to nebyla myslím ani miliarda Takže furt je tam vidět ten posun a zvětšení hodnoty klubu.

Reagovat
Lemond Laws

Tak SKS mají zvěřejněnou závěrku bohužel jenom za rok 2021, ale i toho se dá chytit.

Stadion Eden již mají zveřejněnou i za 2022. Když se v tom člověk orientuje, dá se to odvodit..

Reagovat
Igner Farnsworth

Paní Tykačovava je doufám překlep

Reagovat
delfin

To asi bude jeho čivava.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Posun od Cinanu k ceskemu uhlobaronovi je asi pozitivni. Otazkou zustava, nakolik bude Tykac brat Slavii jako hracku, s cimz mel dlouhodobe problem Kretinsky s jeho Spartou.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Salfovic

To je nahovno, už vás kvůli tomu nebudeme moct dráždit.

Reagovat
Spalovač šancí

Rozhodně krok zpátky. Zbytečně se tím oslabí globální dosah značky Slavia, zejména na důležitém asijském trhu ...

Reagovat
Kuchta

Reagovat
Mass

No že toho merche v Číně hodně Slavia prodá, co

Reagovat
Puskas

Každý druhý Číňan nosí dres Bořila nebo Tecla.

Reagovat
ACSeRw!n

byla to jen otazka casu, potom co Mynar a Zeman skoncili

Reagovat
Mass

CEFC mělo velký plány, jak tady bude podnikat, ale jak to převzal CITIC, tak sem čekal, že se bude chtít Slavie dřív nebo později zbavit, i když není ztrátová. Dvě giga pro Tykače sou nejspíš drobný, když teď už pana ministra Stanjury dostal nejmíň deset.

Reagovat
exse

Na jednu stranu dobrý, protože Čína přestala dávat prachy a Slavia musela být soběstačná, takhle se jim bude lépe dýchat. Na druhou stranu co si budem nalhávat, Slavia = Tvrdík, 51% veškerého úspěchu jde za ním a tohle jeho pozici hodně oslabí. Takže tam reálně hrozí scénář a la Sparta, kdy sice maj prachy, ale řídí je neschopní idioti.

Reagovat
Puskas

Zase nevíme, koho tam případně vezmou na jeho post.

Reagovat
Mupi

Tvrdík by určitě mohl zůstat a doufám v to. Sice kolikrát přestřelí, ale je prostě v zákulisí silnej hráč a vede klub dobře.

Reagovat
Mass

No teď nedávno vyjednal 3x lepší peníze za televizní práva, než předtim tydýt ze Sparty.

Reagovat
exse

Já nemyslím, že by měl končit. Ale logicky, Tvrdík byl doposud de facto majitel, jelikož mu do toho absolutně nikdo nekecal. Což se teď prostě změní i když formálně v pozici zůstane.

Reagovat
Mupi

No, to je pravda. Nevím ani jaký mají vztahy Tvrdík s Tykačem.

Reagovat
fabec1222

Tykaj si

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
Mupi

jak moc?

Reagovat
Salfovic

Čína přestala dávat prachy a Slavia musela být soběstačná.

Nežer slávistům tuhle chiméru

Reagovat
Mass

Výroční zprávy, kde byla Slavia v černých číslech?

Reagovat
Salfovic

Každej rok ?

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle bude navazane na navyseni kapacity Edenu a vybudovani akademie, protoze Cinani maji zakazano investovat zde do nemovitosti.

Reagovat
Losinho

Reagovat
smazaný uživatel

Btw s kym dame pivko pred zapasem s Turkama v Hamburku?

Reagovat
Mupi

snad ne s Turkama

Reagovat
fabec1222

S poldama

Reagovat
Blasphemer

S kurvama na St. Pauli.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
Pablos

Čiňani to ale neprodají

Reagovat
anarchochuligan

Prej pod stadionem jsou největší naležiště černého uhlí v ČR, aspoň na to rypadlo nebude foukat, když budou kutat. Tvrdík politický azyl v Číně, nebo další náměstek k rudé gumě na Hrad? Školu mají stejnou ne? Když na ústavním soudě můžou být dva rudý, proč ne na hradě...

Reagovat
milan78

Reagovat
RadekVonCZE

Chci znát tvého dealera

Reagovat
milan78

to by byl konec luftjardy.., zničenej život právě provdané dcery..., zeťáka...

Reagovat
anarchochuligan

Když bude v teple na pH a bude běhat jak paní plukovníková píská, tak pohoda

Reagovat
Lemond Laws

Nebyl

Reagovat
Blasphemer

Asi logickej krok. Slavie vypadá navenek ziskově, ale to ve fotbale není pravidlem a taky se to nedá udržet věčně. Stačí se podívat na výkazy Sparty nebo na Plzeň loni. Takže střelit to dokud to tak je, je určitě rozumný.

Každopádně jsem zvědav na Tvrdíka a jeho osud.

Reagovat
anarchochuligan

Tvdík jako vojenský mechanik důlního stroje :D

Reagovat
Blasphemer

JEDNÁNÍ: Slavia začala intenzivně hledat nového gólmana a aktuálně jedná s Viktorií Plzeň o reprezentačním brankáři Jindřichu Staňkovi (27). Na stole už dokonce leží zajímavá finanční nabídka.

Tak Kolář už dostal padáka.

Reagovat
anarchochuligan

Jako myslíš voucher na seskok z 3000m nebo ze 6000m?

Reagovat
KingMaster13

Jako nedivil bych se ale tak furt to nedává smysl když je tam ještě Mandous

Reagovat
Blasphemer

Hlavně Staněk teda moc neumí nohama a rozehrávku má tak dobrou, že jsem vždy rád, když výkop neskončí v autu. Což teda podle mě není úplně to, co Trpišovský preferuje, protože tím vždy omlouval Kolářovo kiksy. Nevadí, že nechytí ani taxíka, hlavně že pomáhá týmu rozehrávat.

Reagovat
KingMaster13

Přesně no

Reagovat
KoryVCF

Lol tomu snad nikdo nevěří ne ? Dyť je tragickej nohama..

Reagovat
Kily

před pár dny podepsali Ihattarena, tak na jednu stranu proč vlastně ne

Reagovat
Kucka

Že jako nejtlustší půjde do kasy?

Reagovat
Mupi

ten spíš do basy

Reagovat
Coutinho10

to radši toho Baiera

Reagovat
Greny

Tam asi nevidím jedinej důvod proč by tam měl on jít

Reagovat
ACSeRw!n

ten jde do Bayernu

Reagovat
Greny

Pokud by šel Staněk pryč tak by zůstal nejspíš

Reagovat
ACSeRw!n

to by byl dobrej nesmysl od Slavie

Reagovat
Losinho

Reagovat
delfin

Ale tak dobrej obchod pro Plzen. Stanek je good.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
ratusek

Reagovat
Losinho

Reagovat
Kaspar

Po Budvaru a Plzni dostal chut na Gambac?

Reagovat
Lemond Laws

A to ještě v dozorčí radě sedí Takáč... Kurva, kdo se v tom má vyznat

Reagovat
kilobyte

A v bráně Tukáč.

Reagovat
Sosi

Reagovat
10adam

Reagovat
delfin

Jo, proto ta koupě toho nizozemskyho mamlase, ještě před prodejem.

Reagovat
Alons0

Tam by se spíš hodil zatykač.

Reagovat
$dolar$

Jako musím se přiznat, že by mi Tvrdík chyběl.

Reagovat
KingMaster13

Takhle to mám taky se Šádkem a Křéťou. Na té druhé straně co proti nám stojí to jsou strašné ku*vy ale nedokážu si bez nich ten fotbal představit

Reagovat
clinger

tohle napsat po loňské sezóně kdy se tomu podvodníkovi podařilo trumfnout devadesátky

Reagovat
KingMaster13

Jakože jde mi o to soupeření. Když na druhé straně stojí parchant kterého fakt nemůžeš vystát a chceš ho za každou stranu pokořit. Na druhé straně kdyby zmizel tak by bylo takové divné prázdno

Reagovat
clinger

souhlas že je to prarchant co si může dovolit úplně vše a do Sparty se hodí

Reagovat
KingMaster13

Tak víš co na jejich straně to byl vždy nějakej záporák Ať už on nebo Košťál třeba před ním. To k tomu patří (my pozitivní oni negativní )

Reagovat
10adam

Tak třeba pod Košťálem se hrála LM, prodal Rosického za půl miliardy, za podobné věci je tady chválen klaďas LuftJarda

Reagovat
kilobyte

Jasně a u vás to není zmrd vedle zmrda.

Reagovat
r.mrazik

mne se libi,jak si hrajete na neco vic a pritom vas vlastnil zmrd Rebicek a ted cinska lidova republika skrz smejda Tvrdika, na ktereho jsou napojeny vsechny socdemacky spiny

Reagovat
Salfovic

Taky je dobrá ta bajka o tom, jak po nich strašně šli komunisti.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že to o tý bajce už nemůžeš říct do očí mému dědovi, který musel i s vysokoškolským titulem jít fárat do dolů jen proto, že hrál za Slavii, zkurvenej zmrde.

Reagovat
Salfovic

Nebyl to jeden z těch zapojených do té kauzy s nedovoleným přátelákem ?

Reagovat
Freedo

Reagovat
jackinho10

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
kilobyte

A sportovního ředitele jim dělá Bílek, který se učil u Rogoze.

Reagovat
r.mrazik

jo, ten je taky sladkej

Reagovat
kilobyte

Co skončil Berbr, tak už se vám tolik nedaří co? Asi náhoda.

Reagovat
clinger

už zase furt dokola...myslíš ty drby o sezóně 2018/19? kdy jste za náma zaostali o 15 bodů! a Slávia v těch letech hrála výborně a vy jste byli v prdeli? směšný....nebo máš snad něco jiného než jen ten jeden drb? třeba několik konkrétních zápasů v jedné sezóně kdy museli rozhodčí na konci zápasů hledat penalty pro Slávii aby vyhrála?

Reagovat
kilobyte

Sparta v devadesátkách válcovala ligu a hrála výborně a vy jste byli v prdeli. Směšný viď.

Reagovat
Colossus_AFC

To zní tak krásně dramaticky. Úplně by člověk zapomněl, že tu sezónu rozhodčí tlačili nejvíc Slávii, než se Křetínskej nasral. Banda pokryteckejch hoven.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Losinho

Tak to teda nemám ani omylem. A i Slavii si bez Tvrdíka umím představit dost v pohodě.

Reagovat
KingMaster13

Já si na něj docela zvykl, i když ten Twitter jeho by mi rozhodně nechyběl

Reagovat
clinger

a kdo by potom šel po tom rudým týdýtovi na svazu. když všichni ostatní se Svobody asi bojej. jen ať Tvrdík zůstane

Reagovat
$dolar$

Tak s Kretinskym to tak teda fakt nemám.

Reagovat
10adam

Tak si projedu diskuzi a velebení toho šaška LuftJardy je fakt k blití co jiného ale čekat od slavistů

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
clinger

co byste za něj dali prosím tě. za ty roky dokázal ze Slávií mnohem víc než ti vaši šašci

Reagovat
10adam

A jeden z nejhloupějších se hned ozval

Reagovat
clinger

ty si ale internetovej drsňák

Reagovat
10adam

Děkuji

Reagovat
r.mrazik

za Zmrdika bychom nedali nic

to jen nekterý zdebilený číňani z něj uchcávají

Reagovat
Mupi

Neuvěřitelnej humor "Zmrdík", "Čínani"..ani v 5. třídě by mi to nepřišlo vtipný

Reagovat
r.mrazik

tak to jsi na tom dobre, to nema byt vtipny

Reagovat
KoryVCF

Lepší je velebit zmrda s Kabelou co obchoduje s rusákama..klaune

Reagovat
kilobyte

Jenže nikdo ze Sparťanů ho nevelebí. A klauni patří k cirkusu.

Reagovat
10adam

Kdo konkrétně ho velebí?

Reagovat
icka

Reagovat
Greny

Pokud nabízí Slavia 50 za Staňka na místě Plzně bych neváhal, to je výhra jak prase a náhradu mají výbornou ze svých zdroju

Reagovat
Mupi

50? Jestli chce Tykač rozhazovat, tak bych teda měl jinej nápad, za koho to utratit než zrovna Staňka...

Reagovat
Greny

Píšou na isportu 49 mega nebo možnost třeba Ewertona a nějaký doplatek,

Každopádně pro Plzeň super, na jejich místě bych neváhal mají Baiera, kterýho chce Bayern Mnichov a pokud mu dají rok dva tak ho prodají a ještě mají i Jedličkův tam je bota netrápí, otázka co Staněk ? Kdo odejde ze Slavie ? A on je typ brankáře co se teda Trpisovi nebude libit

Reagovat
Mupi

Nerozumím tomu, Mandous chytá dobře, rozhodně to není místo, který by nás mělo tlačit. Možná, kdyby to byl opět nějaký talent z Norska apod...

Snad to nedopadne

Reagovat
Greny

Snad to Plzeň prý právě řeší Baiera i současné do toho Německa a že jeden brankář pujde

Reagovat
Freedo

Taky v tom nevidím smysl. Ale tipl bych si, že to bude kachna, stejně jako náš zájem o Sejka.

Reagovat
Infeld Prácheňský

Kde se vzala ta informace o Baierovi a Bayernu?

Reagovat
Infeld Prácheňský

Dík

Reagovat
PtákOhnívák

Ale vždyt to jsou kluci... To není Ačko. 95% z těch kluků si nikdy nezahraje ani Bundesligu, natož pak že se posunou do Ačka Bayernu.

Tohle není žádnej zájem Bayernu o brankáře, co by mohl potencionálně nahradit Neuera.

To je prostě klasika velkých klubů. Pokoupit co se dá a pak si z těch desítek kluků vybereš jeden, možná dva diamanty a zbytek spláchneš do kanálu... Tohle dělá u nás Sparta se Slávií taky.

Reagovat
meno

Však já nikde netvrdím, že tam jde, ani nevím kdo to tu rozjel, jenom jsem odpovídal Infeldovi, kde se ta info vzala Šumský byl na takových kempech asi 15 různých klubů a teď kope 4. v Rakousku ne?

Reagovat
db18

Myslím, že jeho agent o tom promluvil, Bayern ho chtěl do rezervy Bayernu s tím, že by ještě trénoval s áčkem, ale Viktorka ho nechtěla pustit.

Reagovat
Bakary3

To jo... Což opravdu neznamená, že ho Bayern chce.

Reagovat
meno

Viz hned nad tebou

Reagovat
Bakary3

Reagovat
Mass

Koho za 2M€? To ti nestačí ani na Zafeirise.

Reagovat
Greny

No to ne, ale pokud by jsi chtěl brankáře tak asi seženeš bez problemu

Reagovat
Freedo

Ve Skandinávii by se zajímavej hráč za 2M€ určitě našel a to na posty, kam by se posila hodila - levý bek, stoper, teoreticky hrot. Brankářský post máme podle mě momentálně vyřešenej.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Bex5

Slysel jsem, ze krome Ewertona by Plzen mela mit zajem o Cerva. Docela zvrat

Reagovat
Uwe háže buly

To by nemuselo být špatný, kdyby k nim bylo ještě třeba 20m

Reagovat
Bex5

Jako jo no ... presne 2 posty, co potrebujem posilit

Reagovat
lampas

Červ oficiálně patří Slovanu. To jako, že by ho Slavia vykoupila od nás a obratem těm kurvám prodala?...

Reagovat
Coutinho10

patří, ale částečně...jak Tvrdík říkal v zajícovi, tak nemáte vyloženě právo ho prodat bez našeho souhlasu a za nějakou částku si ho můžeme stáhnout, takže to klidně tak udělat můžeme a pro nás asi lepší než kdyby šel k těm druhým ...

Reagovat
lampas

Pro mě to je naprosto odporná představa, že by šel do Plzně... Byl by to ovšem jen další případný smutný střípek toho, jak to má Karl nastavené, a že je v pozici jen pražský děvky...

Reagovat
Coutinho10

jako taky se mi to nelíbí...to byl nejdřív Bucha, teď by byl on....

ono ale asi to tak nějak dopadne výhledově, že u nás jeho budoucnost nebude a vy mu stačit asi nebudete, což by pro mě bylo ok, k vám sedí, takže teď je jenom otázka, kam půjde, jestli ke konkurenci tady nebo někam do zahraničí, což by byla samozřejmě lepší varianta, tak uvidíme, jak to bude přes zimní přestávku pokračovat

Reagovat
lampas

Je to tak, brzy mu bude Slovan malý. Plzeň krok výše je, ale jak ten klub nesnáším, tak je to pro mě smutná představa Přestup do Sparty by mi nevadil, dokonce by mi tam i docela pasoval. Do zahraničí je to těžký, protože mimo podřadný kluby v Polsku, se hráč z naší ligy bez toho aby hrál poháry a za reprezentaci nemá moc šanci ven dostat. Uvidíme, stejně mi přijde absolutní blbost aby Slavia Staňka kupovala, takže nic z toho o čem se tu debatuje nemusí vůbec být tak horký.

Reagovat
Coutinho10

j, já mám Plzeň a Spartu asi obráceně, ale vnímám je +- podobně no

ikdyž teď mi Plzeň vadí míň spíš z toho pohledu, že konečně aspoň hraje dobře na evropský úrovni....nejvíc mě vždy štvalo, ať už oni nebo Sparta, tak když vše v lize vyhrávali, hráli hovno, nicméně měli 3 body a v Evropě propadák, takže teď to je u Plzně aspoň trochu obráceně nebo zkrátka ne v tom poměru jako dříve

Ke Staňkovi, uvidíme, ale vypadá to, že toho budeme chtít víc

https://infotbal.cz/odpali-slavia-prestupove-bomby-vratit-se-muze-olayinka-co-lingr-havlik-a-kusej/

Reagovat
Bex5

S tema jeho zraneninama ho nikde jinde uz neprodaji. A kdyz ho nechas sedet, muze to dopadnout jak v Budejkach.

Prodat za 40M + Ewerton + povoleni k jednani o koupi Cerva

Reagovat
Nuno čomes

No já jsem naopak překvapen, jsem čekal, že ho budou chtít střelit třeba alespoň za 4 mega euro někam ven. A že teda on ještě bude chtít jít někam ven. Asi poslední šance. Evidentně je to jinak. Tím pádem repre přijde o jednoho z dvojice Mandous/Staněk

Reagovat
Witcher

Mohl by to koupit Křetinský a prodat hráče,stadion prodat Bohemce a Trpiše k repre všichni win

Reagovat
Igner Farnsworth

To mi nějak nevychadza

Reagovat
Kily

mně jo, jeden majitel nemůže mít v jedné soutěži dva kluby, Křetínský by kvůli rozstřelení Slavie musel pustit Spartu a pokud by Sparta rychle nesehnala mecenáše, tak by Křetínský zrušil dva kluby jednou ranou

Reagovat
Salfovic

Tak to by byl geniálně vychytralý plán Konec konců, je to Brňák.

Reagovat
kilobyte

Nemusel. Koupit Slavii může i bez puštění Sparty. A když by jí rozpustil, tak by 2 kluby v jedné soutěži neměl.

Reagovat
Greny

Bolka s Karvinou zatím výbornej fotbal

Reagovat
monty25

St. Pölten - Slavia, přímý přenos Ligy mistryň

https://www.youtube.com/live/wqfLfyAtwCg?si=QsGkBP3pVr_q6xGL

Řeší se tady všechno možný, tak tohle je aspoň o Slavii.

Reagovat
Freedo

Škoda, převaha byla velká, ale prostě nechápu, že ony jdou 3 na 1 a vždycky to kopnou vedle brány místo toho, aby si to sehrály. Tolik střel a nic z toho. Chtělo by to nějakou dobrou útočnici, Křivská je oproti Kožárový dost downgrade. Khýrová taky hrozně kazila.

Výborně hrály McLaughlin a Xiao. Je vidět, že techniku mají oproti českým holkám úplně jinde a herní inteligenci taky.

Tenhle zápas se měl vyhrát a pak by postup byl blízko. Snad Polten sekneme aspoň doma.

Reagovat
monty25

Z toho výsledku má největší radost Brann. To zakončení bylo už loni ve skupině strašná bolest (za 6 zápasů 1 gól) a letos to pokračuje (za 3 zápasy nic). Slavii prostě chybí nějaká kanonýrka, což není Křivská ani Nekesa a nebyla to teda ani Kožárová loni.

Reagovat
Coutinho10

chtělo se mi brečet, když jsem viděl ty tutovky a nic z toho...hlavně v 90+, jak už byla ve vápně a trefí brankářku nebo jak šla ze strany a radši střílí než aby nahrála jedný ze dvou, který běžely sami středem do vápna

takto ten koeficient mimo nepostup dál půjde rychle dolů, když nejsou schopný dát aspoň 1 gól a i ty rohy, těch bylo 10+ a ani z nich pořádně ani šance...velký zklamání, mohlo to bejt o dost zajímavější i s ohledem na 2. postupový místo...takto se budou prát max. o 3., který nic neřeší

Reagovat
monty25

Jo, Slavia měla šancí a rohů na tři zápasy a nic z toho, zatímco Pölten měl akorát tu tyčku. Teď nezbývá než porazit doma Pölten i Brann a doufat, že Pölten neprohraje v Norsku, ale spíš už si to Brann pohlídá.

Reagovat
Nuno čomes

Nezajímá nikoho.

Reagovat
monty25

Jak vidíš, tak zajímá.

Reagovat
Elliasson

Byla by to super zpráva. Už jen proto, že by díky tomu Slavia mohla investovat do infrastruktury (tréninkové zázemí, stadion), což kvůli tomu, že státem řízená čínská firma nemůže, je trošku problém. Jsem osobně pro, i když Číně patří velký dík. Myslím, že jen tak se může povést tréninkové centrum na Šeberově.

Co se týče Jardy Tvrdíka, v článku je snad zmíněno, že by měl zůstat. Nebo ne? Já doufám, že ano, protože ať se to někomu líbí nebo ne, ať je sympatický nebo není, Slavii dostal tam, kde je. Slavia mu sedla a je fakt schopnej člověk. OK, někde jinde možná selhal, ale za Slavií stojí výsledky. Tečka.

Reagovat
naheCZ

Rozšířit ten stadion by bylo super no. Na těch 35000 nebo kolik to má jít, ale akademie by stejně měla být naší hlavní prioritou.

Reagovat
Elliasson

Reagovat
ratusek

Těch 35k je moc ne? Nebo to má být jakože národní stadion?

Reagovat
naheCZ

Je to číslo (možná je reálně o něco menší), na které je vlastně Eden připraven stavebně se rozšířit. Předpokládám, že pokud by se do toho pustilo, tak přesně podle tohoto plánu, že nějaké menší rozšíření by se neřešilo.

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Acquanni

https://ibb.co/5MLmvCK

Mor na vaše příbytky

Reagovat
Coutinho10

v tomhle se moc nedá komunikovat

Reagovat
John Obi Mikel

Krásně se v tom orientuje

Reagovat
ratusek

musíš si to dát na šířku jako já, ale pak když chceš někomu odpovědět, tak to nevidíš, protože mi klávesnice pokryje displej

Reagovat
Acquanni

I kdyby to na šířku fungovalo, tak jim na to kašlu, diskuzní web na mobilu muset dávat na šířku, blbci

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Firkraag

Přizpůsobeno pro mobily, co víc bys jako chtěl?

Reagovat
Losinho

Reagovat
Kily

heh, ještě že mám pevnou linku

Reagovat
db18

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
eder

Pořád lepší než kdyby to chtěl koupit miliardář Bureš...

Reagovat
Abbe Faria

mohl by to zbourat a postavit tam neco normalniho. je to ostuda strasnic...

Reagovat
Mass

Nasmějou se taky sousedi, když chodí žebrat po Praze, jestli by mohli hrát evropskej pohár jinde, protože v tom jejich dezolátu to nejde?

Reagovat
Abbe Faria

nikdo k vam na tu copa cabanu ani nechtel...Sparta se zachovala slusne a vyhovela nam. poradejte si tam koncerty vymrdance ztracenyho nebo koho, je mi to jedno...hlavne pak nedrzkujte o kvalite travniku jinde.

Reagovat
Mass

KKdyž si napsal o tom bourání, prej se příští rok bude bourat v Ďolíčku.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele