Eredivisie - preview 12. kola: Přiblíží se Ajax horní půlce tabulky?

10.11.2023, 09:51, aktualizováno 12.11.2023, 08:19
Previews
Chuba Akpom (© AFP)

Ajax Amsterdam se probral a v lize vyhrál už dvakrát za sebou. Potřetí se o to pokusí na půdě Almere City, které je před ním vzdálené jen bod. Pakliže by zvítězil a někteří z jeho konkurentů ztratili, mohl by se posunout až do horní poloviny tabulky na dostřel pohárovým místům.

PSV Eindhoven - PEC Zwolle

neděle 12:15

Eindhovenský celek letos zažívá velmi povedenou sezónu a to hlavně v Eredivisii, protože v dosavadních jedenácti duelech ještě neztratil ani bod a s třiatřiceti body je suverénně první se sedmibodovým náskokem před druhým Feyenoordem. Nyní si bude chtít udržet stoprocentní bilanci proti nováčkovi ze Zwolle, který si vede nad očekávání dobře a se ziskem čtrnácti bodů mu patří velmi solidní osmé místo.

Eindhovenský celek v podstatě dominuje ve všech ohledech - celkově inkasoval jen pět branek a naopak jich nasázel jednačtyřicet, což znamená téměř neuvěřitelné čtyři vstřelené góly na jedno utkání. V předchozích dvou ligových duelech skóroval dokonce jedenáctkrát, když nejprve otočil pikantní šlágr s Ajaxem (5:2) a uplynulý víkend deklasoval v Almelu jiného nováčka Heracles (6:0).

Do tohoto střetnutí půjde velmi dobře naladěn, ve středu totiž navíc zvládl důležité klání Ligy mistrů s francouzským Lensem a po výhře 1:0 se vrátil do hry o osmifinále. "Máme za sebou psychicky náročný program. Ve středu jsme předvedli takticky vyspělý výkon a výhru nad RC si zasloužili, teď se před reprezentační přestávkou musíme plně soustředit na Zwolle. První ztráta v tomto období by byla velmi nešťastná," má jasno domácí lodivod Peter Bosz.

PEC má po návratu mezi nizozemskou elitu jediný cíl a tím je záchrana, v tuto chvíli může být relativně spokojeno. V jedenácti případech sice pětkrát prohrálo, nicméně také čtyřikrát zvítězilo. Minule se střetlo s konkurenční Fortunou a doma ji porazilo 2:0. Na nadcházejícího rivala se mu však dlouhodobě nedaří, neboť s ním prohrálo již v patnácti vzájemných zápasech za sebou. Bosz stále nemůže počítat s Bellou-Kotchapem, Langem, Obispem ani Maurem Júniorem, hostující kouč Johnny Jansen postrádá Czyborru, Thye i Lagsira.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 12.60 - 29.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Volendam - Sparta Rotterdam

neděle 14:30

Sparta chce i v tomto ročníku zabojovat o evropské poháry a oproti předešlým sezónám má o něco větší šanci, jelikož díky koeficientu Nizozemska je k dispozici jedno místo navíc, ovšem v tuto chvíli úplně spokojená být nemůže. V tabulce jí sice patří solidní šestá příčka s patnácti body, na druhou stranu však zaznamenala několik nepříjemných zaváhání. Teď bude plnit úlohu favorita proti Volendamu.

Svěřenci trenéra Jeroena Rijsdijka sice zahájili tento ročník poměrně dobře a v úvodních šesti duelech utrpěli jedinou porážku, jenomže v předchozích pěti případech vybojovali pouhé čtyři body hned se třemi porážkami. Minule měli mít jasně navrch proti nováčkovi Almere City, avšak po velmi špatné koncovce senzačně prohráli 1:2 a obrovský konkurent Go Ahead Eagles mu odskočil na rozdíl tří bodů.

Volendam byl před sezónou považován za jednoho z největších outsiderů a také adeptů na sestup - tuto úlohu zatím potvrzuje, protože v jedenácti duelech jen dvakrát vyhrál a s osmi body mu momentálně patří šestnáctá barážová příčka. Poslední dobou se mu však začalo dařit před vlastními fanoušky, neboť zdolal Utrecht (1:0) i Excelsior (3:1), uplynulý víkend navíc získal cenný bod v Nijmegenu po divoké remíze 3:3.

Ve vzájemných zápasech se dlouhodobě více daří Spartě, i když poslední duel z letošního května překvapivě vyzněl lépe pro FC (2:1). Rijsdijk se v tuto chvíli musí obejít bez vykartovaného Verschuerena, na marodce k tomu zůstávají Pedro Alemañ, Saito, Rosanas i Eerdhuijzen. Jeho protějšek Matthias Kohler nemůže využít služeb Plata, Le Rouxe, Blommestijna ani Mauluna.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.12 - 3.79 - 2.18

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Almere City - AFC Ajax

neděle 14:30

Ve čtvrtek se v rámci Evropské ligy vlastně pouze potvrdilo, že Ajax, tvrdě zmítaný herními problémy, prožívá letos velmi turbulentní sezónu. Po několika hráčských změnách hledá sám sebe, v Eredivisie určitě nenaplňuje své ambice, na evropském poli se možná ani nedostane do jarní fáze. Před reprezentační pauzou zavítá na půdu Almere City, které si zle nepočíná.

Tedy v kontextu toho, že pro nováčka soutěže je prioritou záchrana na nejvyšší úrovni. Kdo by asi čekal před startem ročníku, že se tým kouče Alexe Pastoora bude v listopadu nacházet v tabulce výše než ostřílený gigant z Amsterdamu. Ale realita prostě taková je. Je nicméně třeba podotknout, že de Godenzonen přece v poslední době zaznamenali jisté sukcesy. V nizozemské nejvyšší soutěži zapsali dvě vítězství v řadě, a to nad Volendamem a Heerenveenem.

Před pár dny byl ovšem Brighton nad jejich síly. Anglický celek uzmul tři body, domácí se za celou dobu ani jednou gólově neprosadili. "Ohlédl jsem se za tím zápasem a vím, že do toho kluci dali všechno. Realizace v určitých chvílích nebyla vždy dobrá, na tom však můžeme zapracovat," hodnotil John van 't Schip, kouč Ajaxu, duel z pohárové Evropy. Tahle fronta na každý pád možná nemá v současné chvíli takovou prioritu jako ta domácí.

Právě v Eredivisie je totiž nutné zapisovat lepší a lepší výsledky, aby se konal strmý posun vzhůru. Jinak se klidně může zdát, že se v hlavní nizozemské metropoli pro příští sezónu nebude hrát ani Konferenční liga. Musí se zkrátka pokusit o nápravu po neúspěšném období kouče Mauriceho Steijna, jehož teprve nedávno nahradil právě van 't Schip. "Vzal jsem tu práci a jediné, co jsem chtěl, bylo pomoci,” povídal devětapadesátiletý rodák z Kanady v rozhovoru pro klubový web. "Vždy je to stejné. Chcete něco zlepšit, a když toho dosáhnete, je to pro trenéra ta zábavná část. Právě jsme začali a začíná to být pozitivnější, což je uspokojující."

Almere se zatím drží od sestupového pásma se slušným náskokem a taková zpráva je pro něj pochopitelně tou klíčovou. Pokud započítáme do statistik i KNVB Beker, neprohrála Pastoorova ekipa už šestkrát za sebou. Obecně je v opravdu dobrém rozmaru. "Odvádějí tam dobrou práci,” pochválil soupeře van 't Schip. "Je to ambiciózní celek a pro město je super, že má klub, který hraje v Eredivisie. Kromě toho se Almere daří dobře také po sportovní stránce, pokud se podíváte na pár týdnů dozadu,” dodal.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.63 - 4.70 - 1.53

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - AZ Alkmaar

neděle 16:45

Nizozemská nejvyšší scéna se nadcházející víkend přehoupne do své druhé třetiny, teď se k tomu odehraje jeden z důležitých soubojů o nejvyšší příčky a možná i o titul. Obhájce nizozemského trůnu Feyenoord totiž přivítá na stadionu De Kuip ambiciózní Alkmaar, který se však poslední dobou výrazně zasekl a zatím jen marně hledá cestu ven z krize. Domácí jsou považováni za favority, ale nic jednoduchého je rozhodně čekat nemusí.

Svěřenci trenéra Arneho Slota srdnatě bojují v milionářské Lize mistrů a až do úterního zápasu v Římě na tom byli poměrně dobře, jenomže po těsné porážce 0:1 si svou situaci výrazně zkomplikovali a čeká je tak zřejmě ještě tuhý boj o vysněné osmifinále. Na ligové scéně si nevedou úplně špatně, v jedenácti duelech totiž prohráli jen jednou a jsou druzí se šestadvaceti body, i když na suverénní PSV ztrácejí celkem znatelných sedm bodů.

Svou jedinou dosavadní prohru v tomto ročníku Eredivisie utrpěli před čtrnácti dny v Enschede s místním Twente (1:2), naposledy si i přes očividné problémy poradili s Waalwijkem stejným poměrem. "Cesta z Říma nebyla příjemná a moc nás mrzelo, že jsme nebodovali, na druhou stranu teď je před námi utkání s Alkmaarem a my musíme udělat všechno pro to, abychom naše fanoušky opět potěšili," snaží se Slot motivovat své hráče.

AZ v úvodních devíti duelech nizozemské nejvyšší soutěže hned osmkrát vyhrálo a jen jednou remizovalo, jenže po porážce v Konferenční lize s Aston Villou (1:4) se začalo trápit. Těsně před koncem nedohraného duelu s Nijmegenem prohrávalo 1:2, uplynulý víkend přišlo o tři body v nastaveném čase s Excelsiorem (1:1) a ve čtvrtek i přes vedení 1:0 prohrálo v Birminghamu s Villans 1:2.

V lize taktéž posbíralo šestadvacet bodů a za svým nedělním konkurentem zaostává jen vinou horšího skóre. "Před krátkou pauzou to bude poslední zápas a všem je nám jasné, že jde o hodně, pokud tedy chceme mít reálnou šanci na titul. O kvalitách Feyenoordu není třeba hovořit, rozhodovat mohou maličkosti," prohlásil s očekáváním v hlase kouč Alkmaaru Pascal Jansen. Ten se musí obejít bez Lahda s Meesem de Witem, domácí nenasadí Minteha ani Nieuwkoopa.

Feyenoord Rotterdam - pravděpodobná sestava:
Bijlow - Trauner, Geertruida, Hancko, Hartman - Wieffer, Zerrouki, Timber - Stengs, Ivanušec, Giménez

AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Ryan - Sugawara, Bazoer, Indi, Wolfe - Clasie, De Wit, Mijnans - Sadiq, Van Brederode, Pavlidis

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 4.39 - 5.74

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Utrecht - SBV Excelsior

neděle 20:00

Utrecht byl před začátkem tohoto ročníku považován za jednoho z možných kandidátů na pohárové příčky, avšak po necelé třetině soutěže je nad slunce jasné, že splnit tento cíl bude nesmírně náročné. FC po výměně trenéra sice postupně stabilizuje svou výkonnost, jenomže v tabulce Eredivisie mu stále patří až předposlední sedmnácté místo s osmi body a za žádnou cenu tak nemůže být spokojen. Nyní se pokusí rozšířit své bodové konto proti rotterdamskému SBV.

Vedení klubu téměř okamžitě odvolalo dánského lodivoda Michaela Silberbauera a do zbraně povolalo veleúspěšného trenéra konkurenčního Twente Rona Janse. Ten zpočátku tým nijak výrazně nepozvedl, avšak po divoké výhře nad slovutným Ajaxem (4:3) se začalo blýskat na lepší časy. Jeho svěřenci pak remizovali s Fortunou (0:0) i Twente (1:1) a mezitím zvládli vstup do KNVB Bekkeru s Waalwijkem (3:2).

FC teď bude plnit úlohu mírného favorita proti Excelsioru, který naopak šokoval svým vstupem do nové sezóny a teprve poslední dobou se lehce zasekl. Po bezbrankové remíze s Vitesse nečekaně podlehl Zwolle (2:4) i Volendamu (1:3), ale uplynulý víkend se vytáhl proti silnému Alkmaaru a díky gólu v nastaveném čase vybojoval cenný bod (1:1). V Eredivisii mu patří neočekávaná sedmá příčka se čtrnácti body.

Hosté neprohráli se svým protivníkem třikrát za sebou, po bezbrankové remíze ho v loňské sezóně dvakrát porazili shodným poměrem 1:0 a celkem opatrný duel se dá očekávat i v neděli. Jans tentokráte nemůže nasadit Toornstru, Romenyho a Descotteho, stratég Excelsioru Marinus Dijkhuizen eviduje na marodce El Yaakoubiho, Seymora, Van Duinena, Hartjese, Pierieho i Donkora.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 4.09 - 4.75

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

RKC Waalwijk - Go Ahead Eagles

sobota 18:45

Waalwijk nemůže být s průběhem letošní sezóny spokojený. Určitě ne v kontextu výsledků na straně svého rivala, který se nacházel před tímto vzájemným zápasem na parádní páté pozici. Jakkoli je pro Go Ahead Eagles i pro RKC vlastně stěžejní, aby se zachránily, domácí mohou soupeři z Deventeru tiše závidět. A bezpochyby se hodlají více vzdálit od sestupového pásma.

Svěřenci kouče Reného Hakeho aktuálně usilují o přední příčky především proto, že se jim náramně daří ve vlastním prostředí. Potvrdilo se to mimochodem i před týdnem, kdy před vlastními fandy vypráskali pěti góly Vitesse. Aktuálně jsou v daleko lepším rozpoložení než Waalwijk, lépe řečeno vykazují daleko stabilnější výkony. A i proto jsou pasováni na Mandemakers Stadionu do role opravdu mírného favorita.

Sám domácí lodivod Henk Fraser si dobře uvědomuje, že porazit Kowet v současné chvíli bude představovat náročný úkol. Obzvláště když jeho družina do tohoto duelu bude vstupovat zkroušená třemi porážkami v řadě. "Body jsou důležité pro dobrou atmosféru v týmu,” potvrdil, že ho nynější situace vůbec netěší. "V tomto ohledu jsme v poslední době selhali. Budeme se každopádně snažit být přesvědčiví a hrát proti Go Ahead Eagles dominantně.”

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.13 - 3.76 - 2.18

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

FC Twente - NEC Nijmegen

sobota 20:00

Celek z Enschede v předešlých dvou ročnících trápil i ty největší favority a probojoval se do předkola Konferenční ligy, také v této sezóně patří mezi největší favority a zatím se mu daří nad očekávání dobře. V dosavadním průběhu Eredivisie totiž vybojoval solidních šestadvacet bodů a je čtvrtý jen o skóre za druhým Feyenoordem, teď bude plnit úlohu favorita proti nevyzpytatelnému NEC.

Svěřenci trenéra Josepha Oostinga v jedenácti duelech nejvyšší nizozemské soutěže prohráli jen jednou, a to ještě překvapivě ve Waalwijku (0:1), v předchozích třech případech kromě nečekaného vítězství nad Feyenoordem (2:1) se rozešli smírně s Heraclesem (2:2) i uplynulý víkend s Utrechtem (1:1). Teď tedy mají co napravovat, hosté navíc neprohráli čtyřikrát v řadě.

V ligové tabulce jim patří dvanáctá příčka s deseti body, kromě "povinné" výhry v národním poháru nad Rodou (5:3) se rozešli smírně s Heerenveenem, Almere (v obou případech 1:1) i před týdnem po divokém výsledku 3:3 s Volendamem. Mezitím se navíc představili na půdě Alkmaaru a těsně před ukončením utkání senzačně vedli 2:1, další tři body si tak mohou připsat na konto začátkem prosince.

Nijmegen prohrál se svým nadcházejícím konkurentem třikrát po sobě, loni po výsledcích 0:1 a 0:4. Oosting se v tuto chvíli musí obejít bez českého krajánka Michala Sadílka, jenž si bude odpykávat trest za vyloučení s Utrechtem, na marodce zůstávají Ünüvar s Robinem Pröpperem. Jeho protějšek Rogier Meijer nemá k dispozici kanonýra Dosta (kolaps s AZ), mimo jsou dále Sandler, De Wit, Pereira či Tibidi a kvůli červené kartě s Volendamem si nezahraje ani forvard Elayis Tavşan.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.32 - 5.31 - 10.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - SC Heerenveen

sobota 21:00

Oba dva sobotní protivníci si před touto sezonou celkem věřili a po loňských hubených letech chtěli zabojovat o pohárové příčky, ovšem po necelé třetině tohoto ročníku to zatím vypadá, že znovu nebudou příliš spokojeni. V tuto chvíli je na tom mnohem hůře domácí Vitesse, které po minulém debaklu s Go Ahead (1:5) má na kontě pouhých osm bodů a propadlo se na úplně poslední osmnácté místo tabulky.

Celek z Arnhemu ještě pamatuje na doby, kdy se nacházel v horních patrech Eredivisie, a téměř vždy se probojoval do dodatečného play off o kvalifikaci některého z evropských pohárů. Loni však prožil špatnou sezonu, a ještě několik kol před koncem bojoval o udržení prvoligové licence, teď v jedenácti utkáních jen dvakrát vyhrál a s nelichotivým skóre 8:21 se dokonce propadl i za Utrecht.

Momentálně v lize nevyhrál čtyřikrát za sebou, uplynulý víkend utrpěl až nečekaně vysokou prohru v Deventeru. Vedení klubu zatím stále dává důvěru zkušenému Phillipovi Cocumu, ale podle mnohých se už pod ním kýve trenérská židle. "Konkurence je velká a sezona ještě bude hodně dlouhá, navíc rozdíly jsou minimální. Všichni však stále věříme, že přeci jen naplníme předsezonní cíle," reaguje na aktuální situaci třiapadesátiletý Cocu.

SC po dvou úvodních výhrách upadlo do krize a v následujících sedmi zápasech Eredivisie vybojovalo jediný bod, nicméně pak si hladce poradilo s Heraclesem (3:0) a v národním poháru deklasovalo druholigové Venlo (5:1). Teprve naposledy nezvládlo závěr střetnutí s rozjetým Ajaxem (1:4). SBV dlouhodobě nemůže počítat s Jonathansem, Fofanou, Davym Pröpperem a Buitinkem, lodivod Heerenveenu Kees van Wonderen postrádá ofenzivní opory Wålemarka s Nicolăescuem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.37 - 3.32 - 3.13

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Fortuna Sittard - Heracles Almelo

pátek 20:00

V páteční předehrávce 12. kola nejvyšší nizozemské soutěže na sebe narazí dva celky, které se v současnosti spíše trápí a rády by se vrátily do dobré formy. Domácí Fortuna v úvodních pěti duelech ani jednou neprohrála a vybojovala solidních devět bodů, jenže v následujících šesti případech si připsala na konto jediný bod a s deseti se momentálně nachází až na čtrnáctém místě tabulky. Heracles posbíralo o dva body více a je desáté.

Tým ze Sittardu byl před sezónou považován za jednoho z možných adeptů na sestup, ale začátek tomu vůbec neodpovídal. Po porážce v Deventeru s Go Ahead (0:3) se každopádně naprosto zasekl v ofenzivní fázi, v šesti zápasech hned pětkrát prohrál a navíc vsítil jediný gól v Eindhovenu s PSV (1:3). Minule se snažil vyzrát na jiného nováčka ze Zwolle, jenomže po dalším špatném výkonu mu podlehl 0:2.

Také Heracles se po návratu mezi nizozemskou elitu drželo - v sedmi střetnutích hned třikrát vyhrálo a dvakrát uhrálo nerozhodný výsledek, avšak pak, kromě nečekané remízy s Twente (2:2), jasně nestačilo na Go Ahead (0:4), padlo s Heerenveenem (0:3) a minule utrpělo obrovský debakl 0:6 s PSV. Nadcházející soupeři se spolu naposledy utkali v ročníku 2021/2022 a v obou kláních překvapivě uspělo tehdy sestupující Heracles (2:0 a 3:1).

Domácí stratég Danny Buijs se musí obejít bez Noslina, Özyakupa, Iñiga Córdoby a Rosiera. Jeho protějšek Dan Hillhouse má na marodce Nankishiho, van Oorschota, Laursena i Hornkampa, první část dvouzápasového karetního trestu za vyloučení v Eindhovenu si k tomu bude odpykávat důležitý obránce Hoogma.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.69 - 3.94 - 5.06

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
PSV Eindhoven
11
11
0
0
41 : 5
33
2
Feyenoord Rotterdam
11
8
2
1
35 : 9
26
3
AZ Alkmaar
10
8
2
0
26 : 5
26
4
FC Twente
11
8
2
1
22 : 8
26
5
Go Ahead Eagles
11
5
3
3
22 : 16
18
6
Sparta Rotterdam
11
4
3
4
13 : 15
15
7
SBV Excelsior
11
3
5
3
18 : 19
14
8
PEC Zwolle
11
4
2
5
14 : 17
14
9
Almere City
11
3
3
5
10 : 20
12
10
Heracles Almelo
11
3
3
5
14 : 28
12
11
AFC Ajax
10
3
2
5
19 : 22
11
12
NEC Nijmegen
10
2
4
4
17 : 19
10
13
SC Heerenveen
11
3
1
7
14 : 25
10
14
Fortuna Sittard
11
2
4
5
8 : 19
10
15
RKC Waalwijk
10
3
0
7
8 : 19
9
16
FC Volendam
11
2
2
7
14 : 24
8
17
FC Utrecht
11
2
2
7
9 : 21
8
18
SBV Vitesse
11
2
2
7
8 : 21
8

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele