Ekonomika ve fotbale upozaďuje zdraví hráčů: Je potřeba s tím něco udělat, varuje Solbakken

21.03., 12:14
Aktuality
Erling Haaland (© AFP)

Norská reprezentace má před sebou přátelské zápasy s Českem a Slovenskem, to jsou další dvě utkání pro nejvytíženější hráče okolo Erlinga Haalanda a Martina Ødegaarda. Kanonýr Manchesteru City si přitom na tréninku přivodil menší zdravotní problém, v důsledku čehož se trenér národního týmu Ståle Solbakken pozastavil nad neustále rostoucí zátěží hráčů.

"Je jasné, že vrcholu pro ty nejlepší hráče musí být dosaženo. U některých se nakonec přiblížíme k 90-100 zápasům za sezonu. Je to vývoj, který je naprosto šílený. Ekonomiku staví vysoko nad fyzické a duševní zdraví," varuje Torstein Dalen-Lorentsen, jenž má doktorát ze sportovní medicíny a dlouhodobě je znepokojený vývojem ve vrcholovém fotbale.

Haaland by v letošní sezoně mohl odehrát 59 utkání, pokud nebude absentovat a Man City se probojuje do finále každé soutěže. Třiadvacetiletý útočník přitom téměř dva měsíce chyběl kvůli zranění. Na podobnou porci zápasů se může dostat i Martin Ødegaard z Arsenalu.

Právě narůstající počet utkání a s tím související zdravotní potíže stály za tím, že nedávno ukončil kariéru jejich bývalý reprezentační spoluhráč Fredrik Aursnes z Benficy, přestože v prosinci oslavil teprve 28. narozeniny.

Pokud Haaland v příštím ročníku odehraje všechno na klubové i reprezentační úrovni, může se dostat až na 80 zápasů, což vzbuzuje obavy, aby případů Aursnese nepřibývalo.

"Nakonec si myslím, že skončíme s ještě více případy, jako jsou Aursnes nebo dlouhodobě zraněný Gavi. To bude v konečném důsledku negativní pro všechny strany, včetně FIFA. Poškodí to produkt," vysvětlil norský odborník, který je vedoucím výzkumu ve společnosti SINTEFF.

Haaland nedokončil trénink, jeho start proti Česku je nejistý. (©Profimedia)

Dalen-Lorentsen také poukazuje na možné důsledky, kterými může být zhoršení kvality fotbalu, jenž se bude více vyznačovat fyzickými než technickými schopnostmi. Vzrůstající počet utkání také může znamenat, že si fanoušci začnou vybírat, které zápasy navštíví.

"Myslím, že se všichni shodneme na tom, že zátěž je příliš velká a že je třeba s tím něco udělat. Bohužel je to dáno penězi a kontrolou mocných organizací. Je to něco, co je třeba brát vážně," uvedl trenér norské reprezentace Ståle Solbakken před přátelským zápasem s Českem.

Martin Odegaard patří mezi opory norské reprezentace i Arsenalu. (©Profimedia)

Pokud by více hráčů následovalo příklad Aursnese, nejvíce ztratí právě národní týmy. "Doufejme, že to nebude mít takový následek, ale nemůžete hrát jenom za reprezentaci. Nějaká dilemata přijdou. Někteří jsou pod větším tlakem než jiní, ale zažíváme obrovské nadšení hrát za národní tým," řekl trenér, jenž vede Norsko od konce roku 2020.

Podle Dalena-Lorentsena by pro Haalanda, Ødegaarda a další hráče s náročným programem neměl být problém odehrát jeden nebo dva reprezentační zápasy. Horší je pro ně rostoucí počet utkání v Lize mistrů, na MS klubů, stejně jako na evropském a světovém šampionátu.

Fredrik Aursnes ukončil kariéru v 28 letech. (©Profimedia)

"Je pochopitelné, že je to těžká situace. Je naprosto šílené, jakým způsobem velkokluby fungují. Hráči téměř nejsou doma se svými rodinami. Psychické a fyzické nároky, které jsou na ně kladeny, jsou obrovské," říká Dalen-Lorentsen.

"Odpověď leží na UEFA a FIFA. Aby si uvědomily, že rozšiřování všech těchto turnajů je příliš. Odpovědnost nesou především ony a musí za to nést důsledky," uzavřel.

Autor: Jiří Vojík / vg.no

Komentáře (222)

Přidat komentář
ratusek

Je potřeba ještě rozšiřovat stávající turnaje, dělat nové atd atd. Zápasů je extrémně málo

Reagovat
Seydou Doumbia

Hlavní je aby se na každý vyjebaný turnaj dostalo co nejvíce sraček, jinak je to nuda. Nedává to potom sračkám naději že by se tam mohli kvalifikovat. A to by bylo utlačování malých zemí a klubů.

Reagovat
Bakary3

Nojo, jenže problém nastává, když se nekvalifikuji na turnaji do play off...

S tím by se mělo něco udělat...

Reagovat
Seydou Doumbia

hrát 4 roky MS s tím že první oceánský zápas bude už MS a týmy které se registrují budou automaticky počítaní jako učastníci ms...samoa s americkou samoou sehrají první duel ms a kdo postoupí bude hrát další zápas a takhle dokud nezůstane vítěz

Reagovat
Bakary3

Hm, to by šlo ale stejně je blbý, že všichni nevyhrajou... Na dětských turnajích dostanou na konečném vyhlášení všechny týmy bonbóny a medaile za první místo, proč tady ne

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak co navrhuješ Bakary Sano?

Reagovat
Bakary3

Asi styl dětských turnajů, aby se nikdo neurazil

Reagovat
Alons0

Naprostý souhlas. A proto je třeba zvýšit počet zápasů v LM, nebo rozšířit naprosto zbytečné MS klubů.

Reagovat
ratusek

Reagovat
oli9

Reagovat
Manik...

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Cotton

Reagovat
Zaschrona

Pro kluby mimo Evropu není zbytečné. Pro zúčastněné superkluby už taky ne.

Reagovat
aragorn

Reagovat
EL Gringo

Reagovat
Bayern +

Reagovat
LyEX

Koľkokrát sa to riešilo už, články a názory od rôznych organizácií a pod., aký výsledok to malo? UEFA a FIFA majú v p.., tak aký to má stále význam mať takéto organizácie ako FIFpro a podobne len ďalší darmožráči parazitujúci na futbale. Futbal tvoria hráči a majitelia klubov, pričom riešenie je návrat k úplne prvej štruktúre, každý klub má svojho zástupcu v národnom zväze, národný zväz vyberie zástupcu do kontinentálneho zväzu a kontinentálny vyberie zástupcu do svetového a zbavia sa tisícov hladných krkov bažiacich po peniazoch. Programy, projekty sa budú tvoriť odspodu (aj za pomoci externých organizácií, resp. spoločnosti, ktoré budú avšak samostatné subjekty, ktoré budú dodávať služby, nie rozhodovať), nech si nikto nemyslí, že kluby potrebujú prostredníka na generovanie zisku v dnešnej dobe, naopak prostredník evidentne pracuje proti futbalu a peniaze, ktoré by mohli byť násobne vyššie končia v jachtách plešatých dedkov, ktorím pri pokuse o kopnutie do lopty sa zauzlia nohy.

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Ja nevim, je to proste dan za to bejt v necem nejlepsi. Pripady jako Gavi nebo v davnejsi minulosti Wilshere jsou problemem zejmena klubu, ktere na ne nalozily nesmyslnou porci zapasu v jejich 17, 18 letech.

Reagovat
Bakary3

A třeba pedri jel po euru na olympiádu

To bylo sileny taky

Reagovat
Salfovic

Naivka

Reagovat
Talker

Řekl bych, že počet zápasů se za posledních 20 let moc nezměnil. Co se změnilo je intenzita těch zápasů, kdy jsou náročnější v hodně ohledech. Sice není taková řezničina, jako Stoke dekádu či dvě zpátky, ale presing, množství sprintů a soubojů bych tipl, že šlo nahoru.

Rozdíl oproti všem ostatním velkým týmovým sportům je, že zatímco všude jinde jsou střídání v průběhu zvykem tak, že hráči jdou dolů a pak zase hrát, tak ve fotbale musí 6+ hráčů odehrát 90 minut a většina střídání je mezi 70-85. minutou, tj ti hráči odehrají mezi 80-100% času.

Když se kouknu na NBA, tak nejvíce minut na zápas je 37-38 minut na zápas (v průměru za sezonu). Tj více než třetinu zápasu má hráč na to si odpočinout, než půjdou zase hrát. A tohle číslo šlo výrazně dolů - dříve to bylo přes 45. Intenzita se zvyšuje a ti hráči se musí šetřit. V NHL to je 30 minut, v americkém fotbalu se to točí útok/obrana.

Ano, fotbal nehraje čistý čas, ale ti hráči hrají na obrovském prostoru.

Reagovat
Talker

Respektive nezměnil se moc na klubové úrovni.

Reagovat
kilobyte

Trochu zápasů asi jo. Přišla LN. Sice je to náhrada přáteláků, ale tím že je to už soutěžní zápas, tak se to hraje jinak. Rozšířilo se Euro (plus tam minule nasrali cestování ještě po celé Evropě). Na MS bylo taky více cestování než bývalo zvykem. Předsezónní kempy v Americe a Asii.

A teď chystají rozšíření LM, MS, MS klubů.

Reagovat
Talker

Jak jsem psal v druhém příspěvku, v rámci klubové sezony to zůstalo stejné. Akorát repre turnaje se změnily

Reagovat
Unique

Reagovat
Y.N.W.A

Daň za úspěch, sorry jako.

Reagovat
LukyBenes

Dřív se hrálo v PPL snad i 42 zapasu ne? plus pohary jako ted a to chudaci brali maly prachy, hrali na uplně rozm*danym hristi a co je dneska červena karta tak se tenkrát ani nepiskl faul :D a dneska si furt na neco stezujou a furt je nekdo zranenej...hrat ty dnesni frajeri v 90 na tom super travniku a tvrdych zakroku tak pulka ukoncila karieru.

Reagovat
Han střelil první

No taky těch zranění a ukončených kariér bylo víc. Já nějak věřím, že je v obecném zájmu, aby se těmto situacím předcházelo.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
LyEX

No áno a medzinárodné zápasy sa hrali tak MS s 12 klubmi bez kvalifikácii, Ligy národov a pripravné zápasy boli na dohodu, bez ustavičného lietania hore dole, medzinárodné klubové súťaže tiež boli o menšom počte, žiadne MS klubov napríklad a superpohárov, taktika bola freestyle, ktorú zvládali dávať aj fajčiari a po poobedňajšom pivku, tréning bol bago s kamarátmi a bez takého mediálneho a sponzorského tlaku, ale áno môžeš to nejak odborne zhodnotiť a porovnať

Reagovat
icefish

Myslim, ze fajciar z před 60 lety by dnešního hráče ani nechytil, natož aby ho stihl drobným faulem zlikvidovat. Takže by mu musel proslapnout koleno při rohu rychlostne a kondičně se to strašně posunulo

Reagovat
zorz767

Za ty obrovské platy prostě musí hrát dvakrát týdně, jinak by se ten fotbal nevyplácel. Taková je realita.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
vestinustarychdubu

Ty se směješ, ale ono to tak v zásadě je - z pohledu klubů. Nebo jako myslíš, že (pokud se bavíme o těch top hráčích a hvězdách) bude klub vynakládat miliardy na přestup, plat, aby ten hráč odkopal v klídku 30 zápasů za rok? Ne, prostě to chtějí zpeněžit, co to půjde a pak je ještě jako cvičený opice budou tahat v přípravě na tour po Asii, dálným východě, MS klubů a podobných, sportovně naprosto zbytečných, akcích.

Organizace jako UEFA, FIFA a ligový asociace na tom mají taky svůj podíl, protože nejjednodušší způsob, jak vydělat víc peněz a zvednout celková čísla návštěvnosti, je prostě přidávat zápasy (u nás třeba nadstavba), ať už vznikem nových soutěží nebo rozšiřováním těch stávajících.

Reagovat
kilobyte

Jenže to zvyšování zápasů není na popud klubů, které dávají ty obrovské prachy. Ty velké kluby z toho právě moc nadšený nejsou, protože by potřebovali ty hráče mít hlavně zdravé a připravené na jejich zápasy.

Reagovat
vestinustarychdubu

To zvyšování je druhá část problému, která nejde za klubama, protože to extra neovlivní, což mám i oddělený.

Reagovat
Bakary3

Ekonomické okénko...hmm

Reagovat
oli9

Jo ale platy by všichni chtěli vyšší

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Moshe Dajan

a stejné jak muži

Reagovat
Skleepy

Soustřeď se na výkony ve Spartě a tyhle témata přenech odborníkům a trenérům.

Reagovat
Kryptos_

Reagovat
kilobyte

Reagovat
Mass

Reagovat
Seydou Doumbia

přesně, nevím proč se k tomu vyjadřuje nějaký hráč spardy

Reagovat
romeo351

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
ratusek

Reagovat
Manik...

Stačilo by, aby kluby měly povinnost protočit více hráčů. Tzn, třeba omezení u hráče na 30-35 zápasů v sezóně. A trenéři by museli s tím počítat a dát šanci i mladším.

I když v City se to asi celkem i děje.

Reagovat
Kinky7

Když vynecháme Rodriho tak celkem aj jo.

Reagovat
Talker

Spíš hráči, kteří hrají soutěžní zápasy za repre (tj kvalifikace) nebudou povoláváni na přáteláky (pod to počítám i ligu národů).

Reagovat
Seydou Doumbia

jenže zase tam musí hrát aby okolo těch hráčů točili další mladíky a nachystali si nějaký systém se kterým se chtějí prezentovat na turnaji...zas když vedle sebe budou hrát jen ocasové tak těžko poznáš kdo ti sedí ke komu aby to fungovalo jako tým...začarovaný kruh

Reagovat
Talker

Tak stačilo by vynechat ty, kteří hráli v základu v posledním cyklu kvalifikace - tj pokud jsi hrál v září, v říjnu máš volno.

Tím by měl každý hráč jednu přestávku každých pár měsíců.

Reagovat
Ingimir

to je super že pod to počítaš Ligu národov, ale čakáš že UEFA uzná že je to turnaj na úrovní priatelakov a najlepších hráčov tam netreba?

Reagovat
Cotton

Proč do toho tahat repre? Ta na rozdíl od klubových soutěží počet zápasů nenavýšila.

Reagovat
Talker

Právě že ano. Zatímco ligy a domácí poháry jsou stále stejné, EURO a MS se rozšiřují a navyšují počet zápasů.

Reagovat
Seydou Doumbia

některé ligové týmy hrají dokonce méně zápasu než kdysi...ve francii z 20 na 18 týmu se zužila liga + šel pryč ligový pohár

Reagovat
Cotton

Na Euru přibylo jedno kolo, na MS taky jedno. LM přidává 2 skupinové zápasy a jedno kolo play-off, hodně lig přidalo nadstavbu, pak jsou blbosti jako MS klubů nebo superpoháry v Arábii. Takže bych řekl, že repre je v tomhle fakt nevinně.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
fenixLFC

stacilo by aby si kluby rozhodovali ci budu pustat hracov na repre zrazy

Reagovat
Edgar Davids

Reagovat
Cotton

Reagovat
aragorn

Reagovat
Csaplárova past

Vsak se taky navysuji odmeny od UEFA A FIFA, takze hraci zkratka neprijdou. Nikdo ale nemuze rict s jistou, zda by se ten ci onen hrac nezranil, kdyby mel o 10 zapasu min v sezone. 80 zapasu v sezone je pekny extrem, ale realne jen velmi malo hracu odehraje podobnou dardu. Taky jsou nove poznatky ve fyziu a rekonvalescenci.

Gavi se zranil tak brzy, ze se ho nejaky vysoky pocet utkani ani netykal

Treba se najde nejaky fanatik, ktery nam sem porovna odehrana utkani hracu nektereho klubu nyni a treba pred patnacti lety

Tipuju, ze to nebude zase takova palba

Reagovat
Pablos

No nevim nevim... dle mého bude celkově spíš drtivá většina hráčů co mají méně než 30 zápasů za sezónu, než ti kteří budou mít 30 a více ..,.takže bych se neoháněl nějákým, že hráči potřebují, že hráči bla bla bla.... hráč není jen hvězda

Reagovat
JackDaniels.

Čaute, prosím viete mi niekto poradiť nejaky stream na dnešný priateľský zápas U21 Španielsko - Slovensko

Ďakujem vopred!

(Ak to teda vôbec niekde je...)

PS: Sorry za spam

Reagovat
Zaschrona

Mohlo by se začít třeba zrušením odvět v play-off evropských pohárů. K čemu ligová část, když se tím ani neurčí domácí klub pro play-off?

A pak by se mohla ligová část rozšířit.

Reagovat
Zaschrona

Leicester have been charged by the Premier League for ­allegedly ­breaking financial regulations, increasing fears about a potential points deduction next season.

PL začne trestat kluby hrající mimo PL před tím než něco začne dělat se superkluby jako Man City nebo Chelsea.

Reagovat
r.mrazik

PL začíná být v tomhle extrémně směšná

Reagovat
Seydou Doumbia

však to je taková životní klasika ve všem...vždy jdeš po menších rybách aby si na oko vypadal dobře a ty největší necháš být protože mají největší moc...tak to funguje ve všem v životě

Reagovat
Hachim Mastour

to je dobre

Reagovat
smazaný uživatel

Takže tři kluby, které skončily nad námi v minulé sezóně, porušily FFP, noice.

Reagovat
fenixLFC

takze ma ignorovat vsetky prehresky dokial sa nevysetri city?

Reagovat
norton

OT: Saka zraneny alebo mindgames od Artetu ?

Reagovat
Mastný Chobot

precaution vraj.

Reagovat
SunFells

Dělá reklamu pro Nando's, nemá čas

Reagovat
norton

tak to je ok, len dufam ze ju nebude robit aj buducu nedelu.

Reagovat
SunFells

Asi v pohodě. Arsenal > Nando's > Anglie.

Reagovat
masly008

To chce dohnat Torrese?

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Front hell

Tak už nechodí ven s Kolašinacem

Reagovat
Gunner14

Reagovat
Edgewalker

Reagovat
TopinB

Reagovat
Čenda

Reagovat
Nikikrew

Bomby na ihrisku, teraz v posilke. Sa smejem ako s tymi turkami maka v posilke . Skoda, ze takto nemakal na ihrisku bez lopty, bol by uplny world class

Reagovat
SunFells

tohle je úplný chill oproti jeho profesionálním výdejům energie

Reagovat
13

Ani nepouli oci jako pri fotbale, to fitko je pro nej jak nic.

Reagovat
Gunner14

Reagovat
VTID94

Aston Villa have sealed the biggest shirt front sponsorship in the club’s history, with the Greek online sports betting platform Betano paying £20 million annually for two years from next season

- [@SamWallaceTel] #avfc

Reagovat
VTID94

Netflix has contacted the Premier League's best strikers to make a documentary series on the 'art of scoring goals'.

Erling Haaland has already rejected the invitation.

Reagovat
jk

G. Jesus prej taky.

Reagovat
Zaschrona

Pořád můžou mít Maupaye, Beta a Calverta-Lewina. Jako humor by to nemuselo být špatný.

Reagovat
icefish

Sitcom

Reagovat
J0EL

Southgate do United uz je "thing" alebo sa to tu este nerozobralo? Vymenit ETH za juznu branu by bolo perfektne

Reagovat
Mastný Chobot

On vlastne na klubovej úrovni trénoval iba Boro, a to už bolo pred 15 (!) rokmi Takí šialenci nie sú ani v United

Reagovat
Busby babes

hlavne si tam do sportovniho vedeni tahame lidi jako Berrada nebo Ashworth, ti budou chtit hrat fotbal ala Pep/Arteta a to Southgate fakt nedela. neni o cem psat no, klasika.

Reagovat
Busby babes

uz to tu nekdo sdilel. je celkem neuveritelny jaky halo okolo bullshit clanku je na twitteru

Reagovat
J0EL

Tak ja tom ma z Overlapu, kde to rozoberali. Netusim co bol zdroj, ale dostalo sa to dost "vysoko"

Reagovat
Busby babes

nejkaej Daily mail nebo tak neco o tom psal

Reagovat
r.mrazik

to je totalni ulet,protoze s MU se ted spojuje kazdy

stejny jako s hraci...

Reagovat
Busby babes

https://www.youtube.com/shorts/aOs13xf73lc

zas ale pokud by to znamenalo, ze tenhle kreten prestane koukat na fotbal, tak jsem pro Southgate vsema deseti

Reagovat
Nikikrew

Dnes je to 10 rokov ked si Mariner pomylil Chamberleina Gibbsom ....gooners pochopia

Reagovat
Wazza228

Reagovat
J0EL

ten cas bezi

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Edgewalker

Reagovat
VTID94

Inter Miami dream of signing Philippe Coutinho with the Brazilian not satisfied with his experience in Qatar and is now in search of a new adventure.

- [@Gazzetta_it] #avfc

Reagovat
Perseus

Dobrý podcast o Kloppově nástupci

https://open.spotify.com/episode/0t8f1KfYVZG81dokeaxHbH

Reagovat
martin.b

Zájimavý info o Amorimovi, souhlas s De Zerbim, za mě poslední kandidát na jakkoli dlouhým seznamu.

Reagovat
LFCreds

Reagovat
VTID94

Sport 2 Anglicko - Brazília....Ollie v základe

Reagovat
Wazza228

Na Anglii musel být Viní v tam metrovém offsidu, ne? Tu situaci ani pořádně neukázali...

Reagovat
bbbauch

Taky si myslim.. to tu offside technologii v tyhle casti hriste nemaj nebo to vubec nechapu. Hlavne ze ukazali v grafice tu deuhou situaci, kde to bylo uplne jasny i bez toho

Reagovat
bbbauch

Tak uz ale teda zmatlo to pekne z toho zaberu

Reagovat
Wazza228

No, sice to ukázali, ale museli s tím čarovat neskutečně. mi i přišlo, že tu čáru u toho obránce dali někam k lokti, aby jim to vyšlo. Každopádně na první pohled mi přišel větší rozdíl.

Reagovat
bbbauch

Ja to mam pusteny jen na mobilu a za tu chvili jsem to nestihnul prozkoumat, schvalne pak kouknu na highlights blbej pratelak, o nic nejde, ale taky si myslim ze tomu chteli pomoct

Reagovat
Wazza228

Taky jsem koukal jen na mobilu, tak třeba jsem to jen blbě viděl, ale jak říkáš, je to vlastně fuk. na Twitteru to zatím nikde není, teď jsem hledal.

Reagovat
TheGun

Walker střídal kvůli zranění... Já říkám pořád, že tady ty přáteláky by měli být zrušený. Minimálně v průběhu sezóny. Tady ty Ligy národů stačí ne?

Reagovat
Wazza228

Jinak Anglie dneska naprosto tragická a bezzubá.

Mainoo dobrý cameo při debutu https://twitter.com/UTDTrey/status/1771642220644335723?t=gDwUsV82pMtDiPoLFLie_A&s=19

Reagovat
eder

To nemohlo jinak dopadnout, když chytá ta zrzavá kreatura Pigford...

Reagovat
Busby babes

jj, golman klasicky vetsinou muze za neschopnost tymu neco si vytvorit.

Reagovat
Front hell

trapná křeč

Reagovat
Nikikrew

OT

2 kolo prezidentskykch volieb bude sakra tesny. Po vcerajsku mam nadej

Reagovat
vladis271

Presne. Prve vysledky ma vydesili. vedel som, ze Pelle bude viest ale ten rozdiel ma vydesil. 5,5 percenta naskok je sen. Ziadny prieskum mu myslim nedaval vitazstvo v prvom kole. Najlepsi co som videl bol vitazstvo Pelleho v prvom kole o nejake jedno percento. Takze snad aj druhe kolo bude mat tento trend

Reagovat
O.Giroud

Mne sa zdá, že min. v 2 bol prvý.

Reagovat
vladis271

V 2 nebol. Vraj bol v nejakom jednom prvy tesne, ale ja som nevidel ani ten.

Reagovat
Golasso

Reagovat
jk

Ta paralela s Čaputovou je fakt nápadná. Při jejím nástupu byl předseda vlády, pokud se nepletu, Pellegrini. Dneska bude předsedou vlády Fico. A v obou případech, si Slováci snad vyberou úplně jinak orientovaného prezidenta.

To prostě na ty parlamentní volby lidi serou nebo potřebujou nějakou facku v podobě napr. Fica, aby se probrali?

Reagovat
avicii

Je to jednoduché, smerackych voličov je stále okolo 20 - 30 percent plus nejaké dezolátne strany ďalších 10-15 percent ale stále si myslím ze aj tak minimálne 50 percent krajiny Fica neznasa.. a keď príde súboj jeden proti jednému tak je to zhruba tých 50 na 50, Fico by ako kandidát na prezidenta pohorel ešte viac ako naposledy

Reagovat
jk

Jako u nás parlamentní volby dozajista vyhraje Babiš, takže nás vlastně čeká asi to samý, ale když nad tím tak přemýšlím, tak ony vlastně ty demokratické volby kdy vláda má reprezentovat vůli většiny, nejsou zas tak moc spravedlivé

U nás ale byla jediná šance jak se zbavit Babiše ta zformovaná opozice, což se asi na SK tak moc nepovedlo no.

Reagovat
Nikikrew

Stratili sa demokraticke hlasy v parlamentnych volbach, nedokazali sa spojit to je dobrych 8 percent. Na druhej strane fasisti mali 4.7. Momentalne je to tak 50 na 50, a take budu aj volby o prezidenta v 2 kole

Reagovat
jk

Tyhle “ztracené” hlasy budou teď mega problém u nás. Strany, které dneska už prakticky neexistujou tehdy získaly více než 600tisíc hlasů a tyhle voliče velmi dobře vysál Babiš. Nám taky nic jiného než nějaká větší koalice nepomůže. A taky kdyby se současná vláda vzpamatovala no…

Reagovat
Nikikrew

Jj to iste ako u nas. Ked chceme demokraticku koaliciu, bude pozostavat zo 4 stran, co uz vytvara problem samo o sebe

Reagovat
Busby babes

drzim palce. samo lepsi nez nic, ale porad tam budete mit Fica a spol no.

Reagovat
Nikikrew

Jako hej, ale ten prezident aspon vie davat zakony / novely na ustavny sud a nemusi menovat ludi od Fica. Stale malo, ale aspon cosi. Ak by mal Smer vsetko, je vymalovane

Reagovat
r.mrazik

uvidime,kam zamiri degeni od Harabina...

Reagovat
vladis271

Korcok by mal teraz podla mna na dva tyzdne okrem velkonocnych sviatkov prejst cely Juh. Podla mna bez ohladu na to co povie Forro a Orban Madari spolu so zahranicnymi Slovakmi mozu prehlasovat aj tu masu Harabinovcov co to hodi Pellemu. A madari vzdy hlasovali dobre.

Reagovat
r.mrazik

nesmi zustat doma

ale treba jako u nas Pavel,kdyz jel do Usti,tak to bylo skvely

Reagovat
Mastný Chobot

Maďari rozhodnú znova raz

Reagovat
O.Giroud

snad ostanu doma

Reagovat
r.mrazik

bylo by to nejlepsi...ale bojim se,ze Pelle zacne mektat neco o valce a oni mu to hodi

Reagovat
J0EL

a netrvalo to ani par hodin po velebnej noci

Reagovat
r.mrazik

Žádné překvapení. Je to sráč

Reagovat
Luc-Luc

Pelle vyhraje, ten želé proti němu nemá šanci

Reagovat
r.mrazik

Se mi vždycky líbí tyhle kecy a pak všichni ti drsný zemani, orbani a ficove dělají servilni rusko čínskou politiku bez kouli a profesor dělá evropského lídra.

Ono je to totiž o morálním nastavení a ne tiktoku a silných recich na videích.

Reagovat
J0EL

Reagovat
Hlahart

hlavně ty výrazy jako "želé", fíkus apod. už ukazujou na to, že jim to někdo vrchovatě nacpal do hlavy a ten někdo teda neměl ani špetku originality, aby to alespoň napříč různými zeměmi proměnil

Reagovat
r.mrazik

jj, presne to poznas podle toho vyraziva

Reagovat
TopinB

Reagovat
Ligter

Reagovat
Nikikrew

Reagovat
martin.b

@NicoSchira

#AstonVilla have opened talks to try to sign Mario #Hermoso as a free agent from July. Offered a contract until 2028. #transfers #AVFC

Emery musí být ujetej na levonohý stopery

Reagovat
VTID94

Ale čosi veď by bol iba štvrtý

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
iamek

Manchester United have decided to keep Scott McTominay - and give him a new deal in the process.

Sir Jim Ratcliffe and his INEOS Group aim to secure Mctominay on a longer contract - and reward him with a pay rise.

Tak si snad Daily mail jen dělá prdel.

Reagovat
Busby babes

on je uplne v pohode jako squad player. pokud ma hrat pravidelne v zakladu, je to problem.

A vypada to, ze uplne prodavat odchovance nebudem muset, takze v tomhle mi to prijde cajk.

Reagovat
Wazza228

Otázka je, co s ním plánujeme no. V základu prostě hrát nemůže a nevím, jestli on podepíše novou smlouvu s tím, že bude náhradník. Navíc po sezoně, kdy je jedním z nejlepších střelců.

Reagovat
Mastný Chobot

Aká je jeho pozícia v tom kádri? Lebo mne príde, že vo fungujúcom systéme tam nie je miesto preňho. Do hurá futbalu, keď potrebujete dať gól za 3 minúty, ok, ale kvôli tomu si ho nechávať, neviem teda.

Reagovat
Busby babes

no celn sirsiho kadru, rekl bych. kdyz to tak zustane, tak dobry. Po sezone odejde Amrabat, mozna Eriksen. Takze pokud neprivedem 3-4 nove zalozniky do stredu, tak ho stejne nemuzeme prodat uz jen kvuli tomuhle.

Reagovat
J0EL

3-4 zaloznikov za jeden prestupak? To budu zas rekordy

Reagovat
Busby babes

no a prave proto pak dava smysl si McTominaye nechat.

Reagovat
Busby babes

a rekordy... no za posledni 3 roky jsme privedli hrace za stejne penize jako vy, za poslednich 5 let mame o cca 70 mega eur vetsi utratu

Reagovat
SunFells

A my si mezitím s vámi prohodili pozice.

Reagovat
Busby babes

jo, ted vam to slape.

Reagovat
Hlahart

což na ty "rekordy" vliv nemá

Reagovat
SunFells

Já ho neopravuju, jen dodávám jaký význam u koho ty investice měly.

Reagovat
Hlahart

ok, to je prostě pravda no

Reagovat
J0EL

Pozri akych hracov sme priviedli my a akych vy za tie peniaze. Nie je to len o sume no

Reagovat
r.mrazik

treba Rice mel byt u nas, akorat na to Glazerovi nedali Olemu prachy...to je prave to vedeni klubu pod jejich rukou, totalni marnost

Reagovat
Busby babes

relvance k tve poznamce o rekordech nic moc.

Reagovat
Hlahart

což na ty "rekordy" vliv nemá #2

Reagovat
J0EL

Lebo nakupujes len preto aby si "nakupoval"... taky isty nezmysel.

Reagovat
Busby babes

kdybychom koupili Rice za 100 mgea my, tak ted rozhodne nevypada u nas tak dobre, jako vypada u vas a smali byste se nam. Letos se nam nedari jak by melo, je tam hodne zranenych a nemame moc ustalenou sestavu a tak. Nikdo nevypada uplne dobre. kdyby nam to slapalo, tak to hodnoceni je jine.

Reagovat
Busby babes

proste: pokud privedem v lete 2 nove zalozniky, tak je ok si ho nechat.

Reagovat
Herbmeister

Pokud ne, tak nevím, co si o tom mám myslet .... Ještě, aby Southgate byl pravda, a začnu podezírat, že je INEOS nastrčenej agent

doufejme, že to je jen plácání médií kvůli mezinárodní pauze

Reagovat
vladis271

Ako je realny ten Southgate?

Reagovat
Wazza228

Asi jako Klopp.

Reagovat
O.Giroud

Southgate je určite reálnejší

Reagovat
Busby babes

imho vubec. navic je jeste letos euro, kde Anglie urcite pujde daleko, takze by byl k dispozici az nekdy ke konci cervence. Blbost v nasi situaci cekat na managera tak dlouho.

Navic bych pochyboval, ze INEOS bude chtit hrat stylem, kde by Southgate zapadl. Pro nej je snad jedina vec, co by hovorila v jeho prospech a to ze je zvyklej na obri medialni tlak no. plus je asi dobrej v man managementu.

Reagovat
Man__United

Tyrell Malacia is not only struggling with physical problems, but also mental ones [@CMoffiziell]

není se co divit, dvě operace, dlouhá rekonvalescence, skoro rok bez fotbalu, musí to být hrozně těžké

Reagovat
Wazza228

Tak LB v létě asi fakt nutnost a pak buď prodej Shaw nebo hostování Malacia.

Reagovat
Freedo

Co je v tom MU špatně, že má polovina mužstva mentální problémy? Nebo je to obecně dnešní mladou generací?

Reagovat
Wazza228

Spíš se o tom v dnešní době více mluví / lidé se o tom méně bojí mluvit.

Reagovat
icemike

Ty nároky dneska jsou extrémní

Reagovat
Freedo

Souhlasím s oběma, ale jmenujte mi klub, ve kterém tolik hráčů s tím vyšlo ven. V United to byli Lingard, Sancho, Rashford, Malacia, asi i Pogba a možná ještě nekdo.

Reagovat
danielfc

No bože, tak nebudú mať kariéru do 36 ale iba do 32, aj tak potom dostávajú iba udržiavacie zmluvy, zbytočne zaťažujú budget a zaberajú miesto mladým talentom. Taký baleťák tiež nemá dlhšiu kariéru.

Reagovat
aragorn

Reagovat
iamek

Jonny Evans is retiring from football at the end of the season, he informed #MUFC about his decision last week.

United are now thinking of bringing two center-backs in the summer.

Kezby šel k U21

Reagovat
Busby babes

jsem doufal, ze by ho jeste nekdo po sezone chtel. hraje letos velmi slusne, rozhodne na PL ma.

Ale tak asi uz toho ma plne zuby no. Splnil se mu sen, ze ho jeho deti videli hrat za United (prej mu to neverili, ze si vymjesli )

Reagovat
iamek

Reagovat
Wazza228

Reagovat
iamek

Northern Ireland manager Michael O’Neill has dismissed a report that claimed #mufc defender Jonny Evans was going to retire at the end of the season. [@RichFay]

Reagovat
Busby babes

Reagovat
Hlahart

ten teda tuhle sezónu hodně překvapil v té těžké situaci.

Reagovat
iamek

Reagovat
Herbmeister

respekt, jak hraje tuto sezónu. V jeho věku už si zakopal dost, tak nemá smysl chodit do Leicesteru nebo podobným a bojovat o záchranu v PL

Reagovat
Busby babes

United have appointed Populous to design a new 100,000-seater stadium.

Sir Jim Ratcliffe: "I think that provides a platform for some of the big competitions in the north of England. Why shouldn’t England play in the north? Why is the FA Cup final always in the south?"

tak uvidime, jestli se tohle potvrdi. pro me by to bylo ocekavane rozhodnuti. snad OT zustane aspon nejak zachovan, treba jako ten stadion pro zensky tym, to by se mi libilo.

Omar Berrada would be the de facto kingmaker on any decision taken over Erik ten Hag’s future. Sir Jim Ratcliffe does not want to intervene to determine Ten Hag’s fate and intends to delegate to the football expertise of Berrada. [@samuelluckhurst]

to je skvela zprava. CEO dela rozhodnoti. uplne breaking news zas od MEN.

Reagovat
iamek

Kdyby na OT hrál ženský tým a U21, tak myslíš, že to zaplatí náklady na provoz? Pochybuju.

Reagovat
Busby babes

tak ono by se snizila kapacita a pak mozna jo.,

Reagovat
Mato178178

co ma s tym spolocne znizenie kapacity?

Reagovat
Busby babes

mensi naklady na udrzbu.

Kazdopadne zensky tym nikdy nepokryje naklady na provoz, takze tahle otazka je vlastne zbytecna. vzdycky se to bude dotovat

Reagovat
Kinky7

Záleží na tom když vidím návštěvu ženského Arsenalu tak teoreticky by mohloe

Reagovat
ashburtongrove

Tak stejně většinu domácích zápasů hrají na Meadow Park s kapacitou 4500 a stejně není plno. Jen ty "velké" zápasy hrály na Emirates s velkým promem aby přišlo co nejvíc lidí.

United hráli na Trafford to derby se City a zaplnily to stejně jen s trošku více než 50 %

Reagovat
Kinky7

nema nahodou letos zensky Arsenal prumernou navstevu 35000? to mi neodpovida tomu co pises

Reagovat
SunFells

V lize 5 z 8 zápasů na ES, 5 pohárových zápasů v Meadow Park

Reagovat
Kinky7

Aha ok.

Reagovat
Herbmeister

Mohlo by zůstat v nějaké formě zachováno. Přeci jen kus fotbalové historie se psal na tomto stadionu.

A novinky od Sama jsou čím dál horší se mi zdá

Reagovat
SunFells

@England

Gareth Southgate has confirmed that @_DeclanRice will captain the #ThreeLions for the first time tomorrow night!

He'll also win his 50th international cap

Reagovat
Edgewalker

Reagovat
Mato178178

uz som sekundu trpol ze co potvrdil. ci nie nahodou zaujem od nas. uff

Reagovat
SunFells

Declan Rice: “Last week I saw John Stones… he didn’t even know they were playing us next!”. “I said: big game next! John said: ‘Who are you playing?’. I said : We got you lot! John said: oh… yeah!”. “He likes to take one game at a time, I get that”

Steve Holland: Johne, na slovíčko..

Reagovat
J0EL

Reagovat
LaVolpe

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Čenda

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele