"DOLCE VITA" ŘÍMSKÝCH PRIMADON

06.01.2005, 17:15
Aktuality
Většina hráčů římského AS připomíná v posledních měsících, spíš než profesionální fotbalový tým, bandu "namyšlených hvězd". O svou "nakaženou ovečku" by se klub měl patřičně postarat. Zatím to ovšem vypadá přesně naopak, tato ovečka chce nakazit celé stádo. Přesněji řečeno, těch oveček je ve stádě víc. A koho mám na mysli? Především trio Antonio Cassano, Francesco Totti a Vincenzo Montella.

Za své krátké působení v AS Řím Antonio Cassano stihl neskutečné množství průšvihů. Nedávno byl tento mladík vyloučen z mužstva a dokonce se mluví o jeho možném prodeji. Překvapující je, že nenapravitelnému mladíkovi dokonce podlehl jeden z nejzkušenějších hráčů v mančaftu, 31letý Christian Panucci. "Panucci jde po Cassanově cestě. Nejde přece z trenéra dělat idiota. Dokud to nepochopí, v sestavě pro něj není místo," reagoval hlavní trenér klubu Luigi Del Neri poté, co se Panucci nedostavil na tradiční klubovou večeři, která se vždy koná den před zápasem. "V Římě je zavedeno, že pokud mužstvo příští zápas hraje na domácí půdě, po obědě mají hráči volno. Před večeří se ovšem celý tým musí vrátit zpátky do trenérského komplexu. Panucci jednou přišel pozdě a navíc se omluvil větou, která vůbec nedávala smysl. Proto na zápas s Palermem nebyl nominován do sestavy," pokračoval kouč.



S pokutami za porušení týmové disciplíny mají zkušenosti i Daniele De Rossi a Vincenzo Montella. De Rossi ignoroval zákaz komunikace s médii. Přesněji řečeno: De Rossi si myslel, že na soustředění národního týmu tento zákaz neplatí. A co 21letý fotbalista novinářům prozradil? "Chci zůstat v Římě, ale kdoví, co se v budoucnu může stát," odpověděl na otázku, co plánuje do budoucnosti. A právě za to byl bossem tvrdě potrestán. Ačkoliv to může znít divně, v Lize mistrů Montella odmítl nastoupit proti slavnému Realu. V té době měl tým dočasně na starosti Ecio Sella, který Montellu nechal na lavičce náhradníků. Ten se urazil a zůstal sedět, i když ho Sella vyzval k rozcvičce.

Ani jedno utkání v Lize mistrů se neobešlo bez prohřešků římských hráčů. Hned v prvním zápase s Leverkusenem De Rossi tvrdě "seká" jednoho z německých fotbalistů, dostává červenou kartu a je na dva zápasy diskvalifikován. Za úder loktem do obličeje je vyloučen i Panucci, který rovněž dostává distanc na dva zápasy. V odvetě se neovládne kapitán týmu Totti a kolíky kopaček pořádně "namasíruje" záda Ramelowovi. V prvním zápase s Kyjevem na sebe nesportovním chováním upozorňuje francouzský obránce Philippe Mexes. Ten ovšem po zásluze dostává mnohem větší trest. Neukázněné a hráčem motivované publikum strhává celý zápas. Mince, kterou jeden z rozčílených diváků trefuje rozhodčího Friska, je osudová. Další dva klíčové zápasy musí tým odehrát před prázdnými ochozy. A výsledek: 1 bod v základní skupině LM. Dávno se ví o tom, že ani hráči, ani horkokrevní fanoušci římského AS neumějí prohrávat. Stejně jako ve španělské Valencii, jsou i v Římě nefotbalové kousky k vidění poměrně často.

Jako příklad správného chování by měl posloužit vůdce týmu. Od něj se to celé odvíjí. Miláček publika Francesco Totti je skvělý fotbalista, hráč tělem i duší, ale špatný kapitán. Pravda je, že tým dokáže strhnout, ale rozhodně ne k lepším výkonům. Vrchol Tottiho kariéry je nejvíce spojen se ziskem domácího mistrovského titulu. Pod vedením Fabia Capella v roce 2000 dokonce zářil jako pravý kapitán a symbol mužstva. Vždyť právě Francesco Totti, odchovanec týmu, je ukázkou klubové věrnosti, která se jen tak nevidí. "Totti se dočkal zasloužené odměny za svou klubovou věrnost, takový vztah ke klubovým barvám se už bohužel málokdy vidí," hodnotil svého svěřence Capello. Od zisku scudetta se ale hodně změnil a zapomněl, že se o titul také zasloužil kouč. Když úspěšný stratég Fabio Capello opustil římský velkoklub, Totti začal pochybovat o jeho kvalitách. K tomu mu dokonale posloužila média, která publikovala každičké slovo "uražené hvězdy".

"Když jsem ukazoval správnou cestu De Rossimu, prosil jsem ho nebrat si příklad z Tottiho a Cassana. Jako příklad jsem mu ukazoval Emersona, který umí na sobě tvrdě pracovat. A pana Francesca Tottiho, kapitána Říma, prosím, ať si vzpomene na Neapol, na předposlední zápas naší mistrovské sezóny, na to, co se odehrávalo před očima 15 tisíců našich fanoušků. Dobře ví, co mám na mysli," nechal se slyšet Capello. "Na veřejnost jsem to mohl vytáhnout během oslav scudetta na Circo Massimo, kde bylo přes jeden a půl milionu lidí. Byl už ale propuštěn," oponoval Totti. Veřejnost se ovšem může pouze domnívat, co oba měli na mysli.

Zápas, o kterém oba mluvili, se hrál 10. června 2001 na půdě Neapole. V případě vítězství by se AS Řím stál mistrem Itálie. Utkání ovšem skončilo remízou 2:2. Nejprve se Totti zasloužil o vedení, před koncem ovšem Neapol vyrovnala. A tak římský mančaft musel čekat do posledního kola. Pak se začalo mluvit, že den před utkáním s Neapolí se Totti porval se spoluhráčem, který později tým opustil. Nic přesnějšího se ovšem neobjevilo.

Německý "mág" Rudi Völler u kormidla AS vydržel pouhých 25 dnů. Změna prostředí pro něj musela být dosti citelná. Z poklidné německé atmosféry se najednou dostal do týmu plného primadon. "Poslechl jsem své srdce a šel do Říma. Byla to pro mě pořádná lekce do budoucna. Když ovšem stojíš před takovou volbou, musíš přemýšlet hlavou a ne srdcem. Mně se to stalo osudným," prozradil německým novinářům po svém působení na Apeninském poloostrově. "Jako trenér mám své zásady a ty jsem chtěl uplatnit i v Římě. Myslel jsem si, že mužstvo mohu změnit. Včera jsem ale pochopil, že tenhle tým nikdy nezměním (rezignoval po zápase s Boloňou, který skončil prohrou 3:1). Jsem přesvědčen, že nejlepší řešení, jak mohu pomoci klubu, je okamžitý odchod. V čele s kapitánem mě mužstvo prosilo zůstat, ale byl jsem přesvědčen, že lepší je odejit. Během prvního poločasu jsem si připadal jako na hodně špatném tréninku. Hráčům chyběla odpovědnost a chuť něco změnit. Začal jsem se stydět před našimi tifosi, kteří jeli tolik kilometrů, aby mohli sledovat tenhle cirkus. Nepopírám, že za něco můžu i já. Takhle se ale tým nemůže chovat. V šatně jsme si to vyříkali a já skončil. Není pravda, že bych si s hráči nerozuměl. Například s Cassanem jsem měl skvělé vztahy. Doufám, že těch pětadvacet dnů, co jsem zde strávil, pomohlo k tomu, aby někdo už konečně na určité věci otevřel oči," prohlásil Rudi Völler na své poslední tiskovce.

Je zvláštní, jak na jednu stranu Völler tvrdí, že ho hráči přesvědčovali zůstat, na druhou ale sám přiznává, že ho v týmu nikdo neposlouchal. Gazetta dello Sport německému kouči oponuje a píše, že o jeho odchod se nejvíce zasloužil právě Cassano a kapitán Totti. Ti dva totiž vycítili, že Völler není žádný diktátor, a proto začali trenéra ignorovat. "Mluvil jsem z většinou někdejších spoluhráčů a oni tvrdí, že proti Völlerovi nic neměli. A kdo se teda o jeho odchod zasloužil? Přece trio Totti, Montella a Cassano," přednedávnem prohlásil Walter Samuel, který v letě přestoupil do Realu Madrid. Franco Sensi ale své ovečky brání zuby-nehty...

Autor: Igor Mahal

Komentáře (17)

Přidat komentář
HOST*Maniche

Naprosto souhlasim AS je nejhorsi klub na svete plny namyslenejch volu

Reagovat
HOST*

A ty jses nejvetsi debil na svete

Reagovat
HOST*vjfidlc

sám jseč největší zmrd

Reagovat
HOST*

ty si ale pekny debil, kdyz to rikas, kdyz si vezmes jakej ma as roma hracskej potencial, tak zjistit ze budoucnost klubu je zalozena na talentech a proto to tam vypada tak jak vypada, kdyz se zrovna klubu nedAari a vsichni si mysli ze je to jen diky chovani ,,namyslenych hvezd" tak sou na omylu, as prochazi velkou generacni vymenou......... a to ze nekdy nekdo z hracu neco udela, je bezne, protoze to se stava v kazdem vetsim klubu na svete

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkné počtení.

Reagovat
HOST*902 10

uz trochu neaktualni, forza roma!

Reagovat
HOST*Maniac

Nevim jestli je AS Roma nejhorší klub, ale vím že Udinese je lepší!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Možná se pletu, ale obrázek u Tottiho odstavce není Totti, ale Batistuta. Možná je to naschvál, ale pro jistotu.

Reagovat
smazaný uživatel

Možná chtěl autor ukázat, že za dob Batistuty se AS nejvíc dařilo

Reagovat
smazaný uživatel

A vy se divíte.

BATIGOL IS THE BEST FOOTBALL PLAYER I'VE EVER SEEN.

Reagovat
smazaný uživatel

Máte pravdu, na obrázku skutečně není ani Totti ani jiný hráč současného kádru AS. Je to Batistuta. Jde o ten mač z Neapoli (Batistuta se raduje po vstřeleném gólu).

Reagovat
HOST*

Batigol je stary chcipak

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě za letosními špatnými výkony stojí především určité finanční proglémy a stím související prodej hráčů...

Reagovat
HOST*Peter

Od dob kanonýra Gabriela Batistuty už není Serie A co byvala. Alespon rozdava radost fotbalovým fanouškům v arabském fotbalovém světe v Kataru. Nevíte někdo,jak se mu daří? ?

Reagovat
HOST*alesh

Al Jazira Sport obcas vysila ligu z Kataru. Je tam vice hvezd...Ale Batigol porad prekvapuje. Nechci aby to bylo nejaky kicovity, ale docela bych ho prirovnal k Poborskymu. Jsou to hraci, kteri opravdu jeste porad maji na to, aby hrali v nejake evropske lize.

Reagovat
HOST*Peter

V nejake evropské lize hrat opravdu mohou, ale obavam se ze tak mozna v Gambrinus lize, nebo v Rakousku. Katarska liga asi opravdu nebude meritkem kvality,i kdyz ji samozrejme nechci smahem odsuzovat,nevidel jsem ani minutu,a penezi se tam taky nesetri, ale takovy zub casu hloda,hloda... i takove hvezdy jako Batigol a Effenberg jednou prenechaji misto mladsim.

Reagovat
HOST*alesh

Pravda je, ze Effenberg je hodne spatny. Porad se ale hraje na nejvetsi hvezdu. Kdyz ho trener nestavi, hrozi odchodem. Z hracema pry skoro vubec nekomunikuje. Je to prece "Hvezda". O Batistutovi si ovsem nemyslim, ze by se treba v prumernym klubu nekde v Nemecku, Francii ci Italii neprosadil. Kdyz se divam na nejaky zapas s nim, nemyslim, ze by treba byl o mnohem pomalejsi nebo treba mene motornejsi nez drive. Je ale pravda, ze zub casu hloda, hloda...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele