Dellenbach si první půlrok v Plzni pochvaluje: Koubek dělá super job

02.02., 21:36
Aktuality
Martin Dellenbach (© FC Viktoria Plzeň)

Spolumajitel Martin Dellenbach je s prvním půlrokem od vstupu rakousko-švýcarských vlastníků do Viktorie Plzně maximálně spokojený. Švýcarský člen klubového představenstva si pochvaluje výsledky týmu, především vystoupení v Evropské konferenční lize, omlazení kádru i práci trenéra Miroslava Koubka.

S dvaasedmdesátiletým nejstarším koučem české ligy plánuje vedení na jaře jednat o případném prodloužení smlouvy, která vyprší po sezoně. Dellenbach zároveň uvedl, že se Viktoria nebude pouštět do finančních dostihů s pražskými kluby Slavií a Spartou.

Rakousko-švýcarská podnikatelská skupina FCVP GmbH převzala většinu v Plzni vloni v létě od šéfa klubu Adolfa Šádka, který zůstal ve vedení coby předseda představenstva. "V zásadě musím říct, že z našeho pohledu jsme šťastní, že jsme do toho šli. Samozřejmě na začátku je těžké poznat všechny věci, přece jen jste se na ně díval jen zvenku. Ale teď víme, že jsou tady skvělé věci, na kterých lze stavět a krůček po krůčku se posouvat dopředu. Základ je výborný. Líbí se mi, jak se tady pracuje - mentalita všech lidí, klubová DNA, pracovitost, touha být nejlepší. To je přesně to, co potřebujeme," citoval klubový web Dellenbacha z rozhovoru s novináři na soustředění ve Španělsku.

Viktoria po podzimní části sezony figuruje na třetím místě za Spartou a Slavií. V Evropské konferenční lize jako první český tým v historii pohárů vyhrála všech šest zápasů ve skupině a postoupila také do čtvrtfinále domácího poháru.

"Jde o vývoj. Podařilo se nám snížit věkový průměr týmu o nějaké tři roky, přesto sportovní výsledky zůstaly plus minus na stejné úrovni. Hrajeme v evropských pohárech, to bylo perfektní, skvělé výsledky. V lize je podle mě všechno OK. Je těžké měnit něco, co funguje. Přesto bychom měli pořád zkoušet se posouvat. To se nám společně s Adolfem Šádkem a dalšími lidmi daří. Takže to shrnu - jsem spokojený," řekl Dellenbach.

"Víme, jak důležitý je pro nás domácí pohár. Zajímavá cesta, kde chceme uspět. I v lize si musíme klást úkol, abychom skončili co nejvýše. Dostat se do pohárů, být v top 3, to musí být náš minimální cíl. Zabýváme se i budoucností, myslíme již s přesahem směrem k létu, kdy nás pravděpodobně, pokud se do nich dostaneme, budou čekat zase kvalifikace a nemáte tam moc času. I nové hráče, kteří přišli nyní, zabudováváme s touto vizí, abychom byli nachystaní," doplnil sedmapadesátiletý Švýcar.

Po sezoně vyprší smlouva trenéru Koubkovi. "Dělá super job. Naprosto se společně se svým realizačním týmem ztotožnil s tím, co jsme chtěli, s naší vizí. Má ohromnou motivaci. Já jsem obrovský fanoušek zkušených lidí jako on. Třeba se ho zeptám na názor a on mi odpoví, že už takovou situaci zažil desetkrát. Že to nebude fungovat a má pravdu. Takoví odborníci jsou pro klub nesmírně důležití," řekl Dellenbach.

"Pan Koubek je navíc extrémně otevřený novým věcem, chce se neustále učit. Umím si představit, že nám bude pomáhat ve střednědobém horizontu v různých směrech. Jinak co se týče smlouvy, domluvili jsme se, že se během jara potkáme a vyhodnotíme si všechny faktory. Důležité bude i to, jak se bude trenér cítit. Momentálně nemusíme být pod nějakým stresem my ani on. V klidu si sedneme a probereme to," doplnil.

Viktoria je nyní podle něj v dobré finanční kondici. "Jsme stabilní. Máme jasné finanční linie a nejsme pod žádným tlakem. To by mělo jako cíl zůstat i do budoucna. Přežijeme, když se nedostaneme do Ligy mistrů, do Evropské ligy. Ale je tady potenciál, abychom tam střednědobě vždy hráli. Je to náš cíl, náš sen," řekl Dellenbach.

Západočeši nemohou finančně konkurovat Spartě se Slavií s jejich bohatými majiteli miliardáři Danielem Křetínským a Pavlem Tykačem. "Po ekonomické stránce jsou jinde než my. Ale oni věří a jdou svou cestou, my zase věříme té naší a jdeme po ní. Každý vychází z toho svého, dělá maximum a až na konci se podíváte, kde kdo skončil. Vždyť Viktorka nebyla v minulých letech ekonomicky nejsilnější, přesto vyhrála šest titulů a byla čtyřikrát v Lize mistrů," upozornil Dellenbach.

I s výrazně nižším rozpočtem než Slavia a Sparta podle něj chtějí Západočeši stále atakovat nejvyšší příčky. "Každý rok chceme hrát o titul, být v popředí tabulky. Chceme hrát každý rok v Evropě. Ale nejde si říct: tak teď pětkrát navýšíme rozpočet a vyhrajeme titul, to takhle nefunguje. My chceme hrát nahoře a neustále rozvíjet a posouvat hráče," řekl.

"Možná to řeknu trochu provokativně: prostě nepůjdu a nekoupím si 30 třicetiletých hotových borců a budu si myslet - teď to vyhraju. Ale co bude za rok? Pokud se titul nepodaří, ale všechny ostatní věci budou splněné, může se to stát. Podle mě je to lepší než udělat titul v jedné sezoně, ale další tři roky nemít vůbec nic," doplnil.

Autor: ČTK

Komentáře (4)

Přidat komentář
Aldeano

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Sosi

"Pan Koubek je navíc extrémně otevřený novým věcem, chce se neustále učit."

A proto je Koubek tam, kde je, i ve svym veku. Na rozdil od vsech Chovancu, Vrbu, Jarolimu....

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele