Darío Silva – jednonohý provokatér

26.03.2008, 08:15
Životopisy
Nikdy nepatřil mezi největší hvězdy světového fotbalu, přesto konec jeho aktivní kariéry šokoval a zaujal celý svět. Darío Silva ve svých třiatřiceti letech přišel o část své pravé nohy, nevzdal se však a s navrácenou chutí žít se vrhnul do mimofotbalových aktivit.

Tvrdá rána a řádně proříznutý jazyk. Tak si jej pamatuje většina příznivců i hráčů. Velké obliby se ovšem nikdy nedočkal. Své protihráče při zápasech provokoval urážkami o jejich vzhledu, choval se arogantně k novinářům i fanouškům. Okamžik z 25. září roku 2006 Silvu ale výrazně změnil – k lepšímu.

Cesta jeho červeným pick-upem se mu stala osudnou. Překročení maximální povolené rychlosti a náraz do sloupu veřejného osvětlení, nic víc si dnes už 35letý fotbalista nepamatuje. Při nárazu však vyletěl ven bočním oknem a vážně si zlomil kosti na pravé noze. I přesto, že se do nemocnice dostal včas, nohu se zachránit nepodařilo. Ošetřující lékař rozhodl: amputace těsně pod kolenem. Spolujezdcům, mimochodem také bývalým fotbalistům Elbiu Pappovi a Dardu Pereirovi, se nic nestalo.

Ze Silvy se rázem stal národní hrdina. Nemocnici v hlavním městě Monteviedu obklopily desítky novinářů. Po tří a půl hodinové operaci doktor Cancela prozradil, že jeho pacient bude v pořádku. Po třech dnech v umělém spánku se Silva konečně probral. Ten mezitím dostal tisíce vzkazů přející brzké uzdravení. Ozval se také samotný Diego Maradona.

Uruguayský reprezentant, který v žádném klubu nevydržel dlouho, připustil, že v nemocnici uvažoval o smyslu života a v hlavě se mu honily myšlenky na sebevraždu. Při návštěvě svých nejbližších si ale vše rozmyslel. Má rodina a přátelé mi hodně pomohli," svěřil se dva měsíce po nehodě v rozhovoru pro uefa.com.

Na otázku, jak vysvětlil svůj zdravotní stav svým dětem(Eline 9 let, Diego 3 roky), odpověděl se slzami v očích: "Můj syn je ještě přeci jen hodně mladý, ale když spolu hrajeme fotbal směje se mi, že nemůžu do míče kopnout pravou nohou. Dcera už je přece jen o něco větší a té to všechno došlo." Silva bez fotbalu moc dlouho nevydržel. Svůj sen stát se trenérem ale hned po zranění budovat nezačal, naopak se vrhnul na něco úplně jiného. Jeho neostýchavých názorů se rozhodla využít jedna uruguayská televize a nabídla mu práci komentátora. Tu Silva s nadšením přijal a zároveň začal s výchovou talentovaných hráčů.

Autor patnácti reprezentačních branek se z osobní tragédie velmi rychle vzpamatoval a přišel s novým nápadem – rád by svou zem reprezentoval jako veslař na olympiádě v roce 2012, která se bude konat v Londýně. "Sice asi nebudu mít šanci vyhrát, ale chci se alespoň zúčastnit," prozradil. "Horní část těla mám hodně silnou," dodal.

Prohlásil po amputaci...

Vypadáte velmi klidně na to, co se vám stalo.
"Ano, ale když jsem se v nemocnici probudil, podíval jsem se pod deku a začal panicky křičet, jelikož mi chyběla část nohy. Až za deset minut, když mi doktoři vysvětlili co se stalo, jsem se zklidnil."

Říká se, že ten, kdo překoná vážné zranění, se na život dívá jinak?
"To je pravda, najednou si uvědomíte, jak je život důležitý. Byl jsem zvyklý přemýšlet pouze o své rodině a fotbale, nikdy mě nenapadlo, že se mi může něco takového stát."

Byl jste dojatý, jak se k vám zachovala široká veřejnost?
"Ano, přijal jsem hodně pěkných zpráv a telefonátů. Nejvíce mě ale určitě překvapil Diego Maradona, který mi zavolal. To mě hodně povzbudilo, jelikož to byl idol mých dětských let."

Určitě Vás někdy napadlo, zda si ještě zahrajete fotbal.
"Přál bych si to a skutečně mě to párkrát napadlo, i když bych už nebyl žádný profesionál. Ve skutečnosti je to ale téměř nemožné."

Čeho litujete nejvíce?
"Že už mě nikdy neuvidí můj syn Diego na fotbalovém hřišti, občas mi kvůli tomu vyhrknou slzy do očí."

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Těžkej osud,respekt for you

Reagovat
Kongo

hm....i takhle se da zk****t zivot

Reagovat
smazaný uživatel

zk****t život, zk****t život... jedině, že celým jeho životem byl fotbal. Myslím si, že obětovat fotbal pár roků po třicítce ho už tolik nebolelo, navíc může být více s rodinou.. nevím, tohle jsou děsivé události, ale stávají se a stávat budou.. já si ho pamatuju, pokud teda vím o koho jde, jako takového toho správného ha*zlíka. Pokud je to teda ten co hrál za Fc Sevillu. Je?

Reagovat
Coutinho10

jestli máš Premier Sport, tak dnes v 9:05 byl o něm pořád PL World...stojí za to kouknout

Reagovat
Kapřík

Hodně zajímavej článek...

Reagovat
Coutinho10

jestli máš Premier Sport, tak dnes v 9:05 byl o něm pořád PL World...stojí za to kouknout

Reagovat
smazaný uživatel

"Bůh" si na něho počkal a potrestal ho za jeho hrubé chování. No každopádně to nikomu nepřeju. Ale jak jinak chcete změnit člověka ve "svatouška"?

Reagovat
Kapřík

A proč by se měl furt někdo měnit na svatouška? Lidi jsou různý a každá povaha je potřeba nejenom ve fotbale. A že ho bůh potrestal...to určitě, to ses ho snad zeptal že to tak víš? Nebo to bylo napsaný na internetových stránkách Jehovistů?

Reagovat
smazaný uživatel

boh si počkal.....tebe to asi jebe...nikomu to neprajem,tak načo pišeš debiliny hovado sproste,chod radšej do kostola a tam piš članky pre stare babky draxter

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně zajímavej článek... Já vím, že to tu už je, ale to na věci nic nemění. Bravo autor. K obsahu: život je pes, občas milej a hravej, občas škaredě pokouše nebo i zadáví. Sám jsem kdysi přemýšlel, co by, kdyby - bez nohou nebo rukou bych bojoval dál, bez očí bych si hodil mašli (kdybych ji našel)

Reagovat
Coutinho10

jestli máš Premier Sport, tak dnes v 9:05 byl o něm pořád PL World...stojí za to kouknout

Reagovat
smazaný uživatel

bojovnik

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele