Další zvrat, utkání Anderlechtu s Genkem se opakovat nebude

05.03., 18:17
Aktuality
Rozhodčí Nathan Verboomen pochybil v utkání Anderlecht – Genk (© AFP)

Belgickou veřejností hodně hýbal prosincový zápas Anderlechtu s Genkem a v celém případě nyní došlo k dalšímu zvratu. Zatím poslední slovo má arbitrážní soud, který rozhodl ve prospěch bruselského celku.

Utkání se původně hrálo 23. prosince, Anderlecht vyhrál 2:1 a výsledek ovlivnila chyba rozhodčích z prvního poločasu ještě za stavu 0:0. Ve 23. minutě zahrával útočník hostů Bryan Heynen penaltu, kterou tváří v tvář Kasperovi Schmeichelovi neproměnil. Z následné dorážky skóroval Yira Sor, sudí Nathan Verboomen ovšem po zásahu videorozhodčího vyhodnotil, že 23letý Nigerijec do velkého vápna vběhl ještě před rozehráním míče, gól proto neuznal.

Hranici pokutového území kromě něj překročili i dva hráči domácího celku, z nichž jeden dokonce ještě před Sorem. Sudí na tuto skutečnost nebrali ohled a gól rovnou odvolali, i když se podle pravidel měl v takovém případě pokutový kop opakovat. Oddělení profesionálních rozhodčích se proto situací zabývalo, podle něj ale došlo k chybě rozhodčího při posuzování herní situace, nikoli při uplatňování pravidel - ačkoli tedy sudí pochybili, zápas se podle ligových stanov v takovém případě opakovat nemůže.

Své rozhodnutí oddělení profesionálních rozhodčích odůvodnilo tím, že v komunikaci mezi hlavním rozhodčím a videorozhodčím nedošlo k řešení hráčů Anderlechtu, kteří překročili hranici velkého vápna spolu se Sorem. Předpokládalo se proto, že o nich sudí nevěděli, a tudíž nemohli správně aplikovat pravidla.

Genk ovšem nesouhlasil ani s tímto verdiktem a rozhodl se odvolat k Disciplinární radě pro profesionální fotbal. Ta koncem ledna sdělila klubu výsledek svého šetření, v němž uvedla, že skutečně došlo k nesprávné aplikaci pravidel, zrušila předchozí rozhodnutí a nařídila opakování zápasu.

Tím případ neskončil, poslední a definitivní slovo totiž má arbitrážní soud a ten opakování zápasu dnes zrušil. Genk má ještě k dispozici odvolání k civilnímu soudu a to není nejpravděpodobnější vzhledem k nedostatku času, základní část belgické ligy končí už 17. března.

Autor: Tomáš Pavlík / vi.nl

Komentáře (3)

Přidat komentář
icefish

Dobrá komedie

Reagovat
wwwx

Dobře, vždyť to byla od začátku kravina a nebezpečnej precedens. Nestalo se to poprvé ani naposledy, ale zápasy se kvůli chybám rozhodčích neopakujou.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele