Bezprecedentní rozhodnutí. V Belgii se bude kvůli chybě rozhodčích opakovat zápas

27.01., 07:41, aktualizováno 27.01., 09:21
Aktuality
Rozhodčí Nathan Verboomen (vpravo) pochybil v utkání Anderlecht – Genk. (© AFP)

Belgická Disciplinární rada pro profesionální fotbal v pátek dospěla k závěru, že rozhodčí v utkání Anderlecht - Genk z 23. prosince loňského roku rozhodli v nesouladu s pravidly. Tím připravili o regulérní gól křídelníka hostů Yiru Sora, jehož klub si po zápase stěžoval a dožadoval se opakování duelu. V bezprecedentním případu mu v souladu s verdiktem bude vyhověno a výsledek původního klání bude anulován.

Když bývalý hráč Slavie Praha a aktuálně křídelník belgického Genku Sor z dorážky po neproměněné penaltě poslal 23. prosince loňského roku svůj tým do vedení v zápase s Anderlechtem, pravděpodobně neočekával, že odstartuje kauzu, která skončí až opakováním daného utkání.

Ve 23. minutě zahrával útočník hostů Bryan Heynen penaltu, kterou tváří v tvář Kasperovi Schmeichelovi neproměnil. Z následné dorážky však skóroval Sor. Sudí Nathan Verboomen ovšem po zásahu videorozhodčího vyhodnotil, že 23letý Nigérijec do velkého vápna vběhl ještě před rozehráním míče, gól proto neuznal.

Hranici pokutového území kromě něj překročili i dva hráči domácího celku, z nichž jeden dokonce ještě před Sorem. Sudí na tuto skutečnost nebrali ohled a gól rovnou odvolali, i když se podle pravidel měl v takovém případě pokutový kop opakovat. Oddělení profesionálních rozhodčích se proto situací zabývalo, podle něj ale došlo k chybě rozhodčího při posuzování herní situace, nikoli při uplatňování pravidel - ačkoli tedy sudí pochybili, zápas se podle ligových stanov v takovém případě opakovat nemůže.

Své rozhodnutí oddělení profesionálních rozhodčích odůvodnilo tím, že v komunikaci mezi hlavním rozhodčím a videorozhodčím nedošlo k řešení hráčů Anderlechtu, kteří překročili hranici velkého vápna spolu se Sorem. Předpokládalo se proto, že o nich sudí nevěděli, a tudíž nemohli správně aplikovat pravidla.

Genk ovšem nesouhlasil ani s tímto verdiktem a rozhodl se odvolat k Disciplinární radě pro profesionální fotbal. Ta v pátek sdělila klubu výsledek svého šetření, v němž uvádí, že skutečně došlo k nesprávné aplikaci pravidel, zrušila předchozí rozhodnutí a nařídila opakování zápasu. Jeho termín zatím není znám, kromě ligové asociace se na něm musí shodnout oba kluby.

Právník zastupující ve sporu Anderlecht Walter Damen je rozhodnutím překvapen. "Disciplinární rada tím vlastně říká, že od nynějška může být takto sankcionována každá chyba rozhodčího. Takto se otevírá Pandořina skříňka. Rozhodně se ještě odvoláme," řekl listu Het Laatste Nieuws.

Autor: Vladislav Frk

Komentáře (36)

Přidat komentář
Tony Stark

Nezmysel

Reagovat
Kryptos_

Ještě že v Anglii se opakuje jenom pohár.

Reagovat
John Obi Mikel

Šmarja

Reagovat
Luc-Luc

skvele

Reagovat
smazaný uživatel

Co je na tom skvělýho?

Reagovat
Csaplárova past

Je to jen fanda Liverpoolu, co by chtěl opakovat zápas se Spurs

Reagovat
Spejbl

Klopp už nejspíš točí nové video.

https://ibb.co/99rqphF

Reagovat
Luc-Luc

Ten se mel opakovat

Reagovat
pobody's nerfect

Neměl. Opakování zapasu je vždy nesmysl

Reagovat
vladino10

Reagovat
mistr129

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Neutron

Reagovat
Luc-Luc

Ze se vytvori tlak na rozhodci, at zacnou konecne rozhodovat podle pravidel.

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Csaplárova past

Tak koukejte všichni vrátit peníze sázkovým kancelářím

Reagovat
St. Pauli

Ajo. Jak moc je takove rozhodnuti retroaktivni? *Smajlikova vybuchujici hlava*

Reagovat
Kryptos_

To je dost dobrá otázka. Já už za to nakoupil rohlíky...

Reagovat
Rox

Podle toho, jak moc sázkovky na zápase vydělaly nebo naopak prodělaly.

Reagovat
Pony Slaystation

nikdo nic nevracet, a když zápas dopadne pro druhý tým, ještě vyplatit ty, kteří na něj měli vsazeno!

Sázkovky

Reagovat
r.mrazik

To jsou pitomci

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Salfovic

Tak přeci jen tu Pandořinu skříňku někteří šílenci otevřeli

Navíc kvůli takové ptákovině na začátku zápasu

Jestli Liverpool zase projede titul kvůli pár bodům, tak budou pěkně zuřit

Reagovat
20DollarsInMyPocket

To jsou blazni

Reagovat
0:1

Bezprecedentní rozhodnutí by to asi nebylo (myslím celosvětově). Z důvodu chybné aplikace pravidel se už zápasy opakovali. Tedy, že rozhodčí viděl věc evidentně dobře, ale byl debil a neznal pravidla a proto rozhodl špatně. Ale ten rozdíl mezi chybnou aplikací pravidel a chybou při posuzování pravidel je těžký i vysvětlit, natož rozlišit že k tomu došlo. Belblbci asi potřebují zpopularizovat ligu nějakým skandálem, jinak si nejsem to rozhodnutí schopen vysvětlit.

Reagovat
$dolar$

Super. Doufám, že tohle otevře dveře nějaké větší zmene. Protože není možné aby v době VARu docházelo neustále k chybám rozhodčích, kde se akorát po zápase konstatuje, že to byla chyba a jede se dal. Přitom jsou to poškození, která můžou rozhodovat o titulu.

Reagovat
Firkraag

Jediné spravedlivé řešení je online hlasování fanoušků

Reagovat
ratusek

Reagovat
Seydou Doumbia

to není chcete být milionářem a pomoc diváku v sále

Reagovat
Luc-Luc

Reagovat
frank

To snad musí hnát až k CAS do Lausanne aby se to rozhodnutí zrušilo. Jinak to smrdí nebezpečným precedentem a obrovským průserem

Reagovat
Acquanni

Mě teda v první řadě fascinuje, jak to mohl VAR otočit aby se ten gól neuznal. Vždyť tam vůbec nejde vidět, jestli měl opravdu nohu ve vápně Nebo měli nějaký průkazný záběr mimo ten, co je ve videu v článku?

Reagovat
GreatWhite

Wow. To je opravdu hodně nebezpečný precedens. Takhle by se mohly opakovat každou sezónu v každé lize desítky až stovky zápasů.

Krom jiného mě zajímá, jestli se nějak řeší třeba to, že oba týmy už mají některé jiné hráče, někdo třeba může teoreticky nastoupit ve stejném kole za dva různé kluby, atd...

Ve finále je tohle ještě méně fér než ten zápas původně byl.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele