Neuznaný gól exslávisty Sora rozlítil Genk. Klub se dožaduje opakování zápasu

24.12.2023, 10:10, aktualizováno 24.12.2023, 11:55
Aktuality
Nespokojení hráči Genku (© AFP)

V sobotu večer se v belgické lize odehrál zápas Anderlech - Genk, jenž skončil vítězstvím domácích 2:1. Utkání ovšem ovlivnila situace, u níž byl i bývalý útočník pražské Slavie Yira Sor. Hosté zahrávali ve 23. minutě penaltu, kterou sice napoprvé neproměnili, ale míč do sítě z dorážky dostal právě 23letý Nigerijec. Sudí Nathan Verboomen ovšem po zásahu VAR vyhodnotil, že Sor do vápna vběhl ještě před rozehráním míče, gól proto neuznal.

Jenže ještě před útočníkem Genku překročil hranici velkého vápna jako první obránce RSC Yari Verschaeren a další dva jeho spoluhráči. Tuto skutečnost rozhodčí nereflektoval a nařídil volný přímý kop pro Anderlecht. Podle pravidel se však v takovém případě měla penalta opakovat.

Trenéra hostů Woutera Vranckena to řádně rozhněvalo, a dokonce později za svůj projev nespokojenosti dostal červenou kartu. Ve stejném duchu pak 44letý Belgičan pokračoval i na pozápasové tiskové konferenci a o nesprávnosti posudku byl skálopevně přesvědčen. "Pravidla byla špatně aplikována, a tak se musí zápas opakovat," řekl.

Genk v pozápasové reportáži na svém webu sdělil: "Pravidla hovoří jasně, ale k velkému překvapení všech byl míč přisouzen k rozehrávce Schmeichelovi. Tím nás rozhodčí připravil o třísetprocentní šanci. Je to chyba, o které není pochyb."

V neděli pak aktuálně sedmý tým tabulky zveřejnil k incidentu prohlášení. "Penalta měla být podle pravidel nařízena znovu. KRC Genk kvůli tomu podal stížnost komisi rozhodčích. Korektní použití pravidel a opakování zápasu je v tomto případě jediným správným řešením," uvedl čtyřnásobný belgický šampion.

Novinář VTM News Jarno Bertho na sociální síti X napsal, že nikdy nebyl zvědavější na vysvětlení rozhodnutí. Také podle něj šlo o zjevné pochybení při výkladu pravidel a jeho zdroje mu sdělily, že opakování zápasu je reálnou možností. Jasno měl i sloupkař webu De Witte Duivel Francois Colin. "Znalost předpisů je základem všeho. Zápas se téměř jistě bude muset opakovat," uvedl také na X.

Autor: Vladislav Frk / vi.nl

Komentáře (73)

Přidat komentář
Dortmunder

Amatéri na slovo vzatí.

Reagovat
Kryptos_

To by se v Anglii nestalo... Nejspíš ani v Česku

Reagovat
guerro

Liverpool - Arsenal

Reagovat
F.Torres

Reagovat
Pharrell

Reagovat
dave30

Jsem zastánce VARu, na druhou stranu i kritik. Vůbec se mi třeba nelíbí ofsajdlajna, která popírá podstatu VARu - odstraňovat hrubé chyby rozhodčího. Jestliže bez této čáry rozhodčí u obrazovky není schopen 100% rozhodnout (a to z několika zastavených záběrů), tak to přece nemůže být považováno za hrubou chybu pomezního. Proč vyžadovat jedno pravidlo na 100% a s milimetrovou přesností a u ostatních pravidel byt na chyby tolerantní?

Nicméně zpět k tomuto případu. Jestliže VAR rozhodčí zasáhne takto amatérsky, tak by mu měla být odebrána licence a nenechal bych ho pískat ani okresní přebor...

Reagovat
naheCZ

Jak to bez ní funguje si můžeme ověřit u nás. O těsném ofsajdu se má nechávat rozhodnutí na hřišti, ale to se taky občas dodržuje stylem jak se to komu hodí. S lajnou sice budeš řešit milimetrový ofsajdy, ale aspoň v tom seš konzistentní a pravidlově přesnej.

Reagovat
srandamač

Chtěl jsem se tu rozepsat, ale pak jsem se koukl, od koho je příspěvek a bylo by to jako házení hrachu na zeď...

Reagovat
Mass

Já osobně považuju za zbytečné a hru kazící přezkoumávání situací vedoucích ke gólu, kde se gól neuzná kvůli nějakému přistrčení půl minuty před gólem.

Reagovat
dave30

No vidíš a jiné pravidlo se vyžaduje se 100% jistotou. Je to správně? Aut, faul, roh... před gólem může být chybně posouzen, ale ofsajd vyžadujeme s centimetrovou přesností?

Reagovat
Mass

Můj názor je, že skórujující hráč by neměl být v ofsajdu a je dobře, pokud zasáhne VAR.

Reagovat
dave30

No vidíš. A já si zase myslím, že VAR má odstraňovat pouze hrubé chyby a přehlédnutí 10cm ofsajdu za hrubou chybu nepovažuji. Asi se neshodneme, ale to se stává...

Reagovat
vladino10

Ofsajd je jedna z mála veci, ktorá sa dá rozhodnúť 100% objektívne. Tak prečo to kaziť? Byť po tvojom, tak tu za týždeň plačeme, že tímu A uznali 10cm ofsajd a tímu B 10,5cm už nie a B preto prehralo. To nechceš.

Reagovat
dave30

Bez té lajny bys právě těch 10cm neřešil. Jinak pomocí VARu můžeš téměř na 100% rozklíčovat v podstatě všechna pravidla. Ale zápas by trval tak 5 hodin, kdyby se ke každému spornému momentu muselo vracet. Nicméně když týmy nemohou brečet, že minutu před obdrženou brankou obrátil rozhodčí aut, faul, roh, tak by si i zvykly, že nemají brečet kvůli centimetrovým ofsajdům...

Reagovat
cr7sux

Opakování by byl velmi nebezpečný precedens do budoucna

Reagovat
dave30

Je to tak...

Reagovat
Maximm9

To teda, by se v Anglii opakovala polovina zapasu

Reagovat
Hasan Šáš

Opakování ani hovno. Co se na hřišti upeče, to tam zůstane.

Reagovat
Seydou Doumbia

Opakování zápasů tenhle sport definitivně akorát pohřbí zlaté NHL oproti fotbalu

Reagovat
John Obi Mikel

Hokej

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Reagovat
Hasan Šáš

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
oli9

Když hokej tak jedině NHL

Reagovat
Maximm9

Ano, ale i to NHL jde z nejakeho duvodu do sracek. Od Covidu jim brutalne klesla sledovanost a navstevnost na stadionech.

Reagovat
Riquete s čupřinou

Sice to není pravda ale mohla by být.

Reagovat
Maximm9

tvl

Rikalo to primo vedeni NHL, ze si ted plati lidi, kteri maji za ukol vymyslet, jak dostat na stadiony zpet lidi, kteri navstevovali NHL pred Covidem.

Reagovat
Maximm9

A u obrazovek ten pokles je 22% oproti minule sezone.

Reagovat
Riquete s čupřinou

Muzes hodit odkaz?

Reagovat
Maximm9

Muzes si najit ofiko tiskovku od NHL ze zacatku sezony, tam se to resilo.

https://www.idnes.cz/hokej/nhl/nhl-ztrata-sledovanosti.A230214_104027_nhl_itit tady

Reagovat
Riquete s čupřinou

Ok, sledovanost klesa jen v USA a to jen kvuli spatnemu programu. Celosvetove jsou +- na stejno. Plus je problem ze se dari tymum bez fanousku, viz Vegas-Florida. O nejakem brutalnim poklesu nemuze byt rec. Jedinej problem je, ze jejich progres neni takovej jakej by mohl byt.

Reagovat
Salfovic

Tak to ty prachy mohly poslat mně Nejdřív prakticky zlikvidovali bitky a teď fyzickou hru. Tedy věci, které měli zejména zámořští diváci tak rádi.

Reagovat
Witcher

Zvedá se sledovanost MLS a F1

Reagovat
Seydou Doumbia

ano, proto jsem nepsal hokej, ale přímo NHL

Reagovat
smazaný uživatel

*NBA

Reagovat
Seydou Doumbia

hele mi ten sport nevadí a umí pobavit, ale je tam dost minusu...každý trenér 5 timeoutu, než se hráči z 3 metrů rozhodnou házet šestky to je věčnost + miliarda dalších reklam, vystoupení a přerušení...to už je moc ten americký styl a to nemám rád...to člověka ani nevtáhne do děje...normálně ten zápas je na 2-2,5h, když si pustím záznam a přeskakuju každé přerušení stihnu to do hodiny, to je potom jiná

Reagovat
ratusek

to stejný baseball

Reagovat
ratusek

Ty vole zajimavá čísla

Reagovat
Seydou Doumbia

ale tak amikum to je jedno ti si tam příjdou pokecat, požrat žhavé psy, popít kolu, pivo a občas kouknou jaký je stav, pro ně to je ideální...pro nás evropany nepředstavitelný

Reagovat
Firkraag

Moc nechápu percent of action u hokeje...když je čistej čas, tak by to mělo být 60m ne?

Reagovat
Seydou Doumbia

čistej čas hraní zápasů je 42%, zbytek jsou přerušení, timeouty, ale hlavně většinu % dělají pauzy, které máš hned dvě, jednu po každé třetině...jinak v zápasů těch prerušení tolik nemáš, oproti takovému enbiej

Reagovat
Firkraag

No jo, vždyť jsem blbej

Reagovat
Seydou Doumbia

prostě když si sedneš do hlediště nebo před tv na start zápasů, tak do konce utkání vidíš 42% ten sport, zbytek jsou ty pauzy a přerušení

Reagovat
Maximm9

Uz jsem tady nekde psal, jak jsem zkousel koukat SuperBowl Povazuju za nemozne u toho neusnout Koukat 4hodiny na reklamy a neusnout je bomba.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Fernando_Torres

Ja žil vždy v domnění, že se opakuje pouze v případě, že hráč, který vběhl dovnitř dříve, nějak ovlivní hru... Něco jako mrtvej offside

Reagovat
herbage

Však Sor dal gól z dorážky, tak to asi ovlivnilo hru Jestli narážíš na ty obránce, tak tam se to neposuzuje dle vlivu na hru, ale jestli byli v době zahrávání pokutového kopu ve vápně nebo ne. Pokud byli a hráč penaltu proměnil, tak gól platí. Pokud neproměnil, tak se penalta opakuje

Reagovat
dave30

Těch variant je samozřejmě více. Když tam vběhne dříve pouze útočník, tak je nařízen nepřímý kop proti týmu, který zahrával penaltu. Pokud tam vběhnou dříve hráči obou týmů, tak se opakuje ok.

Reagovat
Salfovic

Tak to jsi žil v bludu.

Reagovat
fabec1222

My se zas dožadujem opakování Vánoc vlivem nezveřejnění stromečku na EF.

Reagovat
oli9

Určitě bude neboj..

Dokud nebude tak já se nejdu oblékat k našemu večer

Reagovat
guerro

Reagovat
Firkraag

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Kily

nevím, jaký k tomu dát obrázek

Reagovat
Coutinho10
Reagovat
oli9

Hele hlavně ať je. Už nejsme děcka nějak to prekousneme a začne se dávat nový..

A děcka co jsou tady si ten původní stejně nezapamatuji.. Teda jestli chodí někdo kovy na web...

Hlavně nesmí chybět

https://www.eurofotbal.cz/hraci/vanocni-stromecek-119934/clanky/

Reagovat
Seydou Doumbia

zvykli jsme si po 150 letech na nový ef tak nějaký strom to už je jedno žejo

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Di Stéfano

Mali premeniť penaltu , nasrati by mali byť hlavne na seba .

Reagovat
kilobyte

A ještě ty kecy: "Tím nás rozhodčí připravil o třísetprocentní šanci." 300% šance potom, co už jednu penaltu nedali.

Reagovat
Seydou Doumbia

hele to je taková klasika ve sportu...můžeš celý zápas hrát piču, ale udělá rozhodčí 1 špatné rozhodnutí tak za vše může on, klasické přizdisračovství...to že někdo hraje hovno je v pohodě, pokud se stane nějaká chyba díky které se zbavíš zodpovědnosti za svůj výkon a hodíš vinu že za to může rozhodčí...posrana sportovní mentalita někdy

Reagovat
Mass

Fotbal si tady sere sám do vlastního hnízda. Zrušit všechny dorážky a byl by klid. Penalta by měla bejt dáš/nedáš.

Reagovat
Firkraag

Reagovat
Salfovic

Jedna z věcí, na které rozhodčí nejvíce mrdají. Přitom to předčasné vběhnutí je u většiny penalt.

Ale celé je to zbytečná ptákovina, dorážky penalty bych zrušil a byl by pokoj.

Reagovat
Firkraag

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
$dolar$

Opakovani, nic jineho neni pripustne. Stejne tak se mel opakovat zapas Chelsea - Barcelona pod Ovrebrem.

Reagovat
KingMaster13

To bylo tenkrát šíleně nechutný. Tam kdyby Chelsea měla 3 penalty v tom zápase tak se nikdo nemohl divit a to jsem ještě možná mírnej.

Reagovat
mistr129

Tak ono se to hraje dobře, když soupeře pošleš simulací do 10

Reagovat
$dolar$

V životě jsem neviděl víc ovlivnenej zapas.

Reagovat
Mr.Mike

Proc nenapisou Exbanikovec??

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele