Další trest za porušení finančních pravidel, Everton klesl těsně nad pásmo sestupu

08.04., 16:22
Aktuality
Vlajka Evertonu (© AFP)

Everton přišel v anglické lize za porušení finančních pravidel o další dva body. Celkem mu vedení soutěže odečetlo již osm bodů. Liverpoolský klub klesl v tabulce na 16. místo za Brentford a je pouze dva body nad sestupovým pásmem. Má ale zápas k dobru. O trestu dnes informovalo vedení Premier League.

Pravidla ziskovosti a udržitelnosti (PSR) povolují klubům Premier League za tříleté období ztrátu 105 milionů liber (3,1 miliardy korun). Aktuální trest Everton dostal za období končící sezonou 2022/23. Klub tuto částku překročil o 16,6 milionu liber (490 milionů korun).

"Nezávislá komise vyslechla důkazy a argumenty klubu ohledně řady potenciálních polehčujících faktorů pro tento prohřešek včetně dopadu dvou obvinění z porušení finančních pravidel po sobě. Jako přiměřenou sankci zvolila odečet dvou bodů s okamžitou účinností," uvedla liga v prohlášení.

V listopadu odečetla Evertonu deset bodů za deficit 44,7 milionu liber (1,3 miliardy korun) v období končícím sezonou 2021/22. Po odvolání svěřencům kouče Seana Dychea trest v únoru snížila na minus šest bodů.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
31
22
5
4
75 : 24
71
2
Liverpool FC
31
21
8
2
72 : 30
71
3
Manchester City
31
21
7
3
71 : 31
70
4
Tottenham Hotspur
31
18
6
7
65 : 45
60
5
Aston Villa
32
18
6
8
66 : 49
60
6
Manchester United
31
15
4
12
45 : 46
49
7
West Ham United
32
13
9
10
52 : 56
48
8
Newcastle United
31
14
5
12
65 : 52
47
9
Chelsea FC
30
12
8
10
55 : 52
44
10
Brighton & Hove Albion
31
11
10
10
51 : 49
43
11
Wolverhampton Wanderers
31
12
6
13
44 : 49
42
12
AFC Bournemouth
31
11
8
12
45 : 55
41
13
Fulham FC
32
11
6
15
47 : 51
39
14
Crystal Palace
31
7
9
15
36 : 54
30
15
Brentford FC
32
7
8
17
45 : 58
29
16
Everton FC
31
9
8
14
32 : 42
27
17
Nottingham Forest
32
7
8
17
40 : 56
25
18
Luton Town
32
6
7
19
45 : 65
25
19
Burnley FC
32
4
7
21
32 : 67
19
20
Sheffield United
31
3
7
21
30 : 82
16

Autor: ČTK

Komentáře (83)

Přidat komentář
BennDyaz

Přijde mi absolutně stupidní tyto odečty aplikovat v právě probíhající sezóně, a ještě je upravovat a doplňovat

To pak nikdo neví, na čem je, ani kluby v bezprostřední tabulkové blízkosti. Aby se Luton neradoval ze záchrany, aby pak Nottinghamu vrátili body a zamíchali tabulkou. Takovej finanční VAR

Reagovat
Seydou Doumbia

Zase když ty body odecitas v pravé probíhající sezoně tak je to větší trest než začínat nový ročník s mínusem 4 bodů třeba

Reagovat
kilobyte

To není. Protože když to prdneš před začátkem, tak to může na ten tým hodit deku, že musí pořád stahovat. Ale v průběhu sezóny už můžou mít nahráno, že je třeba odečet ani nemusí trápit.

Reagovat
Seydou Doumbia

Tak zase co je ve fotbalu chytré rozhodnutí to je jedno špatný přes druhé. Když ten trest dostaneš v průběhu sezony tak to ovlivní tvůj boj o titul, o lm, o poháry nebo o udržení a máš už daleko méně času s tím něco udělat. Proto mi to příjde horší než na začátku.

Reagovat
kilobyte

Možná by to chtělo jiné tresty. Protože to odečítání bodů nikdy asi nebude chytré.

Co třeba jim snížit "rozpočty" na další roky?

Reagovat
Thelvin

A když ti to poruší i další rok, protože budou mít nižší "rozpočet", tak jak je budeš trestat dál?

Reagovat
masina_LFC

znížiš rozpočet

Reagovat
Thelvin

Právě

Reagovat
kilobyte

Pak už by musel přijít ten odpočet. Prostě dobrý trest asi neexistuje.

Reagovat
Thelvin

Asi ne.

Já jsem ale spíš pro odpočet od nové sezóny, tzn. že by začínali v mínusu. Protože když to strháváš během sezóny (a pak po odvolání zase vracíš zpět), tak trestáš i kluby okolo nejistotou...

Takový Luton třeba nebude do posledního kola vědět, jestli se zachránil nebo ne

Reagovat
Sigma Olomouc

Přeřazení do nižší soutěže.

Reagovat
kilobyte

To je zas moc krutý trest.

Reagovat
Sigma Olomouc

Kdyby se ty porušení opakovaly několikrát, tak proč ne

Reagovat
pobody's nerfect

Osobně bych dal zákaz přestupu třeba na 2 roky. Trest, který pocítí každý a zároveň by měl pomoct zlepšit hospodaření klubu, při dalším provinění trest zvyšovat klidně až na 10 roků.

Reagovat
Mato178178

Reagovat
fenixLFC

keby dostane everton trest minulu sezonu tak vypadne. takze ano, je to stupidne

Reagovat
O.Giroud

málo, mohli viac

Reagovat
Salfovic

To je cirkus

Reagovat
GrimeBaller98

A City si dal vesele hraje o titul

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
los_blancos

Aký je teda rozdiel medzi porušeniami FFP City115 a niekoľkými v Evertone či Nottinghame, keď ti je to tak smiešne?

Reagovat
Sigma Olomouc

No, ten smajlík měl být, jakože mi přijde vtipné to, že si pořád hrají o titul, když to porušují. City bych rozhodně výrazně potrestal.

Reagovat
los_blancos

Ok.

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
Damis

O tom už zpívala ABBA

Reagovat
kaaspis
Reagovat
Golasso

No jo, amatéři . Kdyby to pořádně nastackovali, tak nebudou vědět, jak na ně

Reagovat
Talker

Za mě musí vytvořit jasná pravidla a jasné informace o tom, jak to funguje. Protože odečíst tady 10 bodů, pak to snížit na 6, následně odečíst další 2 body, abys pak odečetl někomu jinému 2 body... To prostě je chaos, který nedává smysl.

Tam musí být jasně nastavená pravidla a kluby musí vědět, co se přesně stane.

Odečítání po sezoně (oznámení finančních výsledků) je na hovno pro ty kluby, které by třeba na tom byly lépe. Ale mít z toho tenhle chaos, kdy nevíš, jak sezona dopadne je prostě na hovno.

Ideálně před začátkem sezony prostě oznámit, kdo bude mít jaké odpočty pro další sezonu a pak se do toho nešahá, pokud není nějaké brutální porušení. A veškerá následná finanční porušení půjdou do té následující sezony.

Reagovat
Mates_Matesović

Už jenom potenciální situace, že si Luton na hřišti uhraje záchranu a odvolačka pak zruší ten trest Nottinghamu a Luton na základě rozhodnutí od stolu spadne je fakt nehodná jakýkoli profesionální soutěže, natož PL.

Reagovat
Salfovic

Ještě by mohla být sranda, kdyby to nějaký postihnutý klub hnal po všech soudech a nezačal kvůli tomu další ročník

Reagovat
oli9

Reagovat
krisa

se třeba může stát, že nějakému týmu bude stačit na záchranu remíza, oni na ní budou hrát a za týden zjistí, že je to málo a měli hrát na výhru

Reagovat
herbage

Reagovat
herbage

*měly být 3 palce

Reagovat
Busby babes

vsak je to za jine obdobi nez byl predchozi odpocet. ono ta pravidla jsou docela jasna.

Reagovat
Talker

Jsou?

Já je nestudoval, ale ve chvíli, kdy tam hází random 10 bodů, pak je to shozeno na 5 bodů, zatímco další klub dostane 2 atd, tak mi to nepřijde jako nějak jasně dané.

Reagovat
Busby babes

kupodiu rozdilne pripady dostavaji rozdilne tresty. a je tam moznost odvolani. takze bys zrusil klubum moznost se odvolat nebo co?

Reagovat
Talker

Tady jde prostě o demenci, kdy uprostřed sezony se FA rozhodla po dvou dekádách bez odpočtů za FFP, že to začne trestat odpočty. OK, nemám s tím problém. Je to férové, protože to narušuje tu soutěž.

Ale logicky by si měla nejdříve všechno zhodnotit, všechno si sepsat a následně všem klubům najednou rozdat tresty. Ideálně před začátkem nové sezony do té nové sezony, ať je ta soutěž nějak regulérní. Takhle Everton spolupracuje a je za to potrestaný. A hned 2x za 2 různá období - nevím, jaké, ale tipuju, že to jsou 2 tříletky. Jiné kluby (Citizens) zdržují co to jde, zaštítí se hromadou právníků, takže to dopadne tak, že to bude promlčeno.

Za mě prostě nastavit jasná pravidla - všichni dodat finanční výsledky do nějakého data za to období. Následně budou tyto informace ověřeny a rozdány tresty do dalšího jasného data. Následně máš do dalšího data možnost se odvolat.

Ale tohle je prostě čistý bordel.

Reagovat
Talker

Být teď šéfem nějakého klubu, tak okamžitě začnu mlžit a všechno rozporovat a dělat co největší bordel, abych náhodou nebyl trestaný.

Což je prostě špatně.

Reagovat
fenixLFC

tak doteraz to FFP nikto neporusil. vacsi problem je ze za to minule obdobie nedala everotnu trest uz vlani a riesi to az teraz. ale to uz by boli v druhe lige.

Reagovat
Busby babes

doted k poruseni nedochazelo.

Reagovat
Nizzie

Tak ale jak to hodnotí, když Everton dostal trest za dvě období? Jak víš, že jiné týmy to neporušily? Protože mě fakt zajímá, jak to hodnotí a vyhodnocují, protože jestli to zkoumají nějak zpětně a pak to sečtou na jednou, čemuž napovídá to, že se až teď řeší, že to Everton porušil ve dvou obdobích, tak je to špatně, jak píše Talker. Samozřejmě taky záleží co znamená v tomto případě (období), ale za mě jedinej nějak trochu spravedlivej postup je o konci daného období pořešit všechny kluby, provinilé potrestat a hotovo. Protože takhle to opravdu působí jako karetní hra no.

Reagovat
Busby babes

vsak to se ale deje. mas nejkae financni uzaverky a ty finance se reportuji zpetne. Kluby ted zverejnuji cisla za predchozi sezonu. proste je tam prodleni. plus jsou to slozite financni veci, tak to proste trva nez se to vyhodnoti. A pocita se 3 lete obdobi no. takze kdyz budes hodne utracet letos, tak se ti to pocita to obdobi 2022 az 2026

Reagovat
Nizzie

No jasný, že to trvá, ale promiň, nemůže to snad trvat tak dlouho, že se Evertonu teď najednou udělí tresty za dvě období, tedy třeba 6 let zpětně, a to ještě navíc, když se ty zkoumaná období ze 2/3 prolínají, to mě teda přijde dost zvláštní. Pochopil bych prostě v této tříletce jste porušily, odečet, v této tříletce jste porušily, odečet. Prostě to působí dost zvláštně takhle, jak je to podané.

Reagovat
Talker

Jinak už jen to, že můžeš dostat trest za 2 různá období v jedné sezoně (předpokládám, že jde o nějaké dvouletky-tříletky) je samo o sobě prostě dementní.

Tam to vypadá, že si říkali, že pokuty neplatí, tak začali rozdávat zpětně mínusové body a neví vlastně, jak to řešit a řeší to během jedné sezony místo toho, aby nastavili jasná pravidla a podle nich se řídili.

Reagovat
herbage

musím opět tohle je neskutečnej bordel

Reagovat
salami

Ta soutez tim uplne ztraci regulernost, vubec nechapu, ze se do neceho takovýho poustej v rozbehnuty sezone, a to ze se vyse odpoctu uz po druhy zmeni je jenom takova zresnicka.

Reagovat
TopinB

Reagovat
Kinky7

Já myslel že ta období jsou tříletá a v případě Evertonu se to prolíná. Ale je možný že jsem na to kouknu k blbě

Reagovat
Kinky7

Tak jsem to ověřoval a opravdu je to z 2/3 za stejné období co už dostali odpočet. To musí právníci Evertonu rozcupovat. Double jeopardy je základ práva.

Reagovat
Nizzie

Jako fakt?

Reagovat
Kinky7

Jasně. 2 sezóny z 3 jsou v obou trestech.

Reagovat
Nizzie

Tak tomu opravdu nerozumím. To je komedie.

Reagovat
xjert02

Komedie. Dalsi stripek do mozaiky vice a vice neregulerni souteze spolecne s napr. se zmenami v pristupu k posuzovani faulu, hry rukou, atd. Do rozehrane souteze se idealne nezasahuje a ve vsech techto pripadech se tomu dalo ci da vyvarovat.

Reagovat
LAĎA_Z_MADRIDU

Taky si myslím, že podobné tresty mají být na začátku sezóny a klidně ať kluby začínají v mínusu. Ono to pak pro ně bude o to více motivační se z něj vyhrabat a doopravdy se v EPL udržet.

Reagovat
Hachim Mastour

Treba tie pravidlá zrušiť alebo alternovať

Reagovat
oli9

Do probíhající sezóny se už prostě nemá zasahovat.

A ty financni pravidla nechápe absolutní většina fanoušků

Reagovat
Busby babes

vetsina fanousku nechape ani pravidla fotbalu, to neni argument

Reagovat
Referee©

Reagovat
PBLead

Drtiva většina *

Reagovat
K1ng Kyrg1os

Jako nezlobte se na mě ale tohle je úplná kravina a vůbec mi to nepřidá ok , nejlepší liga na světě a dopustí ohrožení regulérnosti soutěže ..... Já nad tím nedávno uvažoval a prostě vezměte si NBA , NHL tam je to nastaveno tak jak je a funguje to, nevidím v tom problém v rámci Evropy, Saudi at si dělaji co chtějí, za ten rok se ukázalo že absolutně Evropě konkurovat nemůžou

Reagovat
pesky passer-by

No tak toto je už ale šikana. Tupá šikana.

Reagovat
nakolehad

Tohle už naprosto narušuje regulérnost soutěže. Fotbal ohledně pravidel nikdy nebyl křišťálovým prostředím, ale poslední dobou se z toho stává úplná fraška.

Reagovat
Jason_

absolutně stupidní

Reagovat
Jason_

niekde som nedavno po anglicky čital že city hrozí odpočet 680 bodov, neviem dobre anglicky, čital niekto niečo také?

Reagovat
Salfovic

Taky jsem to četl, na Troll football.

Reagovat
Neutron

Preco si takto robis zle?

Reagovat
Witcher

Stačilo prodat jednoho zazenitaka saudum a měli klid

Reagovat
Rezan

Tohle je nesmysl a výsměch. Soutěž tím ztrácí kredit. Je to šaškárna s tím odečtem hýbat nahoru dolu. To si jako hráči, kteří za nic nemůžou, uhrajou body a pak jim někdo řekne: "Soráč stejně sestupujete. Odečetli jsme vám ještě 5."

Reagovat
Dufan

PL

Reagovat
PL28

Na tyhle malý ryby ze spodku tabulky se jim dobře dupe

Reagovat
kissak

chudák Zasch se k tomu ani radši nevyjadřuje.

Reagovat
FUnk

chudak slavi vyhru ze soboty a uz ma z vyhry 2 body dole

Reagovat
Zaschrona

Radost z výhry se změnila v radost z remízy, aneb pořád jsme letos v lize nevyhráli.

Reagovat
Pony Slaystation

To je ta nová Superliga? Taky se rozhoduje od stolu, kdo tam bude a kdo ne...

Reagovat
Csaplárova past

Za takový prohřešek mi dává větší smysl ban na přestupy, podobně jako tomu je za podpisy mladých hráčů. Stejně ty prostředky utracené nad rámec padly na přestupech ...

Reagovat
Kinky7

Tohle připadá úplně nejlepší trest. A nedá se to osulit

Reagovat
Kinky7

No doprčic

Reagovat
Sigma Olomouc

Je smutné, co se ve světě děje.

Reagovat
Luc-Luc

City museji postavit tem svym pravnikum zlaty sochy pred stadionem. Ostatnim strhavaji body a u nich furt nic.

Reagovat
icemike

Vtipné, jak se je pořád snažíte dostat z boje o titul administrativně

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele