Chci pomoci Viktorce k záchraně, uvedl Hoftych. V plánu je nákup několika hráčů do základu

06.01., 14:42
Rozhovory

Téměř dva roky pracoval Pavel Hoftych (56) pro Mladou Boleslav, s posledním prosincovým dnem město škodovek však opustil. Přesunul se o patro níž. Stal se sportovním manažerem druholigové Viktorie Žižkov a hned na úvod vybral nového trenéra Marka Nikla (47).

Společnými silami se pokusí zachránit klub v soutěži. "Můžeme se bavit o posilách do každé řady. Rádi bychom přivedli čtyři až pět hráčů, ale žádné sparing partnery. Měli by to být adepti do základní sestavy," uvedl Hoftych v rozhovoru pro eFotbal.

Proč jste se rozhodl právě pro Nikla?

"Vytipovaných trenérů bylo víc. Věděli jsme, že nový kouč přijde do nelehké situace, i proto byl jednou z možností zkušený Jiří Krejčí. Když nám svůj příchod nepotvrdil, zaměřili jsme se na dohodu s Markem. Vždycky to byl poctivý dříč. Kluk, na něhož byl spoleh. O práci ve Viktorce projevil eminentní zájem a jsem rád, že do toho půjdeme společně."

Prozradíte, proč nevyšel příchod Krejčího?

"Měl k tomu osobní důvody, zkrátka chtěl zůstat dál v Živanicích. A já to respektoval."

Hned na úvod nové mise vás čekalo zásadní rozhodnutí. Předpokládám, že tím dalším bude složit adekvátní hráčský kádr, aby se vykopala záchrana.

"Zásadní rozhodnutí jsem musel dělat už před lety v Trnavě, na práci pod tlakem jsem zvyklý. Nevadí mi to. Podobně to začalo i teď na Žižkově, ale jdeme postupnými kroky. Tím prvním bylo určit nový realizační tým. Nakonec jsme se rozhodli ponechat ten stávající a zvolit jeho hlavu, tedy Máru Nikla. Co se týče mužstva, 8. ledna jde do přípravy, v první fázi bez výraznějších změn. Chceme dát Márovi prostor, aby si současný kádr v klidu vyhodnotil, byť já už svou představu samozřejmě mám. Tým jsem několikrát viděl během podzimní části. A byť na jejím konci se výsledkově nedařilo, chtěl bych pochválit kouče Míšu Horňáka, že tu odvedl velmi dobrou práci."

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
MFK Vyškov
16
10
4
2
30 : 16
34
2
Dukla Praha
16
9
3
4
27 : 17
30
3
FC SILON Táborsko
16
7
5
4
20 : 15
26
4
FK Viagem Příbram
16
8
2
6
19 : 20
26
5
Vysočina Jihlava
16
7
4
5
28 : 21
25
6
Zbrojovka Brno
16
8
1
7
22 : 17
25
7
MFK Chrudim
16
6
5
5
28 : 27
23
8
Sellier & Bellot Vlašim
16
5
7
4
20 : 18
22
9
SFC Opava
16
6
3
7
18 : 17
21
10
SK Líšeň
16
5
6
5
17 : 20
21
11
Sigma Olomouc B
16
6
2
8
20 : 28
20
12
Sparta Praha B
16
4
5
7
20 : 27
17
13
Hanácká Slavia Kroměříž
16
5
2
9
17 : 25
17
14
FK Varnsdorf
16
3
7
6
27 : 30
16
15
Viktoria Žižkov
16
4
3
9
25 : 31
15
16
1. SK Prostějov
16
4
3
9
20 : 29
15

Prozradíte, jaké posty budete chtít posílit?

"Můžeme se bavit o posilách do každé řady. Rádi bychom přivedli čtyři až pět hráčů, ale žádné sparing partnery. Měli by to být adepti do základní sestavy. Takoví, co budou dobře nastavení psychicky, neboť na jaře nás čeká kus těžké práce."

Z první ligy jste zamířil do druhé, Mladou Boleslav jste vyměnil za Viktorii. Není to málo?

"Jsem člověk, co má rád výzvy, velký prostor k práci. Navíc není tajemství, že majitel klubu Milan Richter mě sem lanařil už po mém angažmá v Liberci, já se ale tehdy rozhodl pro Boleslav. Viktorka měla ovšem vždycky moje sympatie. Nejenže tam rád chodím na fotbal, díky panu Steinbrochovi (bývalý ředitel Žižkova i Bohemians) toho hodně vím i o žižkovské historii. Je to staropražský klub a já bych mu chtěl hodně pomoci. Mou jedinou podmínkou bylo, že pokud by se během jara objevila nějaká zajímavá nabídka na trénování v cizině, Viktorka mi nebude bránit."

O vašem návratu na trenérskou pozici se hodně mluvilo už teď. Jak blízko či daleko to bylo?

"Nabídku trénovat Žižkov jsem dostal, to je pravda. Ale řekl jsem, že v tuhle chvíli trenéřinu rozjíždět nechci. Do června jsem si dal totiž deadline na zahraniční angažmá. S tím, že pak se může stát cokoliv. Není tedy pravda, že bych v Česku trénovat už nechtěl. Jen chci do léta počkat, zda se neobjeví zajímá nabídka z ciziny. Zároveň to ale není tak, že bych chtěl z Viktorky hned zmizet pryč. To určitě ne. Můžu tu strávit dva měsíce, dva roky nebo i deset let. To teď nikdo neví."

Počítáte do zahraničí i Slovensko?

"To ne. Tímhle směrem se nedívám."

A co třeba Blízký východ? Lákalo by vás jít i tam?

"Lákalo by mě něco, co mi dá nové životní zkušenosti, nový životní rozměr. V tuhle chvíli ale s nikým nejednám. Momentálně se plně koncentruji na Viktorku Žižkov."

Za sebou máte skoro dva roky v Mladé Boleslavi, vykonával jste tam funkci trenéra i sportovního manažera. Jak byste tuhle éru zhodnotil?

"Mám radost, že se nám povedlo vybudovat velmi silný mančaft. Že jsme Douděru či Pecha posunuli ještě dál, kluky jako Kušeje podobný vývoj asi brzy čeká. Celkově jsem za štaci v Boleslavi moc rád. Výborně se mi spolupracovalo s hráči, realizačním týmem i s lidmi v klubu, touto cestou zdravím hlavně chlapy z pořadatelské služby (směje se). Už v říjnu jsme se ale se šéfy dohodli, že od prvního ledna si půjdeme každý vlastní cestou. Sám jsem cítil, že mé pracovní vytížení je menší, než jsem očekával, ale rozešli jsme se korektně."

Spolu s vámi skončil v klubu i trenér Marek Kulič, jehož jste do té funkce prosazoval. Jak moc vás mrzí, že mu vedení nedalo větší prostor?

"Jen bych chtěl upřesnit, že první impulz, aby se Mára stal trenérem, vzešel od pana Dufka (majitele klubu), já ten nápad dostal asi o tři dny později (s úsměvem). Že teď musel Mára skončit, mě mrzí za něj i jeho realizák. Hlavním trenérem byl teprve půl roku a až na těch posledních pár kol dělal dobré výsledky. Je mi moc líto, že se v Boleslavi rozhodli s ním nepokračovat."

Autor: eFotbal.cz / Ondřej Huml

Komentáře (30)

Přidat komentář
Pablos

Viktoria (či podobná obdoba) je v profesionálním fotbale asi jen u nás a v Portugalsku co ? Nikdo jinej mě nijak nenapadá.

Reagovat
Mönchengladbach

ChatbotGPT:

V Německu FC Viktoria Köln 1904, FC Viktoria Berlin, Viktoria Aschaffenburg a ve Švédsku je například IFK Viktoria Årsta. V Polsku najdete klub Viktoria Płock, v Rakousku SV Viktoria Marchtrenk a v Dánsku IF Viktoria Rødovre. Ve Švýcarsku existuje FC Viktoria 1889 Zürich a v Rusku je například FK Viktorija Toljatti.

Reagovat
Pablos

je toho nakonec dost...

Reagovat
Salfovic

Takže ta Plzeňská je jednoznačně nejúspěšnější.

Reagovat
Marisic

v německu je viktoria köln ne

Reagovat
Pablos

jj měl jsem takového tušáka... tak jsem si rozklikl druhou bundesligu... byly tam vypsány jen názvy měst, tak jsem se na to vysral dál

Reagovat
Kepy_FCB
Reagovat
Seydou Doumbia

Odejde jím i ten Durosima? Když neprošel zdravotní prohlídkou v Eintrachtu...

Reagovat
mario23

Tohle je článek o jiné Viktorce.

Reagovat
inferno08

Reagovat
Spalovač šancí

Ale titulek sedí, ne?

Reagovat
Seydou Doumbia

Aha lol já přečetl jen slovo Viktorka tak jsem automaticky bral že Plzen...články nečte už nikdo, ale já nečtu už ani nadpisy...RIP

Reagovat
kilobyte

O Plzni se málokdy píše jako o Viktorce. Mám pocit, že jsem to snad ani nikde neviděl. Buď Plzeň a nebo celý Viktoria Plzeň.

Reagovat
Seydou Doumbia

tak to já všude po fb čtu plzen jako že viktorka

Reagovat
eleven11

Viktorka Žižkov, pouze pravá Viktoria

Viktorka Žižkov, tradiční a jedinečná

Reagovat
milan78

slavia ho vezme

Reagovat
smazaný uživatel

No nevím, vybírat trenéra podle toho, že je to bojovník a dříč. Tak to snad ve sportu by nemělo být něco speciálního ne? Navíc jsou na sestup a bude to chtít něco víc než jen vyždímat z toho týmu nějakou bojovnost. To byl ten výběr fakt tak slabý, že když nevyšel Krejčí, tak na druhým místem byl Nikl?

Reagovat
monty25

Tak furt to mohl být třeba D. Jarolím nebo Medynský. To mi přijde Nikl ještě jako solidní volba.

Reagovat
Kucka

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Uwe háže buly

Mě teda přijde nikl velice solidní trenér na boj o záchranu ve druhé lize..

Reagovat
milan78

když nic, má náběh na to, že během jedné sezony trénoval dva odlišný týmy a oba sestoupily

Reagovat
jenage

Tyvole jsem se lekl, že jde do Plzně místo Koubka.

Reagovat
Axelrose

Tvl, to by byl dobrý proslov v kabině VP, kdyby přišel a řekl:

chci pomoci klubu k záchraně, tak doufám, že mě v tom necháte samotného .

By se asi šli podívat na tabulku, jestli jim náhodou nepřečetli nějaké body

Reagovat
eleven11
Reagovat
Mass

Kuka v tý Plzni asi nebyl dlouho, co?

Reagovat
Pablos

Tipuji to na pozdní příchody do práce... vždy mu volali kde kurva je a on, že na Žižkově přece.

Reagovat
Witcher

Neměl tam již podry?

Reagovat
Uwe háže buly

Nemáte někdo odemčený ten rozhovor s Niklem na isportu? Zajímalo by mě co se dělo mezi ním a Zapem.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele