České kluby dál stoupají žebříčkem koeficientů UEFA, už jsou třinácté

27.10.2023, 12:37
Aktuality
(© UEFA)

České fotbalové kluby nadále stoupají žebříčkem národních koeficientů UEFA. Po třetím ze šesti kol skupinové fáze evropských pohárů se dostaly před Srbsko a Dánsko a poskočily o dvě příčky už na 13. pozici. Aktuálně se hraje o nasazení do přespříštího ročníku 2025/26, 15. místo jako poslední znamená pět mužstev v soutěžích UEFA.

Ve čtvrtečních zápasech bodovali dva ze tří českých zástupců. Plzeň v Evropské konferenční lize nečekaně vyhrála v Záhřebu nad Dinamem 1:0 a zvítězila i ve třetím utkání ve skupině. Sparta v Evropské lize doma remizovala s Glasgow Rangers bez branek, porážku ve stejné soutěži utrpěla jen Slavia, která podlehla v Římě domácímu AS 0:2.

České kluby tak v uplynulém kole zapsaly do žebříčku 0,75 bodu a oproti situaci před třemi týdny se posunuly o dvě pozice. Ještě po letní kvalifikaci přitom figurovaly až na 18. místě. Před čtrnáctým Dánskem tuzemské týmy aktuálně drží náskok 0,1 bodu a na patnácté Norsko mají k dobru 0,425 bodu. Srbové se propadli až na 16. pozici a na Česko nyní ztrácejí 0,525 bodu. Na sedmnáctou Ukrajinu už mají tuzemské celky náskok 1,7 bodu. Na dvanácté Švýcarsko naopak aktuálně ztrácejí téměř dva a půl bodu.

Český fotbal má navíc ve hře trojici klubů, zatímco většině konkurentů v boji o patnáctku zůstali po kvalifikaci jen dva zástupci. Výjimkou je devatenácté Řecko, které ve skupinách reprezentují ještě čtyři celky. I tak si ale Česko na jihoevropskou zemi po čtvrtku nadále udržuje více než dvoubodový náskok.

V hlavní fázi se za vítězství udělují dva body a za remízu jeden. Zisk do žebříčku se pak dělí počtem zástupců daného státu v pohárové sezoně, v českém případě čtyřmi. Další bonusové body se připisují za některé postupy.

Jednoznačně nejúspěšnějším českým celkem sezony je Plzeň, která posbírala už 11,5 bodu. V součtu s kvalifikací to Viktorii řadí na třetí místo v pořadí všech klubů v tomto pohárovém ročníku za istanbulské kluby Galatarasay a Fenerbahce. Západočeši v devíti zápasech osmkrát zvítězili a jednou remizovali. Slavia si zatím připsala 6,5 bodu a český mistr Sparta pět bodů. Bohemians 1905 vypadli v kvalifikaci hned v úvodu a vyšli naprázdno.

Aktuálně se hraje o nasazení do sezony 2025/26. Pro příští ročník 2024/25 už má Česko jistotu návratu k pěti zástupcům v pohárech. Jen čtyři týmy v soutěžích UEFA měl vedle této sezony tuzemský fotbal i vloni. Pokud české kluby v dalším průběhu ročníku nepotká v pohárech kolaps, elitní patnáctku by i podle specializovaných serverů měly bez problémů udržet. Atakovat mohou i pozice před sebou.

Autor: ČTK

Komentáře (48)

Přidat komentář
Pablos

Hlavně pak odepisujeme tu hrůzu (která se teď hodí) se Slavií v LM. Ale chce to šlapat dál, ale i tak paráda

Reagovat
kydl

Jak se hodí?

Reagovat
Greny

Píšu to dole já, příští rok odepisujeme minimum a pokud se to letos neposere budeme začínat sezónu někde kolem 10 mista

Reagovat
Salfovic

Jenže v příští sezoně budeme mít 5 zase týmů, takže náš koeficient půjde kam? No půjde do prdele.

Reagovat
delfin

Pět týmu už jsme tam měli a dělali jsme body v poho. Zase nestraš.

Reagovat
tofupust

Bolka pujde do skupin.

Idealne z prostredni skupiny.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Salfovic

Opravdu, kolikrát jsme měli v pěti týmech alespoň 6 bodů ?

Reagovat
delfin

V budoucnu? To doufám hojně.

Reagovat
Salfovic

Nevšiml jsem si, že bys psal o budoucnosti.

Reagovat
delfin

Koeficientem z minulosti, ke koeficientu v budoucnosti.

Reagovat
lampas

Příklady máš v článku... (za posledních pět let dvakrát)

Reagovat
Cotton

Reagovat
delfin

Reagovat
didosh

Reagovat
Uwe háže buly

Takže mají radši začít prohrávat?

Reagovat
Salfovic

Stačí jen nemít přehnaná očekávání.

Reagovat
didosh

Nechápu co řešíš...

Reagovat
Pablos

no že odepíšem maličko bodů, takže jich budeme mít hodně

Reagovat
delfin

Tohle vysvětlení mi úplně stačí.

Reagovat
Čekám na brejk

Ono se dá říci, že krom absence 5. klubu nás nakonec ta sezóna hrůzy zase tak nesekla, jak jsem myslel . Ve 4 jenom ve 2 sezónách a ještě do toho díky vyhození Rusů vždycky vítěz poháru (případně 2.) šel do EL a ne do KL, takže cesta do skupin se ulehčila Slovácku a tak máme 2 sezóny 3 týmy ze 4 ve skupinách, minulou sezónu škoda Slavie, že tak vybouchla proti Kluži a Sparty s Vikingem, bodů mohlo být ještě víc. No a tuhle sezónu letíme díky dělení 4mi a silné trojce k velice dobrému výsledku a zvlášť k příští sezóně si připravujeme velice zajímavý základ k útoku na zajímavé pozice. Pokud by opravdu dopadlo 10. místo, znamenalo by to tým v LM, 2. tým ligy 3. předkolo LM (jistá EL), vítěz poháru 4. předkolo EL (jistá KL). 3. tým ligy do toho také předkolo EL, takže si může dovolit jednou vypadnout, "stačí" 2 postupy ze 3. Takže velice zajímavé možnosti i pro naše týmy druhého sledu. Že půjdeme dolů je jasné, ale o takové sezóny, kdy vyrosteme nahoru a máme takto vysoké nasazování, kdy se mete cestička přímo do skupin jde a je možnost i pro slabší týmy si zahrát skupiny, což je ekonomicky zajímavé a pro fanoušky je to svátek. Pak se spadne a zase se to musí odpracovat z nízkých předkol, ale tak to je. Srbové teď krvácí a ta sezóna bude opravdu slabá, na druhou stranu, taková Bačko Topola by si s Freiburgem jinak asi nikdy nezahrála .

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
pistacik11

Ma vôbec česká liga finančnú silu, aby to ťahala ešte vyššie? Trošku by som očakávania krotil

Reagovat
Uwe háže buly

Nemá, ale takovéhle sezóna se dá klidně s trochou štěstí zopakovat a pak budeme pozvolna padat. I tak je to super.

Reagovat
Čekám na brejk

Nemá . Ale jelikož u nás ty peníze z pohárů dělají velkou část peněz, tím, že budou takové sezóny, co nás vyšvihnou se situace zlepší a budeme se stále stabilně prát o tu 15ku. Třeba Jablonec z toho dlouho žil, kdy se držel pár sezón na špičce a jedním z důvodů byly i peníze, co jim přitekly z té skupiny EL. Takový Zlín to teda neinvestoval moc chytře, tam se to nepovedlo no

Reagovat
Greny

Tři kluby do jarní části a příští sezonu můžeme začínat klidně z nejakeho desátého mista

Reagovat
Cotton

To budeme začínat skoro určitě

Reagovat
delfin

Plzeň 11", teda bodů.

Reagovat
Freonový_duch

Udělejme letos alespoň 10-11 bodů ať máme dlouhá léta na co vzpomínat :))

Reagovat
ACSeRw!n

vamos

Reagovat
$$CaptainKokotko

KFC Tabulka koeficientu je lepší jak Pornhub. Kdo pohonil?

Reagovat
$$CaptainKokotko

Reagovat
Sosi

A ted to srovnej se Sihavym

Reagovat
deporpepa

Jen tak dál...

Reagovat
king23

Koukám pravidelně na coen.wz.cz, kde to mají dobře zpracované. Jenom nechápu, jak je možné, že Španělsko udělalo podle nich letos 6,187 bodu, zatímco Anglie 6,250 bodu. Přitom obě země nahrály shodně 50 bodů a dělí 8. Podle mě to mají v případě Španělska špatně.

Jinak k Česku - 13. místo je pro letošek asi max. Nad námi mají všichni už ve hře 3 kluby+ a navíc ještě slušný náskok. Nicméně podle všeho je 13. a 14. místo výhodnější něž 15. - vítěz ligy by měl jít namísto do 2. až do 3. předkola.

Reagovat
pobody's nerfect

Je tam chybka. Španělsko má 49,5 osasuna nahrála půl bod za remízu v predkole

Reagovat
Salfovic

A kde je ta chyba? Za remízu v předkolech je jen půl bodu.

Reagovat
Pablos

no v tom v čem to tu vysvětluje

Reagovat
Salfovic

Jo, už jsem to tam našel.

Reagovat
pobody's nerfect

Mají správný počet bodů po vydědění počtem účastníků. V součtu bodů jednotlivých klubů je chyba, je uvedeno 50, mají 49,5

Reagovat
delfin

"vydědění počtem účastníků"

Reagovat
Salfovic

coen přebírá čísla z této stránky

https://kassiesa.net/uefa/data/method5/ccoef2024.html

a tam by neměli mít chyby.

Reagovat
letitfly

13. místo nevidím jako maximální limit. 2,5 bodu na Švýcarsko a Rakouskou nemusí být vůbec daleko. Na začátku sezony jsme na Švýcarsko ztráceli 5 bodů a na Rakousko 6 bodů, čili už jsme dost stáhli. No a vypadá to tak, že bychom klidně mohli jít o jara se třema klubama, zatímco oni budou rádi za dva (a to ne přímo do jara, ale jen do těch předkol playoff).

Reagovat
Stepaneo

Určitě. Podle tabulky Opty (viz specializovaný twitter účet "Nils Mackay") má Česko pravděpodobnost 33.8 %, že bude po letošku desáté, 21.1 %, že bude jedenácté, 18 % dvanácté a jen 26.5 %, že bude třinácté nebo horší. Dokonce jsme podle propočtů na desáté místo hlavní favorit (Skotsko 31.8 % a Rakousko 23.8 %), což by znamenalo, že by se při troše štěstí teoreticky už příští rok hrála liga o přímý postup do Ligy mistrů. Švýcarsko už moc bodů neuhraje (Lugano je pro jaro out, zbylé týmy na hraně), náskok jen 10 bodů, ty bysme měli přeskočit v pohodě. Tímhle kolem a remízou se trochu zvedli šance Sturmu Graz na jaro, ale furt má Rakousko náskok na nás už jen 11 bodů. Klíčový pro naší šanci na přímý postup do Ligy mistrů asi bude zápas Sparty na Rangers za čtrnáct dní. Pokud by to zvládla a Sparta i Slavia pak skončili ve skupině druzí (Rangers třetí nebo čtvrtí) a Plzeň první, tak bereme šest bonusových bodů (dva každý tým) a Skotsko nic. Teoreticky bychom tak ztráceli na Skotsko jen 10 bodů (pět výher), velkou část z toho bychom měli teoreticky nahrát asi už ve skupinách (Plzeň, Slavia) a šli bysme narozdíl od něj do jara se třemi týmy (Celtic má těžkou skupinu a už moc neuhraje, Aberdeen bych body ve skupině čekal asi jen s HJK). Jsem hodně zvědav.

Reagovat
Harley111

Momentálně příští ročník začínáme na desátém místě na jedenácté Rakousko máme +0,6, 12.Švýcarsko 1,4 - 13. Norsko +1,5 - 14. Izrael +1,75, - 15.Skotsko +2,6 - 16.Dánsko +2,7

Reagovat
Stepaneo

Jen tedy Rakousko a Skotsko maj příští rok ještě jeden tým přímo v Lize mistrů, za což je jistých k dobru + 0.8 bodu. Ale do konce sezóny bychom měli ještě nějaký náskok získat.

Reagovat
Harley111

Jj pravda to jsem zapomněl přičíst , příště už to bude ok

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele