Calciopoli znovu hýbe Itálií, Inter má přijít o titul z roku 2006

07.07.2011, 14:46
Aktuality
Zaujalo nás
Italské fotbalové vody opět rozvířilo takzvané Calciopoli, kauza ovlivňování zápasů v Serii A, která vyšla na povrch v květnu 2006. Podle nových závěrů vyšetřování do ní byl zapleten také Interu Milán a všeobecně se očekává, že přijde o Scudetto ze sezóny 2005/06...

Rozsáhlý korupční skandál vypukl na Apeninském poloostrově před pěti lety a nejvíce byl tehdy potrestán Juventus, který přišel o dva tituly a byl poslán do Serie B, zatímco AC Milán, Lazio, Fiorentina a Reggina začaly sezónu 2006/2007 s bodovými odpočty. Inter tehdy vyvázl s čistým štítem, podle vrchního vyšetřovatele Italské fotbalové federace (FIGC) Stefana Palazziho byl ale do ovlivňování zápasů také namočen.

Palazzi předevčírem prohlásil, že se Inter během sezóny 2005/2006 dopustil sportovního podvodu. Nahrávky, které analyzoval neapolský tribunál, totiž prokázaly pravidelný kontakt mezi někdejším prezidentem milánského klubu Giancintem Facchettim a bývalými šéfy rozhodčích Paolem Bergamem a Pierluigim Pairettem.

Podle Palazziho závěrů se tehdy porušením Článku 1 provinili tito činovníci: Campedelli (Chievo), Cellino (Cagliari), Corsi (Empoli), Foschi (Palermo), Foti (Reggina), Gasparin (Vicenza), Governato (Brescia), Meani (AC Milán), Moratti (Inter) a Spalletti (Udinese). Vážněji se ovšem provinili Facchetti (Inter), Meani (AC Milán) a Spinelli (Livorno), kteří porušili Článek 6, tj. snažili se přímo ovlivnit zápasy.

Právě od porušení Článku 6 byl oproštěn Juventus, který se podle šéfa vyšetřování FIGC dopustil jen provinění proti Článku 1 a tudíž měl před pěti lety zůstat v Serii A, zatímco o soutěž níž se měly poroučet oba milánské celky doprovázené Livornem. Jak ale očekávají italská média, výrazných dodatečných postihů se tyto tři kluby bát nemusejí a jedinou zpětnou korekcí tak zřejmě bude odebrání titulu přiděleného Interu za sezónu 2005/2006, která by stejně jako předchozí ročník italské ligy měla zůstat bez vítěze. O všem se rozhodne na závěrečném zasedání svazu 18. července.

Hodně rozlíceně reagoval na poslední události prezident Interu Massimo Moratti, který pro oficiální stránku klubu hovořil o "nepřijatelném útoku” a bránil Giacinta Facchettiho. ”Scudetto je nyní druhořadou věcí, i když je stále důležité. Co bylo naprosto neočekávané, je tento útok na osobu, která už není mezi námi a nemůže se bránit,” prohlásil Moratti, jehož předchůdce zemřel začátkem září 2006.

Velké zadostiučinění naopak cítí Luciano Moggi, bývalý generální ředitel Juventusu a hlavní postava celého skandálu, která si před pár týdny vyslechla doživotní trest zákazu činnosti. Moggi si rýpnul právě do Morattiho, který patřil k hlavním kritikům tehdy odsouzených činnovníků. ”Kdybych byl Morattim, raději bych se vyhýbal všem, kterým on celá ta léta říkal, že je čistý a čestný. Jeho tehdejší vyjádření jsou dnes ještě více šokující,” prohlásil Moggi. ”Vzpomínám, jak hráči Interu zpívali ‘My vyhráváme bez podvádění’. Mám dojem, že budou muset přijít s novým pokřikem,” dodal jízlivě.

Autor: Petr Vaněček / goal.com

Komentáře (961)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele