Bundesliga - souhrn 6. kola: Leverkusen se posunul na první místo

29.09.2023, 22:31, aktualizováno 01.10.2023, 19:28
Komentáře a souhrny
Álex Grimaldo a Exequiel Palacios (© AFP)

Borussia Dortmund potvrdila příznivou vzájemnou bilanci s Hoffenheimem a po výhře 3:1 v Sinsheimu se posunula do čela Bundesligy. Avšak pouze nakrátko, v sobotu odpoledne totiž naplno uspěl Leverkusen a předehnal svého lokálního konkurenta ze Severního-Porýní Vestfálska. Parádně si i nadále počíná Stuttgart, šlágr kola mezi RB Lipsko a Bayernem Mnichov přinesl remízu...

SC Freiburg - FC Augsburg 2:0

01.10.2023 17:30

Góly: 5. Vincenzo Grifo (pen.), 56. Philipp Lienhart

Freiburg si v rámci šestého kola Bundesligy poradil na vlastním hřišti s Augsburgem 2:0, a připsal si tak vítězství v šestém vzájemném duelu v řadě. Domácí si šli pro tři body od úvodního hvizdu, když z penalty otevřel už v páté minutě skóre kapitán Vincenzo Grifo, a vstřelil tak svůj první ligový gól v sezoně. Italský střelec hrál klíčovou roli i krátce po přestávce, kdy precizním centrem od rohového praporku asistoval na druhou branku Philippu Lienhartovi. Pro rakouského obránce se navíc jednalo o první bundesligový zásah po sedmi měsících, přičemž naposledy se trefil právě proti Bavorům.

Augsburg po velmi těžkém úvodním losu dokázal v minulém kole poprvé v letošním ročníku zvítězit, když na domácí půdě porazil Mohuč 2:1. Naopak Freiburg již tři utkání v řadě nepoznal ligovou výhru. Minulý víkend se alespoň zlepšila jeho defenzivní hra, která po vysokých porážkách s Dortmundem a Stuttgartem udržela čisté konto. Do karet hrálo bádenskému celku také domácí prostředí, jelikož Bavoři zvítězili v soutěžním klání na hřišti soupeře naposledy v říjnu minulého roku.

Zápas dostal rychlý spád už v úvodních minutách, kdy hosté faulem nabídli svěřencům trenéra Christiana Streicha penaltovou příležitost, kterou sebejistě využil Grifo. Hned vzápětí se ale málem radovali i Bavoři. Do samostatného úniku se dostal Phillip Tietz. Německý útočník nicméně nedokázal vyzrát na mladého brankáře Noaha Atubolua, který se předvedl parádním zákrokem. Augsburg pokračoval v aktivní hře a propracoval se i k několika dalším střeleckým pokusům, ale domácí obrana prokazovala vysokou organizovanost a s ledovým klidem odvracela veškerá nebezpečí.

Tlak hostů pokračoval po změně stran, ale Breisgauští Brazilci připravili svému soupeři další lekci z produktivity. Ke zdvojnásobení vedení jim stačil rohový kop, který po centru Grifa přetavil v branku na přední tyči číhající Lienhart.

Po hodině hry se Augsburgu naskytla další obrovská příležitost ke skórování. Závar před brankou domácího celku ale nevyústil v nic jiného než v nepřesnou střelu kapitána Ermina Demiroviče. Stabilní účastník Bundesligy se v 80. minutě přesného zásahu přece jen dočkal, k jeho smůle však brance předcházel milimetrový ofsajd, který neunikl oku videorozhodčího.

Freiburg tak dotáhl utkání do vítězného konce a po delší době si připsal tři body. V následujícím kole se 8. října střetne s Bayernem Mnichov. Augsburg vyzve o den dříve Darmstadt.

Více informací k zápasu

SV Darmstadt - Werder Brémy 4:2

01.10.2023 15:30

Góly: 5. Matthias Bader, 25. Tim Skarke, 50. Marvin Mehlem, 62. Tobias Kempe (pen.) - 70. Olivier Deman, 79. Miloš Veljković

Darmstadt vyhrál v šestém kole Bundesligy na vlastním hřišti nad Brémami 4:2. Domácí nakročili k prvnímu tříbodovému zisku v sezoně již během úvodní půlhodiny, kdy jim dvougólový náskok zajistili Matthias Bader a Tim Skarke. Náskok Die Lilien se po přestávce navzdory snažení Jiřího Pavlenky zdvojnásobil, a ačkoliv Werder v závěru dotahoval, podobný zkrat jako při posledním představení před vlastními fanoušky proti Mönchengladbachu domácí nedopustili.

Nováček soutěže z Darmstadtu se zatím ve vodách německé elity pořádně topil, což dokazovaly hned čtyři porážky z pěti odehraných kol a také vůbec nejhorší obrana z celé soutěže. O první vítězství se chtěli Die Lilien pokusit před vlastními fanoušky, kde přivítali Brémy. Hosté po výbuchu na hřišti Heidenheimu zabrali a doma porazili trápící se Kolín. Problémem však pro ně byly zápasy na hřištích soupeřů, kde od začátku kalendářního roku 2023 zvítězili pouze dvakrát.

Ve šlépějích této nechvalně proslulé bilance mohl Werder pokračovat už po necelých dvou minutách. Ke střele z voleje se totiž dostal Fabian Nürnberger a bylo jen štěstí, že jeho projektil z hranice vápna zamířil těsně nad branku. Brémy se ze špatného startu zápasu nepoučily a už v páté minutě zaslouženě prohrávaly. Skvělou akci na levé straně předvedl Marvin Mehlem, který si po chytrém náběhu navedl míč tak, aby ho následně nacentroval přímo na zadní tyč, kde Bader nezaváhal.

Gólová krasojízda domácích pokračovala i nadále. Ve 25. minutě vyslal Nürnberger nádherným pasem do samostatného úniku Skarkeho, jenž povedeným obstřelem na vzdálenější tyč znovu rozjásal fanoušky Die Lilien.

Do druhé půle poslal trenér Werderu dvojici čerstvých hráčů, potřebný efekt to však nepřineslo. Byl to naopak domácí Darmstadt, kdo přidal třetí trefu v zápase. O tu se postaral Mehlem, jenž si vychutnal bezmocného Pavlenku poté, co ho do stoprocentní šance vyslal přesnou přihrávkou z první Bader.

V 62. minutě navíc zahrál ve vápně rukou hostující Christian Gross, jehož prohřešek potrestal proměněným pokutovým kopem bývalý hráč Brém Tobias Kempe. Alespoň malou radost pak hostujícím fanouškům připravil Olivier Deman, který využil nedůsledného počínání defenzivy modrobílých a důraznou hlavičkou upravil stav utkání. Werder se dokázal následně prosadit ještě jednou, když přesnou přihrávku Marvina Ducksche uklidil do prázdné brány Miloš Veljković.

Die Lilien tak před vlastními fanoušky zabrali a dokázali vybojovat první vítězství v tomto ročníku. Oba celky se vrátí zpět do akce 7. října. Darmstadt se utká s Augsburgem, Brémy poté změří síly s Hoffenheimem.

Více informací k zápasu

RB Lipsko - Bayern Mnichov 2:2

30.09.2023 18:30

Góly: 20. Loïs Openda, 26. Castello Lukeba - 57. Harry Kane (pen.), 70. Leroy Sané

Fotbalisté Lipska neudrželi v šestém kole Bundesligy dvougólový náskok a s Bayernem nakonec remizovali 2:2. Velmi povedenou první půli načal již ve 20. minutě gólem po samostatném úniku Loïs Openda, jenž o chvíli později přihrál i na druhou trefu jeho mužstva. Po změně stran ale snížil z bílého puntíku Harry Kane, na kterého posléze ještě navázal Leroy Sané. Tým z bavorského velkoměsta tak přišel o možnost zakončit kolo na špici tabulky, zároveň už počtvrté v řadě se soupeřem z Red Bull Areny nevyhrál.

Bayern se po prohře v Superpoháru na začátku sezony rychle oklepal a opět vyhlásil suverénní útok na Meisterschale. Daleko pozadu nezůstával ani prozatím jeho jediný přemožitel z Lipska, který měl pouze o bod méně. Tentokrát to ale domácí měli mít těžší, poněvadž na rozjetého Kanea museli najít recept i bez zraněného lídra defenzivy Williho Orbána.

Krátce po úvodním hvizdu dostal průnikovku za obranu Jamal Musiala, proti němu však v souboji jeden na jednoho uspěl Janis Blaswich. Po skvělé práci Xaviho Simonse velmi špatně rozehrál Sven Ulreich, čehož chtěl využít Emil Forsberg, jenže jeho rána z půlky hřiště se nakonec zakroutila vedle. Tolik štěstí už ovšem německý brankář neměl proti rychlému Opendovi, jenž ho s přispěním teče bránícího Min-Jae Kima překonal střelou na přední tyč. Pro Bavory bylo o pár minut později ještě hůř. Fantastický roh Davida Rauma našel na zadní tyči Openda, který hlavou přihrál před bránu Castellovi Lukebovi, a ten z voleje vstřelil svůj první gól v Bundeslize.

Thomas Tuchel o poločase vystřídal hned dvakrát. Jeden z náhradníků nastoupil za Bayern v Bundeslize vůbec poprvé, a nebyl to nikdo jiný, než Raphaël Guerreiro, jenž dlouhé roky sloužil konkurenčnímu Dortmundu. Tým ze Säbener Strasse vrátila zpět do hry penalta po nešťastné ruce Benjamina Henrichse a k puntíku se postavil kanonýr Kane. Nejlepší střelec historie Spurs tedy přidal další přesný zásah v novém působišti. Ještě zbývalo dost času, když Sané utekl domácí obraně a střelou na zadní tyč nedal brankáři žádnou šanci. O chvíli později byl na hraně vyloučení Dayot Upamecano, jenž se žlutou kartou na kontě fauloval Simonse. Sudí se ale rozhodl druhou žlutou neudělit. I přes šance na obou stranách se nakonec diváci v Lipsku další branky nedočkali, a tak se obě strany musely spokojit s bodem.

Lipsko tak znovu obralo Bayern o body a nadále se drží v dosahu na čelo ligy. Bavoři příště vyzvou 8. října Freiburg, přičemž domácí v Red Bull Areně přivítají o den dříve Bochum.

Více informací k zápasu

1. FC Heidenheim - Union Berlín 1:0

30.09.2023 15:30

Góly: 59. Jan-Niklas Beste

Hráči Heidenheimu zvítězili v šestém kole Bundesligy na domácím trávníku proti Unionu Berlín 1:0. Die Eisernen byli v podstatě celé utkání nebezpečnějším z obou týmů, avšak ani jeden ze střeleckých pokusů neskončil za zády výborného Kevina Müllera. Naopak nováčkovi soutěže stačil ke skórování přímý kop, jenž do šibenice v 59. minutě zatočil Jan-Niklas Beste.

Prohloubil tak výsledkovou mizérii hráčů z hlavnímu města, kteří padli popáté v řadě. Český záložník Alex Král, který minulý týden absentoval, tentokrát odehrál plnou porci minut, ale do statistik se zapsal pouze žlutou kartou.

Heidenheim po svém prvním vítězství mezi německou elitou schytal těžkou ránu, po níž se opět vrátil nohama na zem, když v minulém kole podlehl Leverkusenu 1:4. Stále však byly v Bundeslize týmy s mnohem horší formou, než kterou měl klub z okresu Heidenheim. Svým herním projevem se nemohl chlubit ani Union, jenž po spanilé jízdě v minulém ročníku letos zatím tápal. Die Eisernen táhli šňůru už tří ligových proher v řadě, ke kterým se přidala i porážka v Lize mistrů s Realem Madrid. Právě duel s nováčkem tak mohl být klíčovým pro návrat na vítěznou vlnu.

Hosté mohli k výhře nakročit už v úvodní pětiminutovce, ale nadějná zakončení Kevina Behrense a následně i Sheralda Beckera se mezi tři tyče nevměstnala. V 15. minutě se po svižné kombinaci dostal míč do šance k Davidu Datro Fofanovi, který pohotovou střelou zevnitř vápna ztroskotal na Müllerovi. V závěru první půle se v ofenzivě připomněl také Král, jeho přízemní ránu na bližší tyč po rychlém uvolnění však vyškrábl Müller.

Na startu druhé půle se v šanci opět ocitl Behrens, jenže z dorážky pouze rozezvonil levou tyč. A tak se slova ujali domácí. Chvíli před uplynutím hodiny hry se k volnému přímému kopu postavil Beste a famózní trefou do levé šibenice poslal nováčka do vedení. Hosty inkasovaná branka zaskočila a pevný defenzivní blok celku z Bádenska-Württemberska se jim ani přes velký tlak v závěru nepodařilo prolomit.

Union tak neprolomil herní krizi a na půdě nováčka vyhořel. V dalším kole jej navíc nečeká vůbec jednoduchý soupeř, jelikož 7. října zavítá na hřiště BVB. Heidenheim změří o den později síly s Frankfurtem.

Více informací k zápasu

VfL Bochum - Borussia Mönchengladbach 1:3

30.09.2023 15:30

Góly: 68. Anthony Losilla - 27. Florian Neuhaus, 37. Alassane Pléa, 45+3. Alassane Pléa

Mönchengladbach ovládl utkání šestého kola Bundesligy proti Bochumi, na jejímž hřišti zvítězil 3:1. Duel měl v režii francouzský útočník Alassane Pléa, který byl u všech gólu hostů. Nejprve parádní asistencí připravil gól Florianu Neuhausovi a poté se sám dvakrát prosadil. Tomáš Čvančara do utkání naskočil v 64. minutě, a byl tak součástí prvního vítězství Hříbat v letošním ročníku.

Odpolední bitva v Severním Porýní svedla dohromady dva trápící se celky, které stále čekaly na první vítězství v sezoně. Bodově na tom byl hůře Gladbach, jenž s celkovým skóre 8:13 okupoval až 15. příčku v tabulce. Jen o pozici výše byla domácí Bochum, která nastupovala do utkání po hrozivém debaklu 0:7 od Bayernu. Před tímto vyhořením ovšem dokázala táhnout sérii tří remíz po sobě s poměrně silnými soupeři. Minimálně na tuto vlnu se tak chtěla před zraky vlastních fanoušků vrátit.

Úvodní minuty ovládli hráči Mönchengladbachu. Jejich aktivita přinesla ovoce ve 27. minutě, když se po krásné týmové akci prosadil Neuhaus. Německému záložníkovi naservíroval balon Pléa k hranici šestnáctky a odtud první jmenovaný zamířil k levé tyči Manuela Riemanna. Druhou branku přidal asistent té úvodní, když rohový kop prodloužil Maximilian Wober. Pléa poté bezpečně uklidil hlavou míč do sítě a zvýšil. Stejný hráč opět skóroval v nastavení první půle, když svou pohlednou individuální akci zakončil ranou, na kterou Riemann neměl nárok.

Po změně stran mohl navýšit vedení Jordan Siebatcheu, skvělý reflexní zákrok proti střele předvedl gólman Riemann. Naději na zdramatizování duelu přinesl Losilla, který obdržel precizní přihrávku od Lukase Daschnera a ostřílený 37letý Francouz se střelou zevnitř vápna nemýlil. V páté minutě nastavení se po závaru v pokutovém území z bezprostřední blízkosti prosadil právě Losilla, radost ze snížení rychle opadla, gólu totiž předcházel faul. V závěru ještě došlo k hromadné strkanici, ze které si Čvančara odnesl žlutou kartu.

První vítězství v sezoně tak nakonec získala hostující Borussia. Na tři body se pokusí navázat 6. října v dalším ligovém zápase s Mohučí. Bochum změří o den později síly s Lipskem.

Více informací k zápasu

1. FC Köln - VfB Stuttgart 0:2

30.09.2023 15:30

Góly: 68. Deniz Undav, 88. Deniz Undav

Hráči Stuttgartu porazili v zápase šestého kola Bundesligy Kolín nad Rýnem na jeho hřišti 2:0 a nadále pokračují ve skvělých výkonech na úvod ligové sezony. Po bezbrankové první půli rozsekl utkání dvěma trefami host z Brightonu Deniz Undav, jenž se prosadil vůbec poprvé mezi německou smetánkou. Klub z města automobilů tak zapsal už páté vítězství a drží se na nejvyšších příčkách soutěže, naopak Kozlové se s pouhým jedním bodem krčí přesně na opačném pólu tabulky.

Poté, co v úvodních pěti kolech bundesligového ročníku získal Kolín jen jeden bod, se na RheinEnergieStadionu už začaly ozývat poplašné zvony. Kozlové se totiž nacházeli až na 16. pozici, přičemž dokázali nastřílet pouze čtyři branky, což bylo nejhorší číslo z celé soutěže. Příliš velké naděje se jim nedávaly ani proti Stuttgartu. Ten totiž prožíval úplný opak, jelikož hned čtyřikrát zvítězil a pouze jednou padl.

V úvodních okamžicích se chtěl již 11. ligovým zásahem prosadit hlavní tahoun Švábů Serhou Guirassy. Jeho hlavička po rohovém kopu se ale pouze otřela o břevno domácí brány. Hosté i poté prokazovali předpoklady favorita, přízemní zakončení Hirokiho Ita ale skvěle vytěsnil Marvin Schwäbe. Hned poté z protiútoku nevyužil ojedinělou šanci Kozlů Davie Selke, z kraje vápna totiž mířil mimo tři tyče. Po půlhodině hry se Kolín mohl dostat do vedení, s ranou Dejana Ljubičiče si však poradil gólman Alexander Nübel. Na konci první půle pak stejně jako na jejím začátku zakončoval z malého vápna opět mimo Guirassy.

První velkou šanci druhého poločasu spálil Enzo Millot, slabou střelou po zemi ve výborné pozici v šestnáctce domácímu brankáři problémy nepřidělal. Hostující trenér poslal po necelé hodině do hry Undava a ten se mu za projevenou důvěrů odvděčil v 68. minutě. S jeho střelou do protipohybu nemohl gólman dělat vůbec nic. Die Geissböcke po vstřelené brance otevřeli hru a Stuttgart se snažil využívat otevřených oken k protiútokům. Toho využil v samotném závěru opět německý útočník Undav, a stvrdil tak další prohru domácích.

Kolín tak na domácí půdě opět neuspěl a proti rozjetému Stuttgartu nezískal ani bod. Další ligové utkání odehraje 8. října, kdy se střetne s Leverkusenem, klub z města automobilů změří o den dříve síly s Wolfsburgem.

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - Bayer Leverkusen 0:3

30.09.2023 15:30

Góly: 18. Sepp van den Berg (vl.), 59. Alex Grimaldo, 65. Jonas Hofmann

Hráči Leverkusenu porazili v šestém kole německé Bundesligy Mohuč na její půdě 3:0 a dočasně se vyhoupli do čela tabulky. Hosté měli celý zápas ve své režii, k čemuž jim pomohl už v prvním poločase vlastní gól domácích. Po změně stran navíc opět zaúřadoval z přímého kopu Alejandro Grimaldo, jenž parádní trefou téměř totožně napodobil svou branku proti Bayernu ze čtvrtého kola. Die Nullfünfer tak po další porážce zůstali s pouhým jedním bodem poslední. Adam Hložek do duelu nastoupil v 79. minutě.

Začátek soutěže Mohuči na rozdíl od loňského ročníku, kdy pokukovala po pohárových příčkách, nevycházel vůbec podle plánu. Zisk jediného bodu z pěti utkání napovídal, že letos budou mít Die Nullfünfer zcela odlišné starosti. Na druhé straně zažíval Leverkusen parádní vstup do soutěže. Nejvíc se o to zasloužil zejména Victor Boniface, který hned ve své premiérové bundesligové sezoně stihl zaznamenat už šest branek. Další triumf navíc Bayer mohl posunout do čela tabulky.

Die Nullfünfer rozehráli utkání ve velkém stylu a na hřišti platili za výrazně lepší tým. Ovšem smůla, která obklopuje zápasy červenobílého celku, o sobě dala vědět již v 18. minutě. Jeremie Frimpong poslal do vápna ostrý centr, který si bránící Sepp van der Berg srazil do vlastní branky. Defenzivní hrubice Nizozemce diametrálně proměnila atmosféru v Mewa Areně. Tvrdý direkt Mohuč nepoložil, naopak nadále pokračovala v útočném snažení a Leverkusen dokonce nepustila ani k přímému ohrožení branky. Obranný trojlístek Xabiho Alonsa však držel i po 45 minutách hry čisté konto.

Po změně stran přišla do té doby největší šance domácích. V 54. minutě se po rohovém kopu k hlavičce dostal Karim Onisiwo a neskutečným kladivem donutil gólmana Lukáše Hradeckého k zákroku. V 59. minutě se skóre měnilo podruhé. K volnému přímému kopu se postavil Grimaldo a technickou střelou levou nohou zvýšil vedení Bayeru. Španělský obránce zaznamenal již druhý gólový zásah. Pár minut nato obrana domácích kapitulovala potřetí a nadobro se vzdala jakéhokoliv bodového zisku. Nádhernou trefou bez přípravy se prezentoval Jonas Hofmann.

Leverkusen tak potvrdil roli favorita a posunul se do čela soutěže. V příštím kole přivítá 8. října Kolín nad Rýnem, Mohuč se o dva dny dříve střetne s Mönchengladbachem.

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - Eintracht Frankfurt 2:0

30.09.2023 15:30

Góly: 31. Jonas Wind, 84. Jonas Wind

Hráči Wolfsburgu zvítězili v šestém kole Bundesligy nad Frankfurtem 2:0. Volkswagen Arenu rozjásal již tradičně Jonas Wind, jenž ve 31. minutě dorazil míč do prázdné brány. Dánský kanonýr se tak v letošním ročníku postaral už o 75 procent gólů svého týmu. Orlům nepomohlo ani vyloučení zkušeného Maria Götzeho krátce před odbitím hodiny odehraného času. Po sérii čtyř ligových remíz v řadě hosté také poprvé prohráli. Václav Černý nahradil na hřišti v 90. minutě právě střelce rozhodující branky.

Frankfurt ze sebe tak trochu neúmyslně strhnul nálepku týmu, jehož střetnutí přinášela atraktivní a ofenzivní představení. V dosavadním ročníku činil jeho průměr méně než jednu vstřelenou branku na zápas, k čemuž značně přispěl odchod Randala Kolo Muaniho. Ani Wolfsburg si nemohl s útočnou silou příliš vyskakovat, jelikož sám Wind nastřílel o tři góly více než zbytek týmu.

Utkání začalo energicky z obou stran, ovšem fanoušci si na první větší příležitost museli počkat. Až ve 22. minutě vybídl skvělým sklepnutím bývalý Vlk Omar Marmoush Ellyese Skhiriho, jenže jeho střelu reflexivním zákrokem zneškodnil Koen Casteels, jenž oznámil touhu zkusit novou výzvu po sezoně. Nejprve se ale radovali domácí. První střelu zvládl Kevin Trapp vyrazit, jenže instinkt zabijáka zase a znovu ukázal Wind a poslal zelenobílé do vedení.

Hostům nehrálo štěstí do karet ani po změně stran. Po druhé žluté kartě musel trávník předčasně opustit hrdina německé reprezentace z finále Mistrovství světa v Brazílii Götze, pro kterého to byla druhá červená karta v německé nejvyšší soutěži v kariéře. Početní převahy využili svěřenci Nika Kovače až v poslední desetiminutovce, kdy byl v pokutovém území faulován střídající Kevin Paredes. Penaltou pak sice pohrdnul střelec první branky Wind, nicméně po vyražení Trappa míč dorazil do brány.

Wolfsburg navázal na předchozí povedené domácí duely a také potřetí se radoval z vítězství. Vlci se příště představí 7. října na hřišti Stuttgartu, Frankfurt o den později přivítá Heidenheim.

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - Borussia Dortmund 1:3

29.09.2023 20:30

Góly: 25. Andrej Kramarić (pen.) - 18. Niclas Füllkrug, 45+3. Marco Reus, 90+5. Julian Ryerson

Hoffenheim bez zraněného Pavla Kadeřábka podlehl v šestém kole Bundesligy Dortmundu 1:3, a ukončil tak působivou sérii čtyř ligových vítězství v řadě. Lepší vstup do zápasu zaznamenali díky první trefě v černo-žlutém dresu Niclase Füllkruga hosté. Na jeho gól sice po chvíli zareagoval proměněnou penaltou Andrej Kramarič, vítěznou branku ovšem zvládl už ve druhém duelu po sobě vstřelit Marco Reus. Klub z Vestfálska se tak minimálně do soboty posunul do čela soutěže.

Rozjetý Hoffenheim nenarazil v posledním kole ani proti účastníku Ligy mistrů Unionu Berlín, který doma padl 0:2. Klub z regionu Kraichgau tak vyhrál již čtvrté ligové utkání v řadě a v tabulce se nacházel o jeden bod před svým soupeřem. Tím byl Dortmund, který naposledy zvládl víkendové klání, když před vlastními fanoušky porazil Wolfsburg. Z hlediska posledních vzájemných bitev byli černožlutí favoritem, jelikož proti Hoffe neprohráli šestkrát v řadě.

Ačkoliv zápasy těchto mužstev přinášely ve srovnání pěti nejlepších evropských lig v průměru nejvíce branek, úvodní čtvrthodina mnoho ofenzivní zábavy nenabídla. Až na jejím konci se ocitl v šanci Donyell Malen, který vyprášil rukavice Olivera Baumanna. O chvíli později se již hosté prosadili, když nešťastné zpracování Johna Anthonyho Brookse potrestal tvrdou ranou Füllkrug.

Slabší chvilku si následně vybral i zkušený Mats Hummels, jenž neúmyslně založenou akci soupeře uhasil penaltovým faulem na hranici šestnáctky. Ke kopu z 11metrové vzdálenosti se postavil Kramarič a přízemním pokusem vyrovnal. Hoffenheim se po vstřeleném gólu hnal dokonce i za obratem, do poločasové pauzy ale žádnou ze šancí proměnit nedokázal. Zničehonic naopak udeřili hosté, když Baumannem vyražený balon poslal do sítě Reus.

I po návratu ze šaten diktovali tempo hráči v modrém, které nejdříve o druhý zásah obral po hlavičce Maximiliana Beiera tygřím skokem Gregor Kobel a po ráně Roberta Skova z přímého kopu břevno. Dortmund se ve druhém dějství ani příliš nesnažil o útočení a spíše se soustředil na kouskování hry, což se mu do jisté míry i dařilo. V 71. minutě to však lehce přehnal Ramy Bensebaini, jenž za zakopnutí míče obdržel druhou žlutou kartu.

Ani v přesilovce se nicméně domácím nepodařilo překonat obranu soupeře, definitivní rozhodnutí měl naopak na kopačce Karim Adeyemi, jehož průnik zastavil až výtečným zákrokem Baumann. Zkušený gólman tak potřetí kapituloval v páté minutě nastavení, kdy jej z protiútoku prostřelil po sólu přes celé hřiště obránce Julian Ryerson.

Dortmund ukončil fantastickou jízdu Hoffenheimu a odvezl si domů plný počet bodů. Oba celky sehrají další ligový zápas 7. října. BVB se utká s Unionem Berlín, Hoffe zavítá na půdu Werderu Brémy.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen
6
5
1
0
20 : 6
16
2
VfB Stuttgart
6
5
0
1
19 : 7
15
3
Bayern Mnichov
6
4
2
0
20 : 6
14
4
Borussia Dortmund
6
4
2
0
12 : 6
14
5
RB Lipsko
6
4
1
1
16 : 6
13
6
TSG Hoffenheim
6
4
0
2
13 : 9
12
7
VfL Wolfsburg
6
4
0
2
9 : 6
12
8
SC Freiburg
6
3
1
2
7 : 10
10
9
Eintracht Frankfurt
6
1
4
1
4 : 5
7
10
1. FC Heidenheim
6
2
1
3
10 : 13
7
11
Union Berlín
6
2
0
4
9 : 10
6
12
Werder Brémy
6
2
0
4
10 : 14
6
13
Borussia Mönchengladbach
6
1
2
3
11 : 14
5
14
FC Augsburg
6
1
2
3
9 : 15
5
15
SV Darmstadt
6
1
1
4
10 : 18
4
16
VfL Bochum
6
0
3
3
5 : 19
3
17
1. FC Köln
6
0
1
5
4 : 11
1
18
1. FSV Mainz 05
6
0
1
5
4 : 17
1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (68)

Přidat komentář
Martin9719

Upřímný respekt za posledních cca 30 minut po vyloučení. Hecovačka Terziče v 92. minutě a to jak se tým konečně pod tlakem semknul - to je pokrok. Kéž by to tak vydrželo.

Reagovat
Beči

No Kadeř, no party.

Reagovat
Martin9719

To jo, když ani rozhodčí nepomůže tak pak by TSG zachránil jedině Kadeřábek.

Reagovat
PavlíčeQ

bod beru, dalo se to otocit ale i remiza dobra, prvni pule naprosto katastrofalni, jamal i sven ale svoje zavahani z prvni pule napravili, jedeme dal

Reagovat
Müllered

Bayern třetí, je potřeba zachránit sezónu, Tuchel out.

Reagovat
mkrivak

Já bych řekl, že děláme mnoho indinviduálních chyb, za Upamecana by měla přijít náhrada, to není stoper pro Bayern.

Reagovat
Martin9719

Úplně bych teda neřekl že hlavní problém Bayernu se jmenuje Upamecano. Dnes nejlepší známka z celé obrany a řekl bych že v těch sprintových soubojích tam min. 2x podržel. Problém hledejte spíš v záloze která byla slaboučká.

Reagovat
vladino10

Reagovat
Bayern +

Ale Guerreiro to slušne oživil. Baví ma jeho všestrannosť.

Inak údajne máme podpísať Boatenga ako 4. CB. Za mňa na easy BL zápasy v pohode voľba, stále lepšie ako tam vynútene posúvať Kimmicha - to sa nám už tá záloha rozpadne úplne.

Reagovat
Martin9719

To budete ještě na Upamecana vzpomínat až místo něj bude hrát on.

Reagovat
vladino10

No nepamatam si že by boa niekedy zazdil zápas až tak ako upa gladbach alebo city v minulých sezónach

Reagovat
PavlíčeQ

nesmysl, ja jsem asi posledni clovek co by se zastaval tuchla, ale pravda je takova, ze oproti jaru tam je viditelny posun k lepsimu, takze vyhazov podle me urcite neni na poradu dne

Reagovat
mkrivak

Přesně tak, souhlasím, co má Tuchel udělat, když Upamecano a Ulreich udělají takové individuální chyby. Kdyby jsme hráli jak ve druhém poločase tak jsme vyhráli.

Reagovat
Salfovic

Tak Müllered (a další) se chová jak zhrzená milenka.

Reagovat
Bayern +

Tak každý príčetný fanúšik Bayernu proste jasne dáva na javo, že po tom, čo vyviedol Tuchel v Bayerne minulú sezónu mu reputáciu zachráni iba to, že vyhrá treble, resp. CHL a Pokal minimálne. Ligu by sme mu už teoreticky nejako vedeli oželieť. Ak to nedá, von!

Reagovat
Nickname 9

Já to mám teda úplně naopak. Nedá ligu letí a je jedno co jiného vyhrál. Liga je priorita.

Reagovat
Martin9719

By mě zajímalo co prestiznejsiho by chtěl Bayern vyhrát pokud nevyhraje ligu. Ligu mistrů? Od nás tragédů jste dostali doma 3 góly takže na to si nechte zajít chuť.

Reagovat
Rudnevs

Akože Tuchel je Tuchel a mám pocit, že asi nikto ho nemá úplne rád a nevidí ho v tom Bayerne natrvalo, ale zas na druhú stranu, keď už ste s ním do sezóny išli, tiež ho nemôžete vyhodiť po dvoch remízach. Keby bol Bayern tretí po zime, možno by bol čas na paniku. Zatiaľ je v lige stále všetko pod kontrolou.

Reagovat
Rudnevs

Ten Mainz má dobre zlú sériu. Odkedy vtedy slávne porazili Bayern, tak nevyhrali a majú len tú slávnu remízu s Dortmundom (plus ešte túto sezónu jednu s Frankfurtom). Okrem tých dvoch zápasov, keď rozhodovali o titule, prakticky futbal nehrajú

Reagovat
Tomanatura

Pritom posledni roky tam odvadeli tak super praci, ale letos to vypada seriozne na padak

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Martin9719

No fotbal určitě hráli ještě min. s tím Eintrachtem. Od té doby jsem je ale hrát neviděl. Každopádně se asi nedalo předpokládat že se chytnou zrovna s Werkself.

Reagovat
Werkrider

Ale Mainz vůbec nehral špatně naopak, skoro k ničemu nás nepustili. Gól si dali vlastní, jeden přímák - ok a jeden gól z dvou šancí co jsme měli. Ani omylem to nevypadalo jako 3:0 klasika. Pokud takhle hrají pořád tak musí mít smůlu a samozřejmě ten útok by chtěl poštelovat.

Reagovat
Martin9719

Podobně to bylo i s Eintrachtem. Tam to vypadala na jasnou záležitost a najednou přišel Marmoush a srovnáno, nikdo nemohl uvěřit.

Reagovat
Martin9719

Tak St. Pauli asi docela velký aspirant na návrat. Kombinačně velmi silní i v rozehrávce, organizovaní, důrazní, rychlí. Dneska nás mohli rozcupovat. Dokonce bych řekl že momentálně vypadají mnohem lépe než HSV. Dnes soupeř nad naše síly, na ty horní příčky to není a nebude, nějaké posily by to ještě určitě sneslo, ale už to není jako zkraje sezony kdy jsme se např. s HSV nedostali přes půlku.

Reagovat
Rudnevs

St. Pauli fakt rešpekt, už dlhšiu dobu hrajú super futbal a keď sa pritom pozrieť na ich zostavu, je tam veľmi veľa random hráčov bez mena. Taktika a skauting je proste všetko.

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Werkrider

St. Pauli super, jsem zvědavý jak dlouho jim to vydrží. Jako oživení bych je do 1. ligy bral, mohli by napodobit i Union.

Jinak Hertha a Schalke si asi na návrat počkají, bohužel to bude asi pár sezon trvat. Jsem fakt zvědavý za týden na jejich konfrontaci. Že se dožiju věty:"Schalke : Hertha, zápas druhé poloviny druhé Bundesligy." to bych nikdy nečekal.

Jinak teď bych si přál návrat hlavně HSV a Lauternu.

Reagovat
Martin9719

No ten souboj bude zajímavý. Pořád mám v hlavě ještě ten jarní zápas takže doufám že to takové už nebude. Fanoušci Herthy si na druhou polovinu 2. Bundesligy zvykli zdá se, žádnej bojkot tam nevidím, super atmosféra, víme že peníze prostě nejsou a kvalita chybí.

Pauli by se jinak musela zachránit podle mě i současné 1. Bundeslize. Resp určitě by si zvládli poradit se současnými týmy 1. Bundesligy že chvostu tabulky.

Reagovat
Rudnevs

Lautern je asi nereálny, tam budeme radi za záchranu

Reagovat
Werkrider

Včera trošku sklamanie.

Reagovat
Rudnevs

Dve nepremenené penalty nie su bohviečo no Ale páčilo sa mi, ako fans Boyda podržali a nakoniec ten vyrovnávací gól predsa dali.

Reagovat
Rudnevs

Inak u Herthy je to podľa mňa otázka pár výhier a dotiahnú sa. Schalke je v piči, tam to túto sezónu môžu zabaliť s tým, v akom rozklade sme sa zas ocitli. Kto by to bol povedal, že sa to takto obráti. Pred sezónou som si myslel, že lepšie karty máme my než Hertha.

Reagovat
BBystr

Hansa Rostock a Mnichov 1860 tych by rad videl v bundeslige

Reagovat
andrew96

Nějak mě ta sezóna zatím nebere. Vepředu kromě starých známých a Stuttgartu už jen Werksvereine, ostatní odskočení. To byla jiná, když se dařilo Unionu, Freiburgu nebo Kölnu.

Reagovat
Rudnevs

VfB a Bayer zatiaľ zachraňujú sezónu.

Reagovat
Bayern +

Ja si myslím, že aj pre nestranného BL fanúšika je to v pohode sezóna zatiaľ. Títo dvaja hore sú príjemným prekvapením. Union a Freiburg môžu doplatiť na európske súťaže, Köln má učebnicovo zostupovú fazónu a len kvôli menu tam byť nemôže.

Reagovat
andrew96

Považuji se za víceméně nestranného fanouška BL a pro mě teda není v pohodě, že jsou tak nahoře kluby, které lize nejvíc škodí ve smyslu atmosféry a férové ekonomické soutěže mezi mužstvy.

Reagovat
cologneFC

Reagovat
Martin9719

A to je kdo krom Lipska?

Reagovat
andrew96

Leverkusen, Hoffenheim, Wolfsburg.

Reagovat
Rudnevs

To zloženie ligy sa mi nepáčilo už od začiatku (viď večné lamentovanie nad Heidenheimom a Darmstadtom ), ale vzhľadom na to, že to zloženie je aké je, tie tímy nie su rozmiestnené až tak zle. Keď VfB odpadne, Leverkusen začne stagnovať a Bayern bude suverén (čo sa všetko asi časom stane), tak ma to tiež asi prestane baviť, ale zatiaľ pohoda. Akurát ten Hoffenheim sa mi tiež asi viacej páčil niekde dole, ale vlkov neriešim a za silný Bayer som vyslovene rád. Union s Freiburgom mám síce celkom rád, ale tiež nemôžu každú sezónu hrať o LM, zvlášť Union s tým ich luckerským defenzívnym futbalom potreboval trošku návrat na zem. Jak im to neustále vychádzalo, tak už aj ľudia ich začali nemať radi. Včera im Heidenheim dal ochutnať vlastnú medicínu.

Reagovat
Werkrider

A co klasické týmy jako Köln, které škodí lize podprůměrnými výsledky, zoufalým herním projevem, nepřispívají ke koeficientu a pořád se na něco stěžují?

Reagovat
andrew96

Taková "škodlivost" je přirozeným výsledkem sportovního zápolení. Na rozdíl od Werksvereine, jež jsou v BL cizorodým prvkem.

Reagovat
Werkrider

Dobře, beru. Jak dlouho tak trvá, než se cizorodý prvek domestifikuje?

Reagovat
Rudnevs

Za mňa je Leverkusen v Bundeslige domestikovaný. Nemám s ním absolutne žiaden problém.

Reagovat
andrew96

To není ani tak otázka času jako spíš nastavení pravidel. Leverkusenu je dovolena výjimka z pravidla 50 + 1, což přijetí (aka domestikaci) komplikuje, či spíše zabraňuje. Pokud Leverkusen sám od výjimky neodstoupí, těžko se někdy dočká plnohodnotného přijetí. A těžko Leverkusen na něco takového přistoupí, neboť díky výjimce se nemusí ohlížet na fanoušky a na jejich pohled na to, jak by klub měl být řízen. Jeho vedení tedy nemá tak svázané ruce a může si dovolit svévolnější rozhazování peněz. Nicméně podmínky by se měly zpřísnit. Kluby, které mají výjimku z pravidla 50 + 1, nebudou moct dodatečně splácet své finanční ztráty a taktéž by měly platit jisté penále za výhodu, kterou jim výjimka z pravidla poskytuje.

Reagovat
Werkrider

Nemám pocit, že by cokoliv z toho Leverkusen zvýhodňovalo. O žádném rozhazování peněz v Leverkusenu nemůže být řeč, klub je samostatná entita a vztah klubu a fanoušků je navzdory tomu cos psal lepší, než u spousty klasických klubů.

Reagovat
andrew96

Jelikož řízení klubu a tím pádem i jeho ekonomická stránka nepodléhá hlasu fanoušků, může si Leverkusen dovolit přeplatit hráče na přestupovém trhu či nabízet velkorysejší smlouvy, přičemž dosud může finanční ztráty vyrovnávat. Tuto výhodu shledal i Spolkový kartelový úřad, který právě navrhl zpřísnění výjimek. Schválení tohoto návrhu nicméně podléhá samotným klubům.

O rozhazování nikde nepíšu, nevím, proč se při polemice hned operuje se slovy, které druhá strana nepoužívá, jen pro "důkaz" absurdity jeho názoru. I drobné rozdíly jsou pořád rozdíly. A přesně ty mnohým na Leverkusenu vadí.

Reagovat
andrew96

A tak píšu, pardon.

Reagovat
Werkrider

Schválně jsem ti dal čas...

Vidím, že tomu rozumíš, rád se nechám poučit od člověka který o tom ví mnohem víc než já, máš můj obdiv, stejně jak cologneFC, nebo Rudnevs.

Když už se věci mají tak jak mají, je jen dobře, že funguje regulace, je to tak správně.

Přenechám tyhle politické věci vám a budu se soustředit na sportovní stránku a doufat, že ty "nefér výhody" naší výjimky, konečně v něco přetavíme.

Reagovat
andrew96

Určitě je to legitimní pohled, z toho mého to nejde zcela oddělit. Nicméně zrovna s Leverkusenem mám nejmenší problémy a řekl bych, že to platí i obecně ve vnímání pozorovatelů BL. Přece jen má už značnou historii, ultras na úrovni a ve sportovní rovině je třeba Werkself dlouhodobě přičíst kredit. Každopádně výjimek z 50 + 1 dlouhodobě užívá a takový Carro se netají odporem vůči tomuto pravidlu.

Reagovat
cologneFC

Danke. Prehľad je dôležitý a ten máš aj ty. Čo je ale dôležitejšie? Férová športová súťaž. A tá bohužiaľ v Bundeslige absentuje (o nejakej anglickej lige sa nemusíme ani baviť, tam je to už masaker).

O to aby táto férová súťaž existovala, tak o to bojujeme. Preto sú werksvereine veľmi neobľúbené v Nemecku a asi sa to nezmení, kým neskončia výnimky z pravidla 50+1. A to už nehovorím o Lipsku, to je úplne zle ako ten klub funguje.

Reagovat
Rudnevs

Ej ty si koleduješ… Ale je pravda, že fans Kölnu trebárs na Twitteri sú jedni z tých otravnejších…

Reagovat
Werkrider

Kdyby tady byla možnost příspěvek smazat tak jsem to udělal teď jsem trochu nervózní.

Nechal jsem se unést, byť je to pravda, není to můj styl.

Reagovat
cologneFC

Buď v kľude, ja ti naložím ak si zaslúžiš. Podpichovanie beriem, veď my sa do vás navážame v kuse. A tak to má byť.

Samozrejme za našimi výsledkami treba hľadať súvislosti a tie sa volajú financie My tento rok musíme splácať covidovú pôžičku a preto sme si nemohli dovoliť byť aktívny na prestupovom trhu. Mimochodom, vy ste počas covidu dostali nenávratný príspevok od Bayeru (vo výške niekoľko desiatok miliónov €).

Budúci rok v septembri musí klub vyplatiť dlhopisy, ktoré si od neho nakúpili fanúšikovia. Bude to okolo 15-17 miliónov €, čiže ani v uime a následne v lete nebudeme môcť byť aktívny na prestupovom trhu. To znamená, že ďalšie 2 roky budeme iba prežívať a snažiť sa udržať v lige. Je to daň za to, že chceme finančne zdravý klub a správame sa zodpovedne. Vy to máte jednoduché, ak ste v mínuse, tak ten mínus Bayer odpíše, to sa hrá potom ľahko.

Reagovat
Werkrider

Tak zase střízlivě, VfB hrál jenom proti nejhorším týmům celé ligy a proti Lipsku vybouchnul. Teď budou mít Wolfsburg, Union a Hoffenheim to je trochu prověří.

Leverkusen svoje derby (já vím, pro to derby není) proti kozlům, tam to taky může dopadnout jakkoliv a po nesčetnĚ vzorech z minulosti, se sesypat jak domeček z karet.

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Rád bych se mýlil, ale dostanem od vás na prdel a Steffen o repre pauze letí.

Reagovat
Werkrider

Možná by vám to pomohlo, teď se na vás fakt nedá koukat a že jsem to zkoušel.

Reagovat
cologneFC

Baumgart 100% nepoletí aj keď prehráme s Leverkusenom. Ja osobne by som s ním kľudne išiel aj do 2. ligy.

Bohužiaľ, finančné problémy nepustia, nie sme ako vyššie spomenuté werksvereine, ktorým ich vlastníci hocikedy dajú finančnú injekciu. My musíme hospodáriť zodpovedne a preto nemôžeme súperiť s vyššie spomenutými klubmi. Alebo môžeme ísť do rizika a dopadnúť ako Schalke, hertha alebo HSV.

Samozrejme do druhej ligy môžeme zostúpiť aj ako finančne zdravý klub, ale v tom prípade budeme môcť bojovať hneď o návrat. A radšej budem fandiť zdravému klubu, ktorý sa o seba vie postarať, ako všelijakým vymysleným konštruktom.

Reagovat
Martin9719

Atraktivní byť je moc nemusím Werkself, nahoře i podceňované VFB, znovu doplněna sestava Lipska + BVB které se taky zvedá. O vrchní příčky hraje asi 6 tymů a Bayern nevede ligu. Co bys chtěl víc?

Reagovat
andrew96

Aby o vrchní příčky nehrály Werksvereine.

Reagovat
Martin9719

Pokud to nezvládne BVB kvůli své neschopnosti a Werkself zvládnou vystrčit Bayern tak mi to zase tolik vadit nebude. A to je taky nemám rád, nefandil jsem jim ani proti Lipsku první kolo.

Reagovat
andrew96

Respektive jsem ochoten akceptovat Leverkusen, ultras mají solidní a sportovně odvádí dlouhodobě výbornou práci. Oceňuji také vývoj Wolfsburgu. Ale nebaví mě pozorovat prořídlé tribuny týmů, které hrají o přední příčky BL, přičemž jejich stadiony ani nejsou bůhvíjak velké. A k tomu s vědomím, že oproti konkurenci těží ze svévolného nakládání s akciemi klubu.

Reagovat
Martin9719

Tak v tuhle chvíli by mi to sedělo jen na Hoffenheim? V Lipsku totiž teď plno celkem pravidelně, na Bayern týden dopředu min.

Reagovat
andrew96

Poslední věta platí na všechny. Jsou to spojené nádoby.

Reagovat
Rudnevs

Tak Bayern to asi s Boatengom myslí vážne. Zaujímavé, keď už sa od neho dištancuje aj brat. K čomu im to je…

Reagovat
vladino10

Náhrada za Stanisica

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele