Bundesliga - preview 6. kola: Darmstadt by chtěl z pásma sestupu

29.09.2023, 10:03, aktualizováno 01.10.2023, 09:21
Previews

Důležité otázky ohledně předních příček si Bundesliga vyřešila už v sobotu, teď zbývá doklepat poslední dva resty. Předposlední Darmstadt by rád rozšířil svou chabou sbírku bodového zisku, doma přivítá zkušenější Brémy. Zabrat potřebuje také Freiburg, ten narazí na čtrnáctý Augsburg...

SV Darmstadt - Werder Brémy

neděle 15:30
Hráči Brém se minulý víkend dostali do dobré nálady. Werder si připsal druhé vítězství v ligové sezóně a další hodlá přidat v Darmstadtu. Ten na první zisk tří bodů čeká, věří však, že i on se již brzy dočká.

Brémy si uplynulý víkend poradili s kolínskými "Kozly", a jestliže zvládnou i další zápas, mohou se posunout do horní poloviny bundesligové tabulky. "Existuje několik vodítek, díky nimž jdeme do utkání s optimismem. Tréninkový týden, výkon v minulém kole a přesvědčení o našich hráčích a jejich kvalitě. Na hřišti máme kvalitu, která se může projevit, pokud budeme hrát dobře jako tým," věří trenér SVW Ole Werner.

Darmstadt získal za úvodních pět kol nejvyšší německé soutěže jediný bod. Avšak také "Lilie" se snaží držet naděje. "Abychom dokázali vyhrát, musíme do hry nadále dávat všechno - bez ohledu na soupeře. Výsledky zatím nemáme, v každém zápase jsme ale v určitých fázích předvedli dobrý výkon a vyvíjeli na soupeře tlak. Ukázali jsme, že umíme dát respekt stranou," nenechává se rozhodit kouč hesenského mužstva Torsten Lieberknecht.

Proti Werderu bude Darmstadt postrádat zřejmě jen mladého italského útočníka Fabia Torisella, jehož trápí stehno. Brémy musí řešit především složení obrany, neboť kvůli zdravotním problémům se na hřiště nedostanou zadáci Marco Friedl s Niklasem Starkem. Nejistý je navíc start středopolaře Nabyho Keïty, jenž po nedávném návratu z marodky stále není stoprocentně fit.

SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Schuhen - Klarer, Zimmermann, Maglica - Bader, Holland, Gjasula, Nürnberger - Mehlem - L. Pfeiffer, Skarke

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Pieper, Veljković, Jung - Weiser, Lynen, Deman - Schmid, Stage - Borré, Ducksch

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.87 - 3.83 - 2.40

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

SC Freiburg - FC Augsburg

neděle 17:30

I kvůli slabší produktivitě není start Freiburgu do sezóny tak povedený, jak se čekalo. V neděli "Breisgauer" hostí Augsburg, proti kterému umí dlouhodobě hrát. Zároveň se ale domácí musí mít na pozoru, neboť hostující "Fuggerstädter" hladově usilují o první body z venkovního hřiště.

V dosud pěti odehraných bundesligových zápasech skóroval Freiburg pouze pětkrát. Je tedy zjevné, že útok SCF je dost limitovaný. "Letos jsme měli několik šancí, ze kterých jsme v minulém ročníku dali gól. Je však důležité, abychom měli především gólové příležitosti," uvědomuje si lodivod Breisgauer Christian Streich.

Víc branek než Freiburg již stihl nasázet také Augsburg, přestože dosud získal o dva body méně. "Fuggerstädter" mají naproti tomu víc problémů v obraně, nicméně i na tom se snaží zapracovat. "Kromě úvodu utkání proti Mainzu jsme v posledních dvou zápasech výrazně omezili střely soupeře na branku. To je základ a východisko k tomu, abychom byli úspěšní," pochvaluje si kouč FCA Enrico Maaßen.

Augsburg se sice ve zmíněném střetnutí proti Mainzu dočkal prvního vítězství v sezóně, na druhou stranu ale přišel o středopolaře Arneho Engelse, který se nechal vyloučit. Belgický mladík tak musí kvůli disciplinárnímu trestu vynechat také výlet do Freiburgu. Na jihozápad Německa se nevydají ani čtyři marodi - obránci Reece Oxford s Japhetem Tangangou a Raphaelem Frambergerem a útočník Masaya Okugawa.

Také Breisgauer evidují absenci z důvodu červené karty, za dva týdny staré vyloučení proti Dortmundu dál pyká záložník Nicolas Höfler. Hrát nebudou taktéž levý bek Christian Günter a dlouhodobě marodící forvard Daniel-Kofi Kyereh, naopak po drobnějším zranění jsou k dispozici dva ofenzivně ladění fotbalisté - Maximilian Philipp a Michael Gregoritsch.

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Atubolu - Ginter, Lienhart, Sildillia - Sallai, Keitel, Eggestein, Kübler - Doan, Grifo - Höler

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Dahmen - P. Pfeiffer, Gouweleeuw, Uduokhai - Mbabu, Breithaupt, Rexhbecaj, Iago - Vargas, Demirović - Tietz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.75 - 4.08 - 4.76

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

1. FC Heidenheim - Union Berlín

sobota 15:30

Heidenheim se zatím drží nad sestupovým pásmem a samozřejmě že taková skutečnost je na začátku sezóny určitě dobrou zprávou před následujícími týdny. Ligová záchrana je totiž pro nováčka Bundesligy jasnou prioritou. Jen o pár příček vepředu je přitom Union, který naopak se současným působením nemůže být spokojený. Hlavně pak potřebuje utnout sérii porážek.

Celé září představovalo pro berlínský celek jedno velké neúspěšné období. A teď má poslední možnost, jak ještě tenhle podzimní měsíc aspoň nějakým způsobem napravit. Lipsko, Wolfsburg, v Lize mistrů Real Madrid a naposledy také Hoffenheim, ani proti jednomu z těchto protivníků zkrátka Die Eisernen nebodovali. Heidenheim je přitom po papírové stránce asi tím nejpřívětivějším sokem ze všech výše jmenovaných.

Domácí doposud získali na své konto čtyři body. Rozhodně ukázali, že nechtějí mezi německou elitou působit jen jako slabý kompars. Porazili před vlastními fanoušky Werder, venku remizovali s Dortmundem. Tyhle výsledky jsou zatím těmi jejich nejblyštivějšími. A nyní se zajisté budou chtít revanšovat vlastním fanouškům za předchozí nezdar v Leverkusenu, kde utrpěli letošní nejvyšší, tedy třígólovou prohru.

Tak jako tak bude Union plnit roli mírného favorita, jakkoli se mu aktuálně nedaří. Přece je na bundesligovém poli daleko ostřílenějším, účastník Ligy mistrů teď prostě takovou roli musí jednoznačně přijmout. "Museli jsme opakovaně analyzovat minulou prohru proti Hoffenheimu. Ale už od úterý jsme se soustředili jen na další úkol," vzkazoval svým příznivcům hostující lodivod Urs Fischer, že se snažil mužstvo především co nejlépe naladit. "Heidenheim je týmem, který se vždy snaží své soupeře zatlačit. Je dobrý v protiútocích a nebezpečný po zisku míče. Jeho standardky bychom také neměli podceňovat," varoval.

1. FC Heidenheim - pravděpodobná sestava:
Kev. Müller - Traoré, P. Mainka, Siersleben, Föhrenbach - Maloney, Theuerkauf - Dinkci, Beste - Pieringer, Kleindienst

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rönnow - Doekhi, Bonucci, Diogo Leite - Trimmel, Tousart, Gosens - Laïdouni, Haberer - Becker, K. Behrens

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.15 - 3.59 - 2.32

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

VfL Bochum - Borussia Mönchengladbach

sobota 15:30

Die Unabsteigbaren si před týdnem přijeli do Allianz Areny pro sedmigólový výprask, který paradoxně jejich postavení v tabulce nezhoršil. Ještě o bod méně mají na kontě "Hříbata", jimž k lepším než patnácté příčce po pěti kolech nepomohly ani tři branky Tomáše Čvančary.

"Víme, že Bayern je nesmírně silný ve hře jeden na jednoho. V tomhle směru nás dneska jednoznačně přehrával. Zároveň jsme inkasovali ze standardních situací, což je něco, čemu jsme se rozhodně chtěli vyhnout. První a druhý gól následovaly docela rychle po sobě. A to je pak těžké se vrátit do zápasu, natož tady v Mnichově," nechal se slyšet záložník Kevin Stöger, který věří, že teď proti klubu z Borussia-Parku dokáže opět skórovat, jelikož proti žádnému jinému bundesligovému mančaftu se mu v kariéře tolik nedaří.

Jeho přímý nadřízený, pětapadesátiletý kouč Thomas Letsch, si je vědom toho, že tentokrát půjde o docela jiný zápas a dodává: "Gladbach je tým, který chce hrát fotbal a často se snaží diktovat tempo hry. V případě potřeby se dokážou prosadit i po dlouhých balonech, takže o jejich kvalitě nemůže být sporu." Co se absencí v jeho kádru týče, nebudou moct na trávník vyběhnout Esser, Kwarteng, Mousset a Tolba.

Na opačném pólu nebude možné využít zkušeností Stefana Lainera a Jonase Omlina, který si poranil rameno. To znamená, že mezi třemi tyčemi dostane příležitost Moritz Nicolas, jenž strávil poslední čtyři roky po hostováních. Před týdnem pětasedmdesát minut odolával nájezdníkům z RB Lipsko, jenže nakonec jej překonal Timo Werner, na jehož trefu nedokázal nikdo z domácích reagovat, a tak se zrodila už třetí prohra v ročníku.

"Čeká nás hodně náročný zápas. Když se dívám na utkání, která Bochum sehrála na svém Vonovia Ruhrstadionu, vidím, že tam dokáže potrápit každého soupeře. Klíčové bude vyhrávat osobní souboje a aktivně napadat jejich rozehrávku," hodnotí Gerardo Seoane, od kterého si vedení slibuje, že naváže na úspěchy svého krajana Luciena Favreho, pod jehož taktovkou předváděla Borussia velmi atraktivní fotbal.

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Mašović, Ordets, Bernardo - Passlack, Losilla, Wittek - Bero, Stöger - Hofmann, Asano

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Nicolas - Elvedi, Itakura, Wöber - Scally, Reitz, Koné, Netz - Honorat, Jordan

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.84 - 3.07

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

1. FC Köln - VfB Stuttgart

sobota 15:30

Zatímco v minulém ročníku si VfB muselo uchovat prvoligovou příslušnost v ošemetné baráži proti Hamburku, v tom aktuálním mu zatím patří třetí příčka. Kdežto "Kozli" zažívají nepovedený start, kvůli čemuž se zůstávají jedním z pěti klubů, jaké dosud čekají na vítězství.

Werder před týdnem byl k poražení, zvlášť když Davie Selke zařídil celku z města nad řekou Rýn vedení. Ovšem soupeři, v jehož dresu nechyběl Jiří Pavlenka, se podařilo skóre otočit, nicméně Steffen Baumgart věří, že domácí partie se Stuttgartem dopadne pro jeho tým výsledkově lépe, ač budou scházet Dientz, Uth, Thielmann, Katterbach a Martel.

"Nejenže se Stuttgartu v těchto týdnech daří výsledkově, zároveň předvádí velmi atraktivní fotbal. Jeho hra je výborně organizovaná a vlastně potvrzuje, že ve fotbale může dojít k velikému pokroku hodně rychle," prohlásil rodák z Rostocku, který během hráčské kariéry nastupoval na postu útočníka. Jednoho opravdu spolehlivého by teď v kádru rozhodně uvítal.

Jeho protějšek Sebastian Hoeneß si zatím na výkony svých svěřenců nemůže stěžovat. Sedm inkasovaných branek zkresluje porážka 1:5 od RB Lipsko. Naopak sedmnáct vstřelených gólů představuje velmi pozoruhodné číslo. Pouze borci hájící dres obhájce titulu dokázali zatím skórovat vícekrát. V dresu skvadry z MHPAreny se už desetkrát prosadil Serhou Guirassy, jemuž patří i vedoucí příčka mezi kanonýry.

"Jsem rád, že se mně podařilo vstřelit tři branky, ale budu se opakovat, když řeknu, že bez mých spoluhráčů bych to nedokázal. Dneska jsem skóroval já, příští týden to může být někdo jiný. Za ty trefy jsem rád, ale ještě větší radost mně dělá to, že jsme vyhráli," nechal se slyšet guinejský reprezentant poté, co ve 4. kole proti Mainzu zaznamenal svůj první bundesligový hattrick. V této sezoně zatím zaznamenal alespoň jeden zásah v úplně každém z odehraných střetnutí.

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Schmitz, Hübers, Chabot, Paqarada - Ljubičić - Carstensen, Kainz, Waldschmidt, Maina - Selke

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Nübel - Stenzel, Anton, Zagadou, Ito - Karazor, Stiller - Silas, Millot, Führich - Guirassy

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.81 - 3.72 - 2.49

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - Bayer Leverkusen

sobota 15:30

Bayern a právě Bayer jsou posledními dvěma celky, které v aktuální sezoně ještě nepoznaly hořkost porážky. Die Werkself mají ideální příležitost sérii prodloužit, jelikož die Nullfüfer zatím překvapivě setrvávají s jedním bodíkem na samém chvostu tabulky.

Změny v týmu Xabiho Alonsa byly očividně k lepšímu. Z nově příchozích se jednoho startu v Evropské lize dočkal i Matěj Kovář a udržel čisté konto. Trénovat už začal Patrik Schick, ačkoli posila z Unionu SG, tedy Victor Boniface chytnul výbornou formu, takže má na kontě už šest zásahů. Návrat do sestavy tedy nebude v případě českého útočníka snadný.

Jeho spoluhráči před týdnem jasně přehráli Heidenheim a teď nemají důvod si nevěřit na družinu Bo Svenssona, pro kterou se po pěti kolech tváří býti obhajoba deváté příčky nesmírně daleko. "Dobře jsme si vědomi kvalit Mainzu. Má hráče, kteří jsou silní v osobních soubojích, ale aktuálně se nachází ve sportovně obtížné situaci. Vždycky je důležité, a nejinak tomu bude tentokrát, abychom diktovali tempo hry. Zároveň se nesmíme nechat ovlivnit postavením soupeře v tabulce, protože zápasy s Mainzem nikdy nebývají snadné," prohlásil mistr světa i Evropy, jenž do celku z BayAreny přišel před minulou sezonou.

To Bo Svensson sedí na lavičce klubu ze spolkové země Porýní-Falc ještě o rok a půl déle. Jen těsně s ním nepostoupil do evropských pohárů, ale teď má spíše starosti s tím hráče motivovat, aby se mohli odrazit k úspěšné sérii. Před týdnem sice vedli, nicméně nakonec Augsburgu dopřáli první bundesligové vítězství od 6 května.

"Proti Augsburgu jsme odehráli hodně smolný duel. Výsledkově to nebylo dobré, avšak se samotným výkonem jsem byl celkem spokojený. Na hráčích bylo vidět, že chtějí za každou cenu vyrovnat. Tenhle přístup mě potěšil. A věřím, že na něm budeme moct stavět v dalších střetnutích," prohlásil dánský kouč, jemuž budou scházet Burkardt, Hanche-Olsen, Weiper, Leitsch a Widmer, zatímco na opačném pólu nebudou k dispozici Timothy Fosu-Mensah a Brazilec Arthur.

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Bell, Kohr, Fernandes - da Costa, Barreiro, Krauß, Caci - Onisiwo, Lee - Ajorque

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hrádecký - Kossounou, Tah, Tapsoba - Frimpong, Palacios, Xhaka, Grimaldo - Hofmann, Boniface, Wirtz

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.34 - 4.57 - 1.60

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - Eintracht Frankfurt

sobota 15:30

Také souboj dvou sousedů v tabulce vyplní sobotní bundesligový program šestého kola. A lze vlastně očekávat vyrovnanou partii, ostatně jak naznačují současné výsledky obou celků. Do této chvíle nastřádal více bodů Wolfsburg, a to i proto, že před vlastními fandy v uplynulých dvou domácích zápasech zvítězil. Frankfurt na druhou stranu v této sezóně ještě neprohrál.

Vlci v této sezóně mohou svému protivníkovi tiše závidět, že působí v evropských pohárech. Jim se tato výsada už druhým rokem v řadě vyhnula, na každý pád ovšem právě v letošním ročníku chtějí situaci obrátit ve svůj prospěch a znovu se na evropskou scénu navrátit. Svěřenci kouče Nika Kovače k tomu nepodnikají bezpochyby vůbec špatné kroky, na první pohled je vidět, že by se v tomto ohledu mohlo při finálním přepočítávání bodů a sumarizace tabulky zadařit. Je ale předčasné v současné fázi cokoliv hodnotit.

Eintracht by schopnosti Wolfsburgu měl naplno prověřit. Působí sice poněkud nenápadně, jinak nedrtí své protivníky. Ale také s nimi neprohrává, to je třeba připomenout. Pokud do statistik započítáme všechny duely, včetně Konferenční ligy a DFB-Pokalu, nenašel přemožitele už devětkrát za sebou. "Chceme vyhrávat a dávat góly. To je to, na co všichni myslíme a na čem pracujeme,” naznačil však kouč Dino Toppmöller, že není úplně spokojený s tím, že jeho mančaft na bundesligovém poli zvítězil zatím jen jednou.

Hosté vsítili za pět ligových kol jen čtyři branky, v průměru tedy neznamenají ani jednu na jedno utkání. "Zejména mladí potřebují čas, aby představovali větší hrozbu. My jim ho musíme dát,” dodával Toppmöller. "Sebevědomí pak přijde na řadu, když budeme sbírat více a více úspěchů. Byl jsem také útočník a vím, jaké to je začít počítat minuty bez vstřeleného gólu. Někteří potřebují být odvážnější, a to jak na tréninku, tak v zápasech. Pak si snad už všechno sedne.”

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - R. Baku, Lacroix, Zesiger, Maehle - Svanberg, Arnold - Wimmer, Majer, Tiago Tomás - Wind

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Tuta, R. Koch, Pacho - Larsson, Skhiri - Dina Ebimbe, Nkounkou - M. Götze, Chaïbi - Omar Marmoush

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.19 - 3.50 - 3.51

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

RB Lipsko - Bayern Mnichov

sobota 18:30

Když se oba celky potkaly naposledy, dopadlo utkání hodně špatně pro Bayern. Hrdý klub, a to navíc s podporou domácích fanoušků, utrpěl v Allianz Aréně jednu z nejtěžších porážek za posledních několik let a potupně sledoval, jak Lipsko oslavuje zisk Německého superpoháru. Teď bude prahnout bavorský gigant po odplatě, hájit bude v Sasku též první příčku v tabulce.

Premiéra nejzvučnější posily výběru Stern des Südens, zřejmě nejen v rámci nedávného přestupového okna, napsala mizernou kapitolu mnichovské historie. Harry Kane jakožto střídající hráč mohl pouze smutně sledovat, kterak září na opačné straně Dani Olmo, ofenzivní opora Die Roten Bullen. Ti si hlavně díky Španělově přispění vlastně s chutí zastříleli a po právu urvali cennou trofej.

O měsíc a půl později se potkají oba mančafty, jedny z nejúspěšnějších na německé scéně za poslední roky, opětovně. Bodový rozdíl byl mezi nimi po pěti odehraných bundesligových kolech minimální, zatím si své cíle, tedy rozhodně ne bez ztráty kytičky, to je třeba připomenout, zdárně plní. A tenhle šlágr bezpochyby může, pozitivně či negativně, nasměrovat obě družiny i do následujících týdnů. Vlastně až do zimní přestávky.

Jestliže však Lipsko před pár týdny proti Bayernu dovedl k prvenství především rodák z Terrassy, pak nyní budou mít svěřenci kouče Marca Roseho velký handicap. Španěl si totiž při reprezentačním srazu přivodil zranění kolene a nedal se od té doby plně do kupy. Chybět bude domácím kvůli bolavým zádům taktéž jeho parťák z útoku Timo Werner. A zdravotní potíže sužují také další dva hráče z defenzívy, a to Williho Orbána a El Chadailleho Bitshiabua. K dispozici každopádně bude Amadou Haidara.

Bayern sice hlásil pozitivní zprávu ohledně své dlouhodeté brankářské jedničky Manuela Neuera, jenž se po zlomenině nohy navrátil do týmového tréninku, připravený na tenhle prestižní mač ale ještě nebude. Čerstvě se na marodku dostal Serge Gnabry, který si zlomil předloktí, mimo hru je i Matthijs de Ligt. Hostující lodivod Thomas Tuchel pak prozradil, že neví, jestli se do hry budou moci zapojit Dayot Upamecano, Min-jae Kim a Thomas Müller.

Generálka na tenhle vzájemný střet mimochodem vyšla Lipsku i Bayernu povedeně. Oba se úspěšně popraly s nástrahami prvního kola DFB-Pokalu, bavorské mužstvo skolilo Preussen Münster, saský výběr přemohl Wehen Wiesbaden. "Od porážky v superpoháru jsme se dostali na správnou cestu,” hodil Tuchel už za hlavu výprask zkraje nového ročníku. "Nálada v kabině je dobrá, mentálně jsme správně nastaveni. Nastal čas obrátit karty. Máme všechny šance na vítězství. Ale určitě to bude těžké."

Ani Lipsko si každopádně na současné výsledky nemůže nikterak stěžovat. Napříč všemi soutěžemi doposud zapsalo jedinou ztrátu, a to krátce po vítězství v DFL-Supercupu na půdě Leverkusenu. V ostatních sedmi zápasech slavilo výhru. "Je to důležitý zápas,” uvědomoval si Rose. "Bayern do své hry opět zařadil větší tempo a přímočarost. Bude to náročný úkol, těšíme se ovšem na něj. A chceme zápas vyhrát.”

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Blaswich - Henrichs, Simakan, Lukeba, Raum - X. Schlager, Kampl - Simons, Forsberg - Openda, Šeško

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Laimer, Upamecano, Kim, Davies - Kimmich, Goretzka - L. Sané, Musiala, Coman - H. Kane

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.06 - 4.54 - 1.78

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - Borussia Dortmund

pátek 20:30

Šesté kolo německé ligy odstartují Hoffenheim a Dortmund, tedy pátý a šestý tým tabulky. Lépe na tom jsou domácí, kteří vyhráli čtyřikrát za sebou a mají o jeden bod více než jejich vestfálský soupeř.

Hoffenheim začal sezonu domácím nezdarem proti Freiburgu, z něhož se hodně rychle oklepal a naposledy o své síle přesvědčil Union Berlín. Účastníka Ligy mistrů porazil 2:0 a vyhrál i třetí venkovní zápas v ligovém ročníku, na půdě soupeře navíc nezaváhal ani v poháru (výhry 4:1 v Lübecku).

"Těším se na každý bundesligový zápas a jsem vděčný za práci, jakou mám. Proti Unionu jsme podali vyspělý výkon, moc dobře si uvědomujeme, co je v sázce a musíme využívat své příležitosti. V pátek večer dostaneme možnost uspět proti špičkovému klubu," říká trenér Pellegrino Matarazzo.

"Dortmund loni až do posledního kola bojoval o mistrovský titul a letos ještě neprohrál. Jedná se o špičkový německý klub a moc dobře to víme. Ale určitě přijdou chvíle, z nichž budeme hrozit," dodává.

Dortmund neodstartoval podle představ a poztrácel čtyři body, nejprve remizoval v Bochumi a následně doma podcenil souboj s Heidenheimem. Lepší náladu do kabiny přinesly triumfy nad Freiburgem a Wolfsburgem, ten zatím poslední zařídil jedinou trefou Marco Reus.

"Stále zde je velký prostor pro zlepšení, chybí nám jednoduchost a lehkost. Když se zpětně podíváte na první tři zápasy proti 1. FC Köln, Bochumi a Heidenheimu, tak byly strašně divoké, neměli jsme je pod kontrolou a dvakrát za to zaplatili," uvědomuje si kouč Edin Terzić.

Dortmund už zahájil další pouť Ligou mistrů a ve Francii podlehl 0:2 tamnímu PSG, v těžké skupině pak příští týden přivítá AC Milán. Nad Hoffenheimem vyhrál čtyřikrát za sebou.

Domácím nepomohou K. Adams, Conté, Geiger a John. Kompletní nebude ani BVB, do Hoffenheimu necestují Kamara, Lotka, Meunier, Morey nebo Sabitzer.

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kabak, Brooks, Vogt - Kadeřábek, Grillitsch, Skov - Prömel, Kramaric - Weghorst, Beier.

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - Ryerson, Süle, Hummels, Bensebaini - Can, Özcan - Malen, Reus, Brandt - Haller.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.08 - 4.25 - 2.14

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
5
4
1
0
18 : 4
13
2
Bayer Leverkusen
5
4
1
0
17 : 6
13
3
VfB Stuttgart
5
4
0
1
17 : 7
12
4
RB Lipsko
5
4
0
1
14 : 4
12
5
TSG Hoffenheim
5
4
0
1
12 : 6
12
6
Borussia Dortmund
5
3
2
0
9 : 5
11
7
VfL Wolfsburg
5
3
0
2
7 : 6
9
8
Eintracht Frankfurt
5
1
4
0
4 : 3
7
9
SC Freiburg
5
2
1
2
5 : 10
7
10
Union Berlín
5
2
0
3
9 : 9
6
11
Werder Brémy
5
2
0
3
8 : 10
6
12
FC Augsburg
5
1
2
2
9 : 13
5
13
1. FC Heidenheim
5
1
1
3
9 : 13
4
14
VfL Bochum
5
0
3
2
4 : 16
3
15
Borussia Mönchengladbach
5
0
2
3
8 : 13
2
16
1. FC Köln
5
0
1
4
4 : 9
1
17
SV Darmstadt
5
0
1
4
6 : 16
1
18
1. FSV Mainz 05
5
0
1
4
4 : 14
1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (70)

Přidat komentář
Martin9719

Tak další kolo Bundesligy začíná zostra koncem Eberla v RB. 2. Bundesliga za chvíli konečně taky na Nova Sport.

Reagovat
Heresy

Pry pujde do bayernu

Reagovat
Martin9719

Právě o to je to ještě kontroverznější. Jakoby RB chtělo dát najevo frustraci ještě těsně před soubojem právě s Bayernem, což asi nevylepší atmosféru v týmu. Zatím ale nevíme co se tam stalo.

Reagovat
Rudnevs

Udajne je za tým práve ten Bayern, z toho čo sa píše. Ináč si to ani vysvetliť nedokážem. Som zvedavý, či sa teraz tlak zo strany fans trošku zmierni.

Reagovat
Martin9719

No to je druhá věc, že se to vlastně udává jednak před zápasem s Bayernem a zároveň po minulém týdnu. Neuvěřitelný.

Reagovat
Rudnevs

Tak ono sa o Bayerne a Eberlovi hovorí viac či menej už snáď od 2016 a po vyhadzove Brazza a spol. to znovu zosilnelo, ale teraz je ten timing skutočne zvláštny no.

Nebolo by to prvýkrát, čo Bayern dal vedieť prestup nejakeho hráča/trénera/manažéra pár dní pred vzájomným zápasom. U nich sa takéto “náhody” dejú veľmi často

Reagovat
Martin9719

No jasně tak po Oktober festu kdy ty piva asi nebyly jen součástí exhibice a fotek pro novináře si to potřebují prostě nějak pojistit no. Tentokrát doufám v Leipzig on fire.

Reagovat
Müllered

To je klasická Uliho práce.

Reagovat
Müllered

Reagovat
Werkrider

HSV víťezství, ale damn nadřeli se. Kvalita u obou na vysoké úrovni.

V neděli se na ně snad Lautern bodově dotáhne.

No a Schalke dneska RIP, jeden gól v 99 minutě, krásný haluzák, ale strašně málo.

Reagovat
Rudnevs

Snáď to nový tréner napraví. Pokiaľ to teda nebude Sandro Schwarz.

Reagovat
Martin9719

Tak tohohle pohřebáka bych vám fakt nepřál.

Reagovat
Rudnevs

To ani ja teda, zas ale na druhú stranu v takejto situácii a s týmto vedením pochybujem, že by vzali niekoho lepšieho. Možno ten Klauß, čo bol v FCN alebo pokus s Kuntzom (ale prečo by to Kuntz robil?)

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Mě by se u vás líbil opět Magath. Ať už to tam někdo kurva srovná

Reagovat
Martin9719

Ještě můžete zkusit Flicka. Ne, vypadá to asi opravdu na nějakou starou bundesligovou školu, jinak mě taky nic nenapadá. Toho Magatha bych možná zkusil.

Reagovat
Rudnevs

Magath by bol zábavný, ale keďže ten tím mám rád, tak radšej nie Z týchto skúsenejších trénerov by mi nevadil Labbadia alebo Uwe Neuhaus.

Reagovat
Martin9719

Ještě mě napadl Huub Stevens.

Reagovat
Rudnevs

To nič, ten už je moc starý, moc defenzívny… nemyslím si, že by to Schalke malo poňať vyslovene ako boj o záchranu a angažovať takýchto dlhodobo nepoužiteľných trénerov. Keď už niekoho z klubu, tak jedine Mike. Alebo ten mladý tréner rezervy.

Reagovat
Martin9719

No já si právě myslím že vzhledem k tomu kde se Schalke nachází tak by to měla být spíš nějaká mladá neokoukaná krev která má vlastní vizi. Je to taky složitější v tom že v Bundeslize ještě nikdo nedostal padáka a i kdyby ano tak otázka zda to jsou trenéři pro Schalke. Jak jsi mluvil o Schwarzovi tak mě stačí si uvědomit s čím pracoval v Herthě on a s čím teď Dardai. Nejlepší bylo jak ještě odepsal Daridu, tím to začalo a jak to potom skončilo.

Reagovat
Rudnevs

Schwarza určite nie, slabý tréner. Hovorí sa o ňom kvôli tomu, že ho športový riaditeľ pozná z Mainzu, avšak u nás už týchchto “zmien” na základe toho, kto pozná koho, bolo celkom dosť a moc to neprinieslo, obzvlášť nie ľudia z Mainzu Tomu by som sa radšej asi vyhol.

Reagovat
Martin9719

Jednoznačně no. Jinak první volný trenér může být klidně Svensson tak by jsi to s tím Mainzem nezakřikl.

Reagovat
Rudnevs

To zas Svenssona by som bral, to je podľa mňa kvalitný kouč a trošku iná úroveň než Schwarz. Skôr on by nešiel do Schalke. Až si vravím, že ho Mainz asi ani len tak nevyhodí, podobne ani Köln Baumgarta. Budú sa snažiť o kontinuitu.

Reagovat
Martin9719

Je to tak. Už jen to jak dlouho držel Mainz v klidných vodách. Tahle sezona zatím nevychází, ale ono i u konkurence s tím vyhazováním trenérů zatím není třeba panikařit jelikož dle nějaké statistiky nevím od kdy tolik týmů bez výhry v Bundeslize dlouho nebylo. Tudíž konkurence v tabulce neutíká. Bundesliga se dost možná letos rozdělí na 2 poloviny což by mohlo být zajímavé.

Reagovat
Rudnevs

Zatiaľ sa s tým vyhadzovaním trénera nikto neponáhľa, pretože tímy, ktorým sa nedarí majú buď trénerov s veľkými zásluhami (Baumgart, Svensson, Werner, Letsch, nováčikovia) alebo nových trénerov (Seoane), takže uvidíme, kto bude skutočne ten prvý.

Reagovat
Martin9719

Reagovat
andrew96

Tak on by Mainz měl držet v klidných vodách, při troše štěstí s ním útočit na pohárovou Evropu (tak jako v předešlých 2 sezónách). Kádr na sestup určitě nemají a Svensson je právě ten kouč, který to může ještě povýšit. Nebo tak alespoň dosud působil.

Reagovat
Martin9719

Určitě nevěřím tomu že by Mainz v téhle sezoně měl hrát klidný střed tabulky s dostatečným náskokem na sestup. Můžou se na chvíli dostat ze sestupových míst, ale určitě to není tým co by udělal šňůru 5ti vítězství po sobě. Herní stránka samozřejmě není špatná, ale v některých zápasech nehraje zle ani Bochum nebo Darmstadt. Ta bilance Mainzu je každopádně alarmující.

Reagovat
andrew96

Šňůra 5 vítězných zápasů je teda silný požadavek, toho nedosahují ani ony týmy ze středu tabulky.

Po Hinrunde 2020 jim nevěřil vůbec nikdo a nakonec se zachránili, dokonce celkem v pohodě. Od té doby ten tým určitě spíš zesílil, především se pročistil. Nejsou v lehké situaci, avšak pořád to je kvalitní mančaft. Klidné záchraně bych se nedivil.

Reagovat
Martin9719

Tak tu šňůru by museli uhrát aby se do těch klidnějších vod dostali, ať už teď nebo později. Navíc oni 4 zápasovou sérii měli letos v zimě, ale to je taky to poslední co se jim letos + Bayern povedlo. Páteční duel mě každopádně v Gladbachu hodně zajímá, mohla by to být další skvělá předehrávka. Pokud to ale nezvládnou za 3 body tak můžou už jedině udělat další překvapení s Bayernem nebo to bude už dost špatný. Po dnešku se hlavně můžou chytnout i Lilie, ač budu jednoznačně fandit SVW tak jsme viděli, že od nich se taky nevozí body zadarmo.

Reagovat
andrew96

V sezóně 2020/21 ji neuhráli a stejně se zachránili.

Časově bych to posunul, více než půlku letošní Rückrunde byli fakt rozjetí, Ajorque přestupem zimy, Barreiro se stal lídrem. Pak ve Wolfsburgu je složilo zranění Widmera. Není to tak dávno, aby se k dobrým výsledkům vrátili, žádným otloukánkem taky nejsou.

Reagovat
Martin9719

Jasně, já to beru tak že když nebudou 3 body z Gladbachu tak pak máš Bayern a vyhlídka na nějakou lepší sérii může být až před Vánoci a to otázka kde už budou další konkurenti z boje o záchranu. Sezona je dlouhá ale pokud máš prvních 8 zápasů bez výhry + závěr jara tak je to prostě špatně.

Reagovat
andrew96

Jop, to ani nikde nerozporuji.

Reagovat
Rudnevs

Pred sezónou by som to tiež tipol takto. Či to bude takto fungovať aj po tom príšernom začiatku, tým by som si už nebol taký istý. Ale hej, zachrániť by sa mali. Mainz a Augsburg sú kluby, pri ktorých sa často hovorí o zostupe, ale mám pocit, že sa z toho vyhrabú proste vždy relatívne na pohodu. To prostredie je tam proste tak pokojné, že aj keď sú dole, tak to nikto moc nerieši a preto sú aj psychicky v pohode. Keď je dole napríklad Schalke, každý deň sa na nás priživujú hyeny z Bildu, každý deň tam zverejnia nejaku bombu a interné info z kabíny o tom, ako je každý s každým rozhádaný a všetci vynášajú z klubu a pod.

Reagovat
andrew96

Tak Mainz minimálně od příchodu Svenssona a návratu Heidela se Schmidtem píše dost jiný příběh než Augsburg. Už to není to stagnující FSV jako v předešlých pěti letech. Kdežto Augsburg je dlouho pořád stejný.

Point s klidným prostředím je celkem trefný, nicméně když se v Mainzu málem pobili s Beierlorzerem, taky to médii prosvištělo. Ve výsledku si jakýkoliv klub za nežádoucí mediální pozornost pořád může sám.

Reagovat
andrew96

Bruno by byl zajímavý. Na 1. BL už vypadá vyhořele, o patro níž by se ale chytnout mohl. Jen teda nevím, jestli zrovna v tak sledovaném klubu. Bohužel, už má takové jméno, že do Kielu či jiného podobně perspektivního a zároveň malého klubu se těžko dostane.

Reagovat
Rudnevs

To by mohlo sedieť. Na prvú ligu to neni, ale myslím, že stále má čo ponúknuť. Navyše by ho zrejme aj motivovalo, že by po rokoch hral o niečo iné než len čisto o záchranu (hoc, to môže tiež nastať len v druhej lige). Vedenie vraj chce skúsenejšieho trénera a toto by mi prišlo oveľa lepšie rozhodnutie než tam cpať Magatha, pretože na päť zápasov raz náhodne zachránil Herthu.

Reagovat
Martin9719

Hummels jednoznačně dolů, nejhorší hráč 1. půle. I ta rozehra půjde Sülemu daleko lépe. Jinak Malen zatím MOTM. Excelentní v osobních soubojích, druhý gól štěstí ale takhle se za tím musí jít.

Reagovat
Martin9719

Výborně pane sudí, ale stejně to TSG k bodům nedotlačíte..

Reagovat
smazaný uživatel

To, co tam ten rozhodčí dneska předvádí, je fakt silné kafe…

Reagovat
Martin9719

Ryersooon!!!! Alá Gareth Bale.

Reagovat
andrew96

Ryerson goat.

Reagovat
Martin9719

VFB. Další skvělá akce Führicha i krásné založení protiútoku od Guirassyho + navíc vytvořená gólovka v závěru. Seb Hoeness génius.

Reagovat
Rudnevs

Pochváliť treba aj dvojitého strelca Undava Jeho prvé góly v Bundeslige, zaujímavý priebeh kariéry.

Reagovat
Martin9719

Právě mě trochu zaujal už v zápase s Liliemi.

Reagovat
bayern987

boha Musiala tohle musí být gól kurva

Reagovat
vladino10

Strašne laxne zakončenie

Reagovat
Jardman

Svene

Reagovat
Martin9719

I feel good....

Reagovat
esmuellert

Thomasi, už je čas jít o dům dál.

Reagovat
Jardman

souhlas

Reagovat
Bayern +

Skúsiť postúpiť so Schalke by bola pre neho super možnosť.

Reagovat
Rudnevs

Pamätám si, že keď bol v Mainzi, tak sa skutočne špekulovalo, že by mohol ísť do Schalke. Dokonca aj do HSV Za tú dobu sa toho veľa zmenilo.

Reagovat
vladino10

Presne tak, Muller rozvracia ten tím z lavicky

Reagovat
Müllered

Upa, Laimer, Sven klauni další Tuchelova sračka, žádná pozitivní změna.

Reagovat
Kincl

Je rychlej magor jeden :D

Reagovat
Jardman

Sane je výbornéj letos

Reagovat
Hachim Mastour

gool

Reagovat
Müllered

Jamal Leroy jak je to jednoduché v jejich podání.

Reagovat
esmuellert

A pak že Red Bull dává křídla! tyvole oni si je namazali na chleba při tom protiútoku...

Reagovat
esmuellert

Jérôme Boateng před návratem do Bayernu!

Reagovat
Jardman

wtf

Reagovat
esmuellert

Jediná možnost, jak rozšířit obranou řadu, pokud nevytáhnou někoho z akademie. Boateng je aktuálně bez angažmá. Chtělo by se mi napsal, že je to logický krok vzhledem k tomu, že v lednu odletí Kim na AFC, ale nenapíšu to proto, protože neměli poslat Josipa na hostování.

Reagovat
bayern987

Tohle by měla být ideální příležitost na to, někoho z té akademie vytáhnout. Boateng odehrál za poslední rok a půl ani ne 10 zápasů.

Reagovat
esmuellert

Přesně tak, teď by se hodil Chris Richards všemi deseti.

Reagovat
vladino10

Všetci tu píšeme a vymýšľame blboviny, pritom ako sam vyššie píšeš - Stanisic. Ten kto toho chalana poslal preč musel byť totálny idiot.

Reagovat
esmuellert

Ano, celkově tohle přestupové okno bylo za mě nezvládnuté. Byly doby, kdy měl Bayern všechny potřebné posily ještě před koncem sezóny, někdy těsně před zahájeném přípravy a my chtěli podepsat tři borce 5 minut před koncem přestupáku... Sice jsme přivedli Kima a Harryho, ale myslím si, že pokud bychom oba hráče přivedli o chlup dřív, třeba takové finále super pokalu by vypadalo jinak.

Reagovat
vladino10

...asi sa po čase zhodneme, ze nevypadalo

Reagovat
esmuellert

Ano, bohužel.

Reagovat
Martin9719

Verner asi neviděl zápas Gladbachu. Od začátku na hovno stejně jako Gladbach. Pravá strana kde je Pieper tam stačí nakopnout míč a jdou hned skoro do šance. Za ten druhý gól teda může Gross, protože nedržel linii s obranou. V Darmstadtu prostě každý musí od začátku důrazně jinak dostane.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele