Barcelona vyfoukla Realu záložníka Gomese, tvář 'nového Portugalska'

22.07.2016, 09:49
Aktuality
Zaujalo nás
Vyloženě zničehonic Barcelona včera pozdě večer informovala o dohodě na přestupu Andrého Gomese z Valencie. Dle informací Cadeny COPE ještě v půl jedenácté 22letý Portugalec mířil do Realu Madrid, aby za třicet minut bylo vše zase úplně jinak. Čerstvý mistr Evropy prý Katalánce může vyjít až na 55 milionů eur, pětiletý kontrakt podepíše po víkendu...

Nabídky Barcelony a Realu Madrid byly podle všeho zhruba stejného charakteru, takže o transferu do katalánské metropole rozhodl sám hráč. Dříve se i vzhledem ke Gomesově zástupci a osobě Josého Mourinha spekulovalo rovněž o zájmu Manchesteru United, ten však nejspíš nikdy nebyl konkrétní.

To Barça takto se známým superagentem Jorgem Mendesem úspěšně jedná poprvé od dávného roku 2003, kdy ještě bývalý prezident Juan Laporta zdárně dotahoval příchod mexického zadáka Rafy Márqueze.

Zanedlouho 23letý André Gomes v Katalánsku načne už svou třetí sezonu ve španělské La Lize a sám zřejmě bude chtít navázat především na svůj premiérový ročník, kdy ve Valencii ještě technicky hostoval z Benfiky.

Předloni na podzim Gomes do Primera División vtrhl jako uragán a hned v září si řekl o nominaci do oficiálního týmu měsíce. To první část uplynulé sezony už šikovnému středopolaři zhatilo dřívější svalové zranění, které si vyžádalo i operaci a celkem pět měsíců marodění, včetně celé letní přípravy.

Také proto Los Che vůbec netrefili vstup do minulého ročníku. André Gomes byl schopen si poprvé odbýt celých 90 minut ligového zápasu teprve 25. října a zhruba za měsíc se potom Valencia loučila s dříve chváleným koučem Nunem Espritem.

Pod vedením Garyho Nevillea následně nestrádal pouze nekonzistentní André Gomes, ale i celý tým. Tak jako tak se odchovanec Benfiky zvládal čas od času vytáhnout s rozdílovým výkonem a předvedl se hlavně v obou duelech s Realem Madrid. V lednu se komplexním výkonem čítajícím pět obranných zákroků a jednu asistenci zasadil o ukončení 22zápasové vítězné série Bílého baletu.

Letos na jaře se Gomes obecně znovu našel a kvalitní výkony již začal podávat relativně pravidelně. Ve velkém stylu potom vstoupil i do nedávného Eura, když proti Islandu výborně načasovaným průnikem po pravé straně zařídil jediný gól svého týmu. Pro zbytek turnaje už bohužel Gomese výrazně poznamenaly přetrvávající zdravotní problémy...

André Gomes, ideální zástupce nové portugalské líhně

Jak naznačilo už loňské Euro do 21 let, a do značné míry potvrdilo i to letošní dospělácké, Portugalsko disponuje zajímavým vrhem mladých hráčů, kteří v současné době vstupují do kritické fáze rozvoje.

Krajní bek Raphael Guerreiro, João Mário a nakonec i mladší Renato Sanches spolu s Andrém Gomesem spojuje velká ochota hrát s balonem, kombinovat po zemi a operovat na obřím prostoru. Především s druhým jmenovaným Gomes sdílí ohromnou adaptabilitu, co se herní role týče (oba na Euru přeskakovali z jednoho křídla na druhé a vliv vykazovali i uprostřed pole), ale také parádní drajv z hloubi pole.

André Gomes se nejspíš do Katalánska přesouvá jako zamýšlený nástupce Andrése Iniesty, ale vzhledem k jeho velké všestrannosti se nakonec vše může vyvrbit docela jinak. V tomto směru rodákovi ze samého jihu Portugalska nesmírně prospěly dva roky strávené pod vedením notoricky náročného Jorgeho Jesuse.

Vlasatý kouč sice mladíka nevyužíval příliš často, zato však všude možně po hrací ploše. André Gomes si své odvedl v obou středových polohách v Jesusově preferované formaci 4-4-2 (či spíš 4-2-4), krom toho byl ale využit i coby disciplinovaný štít v systému 4-2-3-1 nebo méně svázaný záložník v rozestavení 4-3-3.

V jednom z rozhovorů pro list A Bola těsně po přestupu do Valencie André Gomes dodatečně děkoval Jorgemu Jesusovi konkrétně za zdokonalení jeho defenzivní hry, a právě v této oblasti se nejspíš za poslední dobu posunul ze všeho nejvíc. Postupem času se Gomes zdárně učí využívat svou vysokou postavu a jeho pracovitost i taktická inteligence Portugalcům přišla zvlášť vhod proti Chorvatsku, kdy se opora Valencie jako klíště držela žádnou náhodou poprvé na turnaji notně utlumeného Ivana Perišića.

Přesto právě v defenzivní hře stále můžeme spatřovat největší rezervy jinak komplexního záložníka. Portugalský čahoun o výšce 188 centimetrů už zřejmě nikdy nebude mít závratný start na balon, což se občas projevuje při ztrátách míče, respektive následném nestíhání směrem dozadu. I proto je André Gomes poněkud náchylný k faulům - v uplynulé sezoně jich spáchal víc než kdokoliv z jeho spoluhráčů (61) a napříč všemi soutěžemi si vysloužil alarmujících čtrnáct žlutých napomenutí.

Andrému Gomesovi se zřejmě dá vyčítat rovněž menší produktivita, ta se však rozhodně nevylučuje s jeho často enormním vlivem na efektivitu ofenzivního počínání svého týmu. Bývalý člen akademie Porta je navýsost schopným driblérem, který se ale zároveň vyžívá i v rychlých narážečkách a kombinační hře obecně. André Gomes se zásadně neschovává, naopak si neúnavně hledá volné pozice i v těch nejtěsnějších uličkách, čímž trochu připomíná někdejšího záložníka Chelsea a donedávna oporu Atlétika Madrid, Tiaga Mendese.

Jedním důležitým faktorem, který z Gomese v pohybu s balonem činí takového posla zkázy pro soupeřovy obrany, je jeho takřka dokonale vybroušená obounohost. André Gomes je ve svém manévrování de facto neomezený, stejně obratně se dokáže vrtnout doleva i doprava, a proto se jeví tak nevyzpytatelný. Člen oficiálního all-stars týmu Evropské ligy 2013/14 zároveň čerpá z bezedné studnice sebevědomí, která ho na druhou stranu občas sráží v otázce distribuce balonu, kdy nezřídka sahá ke zbytečně ambiciózním diagonálám.

Na každý pád, pro svou úžasnou versatilitu se André Gomes klidně dá považovat za ztělesnění moderního box-to-box středopolaře, stejně jako ideálního reprezentanta nového 'bezkřídlého' Seleçãa. Bezmála 60 milionů eur se sice může zdát přestřelených, ale Barcelona skutečně má k takové investici své pádné důvody...

Autor: Tomáš Daníček / outsideoftheboot.com, portugoal.net, sport.es

Komentáře (560)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele