1. Bundesliga - preview sezóny 2010/2011

19.08.2010, 13:17, aktualizováno 19.08.2010, 13:17
Previews
Už jen dva dny a jedno odpoledne zbývají do okamžiku, kdy souboj posledních dvou mistrů Bayernu a Wolfsburgu zahájí nový bundesligový ročník, v historii osmačtyřicátý, a proto už je na čase představit všech osmnácti účastníků, kteří nás až do poloviny května příštího roku budou bavit dobrým fotbalem...

Jak už je zvykem, favorita drtivá většina vidí v právě v obhájci titulu, vyrovnanost celků seřazených za ním je ovšem dechberoucí. Poprvé po dlouhé době má liga jen dva nováčky, Kaiserslautern a St. Pauli, jelikož Augsburg neuspěl v baráži proti Norimberku.

Pro českého fanouška je smutným faktem, že "naši" zástupci se v německé nejvyšší soutěži postupně ztrácejí. Jejich počet klesl na 11, navíc do prvního kola nastoupí v základu s jistotou pouze betzenberský Jiří Bílek. Relativně dobré šance mají ještě Michael Kadlec z Leverkusenu a David Jarolím z HSV, ostatní jsou při nejlepším čekateli na lavičce.

Češi v bundeslize: Michal Kadlec (Leverkusen), David Jarolím, Jaroslav Drobný, David Rozehnal, Miroslav Štěpánek (všichni Hamburg), Jan Šimák (Mainz), Martin Fenin (Frankfurt), Pavel Krmaš (Freiburg), Jiří Bílek, Jan Šimůnek, Jan Morávek (všichni Kaiserslautern).

FC Bayern München

Po relativně úspěšné minulé sezoně, kdy Bayern sahal po třech trofejích, z nichž do Mnichova dovezl pouze obě domácí, se bavorský celek vydal cestou stabilizace a to i přes očividné slabiny mnichovské sestavy.

Ačkoliv má trenér Louis van Gaal dostatek kapitálu, rozhodl se nizozemský kouč nenarušovat kompaktnost kádru dalšími příchody. Posílení se Bayern nedočká ani na své achilově patě, levém bekovi, kde se kouč rozhodl dát důvěru dvacetiletému Diegu Contentovi, rozenému Mnichovanovi a produktu mládežnické akademie, který za první tým stihl v bundeslize odehrát všehovšudy devět zápasů.

Jedinnými posilami jsou tak tři hráči navrátivší se z hostování, z Nürnbergu to je dvojice Ottl s Brenem a jako třetí se vrátil talentovaný Toni Kroos, jehož angažmá v Leverkusenu zocelilo v komplexního hráče, přesto je pro něj připravena pouze lavička náhradníků.

Mužstvo naopak opustil hned dvojnásobný počet hráčů, nadobro se v Mnichově konečně vypořádali s Italem Tonim, který odešel do Janova. Rensingovi byla vypovězena smlouva, do Stuttgartu byl prodán Niedermeier, Görlitz se rozhodl zkusit štěstí v čerstvě druholigovém Ingolstadtu. Stejnou soutěž si zahraje i Christian Lell za berlínskou Herthu. Odchovanec Ekici byl vyslán na vycvičenou na hostování do Nürnbergu.

Nepříjemnou komplikací pro novou sezonu, zvláště pak pro její začátek, se Luisi van Gaalovi stalo letošní mistrovství světa. Mnoho klubových opor totiž reprezentovalo a většinou týmy, které v Africe strávily času nejvíce. Obzvláštní nepříjemností je pak reprezentační zranění Arjena Robbena, který byl před Schweinsteigerem, Lahmem a Müllerem vyhlášen nejlepší hráčem minulé sezony. Nizozemský křídelník si pochroumal sval už před začátkem mistrovství, reprezentační lékaři ho však nechali hrát a léčba se tak protáhne až na dva měsíce.

Nizozemský kouč se vedle toho obával i únavy ostatních reprezentantů, přípravné výsledky jeho úsudku ale zatím nedávají za pravdu. Finále Liga!total Cupu se Schalke 04 bavorští sice prohráli, nastoupili ovšem v natolik improvizované sestavě, že výsledek 1:3 má minimální vypovídající hodnotu a to o to spíše, že stejného soupeře ve finále "ostrého" německého Superpoháru porazili góly Müllera a Kloseho po dobrém výkonu 2:0. I přes, zdá se, dobrou formu ale Mnichované nezvládli přípravný duel s Realem Madrid, hraný na počest největší legendy klubu Franze Beckenbauera, a po bezbrankové remize podlehli Mourinhovu výběru na penalty. Chuť si mnichovští napravili v prvním pohárovém utkání sezony, když na půdě pětiligové Germanie Windeck brankami Kloseho, Ribéryho, Kroose a Goméze zvítězili 4:0.

Pravděpodobná sestava: Butt - Lahm, Demichelis, Badstuber, Contento - van Bommel, Schweinsteiger - Olić (Robben), T. Müller, Ribéry - Klose

Prognóza: Bayern bude tradičně bojovat na všech frontách a vysílení z důležitých zápasů na konci sezony ho bude stát důležité body v boji o titul a tím i o první místo.

FC Gelsenkirchen-Schalke 04

Schalke má před sebou extrémně těžkou sezónu. Sezónu, v níž musí navazovat na loňský úspěch v podobě senzačního druhého místa a to opět s hodně obměněnou sestavou. Což by se, narozdíl od minulé sezóny, nemuselo zrovna vyplatit.

Pořádný průvah Felix Magath udělal již v předchozích dvou přestupových oknech, během nichž byl trenérem S04, to ale převážně měnil nepotřebné a neperspektivní hráče za mladíky s budoucností. Během tohoto léta ovšem opustily tým hned čtyři velké opory, na kterých stála jak ofenziva, tak defenziva.

Začneme útokem... Jak známo, po konci smlouvy odešel do moskevského Dinama Kevin Kuranyi, který se pod úspěšný ročník podepsal osmnácti trefami. Náhrada za něj je ovšem více než adekvátní, taktéž zadarmo do Schalke zamířil Raúl, živoucí legenda Realu Madrid. Ten zatím v přípravě tvoří duo s Eduem, příchod jiného silového útočníka ale dosud není vyloučen. Kádr vedle Kuranyiho opustili Gerald Asamoah a Vicente Sánchez, oba veskrze hráči bez perspektivy, jejich místo na lavičce zaujal Erik Jendrišek z Kaiserslauternu.

Bez výraznějších změn zůstala středová řada, toto tvrzení však nemusí platit dlouho. Kdo v uplynulých letech sledoval hru Schalke, je mu jasné, jak v jeho řadách chybí klasický špílmachr. Magath někoho takového hledá, potřebné peníze si vydupal na vedení a brzy by jich měl užít - nejreálněji vypadá příchod Misimoviće (v případě, že Wolfsburg získá Diega) či Afellaye z PSV. Pořádnou posilu již Königsblauen mají v Jermaine Jonesovi, který minulý ročník celý promarodil, nyní je však již fit. O šanci naopak už nebude bojovat Jan Morávek, jenž odešel na hostování do Lauternu, definitivně se pak Schalke zbavilo Zé Roberta a Grossmüllera.

Zcela novou tvář má naopak defenziva, ve které zůstali pouze mladí reprezentanti Manuel Neuer a Benedikt Höwedes. Základní stavební kameny sestavy z minulých let, kapitáni Heiko Westermann a Marcelo Bordon, stejně jako Rafinha však byli prodáni a na jejich místa přišli Christoph Metzelder, Kyriakos Papadopoulos a Atsuto Uchida. Alternativami na kraj jsou také Tim Hoogland a Sergio Escudero, v Gelsenkirchenu naopak již nejsou mladíci Reginiussen a Zambrano, kteří vzali zavděk hostováním.

Pravděpodobná sestava: Neuer - Uchida, Höwedes, Metzelder, Escudero - Jones, Rakitić - Farfán, Baumjohann - Raúl, Edu

Prognóza: Felix Magath proklamoval cíl hrát pohledný fotbal, což by při zisku špílmachra světových kvalit nemusel být až takový problém. Tím ovšem tentokrát zřejmě bude defenziva, která je pro boj o titul bezpodmínečností. Königsblauen budou bojovat o Ligu mistrů a do pohárové Evropy se opět dostanou.

SV Werder Bremen von 1899

Každoroční aspirant na nejvyšší příčky a producent útočného fotbalu stejně jako před rokem ztratil svého špílmachra a tentokrát nemá v rukávu připravenou náhradu typově stejného hráče. Vzhledem k pravděpodobnému přechodu na nový systém tak kolem brémského Werderu rojí mnoho a mnoho otazníků...

O osudu Mesuta Özila se spekulovalo minimálně již celé jaro a po vydařeném mistrovství světa tento stav ještě zesílil. Vyvrcholení přišlo pro Werder v nepříliš vhodnou dobu, chvilku před veledůležitým dvojutkáním se Sampdorií o postup do Ligy mistrů. Den před prvním zápasem, který ale SVW vyhrálo 3:1, bylo jasno - subtilní záložník s tureckými kořeny přestupuje do Realu Madrid, který za něj do města na řece Weser poslal částku pohybující se kolem patnácti milionů eur.

Dlouholetý trenér Thomas Schaaf ale nepůsobí dojmem, že by si nevěděl rady. Prozíravě již během minulých týdnů několikrát zkoušel hru na dva hroty a nyní s tímto klasickým systémem vyrazí do boje. Více odpovědnosti zřejmě připadne dvojici Marko Marin - Aaron Hunt, více ofenzivních choutek možná bude mít kapitán Torsten Frings. Procpat se do základní sestavy by se navíc jistě chtěl novic z nizozemského Twente Marko Arnautović.

V tradičně poklidném brémském létu to byl právě mladý Rakušan, kdo na sebe často strhával pozornost. Co naplat, že mnohé zaujal svými individuálními kvalitami, kvůli svému chování a aroganci do týmu nezapadl dobře a manažer Allofs již důrazně varoval - jestli se Arnautovićův přípstup razantně nezlepší, pak nemá v Brémách žádnou budoucnost.

Když pomineme zdravotní problémy Nalda, tak takřka nedotčená zůstala obrana, šéf Per Mertesacker i přes vábení některých zahraničních klubů vyznal Werderu lásku a zůstává. Stejně tak to vypadá i s útočníkem Hugem Almeidou, jenž měl namířeno do Lazia, nakonec však zůstal a vzhledem k povedené přípravě by měl být v základní jedenáctce. O svoji šanci se budou bít mladíci Felix Kroos a Kevin Schindler, místo v kádru naopak již nemají Tunisan Abdennour a do Herthy zapůjčený Peter Niemeyer.

Pravděpodobná sestava: Wiese - Fritz, Mertesacker, Naldo (Prödl), Boenisch - Bargfrede, Frings - Hunt, Marin - Pizarro, Almeida

Prognóza: Mnohé se bude odvíjet od toho, zda se Brémy prokousají do Ligy mistrů, dvojice Allofs - Schaaf by v případě úspěchu možná ještě investovala do posil. V silách současného ansámblu je boj o poháry, obhajoba loňské třetí příčky by mohla být reálným cílem.

Bayer 04 Leverkusen Fußball

Bayer Leverkusen jistě patří ke kandidátům na titul a během přestupového období provedl vše pro to, aby se v boji o něj neztratil. Největší zbraní by mohl být návrat Michaela Ballacka, který před osmi lety dopomohl Bayeru k účasti ve finále Ligy mistrů, To je však již dávná historie a dnes se Ballack vrací jako bývalá hvězda Bayernu Mnichov a londýnské Chelsea.

Nicméně Bayer posiloval ve všech řadách. Do obrany přivedl chorvatského NK Osijek Domagoje Vidu, který by měl zpevnit zadní řady. V chorvatských vodách ulovil i Zvonko Pamiće, 19ti letého záložníka, kterého obratem poslal na hostování do Freiburgu. Z Hannoveru pak přišel jako volný hráč zkušený Hanno Balitsch, který by měl krýt zádá kapitánovi Simonu Rolfesovi.

Sidney Sam by měl zase rozhýbat křídelní hru Bayeru, když prokázal své schopnosti v Kaiserslauternu a pomohl mu k postupu zpět do bundesligy. Útok pak posílil vytáhlý dánský mladíček Nicolai Jorgensen, jenž by měl být čtvrtou volbou za Kießlingem, Helmesem a Derdiyokem. Z hostování v Norimberku se vrátil Marcel Risse, o jehož setrvání v týmu ještě není rozhodnuto.

Tým naopak opustili Thomas Zdebel, Lukas Sinkiewicz, Sascha Dum a Theofanis Gekas, kteří byli shledání nepotřebnými a Bayer jim nebránil v hledání štěstí v jiných klubech. Největší oslabením je bezesporu návrat Toniho Kroose do Bayernu Mnichov. Tento talentovaný německý mladíček se v barvách Bayeru Leverkusen vypracoval mezi nejlepší záložníky ligy a dle hodnocení odborného magazínu Kicker byl za uplynulou sezónu shledán dokonce tím nejlepším. Bayern se však svého klenotu nechtěl zbavit za žádnou cenu a tak Leverkusen našel adekvátní náhradu v Michaelu Ballackovi.

Pravděpodobná sestava: R. Adler - Castro, M. Friedrich, Hyypiä, Kadlec - Ballack, Rolfes - Renato Augusto, Barnetta - Kießling, Helmes

Prognóza: Bayer Leverkusen má vysoce kvalitní tým plný mladých hráčů a musí se s ním rozhodně počítat v boji o titul. Odchod Kroose bude sice citelný, ale nové posily v čele s Ballackem dodají tomuto celku potřebné kvality a zkušenosti, takže by se neměla opakovat letošní a loňská jarní selhání, kdy Bayeru vždy došel dech a vypadl z boje o titul. Umístění v první trojce by mělo být poviností.

BV Borussia 09 Dortmund

V Dortmundu se žádná revoluce přes léto nekonala, spíše evoluce. Jürgen Klopp totiž načíná v Borussii svojí třetí sezónu jako hlavní trenér a má tak dostatečný prostor pro koncepční práci. To je rozhodně vítaná změna oproti minulým létům, kdy se klub zmítal ve finační nejistotě a trenéři se měnili obrok. Stejně tak jsou pryč časy, kdy přicházeli hráči jako Rosický, Koller či Amoroso za desítky milionů eur.

Dnes klub razí zásadu, že přijít může někdo, jen když někdo jiný za stejnou částku odejde. Vloni tak Alexandra Freie nahradil paraguyský ostrostřelec Barrios a letos je tomu nejinak. Odešel Nelson Valdéz a přišel Robert Lewandowski z Lechu Poznaň. Za 350 tisíc eur pak BVB přivedlo Japonce Shinjiho Kagawu, který se rychle adaptoval na evropský fotbal a v přípravě se řadil k nejlepším hráčům.

Dále přišel zadarmo Lukasz Piszczek z Herthy a měl by být alternativou na oba kraje obrany. Chytit šanci a pačesy jsou připraveni i mladíčci Lasse Sobiech, Marc Hornschuh, Mario Götze, Johannes Focher, Marco Stiepermann a Daniel Ginczek, které si vytáhnul Jürgen Klopp z dorostu. Zvláště 18ti letý Mario Götze na sebe upoutal pozornost a měl by dostávat pravidelně šanci v prvním týmu na levém kraji zálohy.

Vrátil se i Florian Kringe z hostování, ale klub s ním moc nepočítá a stále mu hledá angažmá. Stejně tak Markus Feulner, který Borussii posílil teprve minulé léto, se v základní sestavě neuchytil a kdyby se naskytla příležitost, rád by odešel jinam. Brazilec Tinga se jako volný hráč vrátil do rodné země a mladý Julian Koch šel sbírat zkušenosti do druholigového Duisburgu. Mohamed Zidan se stále dává dohromady po těžkém zranění kolene a zpátky na trávníky by mohl vyběhnout někdy v půlce října.

Pravděpodobná sestava: Weidenfeller - Owomoyela, Subotić, Hummels, Schmerzel - Kehl, Sahin - Kuba, Kagawa, Großkreutz - Barrios

Prognóza: Jürger Klopp udělal s týmem kus práce a podařilo se mu kádr vhodně doplnit a zkvalitnit. Sestavil mladý nadějný tým, doplněný o zkušené borce, který je hladový po úspěchu. Letos bude bojovat s Borussií na dvou frontách, na domácí scéně a evropské, kádr má však dostatečně široký. Proti tipuji, že Dortmund skončí v bundeslize do pátého místa a v Evropské lize se s ním uvidíme i na jaře.

VfB Stuttgart 1893

Po skvěle vydařeném jaru panují ve Stuttgartu velká očekávání, přestože v létě z klubu odešly některé opory. Úspěšný trenér Christian Gross jde ale odvážně s kůží na trh a už tak namlsaným fanouškům a soupeřům vzkazuje, že chce hrát o titul.

Švábové měli loňskou sezónu jako na houpačce, když na podzim nechytili začátek a jejich bídná forma nakonec stála místo do té doby vychvalovaného Markuse Babbela. Tato rošáda ovšem stála za to, švýcarský generál Gross zavelel k jarní stíhací jízdě a z boje o holé přežití nakonec vybojoval pohárovou Evropu.

Podobný podzim by se nyní neměl opakovat, může se ale lehko stát, zvlášť když tým opustilo hodně zkušeností. Ty měl především veterán Jens Lehmann, který odešel do fotbalového důchodu a na pozici jedničky se posunul mladý Sven Ulreich, přičemž na pozici náhradníka vedení přivedlo Marca Zieglera z Dortmundu. Druhou a ne úplně plánovanou velkou ztrátou je odchod Samiho Khediry do Realu Madrid, jeho roli ve středu zálohy by měl převzít buď Kuzmanović nebo Christian Gentner - ten po třech úspěšných letech opustil Wolfsburg a zadarmo se vrátil domů.

Pokračovat už ve VfB nebude kdysi velká hvězda Aliaksandr Hleb, jehož výkony byly jedním z největších zklamání bundesligy a zřejmě by se musel stát zázrak, aby po návratu z hostování běloruský záložník v Barceloně ještě čichl k balonu. Dalšími středopolaři, kteří odešli, byli nepotřební Roberto Hilbert a Martin Lanig, Georges Mandjeck pak po návratu z hostování v Lauternu zamířil do Rennes a útočníka Schiebera si vypůjčil Norimberk.

Dravé mladí v útoku tak bude reprezentovat Martin Harnik, jenž přišel z Brém, prosadit se hodlá také další ofenzivní hráč Johann Audel z Valenciennes či navrativší se Élson. Na pravý kraj obrany, který byl v uplynulé sezóně stuttgartskou slabinou, přišel na hostování z Liverpoolu Philipp Degen, klub pak natrvalo získal osvědčené Molinara a Niedermeiera.

Pravděpodobná sestava: Ulreich - Degen, Tasci, Delpierre, Molinaro - Gebhart, Träsch, Kuzmanović, Gentner - Cacau, Marica

Prognóza: Kouč Gross má přece jen trochu velké oči, ve Stuttgartu se totiž nepřestavuje pouze stadion, ale do určité míry i tým VfB. Na poháry by to ale stačit mělo, při dobré konstalaci hvězd po roční odmlce i na Ligu mistrů.

Hamburger SV

Jak se v Hamburgu stalo pomalu už tradicí, i letos vede tamní SV do nové sezony nový trenér. Tentokráte nevděčnou roli převzal po Brunu Labbadiovi Armin Veh. Vedení klubu si po nepohárové sedmé příčce z minulého ročníku uvědomilo, že je potřeba něco dělat a nový kouč tak dostal k dispozici slušné prostředky na přestupy, které využil na první pohled, hlavně směrem dozadu, velmi dobře, přesto se však bojí stanovovat jakkékoliv cíle.

Hamburg se do nové sezony musel vypořádat s odchodem reprezentačního beka Boatenga, který byl za odpovídající nabídku Manchesteru City v hodnotě 12 milionů eur prodán do Anglie. Řešením by měl být příchod Heika Westermanna, jemuž byla na úkor Jarolíma přidělena kapitánská páska, a posílením zadních řad by měl být i Dennis Diekmeier z Nürnbergu. Další posily kouč Veh lovil v potápějící se Hertě. Příchod Friedricha sice nevyšel, severoněmecký klub se ale zahojil na zdarma podepsaném Drobném, který bude bojovat s Frankem Rostem o post jedničky, a pětimilionovém Kaćarovi, který by měl konkurovat ve středu pole Jarolímovi.

Na druhou stranu, tedy směrem z Imtech Areny, zamířil vedle Boatenga už jen Sam, který byl po návratu z Kaiserlauternu, kde vykopal postup do bundesligy, obratem prodán do Leverkusenu. Na jeho postu se vedení rozhodlo dát důvěru Choupo-Motingovi, který se jevil rovněž dobře v Nürnbergu. Na hostování pak byli vypuštěni mladí Arslan a Beister.

HSV má ambice znovu se vrátit do bojů o titul a trenér Veh k tomu hodlá dojít v dnes populární sestavě po vzoru Bayernu Mnichov 4-2-3-1. Ačkoliv má Hamburg v kádru kvalitní křídelníky i hroty a nyní i posílenou střední zálohu, odpovídající kvalitu na post staženého útočníka zdá se nemá, Petrić je totiž primárně hrotový hráč a ač by jeho roli tvůrce a druhé vlny mohl příležitostně na hrišti zastávat Zé Roberto, nebezpečně by se tím před ofenzivním Jansenem otevírala levá strana, a přičteme-li k tomu ofenzivní choutky i druhého defenzivního záložníka Kaćara, vyjde nám naprosto nevhodný a nevyrovnaný systém. Jedinným řešením by bylo pevné zakomponování Choupo Motinga, zda je na to ale mladý hráč připravený či je toho vůbec schopný, ale zatím není vůbec jisté.

Pravděpodobná sestava: Rost - Demel, Westermann, Mathijsen, Jansen - Zé Roberto, Kaćar - Pitroipa, Petrić (Choupo-Moting), Elia - van Nistelrooy

Prognóza: V těžké konkurenci se nesehraný tým HSV bude pohybovat na hraně pohárových vod, na které s trochou štěstí dosáhne.

VfL Wolfsburg

Vlci z Wolfsburgu po loňském senzačním zisku titulu skončili minulý ročník až na osmé přícce, a proto proběhlo v klubu přes léto mnoho změn. Ta největší se udála na trenérské pozici, když provizorní náhradu v podobě Lorenze-Günthera Köstnera vystřídal anglický lodivod Steve McClaren. Ten sice s Twente vyhrál historicky první nizozemský titul, jenže ani vidina Ligy mistrů jej nepřiměla setrvat a raději přijal lukrativní nabídku z Wolfsburgu.

Další změny proběhly hlavně v obranných řadách. Vedení klubu si dobře povšimlo, kde ho tlačí pata, a přivedlo dva kvalitní stopery - Arne Friedricha a Simona Kjaera. Důvod je prostý, zatímco v mistrovské sezóny inkasovali Vlci pouze 41krát, v minulém ročníku to bylo 58krát, tedy skoro o třetinu více. Zisk Arne Friedricha nebyl až zas takovým překvapením, protože bývalý kapitán berlínské Herthy nechtěl v sestupivším klubu zůstat. To přestup Simona Kjaera z italského Palerma byl skutečnou bombou na přestupovém trhu. Vlci přeplatili leckteré přední celky Evropy a dánský reprezentat tak překvapivě zamířil do bundesligy.

Posilovalo se i v ofenzívě a útočné řady rozšířili Mario Madžukić z Dinama Záhřeb a 18ti letý Nassim Ben Khalifa, který patří mezi velké naděje švýcarské kopané. Naopak v záložní řadě došlo spíše k oslabení, když Christian Gentner se vrátil zdarma domů do Stuttgartu. Nahradit by jej měl Cícero, který přichází na roční hostování z Brazílie a který bundesligu již okusil v dresu Herthy. Do ruské Kazaně odešel nigerijský expres Obafemi Martins a do Kaiserslauternu přestoupil český stoper Jan Šimůnek. Zajímavý byl rovněž návrat Brazilce Révera do Jižní Ameriky, když v klubu nepobyl ani půlrok a v dresu Wolfsburgu se odehrál pouhých 15 minut.

Největší trhák si však Vlci nechávají na konec přestupového období, lanaří totiž špílmachra Juventusu Diega, kterému se přesun na Apeninský poloostrov nevyvedl dle jeho představ. Znamenalo by to i automatický odchod Zvjezdana Misimoviće do konkurečního Schalke 04, které si na něj dlouho brousí zuby. Odchod Andrey Barzagliho je jen otázkou času.

Pravděpodobná sestava: Benaglio - Riether, Kjaer, A. Friedrich, M. Schäfer - Josué, Cícero - Grafite, Misimović, Mandžukić - Džeko

Prognóza: Vlci rozhodně neoslabili, spíše naopak. Změna trenéra je ale vždy ošidná věc a hráčům může chvíli trvat, než se adaptují na nový herní styl a zcela pochopí taktické záměry. Přesto boj o pohárovou Evropu je samozřejmostí a umístění ve středu tabulky by bylo považováno za neúspěch.

1. FSV Mainz 05

První sezonu v Mainzu zvládli, nyní je na řadě druhá. Parta kolem nováčka v lize i v trenéřině jako takové, Thomase Tuchela, v minulém roce vykopala senzační deváté místo, tedy první polovinu tabulky. Toho samého by samozřejmě rádi na Rýnu dosáhli i letos, spokojí se však i s pouhou záchranou.

Kouč Tuchel převzal plnou kontrolu nad přestupy, ze sestupující Bochumi si přivedl vysněného beka Fuchse, který by svou útočnou aktivitou a skvělými standardkami měl výrazně podporovat útočnou fázi. Do té přišlo posil hned několik, z Realu Madrid byl vykoupen dosud na Rýnu hostující Maďar Szálai, z Schalke byl vypůjčen Lewis Holtby, kterému vzhledem k sestupu propadl zbytek hostování v Bochumi, a celý milion eur Mainz zaplatil za tuniského ofenzivního hráče Allaguiho.

Ze stejného týmu přišel zdarma Caligiuri, který by měl vyztužit zálohu směrem dozadu.Za symbolický peníz byl podepsán ještě devatenáctiletý Makedonec Georgiev a smlouva byla nabídnuta i nigerijci Babangidovi, bývalému hráči Ajaxu, Barcelony nebo naposledy Krasnodaru, který byl v létě bez angažmá.

FSV tak posílilo slušně, zaplati za to však muselo pěnězi za Aristeda Bancého, klíčový útočník minulé sezony odešel za čtyři miliony eur do dubajského Al-Ahlí. Afrického útočníka by na hrotu měl nahradit Allagui, v pohotovosti je i Szálai. Mezi dalšími odchody vyčnívá ten kapitána Tima Hooglanda, který se po vypršení smlouvy na Rýnu vrátíl domů na Schalke 04. Nepotřebným Amrimu, Bogavaćovi a Tosongulovi nebyla prodloužena smlouva.

Co ovšem trenéra Tuchela jisté trápí, je zranění Heinze Müllera. Překvapení minulé sezony na brankářském postu a jednička mainzského týmu je pro zranění dlouhodobě mimo a zastoupit ho tak musí průměrný Wetklo. I přesto Mainz odehál slušnou přípravu a úspěšný byl i v prvním soutěžním utkání, když na půdě Berliner AK07 dvěma góly Holtbyho zvítězil 1:2.

Pravděpodobná sestava:Wetklo (H. Müller) - Zabavník, Svensson, Noveski, C. Fuchs - Karhan , Polanski - Schürrle, Ivanschitz, Holtby - Allagui

Prognóza: Překvapení minulé sezony se na Rýnu opakovat nebude, přesto bude Mainz v konkurenci středu tabulky hrát obstojnou roli a starosti sestupu se ho dotknou jen okrajově.

Eintracht Frankfurt

V Eintrachtu Frankfurt proběhlo poklidné přestupové léto. Žádné velké příchody, ani citelné ztráty, spíše vhodné doplnění kádru tam, kde bylo zapotřebí. Michael Skibbe je u kormidla Eintrachtu již druhým rokem a výsledky jeho práce se již dostavují. Klub skončil minulý ročník na krásném desátém místě, což je pro klub jako Eintracht nejspíše strop.

Aby ani letos nemuseli ve Frankfurtu bojovat o záchranu a pohybovali se opět v klidném středu tabulky, angažovali dvě posily řecké národnosti. Georgios Tzavellas by měl být důstojnou náhradou na levý kraj obrany za Christopha Spychera, který se rozhodl dohrát kariéru ve své domovině a odešel hájit barvy Young Boys Bern. Theofanis Gekas by měl zase vytvořit konkurenci v útoku Eintrachtu, kde jej vloni nejvíce tlačila pata. Gekas se v týmu náramně chytnul a v přípravém zápase proti Schwalbachu zamířil do černého dokonce šestkrát. Jako posila by se dal brát i návrat Ioanisse Amanatidise po vleklém zranění kolene a podepsání nové dvouleté smlouvy s Halilem Altintopem. V útoku Eintrachtu je tak najednou těsno.

Na to by mohl doplatit český útočník Martin Fenin, který nemá místo v základní sestavě jisté a bude muset o něj tvrdě bojovat. Z hostování se vrátil Markus Steinhöfer, na přestup pak přišel mladičký Sebastian Rode. Oba tak pomůžou vyztužit záložní formaci. Jediným oslabením je odchod Selima Tebera do tureckého Kayserisporu a Nikose Liberopoulose do AEK Athény, avšak ani jeden nepatřil do základní sestavy. Dobrou zprávou pro Eintracht je, že mezi zraněné hráče lze zařadit jen kapitána Chrise a záložníka Zlatana Bajramoviće, kterého od přestupu k červenočerným sužují svalové problémy a patří tak k notorickým marodům. Problémy s marodkou totiž v posledních letech srážely Frankfurt dolů a doufejme, že je má již definitivně za sebou.

Pravděpodobná sestava: Nikolov - Jung, Franz, Russ, Tzavellas - Ochs, Schwegler, Meier, Köhler - Gekas, Amanatidis

Prognóza: Eintracht nebude bojovat ani o pohárovou Evropu, ani nebude mít problémy s udržením. Bude to klidný střed tabulky s tím, že se tento klub může pohybovat chvilku více nahoře, chvilku více dole.

TSG 1899 Hoffenheim

Německá Chelsea či německý Manchester City, tak to v případě Hoffenheimu rozhodně neplatí. Je pravdou, že se tento klub před příchodem miliardáře Dietmara Hoppa plácal v regionální soutěži, ale od té doby rok co rok stoupá výše, až předloni dostoupal do bundesligy. Od té doby ale neutrácí horentní sumy za hráče světové špičky, ale pokračuje spíše v citlivém doplňování kádru a koncepční práci. Důkazem je i to, že od postupu do bundesligy došlo k změne v základní sestavě jen na dvou postech - brankáře a stopera.

Letošní přestupní léto klub spíše oslabil, než posílil. Po necelém roce stráveném v klubu totiž odešli Brazilec Maicosuel a Argentinec Franco Zuculini. Zatímco prvně jmenovaný se vrátil do rodné země, Zuculini se rozhodl setrvat v Evropě a pouze se přesunul více na jih do italského Janova. Zde bude rok hostovat a v případě zájmu janovských má i opci na přestup. Na postu brankářské jedničky proběhla rošáda, Tima Hildebranda nahradí Tom Starke, který přišel zadarmo z MSV Duisburg. Na finského obránce Jukko Raitalu uplatnil Hoffenheim opci a stal se tak další posilou. Tou nejdražší je ovšem mladičký útočník Peniel Mlapa, německý rodák s africkými předky. Ten přišel z Mnichova 1860 za 1,3 milionu eur.

Největší posílením byl tak pro klub fakt, že žádná z hvězd tým neopustila a důležití hráči prodloužili své smlouvy. V Hoffenheimu museli volit i nového kapitána, protože Per Nilsson odešel do konkurečního Norimberku. Stal se jím nakonec Adreas Beck, kterému je teprve 23 let a předběhl tak v klubové hierarchii Josipa Šimuniće či Sejada Salihoviće.

Pravděpodobná sestava: Starke - Beck, Šimunić, Compper, Ibertsberger - Weis, Luis Gustavo, Salihović - Carlos Eduardo, Ibišević, Obasi

Prognóza: Tento ambiciózní klub sice dokázal udržet tým pohromadě, ale na nejvyšší příčky to stačit nebude. Nepřišli žádní hotoví hráči a s takto úzkým kádrem se o pohárové příčky bojovat nedá. Přesto tým má velkou kvalitu a na klidný střed tabulky to bude v klidu stačit. A kdo ví, třeba tento nevelký klub příjemně překvapí a všem vypálí rybník.

Borussia VfL 1900 Mönchengladbach

Už na třetí bundesligovou sezonu se chystá kdysi slavný klub z Mönchengladbachu a cílem je jednoznačně vzestup tabulkou směrem vzhůru, nejlépe do její první poloviny. Konkurence je ale tvrdá a Borussia se nakonec může pohybovat mnohem níže, než si u Rýna představují. To však v Gladbachu nehodlá ku příležitosti 110. výročí založení klubu nikdo připustit.

Minule třináctý Gladbach v rámci přestupového okna kompletně obmněnil útok a to i přes to, že bota porýnské tlačila spíše na zadních pozicích. Již před otevřením podpisového okna se do černobílého dresu upsal Belgičan Igor De Camargo, který z Lutychu přichází za čtyři miliony eur. Co Borussia zaplatila za první posilu, ušetřila na druhé, jíž se Mohammad Idrissou, kterému ve Freiburgu končila smlouva a nebál se přestoupit za vyššími ambicemi. Z Münsteru byl zadarmo podepsán mladý obránce Wissing.

Loučení bylo v Mönchengladbachu násobně více, skoro za dva miliony eur odešel kanadský dlouhán Friend posílit druholigovou Herthu. Víc ale už Borussia neinkasovala, smlouvy skončily bez prodloužení Collautimu, Lamidimu, Kleinemu, Löhemu a opoře minulých let, Oliveru Neuvillemu, který se v sedmatřiceti letech rozhodl pokračovat v druhé lize za Bielefeld.

Gladbachu se také podařilo udržet Marca Reuse, který se vinou zranění nemohl předsvést na mistrovství světa, a pro příští sezonu by měl být týmu trenéra Frontzecka oporou, právě na něm totiž hodlá německý kouč postavit ofenzivní fázi svého mužstva. Podporovat by měl především rozehrávajícího Bobadillu, drahého de Camarga a poměrně překvapivě v přípravě chytivšího formu vysokého Idrissoua. Na druhé straně se podařilo udržet Danteho, jež by spolu s gólmanem Baillym měl zůstat oporou zadních řad.

Přípravné výsledky mohou Mönchengladbach těšit, jedinnou prohru si Borussia připsala na hřišti anglického West Hamu, jinak porážela jak soupeře z nižších lig, naposledy příkladně Union Berlin. Krom toho zdolali Frontzeckovi svěřenci na domácím hřišti i takový FC Liverpool a klidnými je může nechat úspěšně absolvované první pohárové kolo, když dokázali zvítězit na čerstvě druholigovém krušnohorském Aue 3:1.

Pravděpodobná sestava:Bailly - Levels, Brouwers, Dante, Daems - Marx, Bradley - Arango, Reus - de Camargo, Idrissou

Prognóza: Gladbach se sice bude zezačátku rozehrávat, později se však zařadí do klidného středu tabulky, kde vydrží až do konce soutěže.

1. FC Köln 01/07

Léto v Porýní bylo tentokrát klidné a žádné velké ryby do 1. FC nezamířily, přesto nároky náročných fanoušků oproti minulé sezóně spíš vyšší. Köln by se rád nadobro uhnízdil minimálně v klidném středu tabulky.

Minulá sezóna byla pro Kozly náročná. Druhý rok po návratu mezi elitu bývá kritický, což se také potvrdilo. Nový trenér Zvonimir Soldo společně s hvězdnými posilami Podolskim a Manichem si dlouho zvykali na nové, popř. staronové působiště a konečné třinácté místo bylo zklamáním i vzhledem k tomu, že se příliš nepodařilo vylepšit výsledky na RheinEnergieStadionu, který jakoby byl pro domácí tým zakletý.

I s ohledem na odchod vypůjčeného Srba Zorana Tošiće Soldo pro novou sezónu zvolil změnu rozestavení a přivedl si do něj pasující hráče - Martina Laniga ze Stuttgartu, Mata Jajala z italské Sieny a mladíka Christophera Buchtmanna, který naposledy působil ve Fulhamu. Zůstal samozřejmě vynikající štít Petit, jeho portugalský kumpán Maniche se ale s neúspěchem a cejchem arogantní hvězdy vrátil zpět do vlasti. Otázkou zůstává, kdo bude plnit roli podhrotového hráče. Původně se do této pozice měl stáhnout Lukas Podolski, v přípravných zápasech ale na sebe výrazným způsobem upozornil teprve dvacetiletý mladík Taner Yalcin.

V případě, že on dostane důvěru, se "Prinz Poldi" postaví do útoku společně s Milivojem Novakovićem, v uplynulém ročníku ale spolupráce mezi těmito dvěma šutéry dosti vázla. Na svoji šanci tak určitě bude číhat novic v útoku Alexandru Ionita, kraje obrany pro změnu posílili Andrézinho a Konstantinos Giannoulis. Klub naopak opoustil náhradní brankář Kessler (na dva roky vypůjčen do St. Pauli) a nechtěný útočník Ishiaku.

Pravděpodobná sestava: Mondragón - Brečko, Geromel, Mohamad, Andrézinho - Lanig, Petit, Jajalo - Yalcin - Podolski, Novaković

Prognóza: Při své pevné defenzivě byl Köln neměl mít potíže se záchranou, změna systému by navíc měla přinést zlepšení. Do boje o poháry se Porýňané těžko přimíchají, ale umístění kolem desátého místa ve hře určitě je.

SC Freiburg

Skromný klub z Freiburgu měl loni až do posledních kol starosti se záchranou a ta bude i letos jeho hlavním a zřejmě i jediným cílem. Výborný kouč Robin Dutt ale prokázal, že umí z týmu vymačkat maximum, a proto SC na odpis rozhodně není.

Příliš vzruchu se v Breisgau během léta neudálo, jako je již tradicí. Prominentní posilou je Jan Rosenthal, jehož klub získal z Hannoveru, zálohu posílil i středopolař Maxmilian Nicu, se kterým se po minulé, velmi mizerné sezóně již nepočítalo v berlínské Hertě. I poslední regulérní novic je záložník, z Leverkusenu na hostování přišel Zdravko Pamić. Další tři hráči jsou staronového charakteru - Ollé Ollé, Glockner a Müller se vrátili z hostování v klubech druhé či třetí ligy.

SC ovšem postihly dva velice bolestivé odchody. Bezkonkurenčně nejlepší freiburský hráč a střelec minulé sezóny Mohamadou Idrissou dal po skončení smlouvy klubu sbohem a upsal se Gladbachu, korejský obránce Du-Ri Cha pak odešel do glasgowského Celticu. Za Freiburg již nebudou hrát ani Abdessaki, který si zaměstnavatele hledá, Langer a Uzoma, jež čekají boje ve druhé nejvyšší soutěži.

Otázkou zatím zůstává, s jakou taktikou vyrazí do boje Dutt. Trenér, který je známý hodně týmovým a zároveň ofenzivním pojetí, se nechal slyšet, že ho na mistrovství světa zaujal chilský tým, jehož styl by prý do určité míry rád použil. Pětačtyřicetiletý lodivod navíc zkouší další novinky a možná nás lecčíms překvapí.

Pravděpodobná sestava: Pouplin - Mujdža, Toprak, Butscher, Bastians - Schuster - Jäger, Banović, Rosenthal, Nicu - Cissé

Prognóza: Adeptů na sestup bude letos povícero, což je pro Freiburg jediné štěstí. Tým, který byl pro druhou ligu moc dobrý, má v nejvyšší soutěži zřejmě nejmenší individuální kvalitu a opětovná záchrana je spíš nepravděpodobná.

Hannoverscher SV von 1896

S ošklivými vzpomínkami na sezonu minulou vstupuje do té nové dolnosaský Hannover. Nešťastný čin Roberta Enkeho snad není potřeba připomínat, samotní spoluhráči bývalé reprezentační jedničky se z tragické události vzpamatovávali celý rok a nakonec je zachránil až vynikající finiš včetně třígólové výhry v posledním kole v boji o všechno. Veškeré starosti dob uplynulých se ale v Hannoveru snaží hodit za hlavu, tuto sezonu ale vzhledem k zoufale slabému kádru "šestadevadesátky" čekají problémy možná ještě větší.

Kouč Slomka, pod nímž se Hannover ke záchraně vedoucímu finiši nadechl, stanovuje za příklad pro dolnosaské hru německé reprezentace na mistrovství světa, k tomu ovšem hlavnímu trenérovi chybí odpovídající hráči. Bez náhrady klub opustilo hned osm hráčů prvního týmu, mezi nimi takový Bruggink, Balitsch, Štajner či Krzynowek, který dokonce ukončil kariéru. Jedinné odstupné Dolnosasům zaplatil Freiburg, který si za částku mírně převyšující půlmilion eur koupil Jana Rosenthala. Těmto odchodům ovšem kvalitativně, ba ani početně, příchody rozhodně neodpovídají.

Zadarmo byli podepsání druhý a třetí brankář Miller s Zielerem, z Karlsruhe byl přiveden mladý Stindl a rovněž zadarmo rakouský obránce Pogatetz z Middlesbrough. Jedinného hráče, kterého se v Dolních Sasích rozhodli ze smlouvy vykoupit, je ofenzivní univerzál Mohammed Abdellaoue, který přišel z norské ligy.

Slabý kádr Hannoveru tak od loňské sezony ještě oslabil, což se pravidelně projevovalo i ve špatně odehrané přípravě a vše potvrdilo první pohárové kolo, kdy se prvoligový tým nechal vyřadit po penaltovém rozstřelu Elvesbergem.

Pravděpodobná sestava: Fromlowitz - Cherundolo, Pogatetz, Haggui, C. Schulz - Schmiedebach, Pinto, Djakpa - Schlaudraff - Ya Konan, Hanke

Prognóza: Slabý tým Hannoveru nepřekvapí a bude zodpovědně plnit roli jednoho z hlavních adeptů na sestup. V "nabité" konkurenci slabých týmů konce tabulky je však možné, že dolnosaský klub ze sezony vyjde s mnohem lepším umístěním, než se zdá.

1. FC Nürnberg VfL

Barážoví specialisté z Norimberku půjdou do boje bez mnoha hráčů, kteří mu pomohli na jaře udržet prvoligovou příslušnost, a zejména proto se s nimi znovu počítá do spodních pater ligy. Deklarovaný cíl je zřejmý - znovu se udržet a tentokrát pokud možno přímou cestou.

Dvojutkání baráže bylo v německých fotbalových vodách znovuzavedeno teprve před dvěma roky a v obou dosavadních případech byl v ní "Der Club" úspěšný. Nejprve se po roční zastávce ve druhé lize prokousal zpět přes Energii Cottbus, před třemi měsíci ho zase výhry 1:0 a 2:0 nad nedalekým Augsburgem zachránily před trpkým návratem do podpalubí.

K šestnáctému místu ale Norimberk musel předvést povedené jaro a k tomu mu dopomohlo hodně hostujících hráčů. Obránce Breno, záložníci Andreas Ottl, Harald Nordtveit, Michael Tavares, Marcel Risse a konečně útočník Eric Maxim Choupo-Moting však již v týmu nejsou. To samé platí i pro Dennise Diekmeiera, který byl prodán do HSV, odchody Broicha, Mnariho a Charistease pak jsou pro FCN spíše úlevou.

Manažer Martin Bader ve spolupráci s koučem Dieterem Heckingem však razí dál cestu hostování a tentokrát si přivedli ze Stuttgartu Juliana Schiebera, z Bayernu Mehmeta Ekiciho a z Leverkusenu Jense Hegelera. Velkou posilou by měl být Timmy Simons, který přišel z PSV a mnohými je viděn jako "nový Tomáš Galásek". Na úkor talentovaného Maroha by pak měl na stoperu dostávat přednost Per Nilsson (dosud Hoffenheim) a utvořit tak dvojici s kapitánem Wolfem, v útoku by měl pomoci talentovaný Rakušan Rubin Okotie.

Pravděpodobná sestava: R. Schäfer - Judt, Nilsson, Wolf, Pinola - Simons - Eigler, Mintál, Gündogan, Bunjaku - Schieber

Prognóza: Norimberk na svůj styl práce a vypůjčování si hráčů jednou doplatí a zřejmě to bude již tuto sezónu. Pokud kanonýr Albert Bunjaku nezopakuje své gólové manévry z předchozího ročníku, bude si po sezóně muset hledat nové angažmá. Neboť do druhé ligy s klubem těžko půjde.

1. FC Kaiserslautern

Po pětileté abstinenci se Kaiserslautern dočkal návratu mezi německou smetánku, tradiční bundesligový účastník ovšem nebude mít na růžích ustláno a i přes velkou euforii je cíl nad slunce jasný - záchrana.

Ďáblové z Betzenbergu si na postup nemohli "vybrat" vhodnější chvíli - v říjnu by se 90 let dožil legendární Fritz Walter, samotný klub pak v červnu slavil 110. výročí založení. I proto tak FCK vyrazí do boje v retro stylu, což se netýká pouze dresů, ale také znaku. Fanoušci Lauternu se musí cítit jako v pohádce, zvlášť když si vzpomenou na období zpřed více než dvou let. Na jaře 2008 nad celkem visela hrozba sestupu do třetí ligy, i přes osmibodové manko se ale katastrofa podařila odvrátit a falcký klub mohl začít psát novou kapitolu.

Za vzestupem stojí především Stefan Kuntz, bývalý německý reprezentant, který je schopen dělat mnoho muziky za málo peněz a společně s Milanem Šašićem vyvedl tým z největšího bahna. Toho před rokem na trenérském postup nahradil Marco Kurz, který především zocelil defenzivu. Do ní kromě nositele kapitánské pásky Amedicka či německého reprezentanta do 21 let Tobiase Sippela neodmyslitelně patří i český záložník Jiří Bílek.

Celá obranná vazba by i přes příchody Jana Šimůnka či Leona Jessena měla zůstat pohromadě, hodně změn ale nastalo v záloze. Nejlepší hráč druhé ligy Sidney Sam se z hostování vrátil do HSV, aby následně přestoupil do Leverkusenu, to samé platí o Mandjeckovi (Stuttgart - Rennes) a Steinhöferovi (Frankfurt). V týmu naopak zůstává Ivo Iličević, kterého se podařilo získat natrvalo z Bochumi, středovou řadu posílili i Rivić, Kirch, Amri, na hostování ze Schalke Morávek a především Christian Tiffert z Duisburgu, který by před naším krajanem měl dostat přednost ve středu zálohy.

Vedle Sama ztratil Lautern i v útoku důležitého muže, slovenský reprezentant Jendrišek odešel zadarmo do Schalke. Úkol nahradil ho bude mít buď z Neapole hostující Erwin Hoffer nebo Bulhar Micanski. O krok napřed byl v přípravě druhý jmenovaný, Hoffer ovšem dvěma góly vystřílel postup v DFB-Pokalu. Jasný základ má Srdjan Lakić, který je společně s Amedickem v týmové hiearchii veden jako kapitán.

Pravděpodobná sestava: Sippel - Dick, Amedick, Rodnei, Bugera - Amri, Bílek, Tiffert, Iličević - Lakić, Hoffer

Prognóza: Když se naposledy Kaiserlautern vracel do nejvyšší soutěže, tak jí v roce 1998 pod vedením legendárního Rehhagela rovnou vyhrál. Něco podobného je nyní samozřejmě utopie a FCK čeká boj o záchranu, který by ale měl být úspěšný.

FC St. Pauli von 1910

Po dlouhých sedmi letech bude bundesligy opět moci nabídnout městské derby, nebude to ale v Mnichově či snad v Berlíně, nýbrž v Hamburgu. St. Pauli se díky famóznímu útoku vrátilo po devíti letech do nejvyšší soutěže a bude dělat vše proto, aby to tentokrát už nebylo jen jednoroční intermezzo..

Družina z Kiezu si za těch devět let zažila i pád do třetí nejvyšší soutěže, po květnové výhře 4:1 na hřišti Fürthu si ale v St. Pauli mohou znovu říkat prvoligoví. 72 vstřelených ligových branek jasně napovídá, že je to ofenziva, v čem spočívá a bude spočívat síla tohoto celku. Však také trenér Holger Stanislawski neplánuje svoji herní filozofii jakkoliv měnit.

Kádr celku z proslulé zábavní čtvrti zůstal relativně pohromadě, z důležitých hráčů neodešel ani jeden, z náhradníků například Biermann či Gouiffe à Goufan, pětatřicetiletý Thomas Meggle pak pověsil kopačky na hřebík. Jiný veterán naopak přišel, o čtyři roky mladší Gerald Asamoah ukončil své dlouhé působení na Schalke a St. Pauli by měl pomoci zejména svými zkušenostmi a společně s Nakim doplňovat hrota Ebberse.

Z Hansy Rostock pak přišel nadějný záložník Fin Bartels, do obrany zkušený Moritz Volz, stejně tak jako na hostování ze Schalke Carlos Zambrano, který utvoří stoperskou dvojici s kapitánem Fabiem Morenou. Poslední novou akvizicí je brankář Thomas Kessler, jehož St. Pauli získalo na dvouleté hostování z 1. FC Köln. V prvním kole domácího poháru, kde Kiez-Kicker ostudně vypadli s Chemitzer FC, sice chytal Pliquett, jedničkou by však i nadále měl být zkušený Mathias Hain.

Pravděpodobná sestava: Hain - Rothenbach, Zambrano, Morena, Oczipka - Bruns, Lehmann - Asamoah, Takyi, Naki - Ebbers

Prognóza: St. Pauli působí stejně, jako loni tým Mainzu, který z pozice největšího outsidera všechny překvapil a s bojem o záchranu neměl co do činění. Hamburský tým byl mohl být taktéž stejným překvapením sezóny, stejně jako otloukánkem ligy.

Autor: Petr Vaněček, Jiří Krejčí, Jaromír Eybl

Komentáře (165)

Přidat komentář
smazaný uživatel

krásně zpracované

Reagovat
smazaný uživatel

Allez Bayern

Reagovat
smazaný uživatel

úžasná práce! díky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kaká10

kaiserslautern st.pauli

Reagovat
Pipo123

BvB

Reagovat
smazaný uživatel

BVB

Reagovat
jv

Reagovat
REPLIKATOR

Bayern v klidu titul

Reagovat
smazaný uživatel

Doufam, ze se letos Dortmund konecne umisti na prickach, zajistujicich Ligu mistru.

Reagovat
smazaný uživatel

Už by to chtělo...Westfalenstadion chybí :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
RickNash

Reagovat
Staenly10

Přesně tak...Už ho tlačim očima tabulkou tak 2 roky

Reagovat
smazaný uživatel

Akorat skoda, ze Robo asi bude sedet, muj oblibenec.

Reagovat
jv

Tak stejně bide mít dost šancí si zahrát, zápasů bude dost...

Reagovat
jv

bude

Reagovat
smazaný uživatel

Tento rok to vidim na solo jízdu Bayernu... ale třeba se někdo ze širších favoritů utrhne v bezvadný formě a bude Bayernu rovnocenným soupeřem

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě bych chtěl dodat, že pokud bude problém s levou obranou tak tu je určitá šance ohrožení... pokud ale bude contento zářit, tak věřim bayernu na finálě LM stoperská dvojice je teď udělá mnohem líp než minulej rok... badstuberr zatim hraje dost sebejistě a nechybuje a když ho doplní van buyten, kterej má výborný stoperský proporce a sem tam tam šoupne i nějakej ten gól tak bych řek, že se ukáže obrana bayernu mnohem líp než v minulim roce, kdy to byl hlavní problém...

Reagovat
smazaný uživatel

BVB do LM

Reagovat
smazaný uživatel

parádní článek

a doufám, že se BVB zas o trochu posunou

Reagovat
Kily

z mého pohledu tradičně 17 klubů proti Bayernu, pokud jeden z nich uspěje, udělá mi to radost. Škoda odchodu Özila, on byl jedním z hlavních důvodů mé radosti poté, co mi domů namontovali Eurosport 2 bundesliga

Reagovat
smazaný uživatel

Jak se to dá sehnat? I když, tohle mít, tak shniju přes víkend v křesle

Reagovat
Kily

UPC, před několika týdny jsme od nich objednali člověka, který přišel, natočil a hotovo

Reagovat
smazaný uživatel

a máš za to nějaký ěmsíční příplatky nebo vyšlo to na hodně?? mít bundesligu v telce tak si pískam :)

Reagovat
Kily

já vůbec nevim, podobný platby nechávám na tátovi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To je super, já doma UPC mám i s tím balíčkem sport. Připlácí se něco?

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak divím se, že musel chodit k vám domů. To by přeci mělo jít poštelovat přes signál na kartu...no nic, zavolám tam a uvidím. Dík za info.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je přes satelit, na kabelu to ještě nemaj

Reagovat
Arne

Zapni si to zítra v šest, to uvidíš ódu na radost.

Reagovat
smazaný uživatel

Arne, irik, herbage krásne spracované

Reagovat
Kovi81

+ bundesliga

Reagovat
Pipo123

inak snad sa Hannover prebere zo smrti Roberta... ten tým neni zlý

Reagovat
smazaný uživatel

Len trochu výhrady k tej zostave Bayernu. Pokiaľ je to zostava "do sezóny", tak namiesto Demichelisa bude Van Buyten. No a Olić na pravom krídle, to určite nie hral tam jeden zápas v improvizovanej zostave, navyše máme Kroosa, Altintopa (teoreticky Sosu), čiže Ivica bude konkurovať jedine Mirovi a Mariovi. Prvé kolo Olić nestihne, čiže na 95 % Kroos základ inak ok.

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel v útoku máme obrovskej přetlak... a snad by bylo lepší kdybysme robbena a ribéryho neměli :)... máme 4 útočníky a 5 záložníků, který maj an to bejt v tý základní 11 a který bych tam i viděl rád... kroos je mladej a potřebuje pravidelně hrát... ivica je nenahraditelnej a ten by tam podle mě bejt měl... muller je miláček LVG a hvězda MS... toho taky musí nasadit... jenže pak tu je Gomez kterej když bude sedět na lavičce tak se nikdy s klubem nesžije a bayern by potřeboval mladýho dobrýho útočníka... a ještě Klose.. na MS dokázal,že na to ještě má a teď pravidelně nastupuje... navíc sou to všichni sympaťáci... docela mě to štve

Reagovat
smazaný uživatel

I když je pravda, že při časté absenci robbena nebo ribéryho si kroos dost často určitě zakope a muller popřípadě může jít taky na křídlo s tim, že ho v útoku nahradí někdo z útočnýho tria...

Reagovat
smazaný uživatel

z ktorého budú dvaja totálne bez formy

Reagovat
mike.84

bundesliga bude v telce ? (čt4) ? díky..

Reagovat
smazaný uživatel

Nebude - už dříve Bundesliga skončila z jednoduchého důvodu - v TV si myslí, že když na českém trhu nabízí Bundesligu Eurosport, tak by ČT jen dublovala něco, co tu je, a to dělat nechce...

Reagovat
Losinho

To je docela blbý, třeba já Eurosport nemám

Reagovat
smazaný uživatel

Je to škoda, ale stejně ty přenosy dávali v dost debilní termín. Pátek večer? To se místo dřepění u televize chodí kalit.

Reagovat
Losinho

V sobotu to opakovali

Reagovat
smazaný uživatel

A v kolik? Jestli ráno, tak to je jako prašť a uhoď.

Reagovat
Losinho

No někdy dopoledne a pak myslim v noci ze soboty na neděli

Reagovat
smazaný uživatel

to nevim... když příjdeš vhod, tak to stíháš... třeba já přijel z utkání Plzeň - Besiktas akorát na čas, abych zapnul televizi a podíval se na záznam

Reagovat
smazaný uživatel

No tak určitě by se mi někdy povedlo přijít včas na ranní opakovačku, ale pochybuju, že bych udržel 90 minut pozornost.

Reagovat
Arne

V sobotu se dělá, ležet pak můžeš v neděli...

Reagovat
smazaný uživatel

Sankt Pauli

Reagovat
RickNash

Reagovat
Losinho

Kaiserlautern Dortmund

Reagovat
Arne

Reagovat
Losinho

Počkej, ty fandíš Bayernu ne?

Reagovat
Arne

Jdi dop...

Reagovat
Losinho

Proč?

Reagovat
Arne

To fakt nevíš, nebo jsi pochytil, jak si mě tu pár jedinců dobírá s Bayernem nebo Wolfsburgem?

Reagovat
Losinho

Fakt nevim.

Reagovat
Arne

Ok... Jsem fanoušek Herthy BSC, pak dlouho dlouho nic a potom následují kluby jako je Dynamo Dresden, Kaiserslautern, BVB, Schalke, Werder...

Hoffenheim a Wolfsburg jsou suverénně nejneoblíbenější kluby, kousek za nimi je Bayern.

Reagovat
Losinho

Co se týče Wolfsburgu a Hoffenhaimu tak souhlas, u mě nejoblíbenější BVB, navíc tam přestoupil Robert, takže neni co řešit

Reagovat
Arne

Jj, mě se jeho hra taky moc líbí (i když zase až tak moc jsem toho neviděl)... Teď v začátku to bude mít složitý, ale sezóna je dlouhá a určitě si zahraje dost a dost.

Reagovat
Losinho

To doufám

Reagovat
smazaný uživatel

K těm nejméně oblíbeným německým klubům bych přidal ještě RB Lipsko a St. Pauli

Reagovat
Arne

RB samozřejmě , St. Pauli... Mě nějak nevadí, ale ať klidně spadnou, to je klub akorát pro druhou ligu.

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych proti St. Pauli taky nic neměl. Ale nedá se nic dělat, jsou to kámoši Bohemky...takže Scheisse St. Pauli

Reagovat
Arne

Jo tak. Ale fans mají celkem dobrý, i když prej šílený hovada... Sám Stanislawski jednou prohlásil, že jim fanděj lidi s půlkou mozku.

Reagovat
smazaný uživatel

Fans má v Německu dobrý skoro každej. Mě právě přijde, že fans St. Pauli jsou podobně jako Bohemáci u nás takový zprofanovaní...získali si v ČR popularitu, jen kvůli tomu, že jsou proti rasismu. Pak se může stát, že jejich trička nosí i lidi, co se o fotbal vůbec nezajímají. Ale je to jen můj názor a jestli tu na webu jsou nějaký Bohemáci, tak je tím naštvu, ale stojím si za tím.

Reagovat
Arne

S tím zprofanováním máš asi recht, jsou na tom podobně.

Reagovat
smazaný uživatel

Fans Hansa Rostock proti nim měli skvělý choreo. "Půjčte nám svoje mámy, chceme jít na maškarní za zkurvysyny." A pak ještě jedno: "Nám je politika u prdele, nenávidíme vás z principu."

Reagovat
Arne

Reagovat
Arne

Btw. 23. 10. hraje Hansa v Drážďanech, to bude divočina.

Reagovat
smazaný uživatel

A myslíš, že se dají sehnat lístky na místě?

Reagovat
Arne

No, já to kupuji v jednom sportu, ke kterému mám blízko, po Drážďanech je takovýchto stanovišť řekněme 10 až 15... Ale přímo na stadionu určitě taky, každopádně pro tenhle zápas těžko, ten bude vyprodanej aspoň pár dní dopředu. Na webu to ale mají přehledně udělaný, není problém to koupit tam.

Reagovat
smazaný uživatel

Ok. Díky. I když já bych rád podíval třeba na zápas Dynamo-Jena (jestli teda hrajou stejnou soutěž). To bude mít i politický náboj .

Reagovat
Arne

To si zaspal, bylo to před dvěma týdny... Já tam zrovna byl. Přišlo teda "jen" přes 20 tisíc, ale to bylo kvůli tomu, že tři dny předtím tam hrálo BVB a na něm také byla ta dvacka. Atmosféra ale fantastická...

O té police mi můžeš něco napsat, prosím tě, já se o ní nezajímám, ale o tomhle bych věděl rád...

Reagovat
smazaný uživatel

No že Dynamo je trochu víc doprava a Jena trochu víc doleva...Taky o tom nevím moc.

Reagovat
Arne

Jo, Dynamo "trochu" víc hodně, o Jeně jsem moc nevěděl, takže i tak díky...

Reagovat
smazaný uživatel

V Lipsku je jeden hodně levicovej klub, který založili místní antifašisti a levičáci, nevím teď jak se jmenuje. Ale ti musí být taky hodně oblíbení, východní Německo těmto idejím moc nepřeje.

Reagovat
Arne

FC Sachsen nebo Chemie, spíš to první.

Reagovat
smazaný uživatel

To bude možná ještě méně známý.

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

lepší než...

Reagovat
Arne

Jo, to zase jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

Reagovat
smazaný uživatel

nevím, proč by Bayern měl být unaven z důležitých zápasů, když jich víc než minulý nebude...

...unavení budou hráči síše z MS, ale to by se nejpozději po zimní přestávce mělo "hodit za hlavu"

BAAAYERN

Reagovat
smazaný uživatel

woelfee

Reagovat
smazaný uživatel

Bayer

Reagovat
Arne

Dám sem ještě osobní tip... 1. Leverkusen, 2. Bayern, 3. Schalke, 4. Werder, další čtyři místa nemám odvahu tipovat... 16. Hannover, 17. St. Pauli, 18. Nürnberg.

Reagovat
Losinho

1. BVB, 2. Schalke, 3. Bayern, 4. Bayer, 5. Werder

Reagovat
smazaný uživatel

už biješ veľmi mimo

Reagovat
smazaný uživatel

já to vidím takhle: 1. Bayern 2. Bayer 3. Schalke 4. Werder (ikdyž bych tam raději viděl BvB) ten střed bude zase o jednom zápasu, takže to taky radši vynecham a jdál:

16. Freiburg (zachrání se) 17. Köln 18. Nürnberg

Reagovat
smazaný uživatel

...a postup bude slavit snad Hertha a Fortuna

Reagovat
Arne

Köln ne, ten tu kvalitu má... Spíš si říkám, co s Mainzem, sestavu mají docela solidní, ale paradoxně, druhý rok, mohli by jít hodně dolů.

Reagovat
smazaný uživatel

to je taky možný... jinak ale doufám, že Stani zůstane u St. Pauli ať se stane cokoliv... doufám, že to klub pojme jako Freiburg...

Reagovat
Arne

Jj, podle mě Dutt, Stanislawski a Tuchel mají jedny z nejjistějších pozic v lize.

Reagovat
smazaný uživatel

a nejhorší klasicky Hecking, Veh a asi Soldo (jestli se mu s tim týmem nebude dařit...)

Reagovat
Arne

Jj, tihle tři určitě...

Reagovat
Radin

reálně:Bayern,Wolfsburg,Schalke,Bayer ,Hamburg,Stuttgart,zklamání Werder někde okolo 8 až desátého místa :-)

Reagovat
terry

WERDER BREMEN!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
RickNash

skvělej článek, díky moc...

a letos mám po letech bez favorita konečně jasno o mém nejoblíbenějším klubu v Bundeslize: Sankt Pauli! doufám, že se udrží, kádr mají slušný, i pěnkej pohled by na mě měl bejt..

Reagovat
smazaný uživatel

Freiburg, Wolfsburg, HSV

Reagovat
smazaný uživatel

1. FCK

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Mám dojem, že se zbytečně podceňuje Wolfsburg. Já je neznale otipuju na pozici v LM

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak musím taky ocenit snahu autorů. Není to extrémně dlouhé, je to věcné. A líbí se mi, že i ty týmu spodku tabulky mají stejný prostor, co ty nahoře

Reagovat
smazaný uživatel

Nemůžu si pomoc, ale Hanover mi nepřijde, že by měl až tak špatný tým, jak se z článku zdá. Hráči, které pustili, už toho před sebou mnoho neměli (Jirka Štajner nebo Bruggink) a základní jedenáctka mi přijde pořád celkem kvalitní (takový Fromlowitz, Schlaudraf by mohli být ¨hvězdy¨ i v lepšich klubech) , alespon podle jmen a s výjimkou možná dvou postů. No a rakouský reprezentant Pogatetz je výborný obránce, rozhodně na tým s ambicema druhé poloviny bundesligy velice dobrá posila. Řekl bych, že je na tom minimálne pět klubů podstatně hůře s kádrem než Hannover...

jinak článek moc hezky sepsaný, info tak akorát, aby to nebylo zbytečně dlouhé, ale zároven všechno podstané i čtivé

Reagovat
Arne

Fromlowitz je hodně nadějnej a umí podržet, ale často má své chvíle... Obrana je podle jmen dobrá, ale zkrátka jim to nefunguje, možná i kvůli tomu, že před nima nehraje žádný pořádný štít. Záloha nic moc celkově, v útoku Schlaudraff a Hanke bývali panečku hráči, ale formu hledají aspoň už dva roky... Podle mě budou hrát o záchranu a je to tak 50 na 50.

Jinak za pochvalu jménem všech tří díky (nejen tobě, ale i ostatním, co chválili).

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně Bayern!

Reagovat
smazaný uživatel

které kluby psal herbage ?

ať vím, co mám přeskočit...

Reagovat
Arne

Až na Bayern a Werder všechny.

Reagovat
smazaný uživatel

to si moc nepočtu...

Reagovat
Arne

Kecám samozřejmě, já takovej fanatik bych nemohl psát jen jeden...

Až si to přečteš celý, tak ti vypíšu, kdo psal co, aby to bylo fér... Btw. podle mě se na to dá přijít.

Reagovat
smazaný uživatel

no pro jistotu jsem teda nejdřív sjel Bayern s Werderem a při pohledu na předpokládanou sestavu Bayernu - Van Gaal věří té stoperské dvojici ? Demichelis je často kritizovanej, ne ? koukám na jejich stránky a celkově je ta obrana celkem štíhlá...

Reagovat
irik

Věří. A přitom může koupit kohokoliv ...

Reagovat
Arne

Hráli tak v poháru, ale zase van Buyten je zraněnej... Toho očekávám v základu místo Demichelise.

Jinak Breno by se měl prosadit, pak jsou tam nějací mladíci jako Haas. Koupit by ale někoho měli, v LM to stačit nebude.

Reagovat
smazaný uživatel

Van Gaalovo prehlásenie: prvá dvojica Van Buyten - Badstuber, druhá zas Micho - Breno.

Reagovat
smazaný uživatel

stejně tu sestavu nějak nechápu... narch má jasně van Buyten - a kdyby to bylo dělaný podle aktuálního pohledu, tak je místo Müllera Kroos a Müller by byl napravo

Reagovat
smazaný uživatel

alebo Kroos napravo. Olić pravé krídlo bol len pre 7 spoluhráčov / amatérov v zápase

Reagovat
smazaný uživatel

Kroos na křídlo nepůjde, van Gaal ho tam nevidí a v rozhovoru řekl, že pokud bude Bayern hrát na dva útočníky, znamenalo by to, že Kroos by musel na lavičku

Reagovat
smazaný uživatel

aha, ale aj tak jeden z nich bude stiahnutý Thomas nie ? čiže vskutku by to hral aj Kroos (len za cenu toho, že Thomasa posadí)

Lebo pri hre na dvoch útočníkov neočakávam duo Golić ani žiadnu inú variantu s Mirom (zozačiatku)

Reagovat
smazaný uživatel

zatím to vypadá, že pokud budou všichni zdraví tak bude na hrotu asi opravdu Müller...

Reagovat
Arne

O tom musíš s irikem, já do toho nebudu zasahovat...

Reagovat
smazaný uživatel

hmm, vyřešilo se to bohužel samo, Olić je mimo hru na delší dobu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

100. pro rychlý návrat Herthy...

Reagovat
Bakary3

No s tim kádrem nemůže bejt problém.. Přišli Lell, Niemeyer a další, zůstal Hubník.. Nepostup by bylo velký zklamání..

Reagovat
Arne

Kádr i trenér paráda... Já nechci mít růžový brýle, ale fakt nevím, co bychom museli dělat, aby se nepostoupilo... Ale počkám si na zítřek, typičtější druholigista než Oberhausen snad není, klasičtí bojovníci, kousavý, to bude důležitý, jak se s tím popereme.

Reagovat
Arne

Basler tipuje na mistra Schalke, takže to si můžeme škrtnout..., bohužel.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky to letos nevidím, protože obrana Navíc tým papírově ještě slabší než loni, takže Magath by se měl činit

Reagovat
Arne

Jak píšu vedle, Trochowski by nebyl špatnej... V HSV bude na pravé straně podle mě Petrić a za ním Pitroipa, na levé Elia a za ním případně Jansen, protože vzadu je ještě zraněný Aogo.

Reagovat
Arne

Hele, co je to s vašimi fanoušky? Část z nich je kvůli Magathovi, to jsou tak nevděční?

Reagovat
smazaný uživatel

Teď nevím na co narážíš

Reagovat
Arne

Fanoušci, nebo spíš nějaká skupina, část, si na Magatha stěžuj... Na pohárovém zápase byl i transparent "Náš klub není diktatura"... Docela se o tom mluví a píše, toho si musíš všimnout.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak do toho moc nevidím. Osobně moc nechápu co proti němu můžou mít. Asi se jim nelíbí jak vede koncepčně tým (když skoro neposílili), nebo jestli nechce v klubu přílišný vliv

Reagovat
smazaný uživatel

to s tím vlivem určitě ne, on to byl, kdo chtěl na pozici manažera Heldta, aby se věnoval jenom trénování... jinak si dovedu představit, že to bude tím, že překopává skoro celý kádr...

Reagovat
Arne

On "jim" vyhodil člověka, který s nimi komunikuje, a asi tam nasadil nějakýho jinýho, vlastního koně... Proto asi celej ten povyk...

Tady je to trošku vysvětlený i s obhajobou... Doufám, že to je jen nějaká malá část fanoušků, jinak to není možný.

http://transfermarkt.de/de/schalke-coach-magath-verteidigt-fuehrungsstil/news/anzeigen_44566.html

Reagovat
smazaný uživatel

Tak chápu, že se jim to nelíbí, ale je to trochu přehnané. Ono je to snad za chvíli přejde

Reagovat
Losinho

Bez Kevina to bude mít Schalke těžký.

Reagovat
smazaný uživatel

souhlasím velká stráta

Reagovat
Arne

Zas maji Raúla a měl by přijít ještě jeden silový útočník... Edu si sice v přípravě vedl dobře, ale hráč evropského formátu to prostě není.

Reagovat
smazaný uživatel

dobrá práce dík!!

Reagovat
Shevchenko

Kadlec druhý gól.

Reagovat
Shevchenko

A mohl mít hattrick, ale Ballack ho k penaltě nepustil.

Reagovat
Arne

A po penaltě byl přesto první gratulant, to Vidal odkráčel někam na polovinu.

Reagovat
smazaný uživatel

Schalke Raúl

Reagovat
smazaný uživatel

Kagawa ten už si na sebe musel vydělat jinak Barrios zatím taky dva góly, takže to bude mít Robert ze začátku asi těžký

Reagovat
KnoxXx

Kagawa

Reagovat
Arne

Kagawa fakt neskutečný hráč, a to mu ještě lajnovej sebral hattrick, to samé Barriosovi... Ale brankář jim zase minimálně dvě branky daroval, tak je to vyrovnaný.

Reagovat
Losinho

Snad dostane šanci

Reagovat
smazaný uživatel

Za kolik vlastně přišel? za nějakejch 350 tisíc? to je hodně povedenej kauf

Reagovat
smazaný uživatel

jj, se BvB povedlo

Reagovat
jv

Tak Kagawa je výbornej, už v poháru proti Burghausenu zahrál dobře a naznačil svý možnosti, a proti Karabakhu taky, i když jsem ten zápas neviděl, byl jsem teď pár dní mimo, už se nemůžu dočkat zítřka... Kagawa by měl svým citem pro přihrávku ještě víc pomoct i Lucasovi.

Reagovat
smazaný uživatel

akorát je škoda Hajnala, ten si snad najde nějaké angažmá, aby hrával pravidelně

Reagovat
smazaný uživatel

*místo je škoda by se více hodilo "mi je líto"

Reagovat
jv

Tak Hajnal by měl asi odejít, ale Klopp ho teď nejspíš nepustí, když se zranil Kuba...

Reagovat
smazaný uživatel

nevím, místo Hajnala bych nechal raději šanci Götzemu

Reagovat
jv

Jj, v přípravě vypadal dobře, v Burghausenu tam po svým příchodu tu hru taky oživil a rozhýbal, určitě bude dostávat pravidelně šanci, ale spíš bude střídat...Na základ to ještě asi nebude, zatím...

Reagovat
Radin

Wolfsburg.Všichni sice nadáváte na peníze,ale já mám vlky rád už déle.Je to prosté,zelené dresy a vlk je drsné zvíře :-D.Ne celkově výbornej kádr a letos to bude na druhé místo :-).Jinak Gladbach s Bradleym a De Camargem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Radin

jinak sem tady dal tip na Vlky,abych nebyl uplný pesimista :-D.Dobrá práce autorů článku

Reagovat
smazaný uživatel

nevite kde sledovat online prenos bayernu?

Reagovat
smazaný uživatel

bundesliga.de

Reagovat
jv

Jinak pochvala autorům za výbornej článek, sice jsem se k tomu dostal až dneska, ale stojí to za to.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele