17. kolo
24.01.2023 18:30 CET
1 : 6
(0:4)

Reportáž

André Silva střílí první branku proti Schalke (© AFP)

Velký trapas pro Schalke, Lipsko ho na jeho půdě zostudilo šesti brankami

Schalke se dlouhodobě topí v krizi. A poslední klání Hinrunde jasně potvrdilo, že ve druhé polovině bundesligového dění bude mít velmi těžkou práci, aby se v nejvyšší soutěži udrželo. Lipsko si Veltins-Arenu podmanilo, zaznamenalo šest branek a vůbec nepřipouštělo diskuzi, kdo uzme plný bodový zisk. Vážně velmi málo pozitiv hledal po skončení mače jeho rival.

Hosté začali potvrzovat roli jasného favorita už od úvodních okamžiků. V 7. minutě se uvedl na listinu střelců poprvé v utkání André Silva, který přebral míč po Wernerovi, jemuž se po náběhu za soupeřovu obranu nepodařilo správně podnikat, pohotovější byl každopádně jeho spoluhráč, jenž si navedl míč za pokutové území a odtud cílil přesně do spodního rohu brány.

V 10. minutě si domácí brankář Schwolow připsal první zdárný zákrok, dokázal zlikvidovat pokus Szoboszlaie, avšak o dalších pět minut později přece podruhé kapituloval. Szoboszlai od levé lajny posunul balón do středu pole, Dani Olmo následně uvolňoval na pravé straně do volného prostoru Henrichse, ten si seběhl do šestnáctky a zamířil do těch míst, kam se trefil o něco dříve André Silva. Trápení Schalke přitom neustávalo, Lipsko i nadále na hřišti vládlo.

Do další velké příležitosti se propracoval v 19. minutě Laimer, aktuálně výrazně spojovaný s letním odchodem do Bayernu, nicméně Schwolow si s jeho zakončením poradil, stejně jako s dalším od Andrého Silvy. Zdálo se, že Die Roten Bullen jen udrží pohotový stav až do konce prvního poločasu, ve finále se však v samotném závěru dočkali ještě dalších dvou přesných zásahů. Velmi krutý debakl pro celek z Gelsenkirchenu najednou začal mít ony reálné obrysy.

Ve 44. minutě na hranici vápna merunu předal Laimer k Danimu Olmovi, který pravou nohou vypálil. Schwolow sebou mrsknul o zem a zasáhnul, jenže vyrážel pouze k Andrému Silvovi, který bez problémů uklízel za brankovou čáru. A ve druhé minutě nastavení prvního dějství skóroval taktéž Werner. Szoboszlai zleva přetáhnul svůj pas opačným směrem, tam Henrichs míč hrudí elegantně sklepnul Danimu Olmovi, ten pak našel svou prudkou přihrávkou u bližší tyčky muže s jedenáctkou na zádech, jenž pohotově tečoval za opět bezmocného Schwolowa.

O vítězi tohoto střetnutí bylo prakticky rozhodnuto. Nástup do druhé pětačtyřicetiminutovky ovšem Lipsku nevyšel úplně ideálně, možná se průběžným výsledkem nechalo uchlácholit a trochu polevilo v koncentraci. V 56. minutě tak Die Königsblauen snížili na rozdíl tří gólů, a to zásluhou Kozukiho. Bránící Gvardiol s Halstenbergem si ve středu pole nerozuměli úplně nejlépe, pobídka Freye tak propadla k japonskému záložníkovi, jenž své sólo završil úspěšně.

Nicméně další dvě změny skóre měl na svědomí již jenom saský výběr. V 66. minutě odmítl možnost na zkompletování hattricku André Silva, jehož vychytal Schwolow, a ač se opravdu vehementně snažil svými zákroky parťáky celou dobu uchovávat nad vodou, rozjetého soka zkrátka ani on nemohl zastavit. Dost stěží dalším dvěma obdrženým brankám mohl zamezit.

V 83. minutě rozvlnil síť neustále hladový Dani Olmo, a nutno přitom říci, že jeho trefa byla vůbec nejpohlednější v tomto klání. Neukopl se, přesně zamýšlel podebrat míč natolik dobře, aby se snesl pod břevno a do šibenice, k níž se Schwolow natáhnout nemohl. A v 89. minutě uzavřel zápas nadobro Poulsen, jenž mířil z vápna po Kamplově asistenci na vzdálenější tyč.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Naseroslosos23

0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele