základní skupiny - skupina F, 2. kolo
21.01.2024 18:00 CET
1 : 1
(0:1)

Reportáž

Simon Msuva (© AFP)

Tanzánie po nečekané trenérské rošádě promarnila darovanou přesilovku

Fotbalisté Tanzánie remizovali ve druhém kole skupiny F Afrického poháru národů se Zambií 1:1. Zřejmě největší outsider turnaje se musel obejít bez svého hlavního kouče, který dostal za kritiku Maročanů a jejich údajného ovlivňování výběru rozhodčích od disciplinární komise osmizápasový distanc, načež jej suspendovala i národní asociace. Na nepřízeň sudího si však Taifa Stars tentokrát nemohli stěžovat, protože chvíli po úvodním zásahu Simona Msuvy obdržel velmi přísnou druhou žlutou kartu Zambijec Rodrick Kabwe. Tanzánci nicméně vedení neudrželi, protože se chvíli před koncem prosadil útočník Leicesteru Patson Daka.

Svěřenci ostříleného kouče Avrama Granta vstoupili do Afrického poháru národů remízou proti Demokratické republice Kongo, když nedokázali udržet vedení ani pět minut. Tanzánie naopak prohrála s překvapením posledního mistrovství světa z Maroka 0:3. V zápase byl navíc k nevoli později distancovaného Adela Amroucheho vyloučen mladý obránce Šachtaru Novatus Miroshi, takže se Taifa Stars tentokrát museli spolehnout na výkonnostně slabšího Mzamirua Yassina.

Své druhé vystoupení na turnaji ale hráči v modrých dresech načali mnohem lépe. Mbwana Samatta v 11. minutě vyšperkoval rychlou akci přihrávkou doprava na Msuvu a ten suverénně prostřelil Lawrenceho Mulengu. Po půlhodině hry mohl vrátit Zambii do zápasu Fashion Sakala, jmenovec mladoboleslavského záložníka ovšem svůj pokus hlavou do brány nevměstnal a pro jeho tým bylo před odchodem do kabin ještě hůře. V nastavení totiž Kabwe po rutinní srážce s protihráčem uviděl druhou žlutou kartu a musel se poroučet do sprch.

Druhá půle odstartovala očekávanou územní převahou Tanzánců, kteří se ale nikam nehnali a spíše pracovali na udržení těsného vedení. Postupem času nicméně obětavě bránícím Chipolopolo začaly docházet síly, s čímž se pojila vznikající okénka v jejich defenzivě. Taifa Stars jich nicméně nedokázali využít a několik minut před koncem mohli litovat. Po rohovém kopu Clatouse Chamy na přední tyči nejvýše vyplaval Daka a razantní hlavičkou na poslední chvíli srovnal.

Zambie tak i přes dlouhé oslabení znovu remizovala a o další body se popere 21. ledna s Marokem. Tanzánie zabojuje ve stejný den o postup s Demokratickou republikou Kongo.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele