základní skupiny - skupina F, 3. kolo
24.01.2024 21:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Hakim Ziyech střílí jedinou branku utkání (© AFP)

Ziyech vystavil stopku Zambii a přinesl radost do tábora pořadatelů

Hráči Maroka zvítězili ve třetím kole skupiny F Afrického poháru národů nad Zambií 1:0. Gólové ticho dokázal v první půli prolomit stále ještě kmenový hráč Chelsea Hakim Ziyech. Bývalé Severní Rhodésii stačilo k postupu alespoň vyrovnat, to však pečlivá defenziva Severoafričanů nedopustila, a tak Zambie skončila na nepostupové třetí příčce. Její porážka zároveň udělala velkou radost pořadatelskému Pobřeží slonoviny, na které se usmálo štěstí v podobě poslední osmifinálové místenky.

Maročané se po zápase proti DR Kongo museli vrátit rychle na zem. Oproti jednoznačnému vítězství nad Tanzánií totiž Berberští lvi působili s výjimkou úvodních 15 minut ospalým dojmem a největší dravost prokázali až při potyčce po závěrečném hvizdu. Kapitán konžského týmu navíc obvinil kouče Walida Regraguiho z rasismu. Zato Zambie řešila primárně fotbalové potíže, protože naposledy nedokázala porazit ani zmíněnou Tanzánii.

Do rychlého vedení mohli jít favorité už v šesté minutě, když talentovaný ofenzivní univerzál hájící barvy nizozemského PSV Ismael Saibari napálil pouze jednoho z blokujících obránců. Semifinalista Mistrovství světa v Kataru i nadále jasně dominoval, nicméně pevný obranný blok Zambie se mu nedařilo prolomit. Skóre otevřel až v závěru prvního dějství nepříliš viditelný Ziyech, k němuž vyrazil míč brankář Chipolopolo po centru z pravé strany. Na druhou stranu středopolař Marseille Azzedine Ounahi byl hráčem, který byl vidět neustále, když častokrát proniknul obranou soupeře jako nůž máslem.

V úvodu druhé poloviny začaly Měděné střely vystrkovat růžky, ovšem nedostatečná kvalita finální přihrávky je stála jakoukoli šanci na vyrovnání. Proto také Miguel Chaiwa v 59. minutě ztratil trpělivost a z pořádné dálky zkusil překvapit Bona, zakončení záložníka švýcarského Young Boys Bern ale nemířilo mezi tři tyče. V závěru napřáhl z dálky Emmanuel Banda, jehož pokus však dokázala do zámezí vyrazit bývalá jednička Sevilly. V nastaveném čase si ještě Maročané vypracovali pár slibných příležitostí, nicméně skóre se už neměnilo.

Reprezentanti Maroka si napravili pošramocenou reputaci a skupinovou fázi zakončili vítězstvím. Zambie se tak po nepovedeném představení nebude účastnit play off, které je na programu od 27. ledna.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (14)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Ziyecha nechat utratit, pokazil krásně rozehraný den, kdy nemusel ve čtyřech duelech padnout ani jeden gol...

Reagovat
Inter Eterno Amore

veru, dal som len tak zo srandy tiket na dnes 4 remízy

Reagovat
Seydou Doumbia

tam musel být kurz tak 250 ne? za kolik si to měl?

Reagovat
Sigma Olomouc

To naštve

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ono se celkově dařilo. Afrika 4 zápasy 1 gól, Bayern 1, v Holandsku dohrávka taky bez gólu a Feyenoord s PSV 1 gól, Leeds - Norwich 1 gól, Fulham s Liverpoolem nakonec 2... kdo rád sází undery, tak dnes od sázkovek získal zpátky aspoň část prohraných baráků.

Reagovat
Freedo

Tohle je AFCON, jak si ho pamatuju. Snad to bude pokračovat i v playoffs. #FDF

Reagovat
Salfovic

Sloníci postup v suchém triku

Reagovat
Seydou Doumbia

V suchém triku bude Senegal až skončí zápas

Reagovat
Axelrose

No, možná se u obrazovky zapotili víc, jak předtím na hřišti

Reagovat
smazaný uživatel

Stihnou Sloni do začátku play-off udělat výběrko na nového trenéra reprezentace?

Reagovat
Lemond Laws

Dnes odpoledně by měli míz zasedání, kde vyberou sportovní radu, která pak vybere trenéra...

Reagovat
dave30

Tak snad budou hráči Galatasaray 14.2. již unaveni (liga + APN). Sparta bude čerstvá, protože budou mít v nohách pouze 1 soutěžní zápas, i když na horké půdě v Karviné. Postup by měl být jasný...

Reagovat
dave30

Galatasaray bude mít v nohách již 10 zápasů (8 v lize + 2 poháry), takže únava a postup Sparty za barák...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele