základní skupiny - skupina E, 1. kolo
16.01.2024 18:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Reprezentace Namibie (© AFP)

Namibie v souboji severu proti jihu šokovala historickou výhrou Tunisko

Premiérové střetnutí Tuniska a Namibie v rámci Afrického poháru přineslo na úvod skupiny E překvapivou výhru země z jižního cípu kontinentu 1:0. Čtvrtfinalista posledních čtyř ročníků navázal na trápení Nigérie, Egyptu či Kamerunu z předchozích dnů a s výrazným outsiderem sehrál vyrovnanou partii. Ta nakonec v závěru dostala nečekané rozuzlení, když v 88. minutě rozvlnil síť Deon Hotto, jenž se posunul na dělenou třetí příčku v počtu nejvíce nastřílených branek v namibijské historii. Jeho zásah znamenal pro zemi omývanou Atlantským oceánem vůbec první vítězství v dějinách šampionátu.

Orly z Kartága zdobila po celou kvalifikaci především obrana, která inkasovala v šesti zápasech pouze jeden gól. Pevnou defenzivu si diváci mohli pamatovat i z utkání na mistrovství světa proti Francii, které arabská země vyhrála 1:0. Podobně působivý výkon chtěli její hráči předvést i proti papírovému outsiderovi, jehož ofenzivní opory sbíraly zkušenosti v nejvyšší jihoafrické soutěži.

Hned v úvodu utkání měla země severní Afriky možnost otevřít skóre, Lloyd Junior Kazapua však hlavičku, kterou vyslal Taha Yassine Khenissi, dokázal zneškodit. O několik minut později měli hráči Namibie na druhé straně hřiště také dvě velké příležitosti ke skórování, avšak ani jednu ze svých střel nedokázal Peter Shalulile dostat do sítě. Po akčním začátku se hra zklidnila a hrálo se především mezi šestnáctkami bez výraznějších šancí, což znamenalo, že hráči odcházeli do šaten za bezbrankového stavu.

Na začátku druhé půle se po rohovém kopu dostal nejvýše Youssef Msakni, jenž hlavičkoval pod horní tyč, proti jeho pokusu se však blýskl skvělým zákrokem Kazapua. V 50. minutě byli naopak Stateční válečníci velmi blízko první trefě utkání, na poslední chvíli ale dokázal Montassar Talbi odkopnout balon téměř z brankové čáry. Další důležitý zákrok v tomto utkání přidal 10 minut před koncem proti hlavičce Msakniho Kazapua. Naopak na druhé straně hřiště byl bezmocný tuniský gólman v úplném závěru utkání poté, co po přesném centru hlavičkoval z hranice malého vápna osamocený Hotto.

Tunisko tak ve svém úvodním zápase na turnaji klopýtlo. V příštím kole se 20. ledna střetne s Mali, Namibie změří o den později síly s Jihoafrickou republikou.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele