play off - osmifinále
29.01.2024 21:00 CET
1 : 1
4:5 pen.
(1:0, bez prodloužení)

Reportáž

Franck Kessié (© AFP)

Sloni zadupali senegalský sen o obhajobě do země, klíčem k úspěchu se staly penalty

Pobřeží slonoviny porazilo v osmifinále Afrického poháru národů Senegal 2:1 po penaltách a před zraky vlastních fanoušků si zajistilo postup. Pořadatelská země nezačala nejlépe, když už ve čtvrté minutě inkasovala z kopaček Habida Dialla. U jeho branky zaznamenal asistenci Sadio Mané, jenž se podílel na gólu v každém zápase, do kterého v poháru nastoupil. Sloni se ovšem nevzdali a v 86. minutě zaslouženě vyrovnali po penaltě Francka Kessiého. Vyrovnaný souboj tak dospěl až do pokutových kopů, v nichž měl více štěstí domácí výběr.

Brzké shledání těžkých vah ze západní Afriky zapříčinily zejména mizerné výkony Pobřeží slonoviny, které po drtivé porážce od Rovníkové Guineje dokonce odvolalo trenéra. Nic na tomto rozhodnutí nezměnil ani fakt, že marocký skalp Zambie nakonec pořadatelskou zemi udržel na turnaji. Senegal naopak dostával prognózám, přičemž při každé ze tří výher se na jednom gólu přímo podílel Mané.

Bývalá hvězda Liverpoolu tentokrát přesným centrem rozjásala zemi s hvězdou ve vlajce již po čtyřech minutách hry. Pochvalu ale zasloužil obzvlášť zakončující Diallo, který uvnitř vápna náramně trefil bližší šibenici z halfvoleje. Po živém startu úřadujícího mistra Afriky se Sloni snažili dostat zpátky do utkání, senegalská defenziva se však zdála být neprůchozí. Náznak šance měl ve 40. minutě průbojný Seko Fofana, svým průnikem se ale vystavil do příliš ostrého úhlu.

Vstup do druhého dějství byl okořeněný emocemi, fauly a pokusy o individuální akce na obou stranách, přičemž po hodině hry se váhy opět naklonily ke Lvům z Terangy. V 77. minutě podržel Senegal na druhé straně hřiště Édouard Mendy proti ráně pod břevno od Nicolase Pépého, čímž jen stvrdil jistý výkon mezi třemi tyčemi. Později ale svého soka jasně sejmul poté, co ho někdejší křídelník Arsenalu přehodil. Rozhodčí mu zprvu nepochopitelně udělil kartu za simulování, po přezkoumání u videa již však musel nařídit penaltu, kterou suverénně proměnil Kessié a poslal utkání do prodloužení.

V něm jako by Sloni zprvu našli novou várku energie, aktivitu ale v gól ze střední vzdálenosti Serge Aurier nepřetavil. Na druhé straně mohl být hrdinou zabíhající Mané, jeho zakončení v pádu však gólman vytěsnil. Na řadě tak byl rozstřel, v němž jako jediný selhal Moussa Niakhaté a postupovou penaltu vsítil hrdina Kessié.

Pobřeží slonoviny si tak dosud nejlepší výkon na turnaji schovalo do vyřazovací fáze a skolilo úřadujícího šampiona. Ve čtvrtfinále ho 3. února čeká buď Mali, nebo Burkina Faso.

Autor: Livesport.cz / Šimon Votava

Komentáře (3)

Přidat komentář
Pharrell

Senegal tady jasný favorit (i když se jedná o velice těžký match proti domácím Slonům . Ale tady je přehrají snad . Tipuji 3:0 3:1 Senegal win .

Reagovat
alias

Tak jsem na to vydržel koukat až do půlnoci . Sloni překvapili oproti minulým zápasům bojovným a disciplinovaným výkonem, mohli vyhrát i v základní hrací době, když si v závěru vytvořili dvě výborné šance ale proti byl golman. Pro další průběh šampionátu asi přece jen lepší, že jdou dál domácí borci

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele