základní skupiny - skupina C, 2. kolo
19.01.2024 18:00 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Habib Diallo (© AFP)

Onana Kamerunu štěstí nepřinesl. Senegalu pomohla do osmifinále spolupráce jmenovců

Reprezentanti Senegalu porazili ve druhém kole skupiny C Afrického poháru národů Kamerun 3:1, a postoupili tak do osmifinále. K úspěchu nasměroval úřadujícího šampiona Ismaila Sarr, jenž po asistenci jmenovce Papeho Matara Sarra dostal míč s přispěním teče do dolního rohu kamerunské brány. Tu již střežil gólman Manchesteru United André Onana, k bodům ale svůj tým nedovedl. V 71. minutě totiž vstřelil rozdílový gól Habib Diallo, jemuž nahrával autor první trefy.

Senegal si v prvním kole nebral servítky proti Gambii a došel si pro pohodové vítězství 3:0. Dvě branky přitom zaznamenal teprve 20letý talent francouzských Mét Lamine Camara. O poznání více se na pouhý bod nadřel Kamerun, který už od 10. minuty prohrával s Guineou a nakonec mu pomohla až červená karta soupeře v závěru první půle, po níž se vzmohl alespoň na vyrovnání.

Hra obou týmů vycházela ze zabezpečené obrany, a v úvodních minutách tak diváci viděli pouze náznaky šancí. Senegal měl nicméně víc ze hry, což po čtvrthodině vyústilo ve změnu skóre. Ismaila Sarr se díky závaru po rohovém kopu dostal k odraženému balonu, který i za pomoci teče obránce nasměroval přesně do pravého dolního rohu brány.

Kamerun se do dobré šance propracoval před půlhodinou hry, Édouard Mendy byl ale duchapřítomný a nebezpečný centr zlikvidoval. Západoafrické mužstvo se však před pauzou dostalo do tlaku a Nezkrotní lvi nedostali šanci propracovat se k čemukoliv dalšímu.

Senegalci se 10 minut po návratu z kabin prezentovali pěknou akcí z protiútoku, avšak adresát rychlého centru do vápna následně neposlal dobrou předfinální přihrávku a míč pohodlně sebral Onana. Výkon Kamerunců dál upadal a ve druhé půli se hrálo prakticky už jen na jednu bránu.

Tlak úřadujících kontinentálních šampionů vyeskaloval ve druhý gól. Ismaila Sarr pronikl po pravé straně vápna a poslal balon skluzujícímu Habibovi Diallovi před prázdnou bránu. Hostující celek nakonec utkání ještě zdramatizoval. Jean-Charles Castelletto si naběhl na centr Oliviera Ntchama a tvrdou hlavičkou snížil. Gólovou tečku za utkáním ale udělal Sadio Mané, který z pozice v šestnáctce vymetl spodní levý roh branky.

Západoafrický tým tak nadále suverénně vládne skupině C a má jistý postup. V dalším kole bude chtít 23. ledna uhájit první místo proti Guineji, Kamerun se ve stejný den porve o postup s Gambií.

Autor: Livesport.cz / Jan-Filip Novotný

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele