základní skupiny - skupina C, 1. kolo
15.01.2024 15:00 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Lamine Camara (© AFP)

Senegal úspěšně vykročil za obhajobou, poznamenaní Gambijci padli rozdílem třídy

Úřadující mistři ze Senegalu dobře vstoupili do nového ročníku Afrického poháru, když v prvním kole skupiny C porazili Gambii 3:0. Skóre nejprve rychle otevřel Pape Gueye a krátce po změně stran poslal favorita do pohodlného dvoubrankového vedení Lamine Camara, jenž v závěru přidal svůj druhý gól. Gambijci se na zdramatizování nezmohli i kvůli červené kartě z nastavení prvního dějství. Vliv navíc mohla mít i hrozivá zkušenost z příletu do Pobřeží slonoviny, jelikož dle slov trenéra jejich let dělily jen minuty od tragédie.

Reprezentace Gambie zažila už před zahájením turnaje děsivou zkušenost. Kvůli náhlému poklesu hladiny kyslíku totiž muselo letadlo s hráči jen po devíti minutách ve vzduchu nouzově přistát. Po nepříjemném zážitku čekal na nejmenší zemi pevninské Afriky zápas proti jednomu z největších favoritů na celkové vítězství. Senegal byl nabitý hráči z top evropských lig, jeho útok pak měl táhnout zejména zkušený Sadio Mané.

A byl to právě senegalský útočník, kdo hned v úvodu utkání připravil pěkný balon pro Gueyeho, který z hranice pokutového území vypálil k levé tyči a otevřel skóre. Bývalá hvězda Liverpoolu tak opět potvrdila svou důležitost pro tým, když se v danou chvíli podílela na 48 procentech všech gólů z posledních tří šampionátů. Štíři mohli odpovědět po čtvrthodině hry z volného přímého kopu, nebezpečný pokus Musy Barrowa však jen těsně minul pravou tyč. Další snahy o vyrovnání jim značně ztížil Ebou Adams, který se nechal těsně před odchodem do kabin vyloučit.

Netrvalo to dlouho a Lvi z Terangy dokázali využít početní převahu ve svůj prospěch. V 52. minutě se dostal Camara za obranu soupeře a přízemní střelou zakončil k levé tyči. O několik minut později mohl Habib Diallo navýšit vedení svého celku po velké chybě v rozehrávce, zblízka ale gambijského gólmana překonat nedokázal. Baboucarr Gaye se vyznamenal skvělým zákrokem i v 72. minutě proti ráně Nicolase Jacksona, který rovněž pálil z nebezpečné pozice blízko branky. V závěru přidal svou druhou trefu krásnou dalekonosnou střelou přímo do šibenice Camara.

Senegal si tak na úvod turnaje splnil povinnost a zvítězil. V příštím utkání změří 19. ledna síly s Kamerunem, Gambii čeká ve stejný den souboj s Guineou.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele