play off - osmifinále
28.01.2024 18:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Mohamed Bayo (© AFP)

Dlouholeté stálice potopily Rovníkovou Guineu. Soupeř rozhodl v závěrečných vteřinách

Fotbalisté Guineje zdolali v osmifinále Afrického poháru národů Rovníkovou Guineu 1:0 a poprvé od roku 2015 postoupili mezi osm nejlepších celků turnaje. Jejich úspěch se nerodil vůbec lehce, a to i přesto, že od 55. minuty hráli po vyloučení Federica Bikora přesilovku. I bez rekordmana v počtu reprezentačních startů jejich historie sice mohli Nzalang Nacional zvítězit, to by ovšem musel nejlepší střelec dosavadního průběhu turnaje Emilio Nsue z pokutového kopu zamířit jinam než do tyčky. Národní sloni tak nakonec přece jen uspěli, když se v dlouhém nastavení trefil Mohamed Bayo.

Rovníkové Guineji se podařilo v jedné z nejtěžších skupin afrického šampionátu porazit Pobřeží slonoviny a uhrát bod s Nigérií, díky čemuž skončila nad dvěma zeměmi, které byly před začátkem turnaje řazeny mezi největší favority na vítězství. Los Elefantes byli zároveň nejproduktivnější reprezentací celé skupinové fáze, což si chtěli přenést i do osmifinálového duelu proti Guineji. Tu nakonec nemusela mrzet ani poslední prohra se Senegalem, jelikož i přesto postoupila do play off z prvního místa v tabulce třetích týmů.

A byli to právě Syli National, kdo mohl v úvodu udeřit. Bayo se uvolnil na hranici vápna a obstřelem zakončil, jeho pokus skončil jen těsně vedle pravé tyče. Po této šanci se hra velmi přiostřila, obě mužstva se namísto útoku soustředila na tvrdé zastavení soupeře. Překvapivě však první žlutá karta přišla až ve 42. minutě a obdržel ji Julian Jeanvier, když se ohnal po protihráči během přerušené hry.

Reprezentace Guineje vstoupila do druhé půle velmi aktivně. Po pár minutách se sám na malém vápně zjevil s míčem Morgan Guilavogui, v jasné příležitosti ale vyhořel, když vysoko přestřelil. Vzápětí dokázal hlavou lépe zamířit Mory Konaté a překonal Jesúse Owona. Gól však neplatil kvůli ofsajdu. V 55. minutě Bikoro tvrdě zajel do protihráče a vysloužil si červenou kartu. Los Elegantes tak sice dohrávali v oslabení, avšak mohli skórovat. Po hodině hry totiž po faulu ve vápně nařídil sudí penaltu, k níž se postavil Nsue. Status nejlepšího kanonýra ovšem nepotvrdil, neboť zamířil pouze do pravé tyče. V samém závěru měl na noze rozhodnutí Serhou Guirassy, nicméně z úhlu proti Owonovi neuspěl. Syli National ale ukázali, že se hraje do posledních sekund, a tak přišel ještě jeden centr, na který si naskočil Bayo a přesnou hlavičkou k tyči rozhodl.

Rovníková Guinea tak zapsala při pohledu na její historické turnajové počínání nejhorší výsledek, když se poprvé ze svých čtyř účastí neprobojovala mezi osm nejlepších týmů. Na Guineu bude ve čtvrtfinále čekat Egypt, nebo Kongo.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele