základní skupiny - skupina A, 1. kolo
13.01.2024 21:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Jean-Philippe Krasso (© AFP)

Ronaldův spoluhráč dotáhl Slony k úvodní výhře na domácím šampionátu

Pobřeží slonoviny zvítězilo v prvním kole skupiny A Afrického poháru národů nad Guineou-Bissau 2:0. Pořadatelská země, ve které před vypuknutím turnaje zavládla opravdová fotbalová horečka, šla do zahajovacího zápasu v roli jasného favorita, čemuž odpovídalo také dění na hřišti. Už ve čtvrté minutě totiž poslala hráče v typických oranžových dresech do vedení někdejší opora Lens či Udinese Seko Fofana, který před sezonou zamířil za Cristianem Ronaldem do Al Nassru. Les Éléphants ve zbytku duelu těsný náskok ještě navýšili, a cestu za prvním kontinentálním titulem od roku 2015 tak zahájili úspěšně.

Domácí patřili mezi nejžhavější kandidáty na zisk trofeje. V jejich sestavě figurovali zkušení Franck Kessié či Seko Fofana, na druhou stranu "Sloni" disponovali i mladými talenty, z nichž nejvíce vyčníval bek Sportingu Ousmane Diomande, jenž se v dějišti úvodního duelu šampionátu narodil. Prvním soupeřem pořádající země byla Guinea-Bissau, která měla platit za outsidera skupiny.

To se potvrdilo již ve čtvrté minutě, kdy Kessié našel na hranici pokutového území Seko Fofanu, jenž tvrdou ranou umístil míč k pravé tyči. Brzké vedení dodalo domácímu celku klid na kopačkách, což potvrzovala jednoznačná převaha ve statistice držení míče. Střelec úvodního gólu se navíc málem znovu prosadil ve 35. minutě, kdy jeho nadějný pokus vyškrábl Ouparine Djoco konečky prstů na horní tyč. V závěru první půle se v dobré pozici ocitl ještě Jean-Philippe Krasso, v době dotyku s míčem však s vidinou odpískání pokutového kopu upadl, a k ohrožení branky tak nedošlo.

Útočník hrající za srbskou Crvenu zvezdu si spravil chuť po změně stran, kdy si po zaváhání obránce stáhl míč ze vzduchu a v polopádu zakončil přesně ke vzdálenější tyči. Do ojediněné šance se v 74. minutě dostali po rychlé kombinaci hosté, střelu Franculina ale dokázal Yahia Fofana fantasticky zneškodnit. Zbytek utkání si už fotbalisté Pobřeží slonoviny pohlídali s míčem na svých kopačkách.

"Sloni" tak zvládli vstup do šampionátu výtečně a připsali si do tabulky tři body. Jejich dalším soupeřem bude 18. ledna silná Nigérie, Guinea-Bissau se ve stejný den střetne s Rovníkovou Guineou.

Autor: Livesport.cz / Marek Tomaštík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele