play off - osmifinále
27.01.2024 21:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Ademola Lookman (© AFP)

Nigérii i v osmifinále podržela pevná defenziva, Kamerun vyřadil dvougólový Lookman

Fotbalisté Nigérie zvítězili v osmifinále Afrického poháru národů nad Kamerunem 2:0. Super Eagles se v úvodním dějství radovali dokonce dvakrát, ale první trefa nakonec nebyla uznána. Naopak při druhé brance už rozhodčí žádný prohřešek proti pravidlům nenašli, takže se mezi přesné střelce jako první zapsal Ademola Lookman, jemuž asistoval Victor Osimhen. Ve zbytku utkání se hvězda Atalanty radovala ještě jednou, naopak Nezkrotní lvi se neprosadili ani jednou, a tak nejlidnatější země Afriky potřetí v řadě vyhrála s čistým kontem.

Nigérie si sice přivezla do Pobřeží slonoviny nabitou ofenzivu, v každém ze skupinových duelů však vstřelila jen jeden gól. Tým okolo Osimhena ale držela obrana, a tak se sedmi body bez potíží postoupil. Zcela odlišně se dala popsat cesta do osmifinále v podání Kamerunu. Jeho souboj s Gambií vstoupil do historie jako jeden z nejbláznivějších a vypadnutí odvrátila až hlavička Christophera Wooha ze samotného závěru zápasu.

V táboře Super Eagles se slavilo už v deváté minutě, kdy zpoza vápna napřáhl Semi Ajayi, který následně překonal původního náhradníka Fabrice Ondou. Oslavy ovšem neměly dlouhého trvání, poněvadž rozhodčí trefu kvůli ofsajdu zaclánějícího Osimhena neuznal. Míče si sice více užívali Nezkrotní lvi, avšak daleko nebezpečnější a dravější byli Nigerijci, a také proto se ještě před koncem první půle dočkali gólové radosti. Obrovskou chybu jednoho z obránců chtěl potrestat Lookman, jehož rána do odkryté části brány propadla Ondoovi pod rukou.

Hbitý útočník Atalanty mohl přidat další branku krátce po přestávce, jenže jeho pokus z přímého kopu letěl pár čísel nad branku. Kamerun měl sice i ve druhém dějství balon více na kopačkách, ale žádné vážné ohrožení brány Stanleyho Nwabiliho dlouho nepřišlo. V 72. minutě ovšem došlo k velmi ošklivé srážce právě mezi brankářem Nigérie a jedním z Kamerunců. Muž mezi třemi tyčemi tak musel hřiště opustit na nosítkách a vystřídal ho náhradník Francis Uzoho. Nedaleko od vstřelení pojistky byl Ola Aina, avšak obránce ve skluzu jeho ránu zblokoval. V úplném závěru ale přece jen Super Eagles skórovali, a to znovu zásluhou Lookmana, jenž z voleje překonal bezmocného Ondou.

Kamerun tak navázal na nepřesvědčivý průchod skupinou a v osmifinále vypadl. Pro Nigérii bude turnaj pokračovat 2. února proti Angole.

Autor: Livesport.cz / Vojtěch Kryštof

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele