play off - čtvrtfinále
02.02.2024 18:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Ademola Lookman (© AFP)

Lookman napsal tečku za angolskou pohádkou, do bojů o medaile jde Nigérie

Nigérie se stala prvním semifinalistou Afrického poháru, jelikož porazila Angolu 1:0. Ofenziva favorita se dostávala do tempa velmi pozvolna, avšak ve 41. minutě udeřil z premiérové nebezpečné akce zelených Ademola Lookman. Obranná složka hry naopak opět fungovala, snad kromě jednoho zaváhání z obou poločasů, znamenitě, a tak byl zásah hvězdy Atalanty tím vítězným a Orli udrželi již čtvrté čisté konto v řadě. Angolané tím pádem na svůj historicky nejlepší výsledek na turnaji, čemuž by se postup mezi čtyři nejlepší celky rovnal, nedosáhli.

Pod hladký průchod turnajem v podání Nigérie byly podepsány zejména hvězdy z italské Serie A. V základní skupině zvládl Victor Osimhen skórovat do sítě Rovníkové Guineje či vybojovat klíčovou penaltu proti Pobřeží slonoviny. V osmifinále se pak převtělil do role asistenta u vítězné trefy Lookmana. Přemožitele zatím marně hledala i Angola, která pro klíčový duel musela řešit problém v brankovišti, jelikož se vykartoval Neblú.

Na trávníku naopak nescházeli Mabululu a Gelson Dala, v součtu již sedmigólový útočný tandem, a právě první jmenovaný mohl už v páté minutě skórovat. Stalo se tak po rohovém kopu, kdy jeden z mužů ve žlutém tečoval míč na malé vápno, odkud osamocený hráč egyptského Al Ittihadu trefil gólmana. Výkon favorizovaných Nigerijců dlouho zůstával za očekáváním a brankář Signori Antonio, jenž se objevil v základní sestavě Angoly poprvé od roku 2016, byl prakticky bez práce. Až ve 41. minutě pláchl po levé straně Moses Simon a na stříbrném podnose předložil balon Lookmanovi, který rodáka ze švýcarského Lausanne bez potíží překonal.

Vstřelený gól Orlům očividně rozvázal nohy a zkraje druhého poločasu na hřišti dominovali. Jako blesk z čistého nebe ovšem přišla v 59. minutě šance střídajícího Ziniho, jenž se po úchvatné průnikové přihrávce zjevil za obranou a přízemním obstřelem trefil pravou tyč. Blížící se konec zápasu Antilopy znervózňoval a celek, který v dosavadním průběhu turnaje dostal jen pět žlutých karet, byl takto napomínán hned třikrát během tří minut. Po jednom z faulů zahrával Lookman přímý kop, po němž díky velmi špatnému zákroku Antonia skóroval hlavou Osimhen, jenže branka neplatila kvůli ofsajdu.

Ani to však Angolu nespasilo, a z pohledu turnajové historie tak zůstala pouze u vyrovnání svého dosud nejlepšího výsledku z let 2008 a 2010. Semifinálovým soupeřem Nigérie budou 7. února buď Kapverdy, nebo Jihoafrická republika.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Břečka

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele