základní skupiny - skupina F, 1. kolo
17.01.2024 18:00 CET
3 : 0
(1:0)

Reportáž

Oslavy marockých reprezentantů (© AFP)

Semifinalista mistrovství světa začal pouť za trofejí nekompromisní výhrou

Maročané si ve svém prvním utkání skupiny F Afrického poháru podle předpokladů poradili s Tanzánií, kterou porazili vysoko 3:0. Za hvězdami nabitou reprezentaci ze severu Afriky se prosadila bývalá opora anglického Wolves Romain Saïss, jenž ve 30. minutě rozhodl o zisku tří bodů. Po změně stran pomohlo Maročanům i vyloučení Novatuse Miroshiho, krátkou přesilovku totiž poté využili ke dvěma dalším trefám.

Sázkové kanceláře vyhlásily za největšího favorita Afrického poháru Maroko, jež jako první africká země prošlo na mistrovství světa v Kataru až do semifinále. Tuto zkušenost toužilo zúročit na kontinentálním šampionátu, kde se mu jako první postavila Tanzánie. Nezkušený tým tradičně spoléhal na Allyho Samattu, adresáta velké chvály od Jindřicha Trpišovského, když ještě útočník působil v Genku.

Reprezentanti od hory Kilimandžáro se představovali divákům aktivním dostupováním, a hvězdami nabitý kádr Maroka se tak v úvodu střetnutí nemohl dostat do odpovídajícího tempa. Před půlhodinou hry se však Hakim Ziyech ujal exekuce volného přímého kopu a falšovanou střelou zaskočil Aishiho Saluma Manula. Ten vyrazil míč pouze před sebe a dobíhající Saïss z dorážky pohodlně rozvlnil síť. Vedení mohl ještě do přestávky navýšit Ziyech, nicméně Manula tentokrát jeho záměr odhalil a s ranou na bližší tyč si poradil.

Fotbalisté Tanzánie cítili, že je zápas stále otevřený a snažili se přidat také něco ze své ofenzivy. Miroshi však z úctyhodné dálky pozdravil jen diváky v ochozech. Na druhé straně si na centr ideálních parametrů z dílny Nayefa Aguerda naběhl Youssef En Nesyri. Útočníkovi Sevilly ale nevyšel krok a z nadějné pozice ani nezakončil.

V 70. minutě situaci pro Taifa Stars výrazně zkomplikoval Miroshi, jenž musel po druhé žluté kartě předčasně zamířit do sprch. Maročané početní převahu zužitkovali záhy, když se po narážečce s Aminem Adlim trefil Azzedine Ounahi. Své chvíle slávy se nakonec dočkal také En Nesyri, který po centru Achrafa Hakimiho z pravé strany uklidil balon ke vzdálenější tyči.

Maroko tak překonalo nástrahy nevyzpytatelného turnaje a získalo na úvod všechny body. V příštím kole vyzve 21. ledna Demokratickou republiku Kongo, Tanzánie změří tentýž den síly se Zambií.

Autor: Livesport.cz / Štěpán Trnavský

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele