play off - čtvrtfinále
03.02.2024 18:00 CET
1 : 2
po prodloužení
(0:0, 1:1)

Reportáž

Seko Fofana (© AFP)

"Sloni" udeřili v závěrech, po velkolepém obratu jsou na domácím turnaji v semifinále

Fotbalisté Pobřeží slonoviny zvítězili ve čtvrtfinále Afrického poháru národů nad Mali 2:1 po prodloužení a na domácím šampionátu si zahrají o medaile. Cestu k postupu mezi nejlepší čtyři celky turnaje oranžovým výrazně zkomplikoval Odilon Kossounou. Po jeho faulu totiž Orli kopali v 16. minutě penaltu a v závěru první půle se obránce Leverkusenu po druhé žluté kartě předčasně poroučel ze hřiště. Zmíněným pokutovým kopem sice reprezentanti země z oblasti Sahelu pohrdli, po změně stran ale udeřil z dálky Dorgeles Nene a zdálo se, že se Sloni s turnajem rozloučí. Těsně před koncem řádné hrací doby však vyrovnali a o jejich postupu rozhodl ve 122. minutě Oumar Diakité.

Žádný tým v historii turnaje neprošel do vyřazovacích bojů s pouhými třemi body a tak mizerným skóre, jako se to letos povedlo domácím Slonům. Ti následně nečekaně vyřadili obhájce titulu ze Senegalu a v roli mírného favorita čelili Mali. To dosud neprohrálo, za což do jisté míry mohl spolehlivý Lassine Sinayoko, jenž se prosadil ve třech ze čtyř zápasů Orlů na šampionátu.

První vzrušení v ochozech nastalo v osmé minutě, kdy byl jeden z hráčů Mali tvrdě dohrán v pokutovém území a následně došlo k nastřelení ruky jednoho z obránců Pobřeží slonoviny. Sudí však ani po konzultaci s videorozhodčím penaltu neodpískal. Po chvíli se ovšem pokutový kop zahrával, neboť Kossounou fauloval. Míč si na puntík postavil Adama Traoré, ale Yahia Fofana se výborně natáhl proti ráně k pravé tyči a balon lapil. Hříšník Kossounou se nedovoleným zákrokem provinil i na konci poločasu, čímž si vysloužil druhou žlutou kartu a utkání pro něj skončilo.

Od samého začátku druhé půle byla znát výhoda jednoho muže navíc. Orli drželi míč na svých kopačkách a soupeře sevřeli kolem jeho vápna. V 51. minutě se do zajímavé příležitosti dostal Amadou Haidara, proti jeho ráně se ale vyznamenal Fofana. Brankář pořadatelské země však zůstal krátký na přesný pokus z dálky, který vyslal Nene v 71. minutě. Střela zapadla přesně k tyči a Fofana neměl nárok na pumelici zareagovat. S blížícím se koncem se Sloni i v početní nevýhodě snažili hnát vpřed. V 84. minutě byl blízko ke srovnání Diakité, jenž poslal centrovaný balon od rohového praporku jen těsně vedle levé tyče. Snahy se vyplatily v nastavení, kdy se míč odrazil ve vápně přímo na nohu Simona Adingry a ten zamířil přesně pod břevno.

Famózní obrat mohl pár minut po začátku prodloužení zařídit Sébastien Haller, jeho hlavička ovšem skončila jen na horní tyči. Ve druhém poločase prodloužení zkusil podruhé v zápase štěstí z dálky Nene, tentokrát jeho pokus proletěl o kousek vedle. Nakonec to byli Sloni, kteří udeřili. Ve druhé minutě nastavení těsně před penaltovým rozstřelem se šťastným střelcem stal Diakité, od něhož se míč dostal až za záda bezmocného gólmana.

Pobřeží slonoviny tak postoupilo do semifinále, v němž se 7. února střetne s Demokratickou republikou Kongo.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Matoušek

Komentáře (13)

Přidat komentář
Inter Eterno Amore

Za bojovnosť zaslúžený postup.

Reagovat
Cotton

Mali do semifinále? Nene!

Reagovat
oli9

Škoda, přál jsem to Mali.. No rýsuje se nám finále Sloni, Nigérie....

Reagovat
0:1

To 0:0 pen. si tam smažte.

Reagovat
Shevchenko

mohl by aspoň někdo z adminu číst diskuse

Reagovat
mayday

Gólman JAR 4 pecky chycený Jinak tolik šancí a skvělých zákroků, má to kvalitu, emoce, zvraty, ten turnaj baví.

Reagovat
Seydou Doumbia

Ty si snad někdy o APN pochyboval? To mě celkem uráží mejdeji.

Reagovat
mayday

Já jsem nepochyboval nikdy Zapomněl jsem dodat, že ten turnaj baví jako vždycky

Reagovat
Seydou Doumbia

tak potom v pořádku kámo

Reagovat
alias

Reagovat
Hasan Šáš

Orlovia bielohlavý na semifinále neMali

Reagovat
dantetomas

Neviem ako po polcase, ale sledoval som par minut prveho polcasu a ziadneho bielohlaveho som tam nevidel

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele