základní skupiny - skupina E, 1. kolo
16.01.2024 21:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Radost hráčů Mali (© AFP)

Selhání Taua sebralo Jižní Africe vítr z plachet. Mali úřadovalo po změně stran

Hráči Mali porazili ve svém úvodním zápase skupiny E Afrického poháru Jihoafrickou republiku 2:0. Outsider utkání mohl v prvním poločase Orly zaskočit, při pokutovém kopu ovšem selhal Percy Tau, jenž poslal míč vysoko nad. Země z oblasti Sahelu potrestala zaváhání útočníka z Al Ahly po změně stran, kdy se v rozmezí šesti minut prosadili Hamari Traoré a Lassine Sinayoko.

Fotbal v Jihoafrické republice představoval pro valnou část evropského publika Siphiwe Tshabalala, od jeho ikonického gólu z domácího mundialu však již uplynulo takřka 14 let. Na další výraznější moment od té doby Bafana Bafana čekali, když například na předchozím africkém šampionátu úplně scházeli. Hvězdou světového formátu nedisponovalo ani Mali, přesto za poslední rok prohrálo jen dvakrát.

Během prvních minut se Orli několikrát dostali do zakončení, avšak žádný z těchto případů nepředstavoval výraznější nebezpečí pro Ronwena Williamse. Mnohem větší příležitost měla Jižní Afrika v 19. minutě poté, co jí hlavní rozhodčí přisoudil pokutový kop po faulu, který měl na svědomí Sikou Niakaté. Míč si na penaltový puntík postavil Tau, jenže místo toho, aby velké příležitosti využil, poslal svou střelu výrazně nad. V závěrečných minutách první půle měla nejjižnější země Afriky několik příležitostí, žádná z nich však nebyla zakončena tak, aby se Djigui Diarra musel strachovat.

Hned v úvodu druhého dějství měl obrovskou příležitost k otevření skóre Amadou Haidara, úplně osamocený v pokutovém území ale přestřelil brankovou konstrukci. Po odehrané hodině hry rozehrál Sekou Koita volný přímý kop zpoza velkého vápna. Jeho pokus sice orazítkoval horní tyč, mrzet ho to ale nemuselo, neboť jako první se dostal k dorážce Traoré, jenž bez potíží dopravil balon do prázdné brány. Netrvalo to dlouho a bývalá francouzská kolonie přidala další přesný zásah poté, co se Sinayoko dostal za obranu a ranou k levé tyči překonal Williamse. Haidara mohl v závěru přidat třetí trefu svého celku, jeho prudké ráně z hranice pokutového území však chyběla přesnost.

První soutěžní střetnutí těchto soupeřů po 10 letech tak ovládlo Mali. To v příštím kole vyzve 20. ledna Tunisko, Jihoafrická republika změří o den později síly s Namibií.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele