play off - osmifinále
30.01.2024 18:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

Lassine Sinayoko (© AFP)

Nejrychlejší vlastní gól historie šampionátu nasměroval do čtvrtfinále Mali

Fotbalisté Mali zvítězili v osmifinále Afrického poháru národů nad Burkinou Faso 2:1. Západoafrické derby výrazně ovlivnil již začátek třetí minuty, kdy si balon do brány svého týmu srazila defenzivní hvězda Hřebců Edmond Tapsoba. Stoper Leverkusenu se tak stal novým držitelem nepopulárního rekordu, jelikož se postaral o nejrychlejší vlastní zásah historie šampionátu. Orli krátce po změně stran přidali zásluhou Lassineho Sinayoka nakonec rozdílový druhý gól a v další fázi turnaje se mohou těšit na střetnutí s domácím Pobřežím slonoviny.

Burkina Faso vyhořela v závěrečném skupinovém vystoupení, a tak se místo Namibie musela chystat na o poznání zvučnějšího soupeře v podobě Mali. Jeho trenér provedl od posledního utkání řadu změn v základní sestavě, přičemž pouze na lavičce začínal také Yves Bissouma, kterého na klubové úrovni v Tottenhamu probudilo letní angažování Angeho Postecoglouho. Vysoce ceněným hráčem z evropských trávníků ovšem disponovali i Les Etalons, v jejichž zadních řadách nescházel ostřílený Edmond Tapsoba.

Právě ten si hned ve třetí minutě vybral velice smolný moment. Nejdříve se k hlavičce dostal Amadou Haidara, který sice nastřelil pouze pravou tyč, následně si ale opora lídra Bundesligy nešťastně srazila míč pod vlastní břevno. Po půlhodině zápasu se Sinayoko zbavil obránce a vyslal dělovku do levé části brány. Gólman Hervé Koffi byl však proti a pohotovým zákrokem podržel Hřebce ve hře o postup.

Už necelé dvě minuty po změně stran se nicméně Orlům povedlo náskok navýšit. Sinayoko prošel přes pravou stranu hřiště do vápna a levačkou nekompromisně zakončil mezi nohy bezmocného brankáře. V 57. minutě však Kiki Kouyaté zahrál rukou ve vlastním vápně a útočník Aston Villy Bertrand Traoré snížil z pokutového kopu na 1:2. Zelení se okamžitě chopili nově nabyté energie a pokoušeli se projít přes pevnou obranu soupeře. Ten si ovšem zbytek zápasu pohlídal a další zdramatizování závěru nedovolil.

Mali tak postupem mezi osm nejlepších celků překonalo své výsledky z předchozích čtyř šampionátů. Dalším soupeřem mu bude 3. února Pobřeží slonoviny.

Autor: Livesport.cz / Josef Chalupa

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele