play off - osmifinále
29.01.2024 18:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Ryan Mendes (© AFP)

Kapverdám pomohla k historické účasti ve čtvrtfinále darovaná penalta

Kapverdy zdolaly v osmifinále Afrického poháru národů Mauritánii 1:0 a poprvé v historii si připsaly vítězství ve vyřazovací části tohoto kontinentálního turnaje. Postup se ovšem nerýsoval snadno, jelikož Lvi z Chinguetti dlouho vzdorovali náporu ostrovanů. V samém závěru ovšem po chybě v defenzivě soupeře získali Kapverďané penaltu, kterou s jistotou proměnil kapitán Ryan Mendes, jenž poslal svůj tým do čtvrtfinále.

Modří žraloci postoupili do osmifinále jako překvapivý vítěz skupiny B. Zasloužené umístění je navíc pasovalo v prvním vyřazovacím klání do role favorita. Reprezentaci Mauritánie však nesměli podcenit, neboť ta se kvalifikovala z třetího místa po nečekaném skalpu Alžírska v závěrečném skupinovém duelu.

Oba celky vlétly do zápasu s velkou chutí a od prvních sekund bylo na trávníku co sledovat. Ke změně skóre mohlo dojít už po necelých čtyřech minutách, nebezpečnou střelu Mendese po šikovném průniku ale tečoval jeden z obránců Mauritánie těsně vedle pravé tyče. V podobném prostoru skončil i jeho další zajímavý pokus o pár minut později. Na opačné straně hřiště byl po odehrané čtvrthodině nejvíce vidět Bodda Mouhsine, jehož technická rána z volného přímého kopu prolétla jen kousek od branky ostrovanů.

Na startu druhé půle se do velké šance dostal kapverdský útočník Jovane, proti jehož tvrdé střele z levé strany pokutového území musel zasahovat brankář Babacar Niasse. Po necelé hodině hry se z vedení málem radovali Mourabitounes, když se na hranici malého vápna ocitl s míčem Souleymane Anne, útočník hrající druhou nejvyšší belgickou soutěž ale v kritický moment selhal a prostor mezi třemi tyčemi netrefil. Když už se zdálo, že utkání směřuje do prodloužení, vyrobila defenziva Mauritánie hrubku, kterou jen za cenu faulu hasil Niasse. Sudí tak byl nucen odpískat pokutový kop, který tvrdou střelou doprostřed branky proměnil v 88. minutě Mendes.

Kapverdy tak potvrdily roli favorita a postoupily do čtvrtfinále afrického šampionátu. V další fázi soutěže se střetnou s vítězem utkání Maroko - Jihoafrická republika.

Autor: Livesport.cz / Marek Tomaštík

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele