základní skupiny - skupina E, 2. kolo
21.01.2024 21:00 CET
4 : 0
(3:0)

Reportáž

Mothobi Mvala (© AFP)

Jihoafrická republika třemi góly do poločasu zamíchala kartami skupiny E

Reprezentace Jihoafrické republiky porazila ve druhém kole skupiny E Afrického poháru národů Namibii 4:0 a po úvodním zaváhání se vrátila do boje o postup. Výsledek bitvy dvou sousedních zemí začal dostávat svou podobu již v prvním poločase, kdy se postupně prosadili Percy Tau a dvakrát také Themba Zwane. Tabulka se tak ve skupině pořádně vyrovnala a šanci na postup z prvních dvou míst mají stále všechny čtyři týmy.

Pořadatel mistrovství světa 2010 podlehl v úvodním kole Mali, jež využilo neproměněné penalty útočníka Taua. Na druhou stranu Namibie překvapila Tunisko díky trefě útočníka Orlando Pirates Deona Hotta. S lepší historickou vzájemnou bilancí do utkání ovšem vstupovala reprezentace Bafana Bafana, která Namibii ještě nikdy nepodlehla.

V úvodu ale jako první zahrozili Namibijci. Prins Tjiueza dostal míč na hranici vápna a svižnou střelou vyzkoušel brankáře Ronwena Williamse. Ten se musel mít na pozoru i o chvíli později, kdy Peter Shalulile přetlačil v pokutovém území strážícího beka, v zakončení však kapitán Namibie selhal. Obrovskou příležitost pak dostali ve 14. minutě fotbalisté z nejjižnější země Afriky, když po dlouhém zkoumání u videa nařídil sudí penaltu v jejich prospěch. Nedovolenou hru rukou ve vápně potrestal Tau. Jihoafrická republika se záhy dostala do vedení o dvě branky. Přihrávku z pravé strany uklízel do sítě defenzivou zapomenutý Zwane. Stejný hráč pak korunoval smolný poločas pro Namibii gólem ve 40. minutě, kdy zakončil individuální akci ranou na vzdálenější tyč.

Po návratu ze šaten se Brave Warriors snažili alespoň o snížení, ve finální fázi se však potýkali s nepřesnostmi, které je připravovaly o pozice pro zakončení. V 67. minutě se rýsovala pro Namibijce nadějná příležitost, když Shalulile prchal za volným míčem za obranu, včasným výběhem ovšem šanci zmařil bezchybný gólman Williams. O chvíli později tak přidali čtvrtý zásah Jihoafričané. Thapelo Maseko obdržel milimetrový pas za defenzivu Namibie a sólový únik zakončil prudkou ranou, která se štěstím propadla až do sítě.

Jižní Afrika tak ve druhém kole zvítězila a postup se pokusí zpečetit 24. ledna s doposud posledním Tuniskem. Namibie ve stejný den vyzve reprezentaci Mali.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele