základní skupiny - skupina A, 3. kolo
22.01.2024 18:00 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Radost hráčů Nigérie (© AFP)

Nigérii pomohla ke klidnému postupu minela zkušeného beka

Hráči Nigérie porazili v závěrečném kole skupiny A Afrického poháru národů Guineu-Bissau 1:0 a ze druhé pozice postoupili do osmifinále. K úspěchu favorita utkání nasměroval ukázkovým vlastním gólem smolař Opa Sangante. Omyl 32letého obránce, jenž hraje druhou nejvyšší francouzskou soutěž, tak jen podtrhl nevydařené představení Djurtus na šampionátu, který zakončili bez zisku jediného bodu.

Reprezentanti Guiney-Bissau nenastupovali do zápasu proti jednomu z největších favoritů na celkové vítězství v dobrém rozpoložení. Z 11 odehraných střetnutí na africkém šampionátu v historii této země ani jednou nevyhráli, přičemž momentálně táhli sérii tří proher po sobě. Nigérie naopak zvládla důležité utkání s Pobřežím slonoviny a povinnou výhrou nad outsiderem skupiny si chtěla pojistit postup.

Od začátku duelu ovšem Guinea-Bissau nepouštěla Orly do větších příležitostí a držela s nimi krok. Sama se dokázala několikrát dostat do střeleckých zakončení, která ovšem nepředstavovala větší nebezpečí. Bezgólový stav vydržel až do 36. minuty, během níž si Sangante smolně srazil centr z levé strany do vlastní branky, čímž poslal výrazného favorita do vedení. V úplném závěru první půle mohl Victor Osimhen navýšit vedení svého týmu, z úrovně penaltového puntíku ale mířil hlavou pouze vedle pravé tyče.

Hvězda Neapole byla přesnější v 59. minutě, avšak nakonec musela i zde odložit gólovou radost, neboť brance předcházela ruka. Několik minut poté pálil z hranice velkého vápna Alex Iwobi, jeho pokus však těsně minul levou tyč. Osimhen potvrdil střeleckou smůlu v tomto utkání i v 78. minutě, když vyskočil nejvýše na centr, který vyslal Ola Aina a zamířil opět mimo brankovou konstrukci. Během závěrečných minut se každý z celků dokázal prosadit, avšak oběma trefám předcházely ofsajdové situace, a skóre se tak do závěrečného hvizdu již nezměnilo.

Nigérie tedy potvrdila roli favorita a třemi získanými body si zajistila postup do play off. První utkání vyřazovací fáze jsou na programu od 27. ledna.

Autor: Livesport.cz / Miloslav Prášek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele