základní skupiny - skupina C, 3. kolo
23.01.2024 18:00 CET
2 : 3
(0:0)

Reportáž

Karl Toko Ekambi (© AFP)

Kamerun přežil klinickou smrt, vyřazení Gambie neslo podpisy z české ligy

Reprezentace Kamerunu vybojovala v závěrečném kole skupiny C Afrického poháru národů těsné vítězství 3:2 nad Gambií. Remíza by oba celky vyřadila, což zaručilo fanouškům vzrušující podívanou do posledních vteřin. Neskutečný závěr odstartoval v 85. minutě, kdy poslal do vedení Gambijce Ebrima Colley. Jejich smolařem se však záhy stal sparťanský obránce James Gomez, jenž vlastním gólem opět vyrovnal. V nastaveném čase pak zařídil Kamerunu postup ze druhého místa hlavičkující Christopher Wooh. Stav poté na chvíli znovu srovnal bek ostravského Baníku Muhammed Sanneh, ale jen do té doby, než videorozhodčí odhalil zakončení rukou.

V lepší pozici se před střetnutím nacházel Kamerun, který by v případě prohry Guineje v souběžně hraném utkání mohl projít do osmifinále dokonce ze druhého místa. Potenciálním maximem Gambie byla třetí příčka, i ta by jí ovšem na play off stačila.

Kamerunci vstoupili do duelu aktivněji a už v páté minutě byli blízko úvodní trefě. Zakončení Franka Magriho ale levou rukou vyrazil Baboucarr Gaye. Na druhé straně zahrozil Ali Sowe, avšak střelou z úhlu brankáře Fabriceho Ondou nezaskočil. Po chvíli ofenzivního mlčení měli ve 35. minutě další příležitost Gambijci. Centr od rohového praporku našel na zadní tyči číhajícího Yankubu Minteha, jenž hlavou nasměroval míč jen do zmateného Ondoy. Jistěji si 28letý gólman Nimes počínal proti prudké ráně Musy Barrowa, kterou zastavil rychlým skokem k levé tyči.

Po pauze se probudil i Kamerun. V 50. minutě střílel ve vápně Georges-Kevin N'Koudou a ostrým projektilem pořádně otřásl břevnem. Chvíli poté už dal bývalý hráč Spurs Nezkrotným lvům důvod k radosti. N'Koudou tentokrát poslal do vápna vysoký míč, k němuž si našel cestu Karl Toko Ekambi, jenž hlavičkou rozvlnil síť. Gambie v tu chvíli potřebovala k postupu dvě trefy, což se projevilo i na obrazu hry. Vyrovnání přišlo po mírném tlaku v 72. minutě, kdy centr za záda Ondoy usměrnil osamocený Ebrima Colley. Gól outsidera vyburcoval k dalšímu tlaku, jeho střely ovšem buď minuly bránu, nebo končily na blokujících becích. V 77. minutě utekl na druhé straně Ekambi, ranou z úhlu ale orazítkoval jen břevno.

Hra se přelévala ze strany na stranu a oba týmy dávaly veškeré síly do útoku. To se posléze vyplatilo Gambii. Jejím chvilkovým hrdinou se stal žolík Assan Ceesay, který po minutě na trávníku vstřelil po přihrávce z pravé strany vedoucí gól. Náskok však Gambii vydržel jen dvě minuty, jelikož v 87. minutě nešťastně srazil míč za záda Gayeho sparťanský bek Gomez. Neskutečný závěr vyvrcholil v nastavení, kdy kamerunskou euforii odšpuntoval úspěšný hlavičkář Wooh. Gambii se sice podařilo znovu srovnat zásluhou hráče Baníku Muhammeda Sanneha, ten však skóroval rukou, což neuniklo přítomnému videorozhodčímu.

Kamerun tedy zvítězil a díky prohře Guineje postoupil ze druhého místa do osmifinále, v němž se střetne 27. ledna s Nigérií. Gambie bez zisku bodu na turnaji končí.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (1)

Přidat komentář
vceradnesazitra

Konečně Onana odvedl dobrý výkon

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele